benim için gurur kaynağı olan bir itü sözlük gerçeğini daha açıklayan cümledir. ulan ne şanslıyım ya.
efendim, güzellik görecelidir filan geyikleri çeviremeyeceğim, saat geç oldu. ve fakat durum şudur bence:
güzel olmak yani bir kadının güzel olması çok boyutlu bir hadisedir. bir kadının güzel sayılabilmesi için kanımca; bedensel, ruhsal, tinsel, zihinsel, edimsel, tavırsal üstünlüklere sahip olması gerekmektedir. "abi hamdiye de taş/ilik gibi hatun" cümlesinde betimlenen hamdiye ile "hamdiye güzel bir kadın" cümlesindeki hamdiye, aynı kişi değildir. ilkinde yalnızca bedensel güzellik tasvir edilmekte, diğerinde ise hamdiye'nin evrendeki var oluşuna bütünsel bir methiye düzülmektedir.
erkekler içinse durum farklıdır. bir erkeğin, bir kadın için yakışıklı olması çok kolaydır. gözü, kaşı, eli, sesi, vücudu, burnu vs.'den yalnızca bir ya da ikisinin ortalamanın üstünde olması; bir erkeğin yakışıklı addedilmesi içün kafidir.
eser miktarda karizma bile, bir erkeğe yakışıklı yakıştırmasının yapılmasını mümkün kılar. dolayısıyla, doğrudur; maşallah deyin...
ayrıca tümevargı kelimesi, zaten çirkin bir insanın kaleminden çıkamaz... okur okumaz titredim yahu. bir de öngörü yerine öndeyi diyorsa... allaaaah.
eğer doğru bi önerme ise itü sözlük yazarlarının yabi erkek olanlarının daha çok itü dışından olduklarını düşündüren önermedir.ki eğer itü erkekleri göz önüne alınarak böyle bi şey söylenmişse madem yakışıklıyız ner lan peşimizden koşan kızlar. niye abazayız biz o zaman dedirtir.
(bkz:
samimi itiraflar)