|
|
- insanların kişisel beğenileri farklıdır..herkes kendi dünyasında yaşayıp kendi dünyasını aktarabilir buraya.böylece sözlükte siyasete hayır kampanyası gibi,itü sözlüğün apolitik olması gibi durumlar ortaya çıkmıştır,her zaman çıkacaktır..
burda önemli olan kişileri değil,kişilerin fikirlerini eleştirmektir.
- sözlükte idealleri bulunan insanlara rahatsızlık veren durumdur,ben de rahat değilim,evet..insanların ari olmaları bizim elimizde değil.cinsel içerikli başlık açanların çüklerini keselim,küfürlü giri giren yazarların ağızlarına biber basalım o olsun madem.
sözlük güruhunun apolitik olması bizim herhangi bir hatamızdan kaynaklanmaz.mevcut dünya düzeni sadece sözlüğün değil,dünya gençliğinin de apolitik olmasını sağlıyor."sello papucu yarıım","bir numaralı şişe kayboldu kötüne mi soktun","böğ geldi la" diskurlarını her gün televizyonlarda görüp tiksinen ben ve benim gibilerdir.sanayiciler gençliğe hizmet mi ediyor,yoksa internet,ceptelefonu,blutut gibi zamazingolarla bizleri uyuşturuyorlar mı,düşünmek gerekir.
- genel türk genç insan profilinin sözlüğe yansıması
- gece açılan siyasi ya da toplumsal içerikli bir başlığın ertesi gün bakıldığında sıfır giri sayısıyla en arka sayfalarda kalmasına sebep olan durum.
(balta, 11.05.2005 14:59 ~ 14:59)
- (bkz: @335490)
(ucurtma, 11.05.2005 15:01 ~ 15:01)
- hep övünüp dururuz ''türkiye gencecik bir nüfusa sahip''* diye. işte, övündüğümüz gençliğimizin buluştuğu ortamları en iyi şekilde yansıtıyor bu başlık. övündüğümüz gençlik, ''sözlükte siyasete hayır'' gibi başlıklar açıyor. övündüğümüz gençlik her türlü ortamı cinsel güdülerini paylaşım alanına çevirmekte hiç gecikmiyor nedense. itü sözlük de böyle bir ortam oldu ne yazık ki. siyaset sadece ''türkiyenin ab üyeliği'', ''abd'nin ortadoğu politikası'' gibi konular değildir ki, teknik bir üniversitede tartışılmamasına doğal gözüyle bakalım. ülkemizin sorunlarına, gerçeklerine eğilmek konusuna da bukadar yabancı mıyız? bunları da mı hukukta ya da siyasi bilimlerde okuyan öğrenciler tartışsın, bilsin sadece?
politik gençlerin çoğunun da övünülecek bir durumu yok aslında. üniversitelerde çeşitli gruplar arasında çıkan bıçaklı sopalı kavgalar; karşıt görüşün astığı afişi, pankartı çekemeyip indirmeye çalışanlar; siyaseti kavgayla küfürle karşı tarafı sindirme, susturma sanatı sanan zihinler...
sonuç olarak ister politik olsun, ister apolitik olsun, bizim gençliğimizde bazı derin sıkıntılar var diye düşünmekten alamıyorum kendimi.(mclaren, 11.05.2005 16:04 ~ 12.06.2008 11:43)
- orospu çocuğudur.
(bkz: sibirya üzerindeki alçak basınç merkezi)
- (bkz: allahım öyle duyarlıyım ki)
- şu an itibariyle sözlük yazarlarının hepsinin veya günümüz gençliğinin değil de, sadece bir kısım yazarın sorumlu tutabileceği durum. destekleyen gerekçeler aşağıdadır:
1. bir kısım yazar arkadaşlarımız, bir siyasi olay veya gündemi sözlüğe taşırken, bilgilendirme amacından ziyade kişisel görüşlerini aktarmışlardır. elbette yazar girisine kişisel görüşünü sözlük formatına uygun olarak serpiştirecektir. ancak bu durum genel olarak abartılmaktadır.
2. başlıklara ve girilere konu olmuş kişiler, eğer bu tip yazar arkadaşımızın siyasi görüşünden değilse, haklarında hakaret dolu sözler yazılmıştır. biraz abartılarak yazılmış olsa da; örneğin:
a kişisi: amerika'nın köpeği
b kişisi: sovyet kancığı
c kişisi: yobaz it
d kişisi: şeref yoksunu ateist
e kişisi: orospu çocuğunun önde gideni
3. kimi yazarlar ise, girilerinden hemen sonra slogan atmayı ihmal etmemişlerdir. bunları da genel olarak bakınız olanağını kullanarak yapmışlardır. böylece sözlük formatının da içinde kalmış olurlar. yine biraz abartarak da olsa; örneğin:
bakınız verilerek-> faşizme karşı omuz omuza!
bakınız verilerek-> komünisti ezmeyen bizden değildir!
