itü sözlük extra 

sayfa  / 3
adana çık aradan

1. itü sözlük extra, itü sözlük'e 2004 yılından beri hizmet veren emektar kovan bölümünün yerini alan, itü sözlük yazar ve okurlarına hizmet veren tüm alt siteleri birleştiren bir portal.

zirve organizasyonlarına yardımcı olan zirvetör, sözlükten bir şekilde silinmiş girilerin ekran görüntülerinin sergilenebildiği itü sözlük müzesi, sözlük yazarlarının denemelerini yayınlayabildiği konsepte aykırı, sözlük yazarlarının sohbet edebildiği itü sözlük chat ve yazarların yayın yaptıkları itü sözlük radyosu, itü sözlük extra altında bir araya toplanmış, bu alt bölümlerde o an olup biten güncel olaylar tek bakışta görülebilir hale getirilmiştir.

ayrıca itü sözlük extra, sözlük yazarlarının çeşitli etkinliklere ücretsiz davetiye kazanmasını sağlayan resepsiyonu da bünyesine katmıştır.

itü sözlük extra'nın en önemli getirisi, sözlük okurlarının da faydalanabildiği kimi alt sitelerin okurlar tarafından daha etkin şekilde izlenebilecek olmasıdır.

itü sözlük extra, aynı zamanda bazı haber ve gelişmelerin yayınlanabileceği bir mecra oluşturacaktır. itü sözlük extra'da ünlü kişilerle itü sözlük olarak gerçekleştirilen röportajları da okuyabilme şansına erişebilecek, eğer sözlük yazarıysanız itü sözlük extra'da yayınlanan haber ve röportajlara yorum yapma şansına sahip olacaksınız.

itü sözlük extra'ya http://www.itusozluk.com/... ve http://extra.itusozluk.net adreslerinden veya sözlüğün üst kısmındaki "extra" butonundan ulaşabilirsiniz.
    (itüsözlük, 16.07.2007 23:22 ~ 23:52)

2. türkçe hassasiyeti olan bir sözlüğün neden bildiğimiz, alıştığımız "kovan" yerine "extra" gibi bir kelimeyi uygun gördüğünü anlayamasam da güzel bir oluşum gibi durmakta kendisi.
    (tazmanya canavarı, 17.07.2007 00:43)
  3. yeni görünümüyle daha hoş hale gelmiş panel. her bölümün de ayrıntılı biçimde anlatılması yeni yazarlar için büyük kolaylık olacak. yakında bünyesine yazarların ekleyebileceği "duyurular" bölümünü katmasını bekliyoruz.

(bkz: sözlükle ilgili istekler)
    (dna, 17.07.2007 00:44 ~ 00:46)
  4. yeni kovan.

şu sekmelerin güzelliğine de bir bakın, nicer dicer'la bir çırpıda bölüp parçalayabilirsiniz.
    (dereotundannefretederim, 17.07.2007 00:50 ~ 03:51)
  5. yeni gördüğüm bu ne diye merakla tıkladığım ve garipsediğim itü sözlük'ün yeni alt portalı,kovanın başkalaşmış hali.
    (ketchupliispanak, 17.07.2007 00:56 ~ 00:56)
  6. kovanın o sıcak havasını ortadan kaldıran değişikliktir bence.hem kötü tarafları hem de iyi tarafları vardır zannımca.her bölümü ayrı ayrı anlatması güzeldir ama şu "extra" lafına alışamadım, kovan daha orijinaldi.müze sekmesi oldukça güzel olmasına rağmen zirve sekmesinde neden hep bayanlar var merak etmekteyim.
    (bahana, 17.07.2007 00:56 ~ 00:58)
  7. sözlüğün eskisi kadar türkçe hassasiyetinin olmadığını düşündürdü bana. yazık.
    ha, çok güzel olmuş o ayrı, tek sorun ismi.
    (voldemort, 17.07.2007 00:57)
  8. bakalım daha bizi neler bekliyor dedirten güzel olay..
    (janhuntelaar, 17.07.2007 00:59)
  9. (bkz: extra mı canın sağolsun)
    (camel, 17.07.2007 01:02 ~ 01:03)
  10. sekmeler falan hoşta, çok fazla gereksiz görsel var gibi sitede.sonuçta, menü öğelerinden birine tıkladığınızda yine bildiğimiz zirvetör, bildiğimiz chat, bildiğimiz resepsiyon.sayfa açılırken yavaşlamasına neden olmakla beraber, daha sade bir görüntü üzerine ı matrix efekti çok daha çarpıcı dururdu.uğraşanların eline sağlık.

