|
|
- ülkemizdeki ilk ve tek kontrol mühendisliği bölümüdür. gerçi sabancı'da mekatronik isimli bi bölüm vardır ama müfredatları bizdeki kontrolden daha dar bi uygulama alanını kapsar. ayrıca aşağıdaki diyaloğu yaşamama sebep olan bölüm.
-eee yavrucüüm söyle bakalım, nereyi kazandın öss'de?
-istanbul teknik kontrol mühendisliği (ulan bu karı anlamaz şimdi, salak salak sorular sorar.)
-ehehe ne güzel bölümmüş o öyle (sırıtmaya devam edeyim, bi bok anlamadığım çakılmasın) neyi kontrol ediyosunuz bakayım siz? ehihi kontrol kalemleriyle falan mı uğraşıyosunuz?
-(ulan ben demedim mi aptal sorular soracak diye, ha.. kabahat bende ne diye inşaat, elektronik falan demedim ki..) evet evet kontrol kalemi ehe ne güzel di mi (bi sktirin gidin başımdan kardeşim)
- eskiden kontrol ve bilgisayar mühendisliği olan bölümün kontrol kısmı. bu bölümler akademik nedenlerle değil bölümdeki hocaların birbirleriyle anlaşamaması nedeni ile ayrılmıştır. *
- adı nedeniyle yanlış anlaşılmalara neden olan,bölüm dışındakilerin pek fikri olmadiği,ama benim bölümüm olmasi nedeniyle övme zorunluluğu hissettiğim bölüm..
(gorky, 29.03.2004 21:00)
- kızlardan dolayı kendini kaybetmiş, kontrolden çıkmış öğrencileri kontrol altına almak için mühendis yetiştiren bölüm.
- erkek nüfusunun çok fazla olduğu,bünyesinde oldukça sevimli öğrenciler bulunduran bölüm
- aslında elektrik mühendisliğinin altında olmasına rağmen o bölümde okuyanların sav olarak ama eskiden "bilgisayar kontrol"dü dedikleri, ve bence bunu söylemeye hiç gerek olmayacağı kadar sağlam bir mühendislik.
- sanayisini kurmuş ülkeler maliyeti düşürmek, üretim sürecini kısaltmak ve işçi sayısını azaltmak için kontrol mühendisliğine önem vermişlerdir. ancak ülkemizde sanayi daha yeni yeni oturmaya başladığından kontrol mühendisliği gibi bir mühendisliğe olan ihtiyacın yeni farkına varılmış bu sebeple siemens firmasının da desteği ile kontrol mühendisliği kurulmuştur. eşref adalı ile leyla gören arasındaki anlaşmazlık da kontrol mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinden bağımsız olarak kurulması ile ilgilidir. zira eşref adalı beyin hayallerinde bilgisayar ve kontrol bölümünün yeniden canlanacağına dair bir inanç vardır kanaatimce.
(atlantis, 26.05.2004 10:35 ~ 19.06.2004 00:39)
- (bkz. ctrl mühendisliği)
(erhan, 26.05.2004 13:06)
- kanımca endüstriyel otomasyon dalında mühendis yetiştiren en iyi bölüm. ayrıca yıldız teknik üniversitesinin elektrik mühendisliği bölümünde anabilim dalı olarak da %50 seyreltilmiş olarak verilmektedir.
- geleceği parlak olan bölümüm...
- (bkz: itü doğum kontrol mühendisliği)
- söylediğiniz takdirde insanlardan gelebilecek "kalite kontrol mü", "neyi kontrol ediyorsunuz", "trafik mi" şeklindeki abuk sorulara hazırlıklı olmanızı gerektiren bölüm, bölümüm.
- dinamik bir sistemin davranışını inceleyen, sisteme istenen davranışı kazandırmak için tasarım yapan mühendislik dalı. sistemlerin matematiksel modelleri büyük önem taşır. geribeslemenin olduğu her sistem kontrol mühendisliğinin inceleme alanına girer. çoğunlukla elektronik ve bilgisayar alanı ile yakından ilişkilidir, ancak bu ilişki kontrol teorisinin pratikte uygulanması için bir araç olma şeklindedir.
isminden de gayet yanlış anlaşılabileceği üzere, kalite kontrol ya da üretim kontrolü ile ilgisi diğer mühendislik dallarının olduğu kadardır.
(bkz: kontrol teorisi)
(bkz: sistem dinamiği)(raiser, 14.11.2006 12:40 ~ 25.12.2007 19:16)
- "gelecek kontrol altında" gibi gayet gereksiz bi slogana sahip bölüm....
- 2006 taban puanı 343.560 olan ve sistem değişiklği sayesinde 19 puan düşen itüye has güzel bölüm.
- "işletme okumuyoruz ki sınıfta kız olsun,tıp okumuyoruz ki dışarda karizmamız olsun;kontrolcüyüz bırak da kafamız rahat olsun..." gibi hakkında müthiş bir cümle kurulmuş bölümüm.