4. ilk 3 maddenin oluşturduğu haklı zorunluluk neticesinde yazarların bazı girileri diğer giriye gizli cevap niteliği taşımaktadır.
yukarıda sayılan sebeplerden dolayı, politik başlıklar açmaya veya giri girmeye niyeti olabilecek yazar, girisini yazmaktan vazgeçebilir. sözlüğün apolitik olması elbette sözlüğe yakışmayan bir olaydır. ancak, kalitesiz, saygısız, sloganlarla bezeli politika yürütüleceğine yürütülmemesi sözlüğün ve dolayısıyla okurun hayrına olacaktır.
not 1: bu giri, herhangibir yazarı hedef almamak için genel örneklerle yazıldı. yazarların girilerini kötülememek için bakınız olanağından yararlanılmadı.
not 2: her zaman olduğu gibi genellemeler yanlış olabilir. yukarıdakiler yazarın görüşüdür. takdir ise diğer yazar arkadaşların ve okuyucunundur.
- dünyanın hali görülürse gençlerin üreme içgüdüleri derinleşir, zengin olayım da bir sevgili yapayım diyen erkek nesli ve sınıf birincisi olayım da babam beni saçımdan bir okşasın diyen kız nesli tükenmeye yüz tutardı.gen seçiciliği daha derinleşebilir,yetenekler aranır hale gelebilir...henüz itü toplumu böyle bir seçim yapmaya hazır değil ki beyin fırtınası yerine ezbercilik,bilgi depolaması hakim...toplumda deliliğe izin verildikçe her şey güzelleşecek elbet.yaşasın internet!bulaşan herkesi delirtecek umuyorum.evet hitler de deliydi denebilir -ki bence bu da tartışılabilir- ama gerisinde siyasi liderler yerine sanatçıları idolleştiren,siyasi liderlerin kahraman olarak tanıtılmasına zemin sağlamayan bir toplum kalabilmiştir.2006 seçimlerinde -olursa- görücez gene ne halde olduğumuzu.
- itü sözlüğün politik olduğu zamanlarda millet birbirine özelden giydirmeye başlamışken, ı. wondrous temizlik harekatı sonunda bu giydirmeler sonlanmış, sözlük tertemiz olmuştur. ıı. wondrous temizlik hareketını da cinsel içerikli girilere bekliyoruz, ııı. wondrous temizlik harekatını da cinsellikten süngerleşmiş beyinlere. o zaman da geriye bi şey kalmaz sözlükten. demek ki, itüsözlük arısı, kendini politika ve cinsellikle tanımlıyormuş. lan cinsellikte kendi fantazilerinizi* yazıyonuz da politikada tek bir özgün fikir görmedim şimdiye kadar, hep türkiyeyi bok etmiş adamların peşinden gidiyorsun itüsözlükdaşım. en dedirteninden.
lefkoşa, kıbrıs.(atlantis, 03.12.2005 08:31 ~ 04.03.2007 10:41)
- dialog kurmak yerine ayar vermeyi adet edinmiş insanların bulunduğu yerde normal olan hadise.
(bkz: ayar vermeyi bi bok sanmak)
(bkz: bir kendini tatmin aracı olarak ayar vermek)
- diyelim ki apolitik bir üniversite öğrencimiz var. bu öğrencimizin adı, konsepte uygun olması açısından, biraz da karikatürize etmeyi göze alarak, berkcan yahut arzugül olsun-ismi böyle olan süper siyasal gençlerimiz bu giriyi okumaktan vazgeçip o giri senin bu giri benim dolaşabilir.
hatta bu berkcan öyle ki, geleneğine hürmeten odtü öğrencisi olsun. devrim stadyumunda şarap içen, bahar şenliklerinde de sarhoşken devrim yazıp mastürbate olan bi arkadaş olsun. olsun mu amuna koyim?olsun. farazi bunlar.
bu berkcan arkadaşımız, diyelim ki odtü 4. yurt kantininde oturup çay içiyor. içeri solcular girip bildiri dağıtıyorlar yahut anket yapıyorlar. berkcan bildiriyi almıyor. siyasetle uğraşmak istemiyor berkcan.