edit:kötüleyin yalakalar.zaten dokuz köyden biri burası.
    (cmkyk, 17.07.2007 01:36 ~ 15:52)
  11. arıların daha güzel vızıldayabilmesi adına yapılmış yeni kovan. bu kovanın ekstrası; muhteşem jölesi, süper kreması.*
    (ob, 17.07.2007 02:20 ~ 20.07.2007 00:51)
  12. ilk başta biraz şaşırtsa da "iyi olmuş lan" dedirtir.
    (untouchables, 17.07.2007 02:26)
  13. öz itibari ile fazla birşeyin değişmediğini anladığımız insanı sadece tasarım değişmiş gibi hislere sokan yeni bir olay. pek de gerekli görmesem de flashını oh oh mis dedim. emeği geçen herkese biz zati teşekkürlerimi sunarım hayırlı olmasını dilerim. fakat yine de eski haline ben alışmıştım seviyordum süperdi harikaydı güzeldi. ama durmamak lazım değişmek lazım az. bu fikri atan kişiyi de bu açıdan alnından öper herkesin yeni extra'yı sevmesini temenni ederim. ama ben eskisinden memnundum. röportaj olayı çok hoşuma gitti. hadi hayırlısı. wondrous ve ekibine teşekkür ederiz.
    (meln, 17.07.2007 03:20)
  14. tez zamanda itü sözlük ilan sayfasına kavuşması umulan. mesela bir vatandaş, avucunu yalayacağını bile bile:
    "we (?) are looking for wifes willing to spend summer holidays in her husband's villages in order to focus on their future child's education expences"* diye bir ilan verebilsin ya da mpeg4'ünü satabilsin. ama ne gerek var her branşa da el atmaya, memlekette habib var estore var di mi john, yes yahu superb save*
    (bee veil, 17.07.2007 09:09)
  15. evrim geçirmiş kovan
    bize de ellerinize sağlık demek düşer
    (cashew, 17.07.2007 09:17)
  16. hemen üstünkörü bir tasarım analizi yapıyoruz..

portal'ın renkleri çok canlı..insanı kıpır kıpır ediyor..arka planda bulunan resmin de teknik üniversiteye yakışır bir modern havası var..sayfanın aşağısına doğru rengin açılması, beyaza ermesi de şık durmuş..

sekmelerin birbirleri arasında matrix efekti ile geçiş yapması başarılı olmuş..kovan'ın eski statik minimalist imajı üzerine baya bir hareket katmış, insanı kıpır kıpır etmiştir..artık sözlüğün alt sitelerini görsellik açısından da tatmin edici bir şekilde birleştiren, çağı yakalamış bir portalımız olmuştur..artistik! yerim senin o efektini, awww..

---

zirvetör'ün banner'ında çok afrodizyak bir renk üzerinde 4 (yazıyla: dört) hatunun silüetini görüyoruz..ulan, hangi zirveye 4 tane kız geldi ki şimdi böyle bir banner tasarladınız?! yanlış izlenim yaratmayalım, burası çok abazan bir sözlük! yapmayın, etmeyin..insanları böyle kandırmayın..biz eve kız atarız ve uyumasını bekleriz..sonra da sözlüğe gireriz..zirvetöre bakarız..erkek erkeğe eğlenebileceğimiz zirveler ararız..biz böyleyiz..kız nerddee??! (arkadaki küt saçlı benim, ona göre!)

müze'nin banner'a laf yok..çok akıl dolu bir pas, al da at dercesine..çok beğendim..müze dediğine bakmayın, sözlüğün en komik kısımlarından..gözlerimden yaş gelen geyiğin adresi..

