mitleri, doğuşlarını, anlamlarını yorumlayan, inceleyen bilim olan mitolojinin sözlüğe uyarlanışı. itü sözlük mitolojisinin başında tanrı tanta bulunur. tanta on iki gurunun lideridir. guruların bilge yardımcıları (thoas), yaverleri (syme) bulunur. sözlük mitolojisine göre varoluş özden sonra gelir. zaten mitolojinin temel de buna dayanır. itü sözlük mitolojisindeki diğer karakterler gün geçtikçe gün ışığına çıkacaklardır.
bıyakos ve tronas ın hikayesi hep aynıdır. itü sözlüğe ve gurusuna saldırılarını esirgemeyen tronas her seferinde bıyakosun güçlü pençelerine takılır kalır. ama yaratılırken sabır ile sınanan tronas bıkmadan usanmadan bu saldırılarına devam eder. ama zeki ve güçlü bıyakosu asla geçemez
tolkienin orta dünyası ile karşılaştırılan mitoloji. tolkien kendi orta dünyasını yaratırken her ne kadar karakterlerine bir takım sınırlı güçler verse de kurgusunu mitolojik olgulardan izole etmiştir.
henüz anlamakta zorluk çekeceğimiz ve ne kadar iq zengini olsak da olayı kafamızda kuramayacağımız bir "şey" bu. giberling'in biraz daha kurgulayıp sıkıp sallamasını bekleyeceğiz(bütün anladığım budur)
gudik magazin 5. sayısında benimle itü sözlük mitolojisi ve itü sözlük hakkında şöyle bir röportaj yaptı. ben de aydınlatıcı olması açısından buraya sadece itü sözlük mitolojisi ile ilgili kısmını aktarıvereyim dedim. buyrun efendim..
. itü sözlük mitolojisinin günlük yaşantımızdaki izdüşümü nedir?
++ bu mitolojideki karakterler de diğer mitolojidekiler gibi hayal ürünüdür. ancak wondrousse ve modulantisler bizlerin de bildiği insanlar, yani wondrous kardeşimiz ve moderatörlerdir. onlarsız bir mitoloji düşünülemezdi zaten. bunun yanında arilkhalar bizleriz. ayrıca kastorlar hocalarımız ve kastrogeon da rektör olarak düşünülebilir tabi.
. peki angutheia o da gerçek bir karakter değil mi?
++ bu angutheia bana gelen ricalar üzerine yaratılmış bir canavar kardeşimizdir. otomasyona da bişiler uyduralım, ne kadar ucube olursa o kadar inandırıcı olur mantalitesi ile yola çıkılarak yaratıldı.
. angutheia beyinsiz demişsiniz, yani beyinsiz bir karakter mi gerçekten yoksa kinaye mi yaptınız?
++ beyinsizin önde gidenidir. 15 ayrı parçadan oluşsa da 15 tane 0 yine 0 eder sonuçta.
. gurular meclisi demişsiniz, gurular meclisi neyin karşılığı? sözlüğün yaratıcısı wondrousa bile başkomutanlık vermişsiniz ama gurular daha üst statüde varlıklar?
++ guruların karşılığı yok. ama isteyen üstüne alınabilir. işin orası okuyucunun yorumuna kalmış.
. ascellaya bir sır verdiğinizi öğrendik, peki bizimle de paylaşır mısınız sırrınızı?
++ ahah (gülüyor). olmaz üzgünüm.
. sizi j r r tolkienle karşılaştıranlar oldu, mitolojik olgularınız orta dünya ile kıyaslandı, kim kime karşılık geliyor diye kıyaslamalar yapıldı. hatta sizin için insancık j r r giberling benzetmesinde bile bulundu?
++ ah evet ince bir espri ile beni üstada benzetmişler bana onur verdi tabi ama daha önce de belirttiğim gibi tolkien orta dünyasındaki karakterleri mitolojiden izole ederek yaratmıştır. yani en azından öyle bir şey yoksa bile bunu okuyucusuna hissettirmez. bu yüzden itü sözlük mitolojisi ile orta dünyanın ortak tek yanı hayal ürünü olmasıdır.
. peki herkesin merak ettiği soru siz kimsiniz bu mitolojide yeriniz var mı?
++ tabiki var. arkadaşlar giberlingos demişler bana sağolsunlar..