sonra, efendime söyleyeyim, berkcan odtü a4 kapısının hemen dibindeki yüzüncü yıl mahallesinde oturuyor olsun. yine aynı solcular, aynı bildiriyi dağıtmak yahut anketi doldurtmak için mahalle taramaları yapıyor olsun. yüzüncü yılda da bunu yaparkene, berkcanın evine rast gelmesinler mi?kantinde bildiriyi almayan berkcan, evine gelen bildiriyi güler yüzlü bir şekilde alıyor, "evet evet çok haklısınız" diyor. perde burada kapanıyor.
bu hikaye hakkındaki değerlendirme sorularını geçelim. belki yazar burada bayraktan bahsediyordur.
lakin başka bir şey de var: apolitik olmayı "yeaa çok şabloncular baba yea" deyip tercih edenler varsa, ki var, o zaman adam olun da siz bir alternatif yaratın demek gerek. yalnız "sağduyu partisi", "türkiye özürlüleriyle güzeldir" partisi gibi antil kuntil şeyler değil, adam gibi siyaset üretin. yok ben illa apolitik olacam da deniliyorsa, apolitikliğin-yani bir nevi "taraf tutmamak"- aslında siyasi ve pratik konumlanma olarak "düzen tarafına" düşeceği unutlmamalıdır. "ben olaylara objektif bakıyorum" diyenler, toplumun-siyasetin vs nin "doğrularının" ne kadar manipüle edildiğinin ya farkında değildir ya da farkında olmak/oluyor gözükmek işine gelmiyordur.
ama şu da var: ekonomik konumu itibariyle üst kademede yaşayan, sosyal beklentiler bakımından da müstakil ev ve araba hayali kuran bir üniversite öğrenci toplamının (ki bunlara daha öğrenciyken sahip olanlar var) gelecek kurgusu açısından sahip olacağı/"oldurulacağı" ideoloji benmerkezcilik-apolitizm-bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılıktır. acı olan da bu: "tarafsız" olduğunu iddia edenler, "var olan" siyaseti beğenmediklerini ve o yüzden siyasete "bulaşmadıklarını" iddia edenler tamı tamına ideolojik bir saldırıya maruz kalıp taraf olmaktadırlar.
o yüzden apolitik kardeşlerimiz ancak "naif" olabiliyorlar, daha fazlası değil.
- eee dükkanı kapatıp gidelim o zaman, denilecek düşüncenimsi kavram.
- burası çok politik
- burası çok apolitik
sonuçta ikiside herkesi, heryeri kendi gibi yapmak isteyen düşünceler bütünü. itü sözlük çok apolitik demek birazda yazarlar politik konulara değinmiyor, burada çüklü dötlü muhabet dışında bir şey dönmüyor demek oluyorki; yanlıştır. ben hiç bir arkadaş, iş, aile ortamında söyleyemediğim radikal siyasi fikirlerimi samimiyetle itiraf ediyorumki boşalırcasına buraya yansıtabildim ve bu nedenlede kimseden eleştiri almadım. insanlar kendi hayatdaki duruş ve yaşamsal farklılıklarını olduğu gibi buraya yansıttığı sürece buranın samimiyetine güvenerek burada olacağım. yoksa oturup sidik yarışı yaparak komünizm mlliyetçiliği döver diye klavyemle vatanı kurtarmaya çalışmayacağım.
eğer bir yazar politik düşüncesini yansıttığı için sözlükten uçurulur veya dışlanırsa o zaman burada yokum. ama unutulmamalı ki, itü sözlükte benim felsefem senin felsefenin eline verir yeri değildir. adı üstünde sözlüktür. bilgiye ulaşmanın en eğlenceli yeridir. kasmamak, sıkmamak gerek. isteyen istediğini yazacak ve politik yazı okumak isteyen aramaya inanıp aradığını bulacak. sözlükte, çük: çükmeye yarayan alet açıklaması varsa milliyetçiliğin ne demek olduğunun açıklamasıda vardır. sonuçta sözlük siyasal bilgilere giriş konularında bir öncülüğü kendine ödev edinmemiştir. haa, illaki siyasetin kralını yaparım, bu konuda üstüme tanımam, herkesinde eline veririm deniyorsa, alanlar ve sandıklar sizi bekliyor, sanal kahramanlıkla tatmin olmak geçici rahatlamadır.
- 'kişisel olan her düşünce politiktir.' sözünü dikkate alırsak mümkün olmayacak olay.
- (bkz: türk tarihinin 1938den sonrasının okutulmaması)
- ülkenin hassas bir dönemden geçmesi nedeniyle her köşe bucakta konuşulan siyasetin itüsözlük'te konuşulmadığı iddaasıdır. kanımca doğru değildir.