konsepte aykırı çok takdir ettiğim bir bölümüdür sözlüğün..yazarlar tamamen konsept dışı takılır ve içlerinden gelen sesi bizlerle paylaşırlar..nitekim banner'ı da bir o kadar derinden gelmiş, keskin olmuş..yakışmış! konsepte aykırı mı?! haşa, tamamiyle konsepte uygun!

radyo'nun banner genişletilmiş..ama minimalist temasından taviz verilmemiş..ortaya, kulaklığın arkasına, bir turn table yerleştirilmiş..bu da güzel olmuş..

chat..eveeet..itü sözlük chat! en yaran banner'lardan biri..bu konuda radiance'a özel teşekkür etmek, elini sıkmak lazım..nitekim banner'ında geçen diyalog harbiden de yaran itü sözlük chat diyaloglarından biridir..orada yazan giri no'nun, tasarımı yaparken aslında yazılmamış bir gireye ait olduğu ama sonra, şimdilerde, bir giriyi refere ettiği radiance tarafından açıklanmıştır..herşeyi geçtim, "f 16 incirlik" gibi bir espriyi nasıl düşündünüz be adam?! ne diyim yani, süpersiniz! prettygirl, slm asl?

resepsiyon ise şimdilik en küçük çocuğumuz..en yeni bölümlerimizden biri..ama işi gereği, en ciddimiz..banner'ı da bu tema paralelliğinde sade olmuş..sağ tarafa yerleşmiş şampanya bardağı elit bir hava katmış..ama içilen şeyin ne olduğu konusunda şüphelerim var..belki de mana potion'ı açmış, içiyorlar..

---

tek takıldığım nokta alt solda yer alan açıklamaların yer aldığı table'da neden arial fontu kullanıldığı..yıl olmuş 2007, millet harıl harıl cleartype yardırıyor, ama extra gözümde sönük kalıyor..belki uyanamadım, ben farkedemiyorum..öğleden sonra bir daha bakarım..ama font seçimi olarak verdana ya da calibri kullanılabilirdi gibime geliyor..

not: arial'a bir lafım yok, yanlış anlaşılmasın..baba fonttur o da..times'dan hepsi güzeldir!

son söz olarak hayırlı olsun diyorum! ellerinize sağlık..
    (zeus, 17.07.2007 09:28)
  17. (bkz: çemkirmek)
    (bkz: bir kez daha)

efenim 80630 havasında bir tasarıma rağmen, bu tasarım beni çok da rahatsız etmedi. hatta beğendim, valla!
    lakin bir lamer olarak ilk önce itü sözlük chat'e girmek için sağ framedeki flash ile yapılmış menuyu tıkladım, açılmayınca sinire kestim, mozilla yerine ie kullandım, zeusa "bozdunuz lan sözlüğü" diye bağırdım, sonradan anladım ki butonlar yukarda...

ne diyelim hayırlısı olsun, hoş olmuş; yapan yazar arkadaşların ellerine sağlık emeklerine artı rep.

artı rep demişken; @1707070

evet sanırım değişikliklerden hoşlanmayan bir yapım var... ben kovan'ı özledim...
    (kitiara uth matar, 17.07.2007 09:44 ~ 20.09.2007 12:19)
  18. tüm hakları mahfuzdur.
    (bakarsinbirigelirelimdekielmayiyer, 17.07.2007 10:26)
  19. itü sözlüğün * kovan yerine kullanılmaya başlanan yeni extra eğlence bölümü. itü sözlük extra sadece sözlük yazarlarına değil aynı zamanda okurlara da faydalanma imkanı tanıyor. elbette extra bünyesine birşeyler eklemek için üye olmanız şart. itü sözlük extra sözlük yazarlarının üye olmayan kitlelerle de birşeyler paylaşmalarını, onlara da fikirlerini, yeteneklerini ifade etmelerini sağlıyor.

itü sözlük extra'nın zirvetör, müze, konsepte aykırı, radyo, chat, resepsiyon olarak altı bölümü bulunuyor, yazarlar elbette hepsini kullanabiliyor ancak okurlar sadece konsepte aykırı, radyo ve resepsiyon bölümlerine bakabiliyorlar.