. biz daha özel bir karakteri benimsediğinizi duyduk.
++ dediğim gibi okuyucunun yorumu. ben bir şey demedim (gülüyor)
. peki nereye kadar gidecek bu mitolojik olgular? sadece siz mi yazacaksınız?
++ üretkenliğin sınırlarında bir olgu. o yüzden yazabildiğim kadar yazacağım. ama kesinlikle yunan mitolojisine rakip değil (gülüyor) bir de şimdi şöyle bir durum var. ilk yazmaya başladığım gün bazı arkadaşlarım da bu işe hevesli olduklarını ama benim yazdıklarımın bütünlüğünü bozmamak için bir şeyler yazmadıklarını söylemişlerdi. ben de istedikleri karakterleri yaratabileceklerini söylemiştim. ama görüyorum ki henüz kimse bir şey yazmamış. sanırım hepimizde biraz üşengeçlik var (gülüyor). bakın ben de yavaşladım.
. nereden aklınıza geldi bu sözlük mitolojisi?
++ gerçekten ben de bilmiyorum. yatağımın üstünde ilyada duruyordu bir gün sözlüğe girince aniden bilgi okyanusuna akış çubuğuna sözlük mitolojisi diye yazıverdim. gerisi o anda aklıma geldi. karakterler, savaşlar, aşklar...
. moddisse ashra aşkından bahsetmişsiniz. biraz daha açar mısınız bu aşkı?
++ zaten öyle bir eser var. ama 40000 kelimesi günümüz dillerinden herhangi birine çevrilemedi. büyük eksiklikler var. bu 40000 kelimenin büyük bir kısmının benzetme ve sıfat niteliğindeki sözcükler olduğuna inanıyorum.
. okuyanlar itü sözlük mitolojisini anlamak için ne yapmalı?
++ ya aslında hiç de karışık değil bütün bu karakterler, olgular.. itü sözlük mitolojisi başlığından her karaktere yönlendirme var. o yönlendirmeleri takip eder ve okursanız zaten her şeyi anlarsınız.
. peki ssgisas ve suseruslar hakkında ne düşünüyorsunuz. ek$i sözlüğe bir gönderme var sanki? üstelik onlar kaka ilan etmişsiniz?
++ hahah (gülüyor) her mitolojide iyi ve kötü karakterler vardır. birilerinin kaka olması gerekiyor. bi de ulaşamadık ya ciğere, şimdi kötüleriz (yine gülüyor) şaka bir yana onlar da kendi sözlük mitolojilerini yaratsınlar biz de savaştıracaksak savaştıralım, seviştireceksek seviştirelim. kim bilir belki 80 sonrası sanatın duraklama devrine bir soluk kazandırmış oluruz. heykeltıraşlar başkomutan wondroussonun ya da savaşçı arilkhaların heykelini yapsınlar, ressamlar moddisse ashra aşkını resmetsinler...
. sözlük yönetimi ne diyor bu işe?
++ wondrous bişi anlamamış, pek kafa yormak istememiş anlaşılan. bende de hata var. yarat önce sen wondrousseni sonra o da okusun kafa yorsun (gülüyor). modulantislerden pardon moderatör kardeşlerimizden de olumlu eleştiriler aldım. hatta cyberboy vuku bulanlara taşıdı bu mitolojiyi.
. ileride bir kitapta birleştirmeyi düşünüyor musunuz bu mitolojiyi?
++ yok yok daha ne ki bu? yani eğlencelik oluşturulmuş şeyler. kitap yazmak kolay mı? hem zaten kazayla yazarım sonra ing 103de gösterirler falan.. ben insanların kötü dualarını almak istemem.
. mesela okuduğunuz kitaptan, izlediğiniz filme, dinlediğiniz müziğe kadar her şeyin etkilerini görüyoruz itü sözlük mitolojisinde. bunu nasıl açıklıyorsunuz?
++ tabiki olcak. onlar benim hayatımın bir parçası sonuçta. ben o mitolojiyi yarattıysam içine izlencelik filmi de koyarım dinlencelik müziği de.. ahmet atlanın dört mevsim sonbaharının başına "ben yazarım, o kapı istersem açılır istemezsem açılmaz. o dünya benim dünyam" gibisinden bir cümle koyar. bu dünyaya bir şeyler eklemek isteyen bütün arkadaşlarımız da bunu yapacak sonuçta..