(bkz: sözlüğün siyaset meydanı kıvamına gelmesi)
- (bkz: itü sözlük çok rerörerö)
- (bkz: çok siyaset ivedi çaylaklık getirir)
- politikadaki tartışma ortamı ve doğrunun göreceliğinin sözlükte olmamasıdır. sözlükte bilgi vermek amaç olduğundan kişisel yorum anca açıklama amaçlı kullanılmalıdır. desteklenen bir durumdur. aksi halde giriler sarpa sarabilir, zirveler çatışma ortamına dönüşebilir yer yer 3. dünya savaşına neden olabildiği gibi iddialar da söz konusudur..
- sağ frame diye birşey olsaydı, düşünülebiliritesi olan kavram.
edit: bütün eksi oy verenlere selam ederim, üzülmeyin sağda da takvim, reklam, mesaj butonu var.(çalgan, 17.12.2007 11:23 ~ 11:45)
- sözlük yazarlarının(büyük çoğunluğunun) tartışma kültüründen ziyade fişleme, "laikçi" veya "dinci" diye damgalama hevesinde olması, ayar verecek yer araması(ancak böyle rahatlayabilmesi), fikirleri tartışmaktan ziyade kişileri aşağılama yolunu seçmesi sonucu "aman ya boşver partisi" çatısı altında buluşmalarının sonucudur bu apolitik olma durumu. (kanımca)
- sol frame'in ortaya alınması ile ikna olacağım durumdur.
- doğrulaması zor olan yargı. sözlüğün politik olmadığını söylemek oldukça zor, tam tersine sözlük olmaktan çıktığını ve sürekli olarak türkiye nin gündemi ile ilgili beyanatların toplandığı bir platforma dönüştüğünü söylemek daha doğru gibi. politika ingilizce "policy" kelimesinden gelir. tam bir türkçesi yok aslında. ama polis(antik yunan şehirlerinin her biri) ile ilgili düşünülen ve yapılması öngörülendir diyebiliriz. şu an içinse şehir için değil ülke için uygulanabalir taktikler ve hareketler bütünü olarak algılanmalı. politika ise ülke içerisinde yaşanmakta olan şeyleri sorgulamak, sonuçlar çıkarmak ve mümkünse alternatif yollar sunmak alanı olarak görülmeli.
sözlük zaten bunu yapıyor. aysun kayacıdan tut rte eye kadar hemen herkesin edimleri tartışılıyor, yargılanıyor ve hatta alternatifler sunuluyor(bkz: sözlükteki alternatif modası). belki bu tartışmaların teorik veya deneyimsel düzlemlerde birikimsiz olduğu söylenebilir. ama yiğidi öldürelim, hakkını verelim. çok dolu yazarlar var sözlükte, dediklerini sakınmayan ve doğrularını geniş bir birikimle savunan. çoğu mekanda tartışılmayacak harf devrimi tartışılması bile yapıldı burda. daha ne olsun? sol frame in tamemen ideolojik temelli ve teorik bazlı başlıklarla dolmasını beklemeyin. sanıyor musunuz ki marx tüm gün oturup devrimi düşünüyordu? o da bir insandı. karılarının dırdırından şikayet ederdi gün içinde. hükümetin yaptıklarını eleştirirdi. eski aşklarını anar, arkadaşlarıyla meyhanelerede votka içerdi. sol frame tüm bir günü yansıtır. dinamiktir. etkileşim içerisindedir hayatla. bu nedenle hayata dair ne varsa buna bok püsür de dahildir bu sözlükte mevcuttur. unutmayın ki padişahlar da osurur.
uzun yıllardır zaten bunun acısını çektik. yöneticilerimiz politik olmayı ideolojik olmakla karıştırdı "aman ha siyasete karışma" söylemleri "boş ver politikayı hepsi aynı" vurgularına döndü. herhangi bir düşünceler bütününü körü körüne savunanların günlük meşgaleyi kaçırmalarından ötürü ne canlar gitti. politika yapmak sadece hükümet ve onun politkalarından bahsetmek gibi görüldü. çünkü her şeyin başı sistemdi ve sadece onun üzerine politika yapılabilirdi.
ama ben şiddetle eski sevgilimin acı çektirme politkalarını yazıyorum buraya, bir başkası popüler olanların gereksiz söylemlerini politik düzlemde tartışıyor, hocamsa firmaların politikalarını araştırıyor.
tam tersine sözlük tam olarak kelime anlamıyla fazla politiktir. bu ülkenin her haberiyle her dinamiğiyle ilgilidir ve sanırım öyle olmaya devam edecektir.
|