itü sözlük extra'nın kendine özgü ve sözlük konseptine aykırı tasarımı çok hoş görünüyor. bu hoş tasarımın ileride sözlüğün tasarımına da yansımasını sabırsızlıkla bekliyoruz. sözlüğün mevcut extra teması itü sözlük extra'yı güzel ifade edemiyor.

sonuç itibariyle itü sözlük extra sözlüğün ve yazarların okurlara da faydalanma imkanı vermesi bakımından olumlu bir adım olarak kayıtlarımıza geçmiştir. hayırlı olsun.
    (emrahman, 17.07.2007 11:01)
  20. bana bir an "yoksa sözlüğün bazı kısımları paralı mı oldu?" diye düşündürten bir isme sahip kısım. extra ne yahu. ver parayı al ekstrayı gibi.

hadi bakalım, tasarım ve yeni özellikler konusunda tutuculuğu ile tanınan ekşi sözlük'ün tersine dinamik ve yeniliklerden korkmayan bir itü sözlük mü göreceğiz acaba.
    (recai pengül, 17.07.2007 12:51 ~ 12:52)
  21. yok yok yok!yine olmamış,bu sözlükte duyuru apartı eksikliği var!
    düşünsenize bir maç yapıcaksınız bir oyuncu lazım oldu,zirve mi açılır bunun için?yaz duyuruya belki sözlük içinden birinin top oynayası gelmiş veya internet üzerin sözlük içi turnuvalar düzenlenicektir,pro evolution soccerdı,worms world partydi,call of dutydi bunları nasıl halledicez?
    yav yapın şu aparatı artık,valla bilsem php yazmasını kendim yapıp sözlüğe hibe edicem,wondrous efendi de bi garip,söledik adama yap böle birşeyi bak ihtiyaç var,ekşi'de de böle birşey var olması lazım,bu işler için chat yeterli değil diye ama aldığımız cevap böyle şeyler için zamanım yok!
    aha buraya yazıyorum: bir gün mutlaka yapılacak!
    (offguard, 17.07.2007 14:22 ~ 14:26)
  22. isim tercihinin yanlış olduğunu düşündüğüm sözlük bölümü. alternatif işler merkezi.
    (bellek read olamadi, 17.07.2007 17:34)
  23. "yalnızca kovan'ı değiştirmişler ne gerek vardı?"

itü sözlük extra, hazırlıkları ve düşünceleri yaklaşık bir aydır süren bir proje. kapsamında peyderpey tüm alt birimlerin tasarımlarının ve özelliklerinin yenilenmesini ve nihayet bu angarya süreçlerin biraz olsun benim tekelimden çıkmasını da içeriyor ancak henüz başlangıç aşamasında. dolayısıyla itü sözlük extra'ya yalnızca kovan'ın üzerinden mouse geçince takla atan versiyonu değil itü sözlük'ün bir komünite olarak gelişmesine katkı sağlayacak bir hadise olarak görebilirsiniz. biraz zaman geçince zaten neyin ne olduğu anlaşılacaktır.

"türkçe hassasiyeti olan sözlükte extra ismi eğreti durmuş."

sözlük cansız bir nesne olarak herhangi bir hassasiyete sahip olamaz. sözlük değil kişiler, ahmet isimli yazar yahut fatma isimli moderatör türkçe hassasiyetine sahip olabilir. mesela ben türkçe hassasiyetine sahip olmak bir yana dursun, ağzına ne gelirse etimolojisini düşünmeden söyleyen pis bir insanım. sözlükte var olduğu iddia edilen türkçe hassasiyetinin tek dayanak noktası olan türkçe karakter kullanma zorunluluğuysa, özel bir hassasiyetin sonucu değil olsa olsa sözlüğün düzenliliği için işletilen "sözlükte yapılan tanım ve örnekler türkçe olmalıdır ve gereken yerlerde türkçe karakter kullanılmalıdır" mantığının sonucudur. internet'te yayın yapan itü sözlük benzeri siteler, uymaları daha makul bazı kaidelere uymuyorsa, itü sözlük'ün bunlara uyması özel bir hassasiyeti olduğunu değil olsa olsa makul olanı icra ettiğini gösterir. referans noktası olarak nereyi alırsanız, gerçekte baktığınız nokta o kadar değişik gözükür.

türkçe hassasiyetini bir yana bırakırsak, extra ismini beğenmeme fikrine saygı duyuyorum. yeni bir şeyler ortaya koyarken en zor aşamanın isim bulmak olduğu bir gerçek. düşündük, etrafımızdaki insanlara danıştık, daha iyisini bulamadık. idare edin. ayrıca "kovan daha güzel bir isimdi" diyenleri de anlayamıyorum. bizzat mucidi olduğum "kovan" ismi kanımca extra'dan çok daha iğrençti. umarım sözlükteki diğer iğrenç terimlerden de (arı, zirvetör gibi) bir gün sonsuza kadar kurtuluruz.

"wondrous'a rererö de kodla abi n'olcak kantır çeviririz belki ordan dedim, zamanım yok dedi rererö"

son iki yıldır, etraflıca düşünüp taşınmadan ve ona göre zaman planlamasını yapmadan pek bir şey yapmıyorum. doğru demişim, zamanım yok.
    (wondrous, 17.07.2007 19:17 ~ 19:20)
  24. çok gelişmiş alternatif işler merkezi.

"şu an" kısmında görülebilecek şeyler şunlar,

zirvetör - son eklenen zirveler
    müze - son eklenen müzelikler
    konsepte aykırı - son eklenen yazılar
    radyo - yayın durumu ve eğer yayın varsa eğer yayındaki program ve çalan şarkı
    chat - kaç kişi online
    resepsiyon - son eklenen organizasyonlar

bunların temel avantajları şu şekilde:
    her biri kendi içerisinde aktif olan alt birimleri takip etmek için harcanan zamanı düşürmek ve kullanıcının tüm alt birimlere hakimiyetini kolaylaştırmak.

bunun yanısıra extra' nın yapılışında, daha doğrusu "öncelikle" böyle bir fikrin ortaya çıkmasında bazı artı unsurların olduğu doğrudur.

x sözlük adında pek çok site mevcut. hani şu kalitelidir bu değildir şeklinde ayırmayacağım. itü sözlük neticede kendi belirlediği sınırlar çerçevesinde üye alımında oldukça seçici davranan bir komünitedir. dürüstçe söylemek gerekirse özellikle üye alımında bu denli seçiciyken üyelerimize elimizden geldiğince fazla şey sunmayı arzu etmekteyiz. daha fazla hız, daha fazla seçenek, daha yüksek performans ve daha fazla ayrıcalık gibi.

bunun için herkesin elinden geldiğince iyisini yapmaya çalıştığı konusunda şüphesi olmamasını dilerim.

extra'ya geri dönecek olursak, web 2.0 uygulamalarında içeriden gelişimin sitenin varlığın sürdürülmesi için temel şart olduğu bilinmektedir. daha yüksek hız, daha fazla seçenek, daha yüksek performans gibi şeyler salt ilerlemek için değil "survival" için de ön koşuldur. extra' da temel olarak bu mantığın bir ürünüdür.

daha yavaş olduğu konusunda yazılar okudum. doğrudur. yaklaşık 1 saniye kadar daha yavaş açılıyor kovandan ve içerdiği o kadar şeyi düşünecek olursak sadece 1 saniye daha geç açılıyor olması tahammül edilebilir bir kayıptan öte verimli olduğunu göstermektedir.

ilerleyen zamanlarda içerik yönünden çok daha fazla geliştirmeyi ve ilgi çekici kılmayı umuyoruz. bu bağlamda bazı şeyler zaman ilerledikçe kendisini daha fazla gösterecektir zaten.
    (radiance, 17.07.2007 21:19)
  25. ilerki zamanlarda boşluğa gelipde batak, okey gibi atraksiyonlar da kodlanıp dahil olmasını umduğum itü sözlüğün yanar dönerli janjanlı fasilitesi.
    şu sıcak yaz akşamlarında girip okey çevirmek ister deli gönül. tamam kantırda fena olmaz kızmayın hemen.

(bkz: counter strike oynarken havaya bıçak sallamak)
    (winsome, 17.07.2007 21:41)
 sayfa  / 3