- insanlara derdinizi anlatamaya anlatamaya bi hal olduğunuz, en sonunda da o meşhur soruyu duyup iyice transa geçip karşınızdakini parçalamamak için zorlandığınız itü ye has kalite bölüm.
(bkz: neyi kontrol etcen)
- sayfasında itü makine fakültesi ratip berker kütüphanesi'nden kareler bulunan elektrik elektrik fakültesi bölümü.
http://www.kontrol.itu.edu.tr/...
- elektrik-elektronik-bilgisayar-makina disiplinlerini birleştirme iddiasında zayıf kalan bölüm.
elektrik-elektronik fakültesi'nin iyi bölümlerinden biridir. kendini ispatlamış, aşmış hocaları da bünyesinde barındırır. sistem teorisi'ni öğrenciye veren iyi dersleri vardır, ama dersler gereğinden fazlasıyla elektrik mühendisliği'nin içerisinde boğulmuştur.
çok iyi yazılım bilen hocalara sahip bir bölüm olmasına rağmen seçmeli derslerde tek bir yazılım dersi bile yoktur. ilk sınıfta aldığınız basit c ve sonraki sınıfta bir c++ dersi ile yetinirsiniz. ayrıca tanıtım filmlerinde yapay zekadan falan bahsedilirken itü bünyesinde açılan yapay sinir ağları ve yapay zeka adlı dersler de programda yoktur ve seçmeli olarak alınamamaktadır.
robotlardan bahsederken çok önemli olan mekanik olgusu da atlanmıştır. bölüm öğrencilerine mekanik bilgisini iyi veremez, öğrenci bunu ancak yüksek lisans'ta tamamlayabilir. yani elektrik mühendisliği'nin cilalanmış hali yorumu abartı değildir.
disiplinin içinde çok uç noktalara yönelebilirken, itü disiplini çok sınırlamıştır. kontrol mühendisliği bilimi çok daha geniş alanlarda iş görür, hocalar da bunu sık sık vurgular. ekonomiden, siyasete, biyolojiye kadar geniş uygulama alanları vardır. ama bu bölüm nihayetinde elektrik-elektronik fakültesi'ndedir. ama ona rağmen eksiği çoktur, çünkü yazılımsız ve mekaniksiz bir robotik düşünülemez. fakültedeki çoğu öğrenci de bunun farkındadır, robot mekaniği'nin iyi öğrenilmesi ek çalışmaya bağlanmaktadır. seçmeli dersler oldukça kısırdır.
bu durumda bölüm yönetiminin şapkalarını önlerine koyup seçmelilerini iyice düzenlemeleri gerekmektedir.
aramızda öss'ye girecek ve mekatronik'e meraklı arkadaşlar var ise eğer, itü makina mühendisliği'ne gidip oradan 4. sınıfta kontrol ana bilim dalı'nı seçmelerini şiddetle tavsiye ederim. hem de gümüşsuyu. öyle böyle değil.
p.s. kol seçimi 4. sınıftaymış, onu düzelteyim dedim daha bir güzel oldu.
- bir temmuz günü.. öss sonuçlarının saat 10 itibariyle açıklanacağı duyurulmuştur. nefesler tutulur. bilgisayar başında dakikalar sayılır. saat 10.00 itibariyle siteye girilmiştir. sonuç sayfası yavaş yavaş açılır.
kız çığlığı bastırır. nasılsa olmaz diye yazdığı itü kontrol mühendisliğine yerleştirilmiştir. kız çığlık atınca annesi babasının da yüzü güler. 'itü kontrol mühendisliğiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'
baba ve annenin yüzünü hüzün kaplar. şaşırmışlardır. kız da onların yüzüne bakar. susar. 'kızım o ne ki?' der babası. istediğim bölüm der kız.. babası anlam veremez duyduğu kelimelere. annesi hiç veremez. onlar soranlara tıp demek isterler, boğaziçi demek isterler...nasıl anlatacaklardır kendilerinin bile bilmediği bir bölümü. kız o kadar puan almıştır ama boşa gitmiştir hepsi şimdi. gerçekten eve gelen her telefonla evdeki matem havası yayılır. herkes üzgündür. nedir ki kontrol mühendisliği???
sonra sonra bir telefon daha gelir bi arkadaştan..
arkadaş telefonda mutludur, mesuttur..
-adaş, geleceği kontrol ediyormuşsunuz hadi bakalım der..
kızın yüzünü bir gülümseme alır, kız artık geleceği kontrol edebilecektir çünkü.
(bkz: http://www.kontrol.itu.edu.tr)
(bkz: geleceği kontrol edin)
- robot mekaniğinden çok robot kontrolüne yönelik eğitim vermektedir. kontrol mühendisliğinin bakış açısından robot deyince akla gelen, ya da gelmesi gereken eksenlere bağlı elektrik motorlarının kontrolü, eklem pozisyonlarına göre robotun dönme eksenlerine binen değişken yük etkisinin kompanze edilmesi, bu işler için gerekli kontrol algoritmalarının sayısal bir kontrolör cihazına gömülmesi, hatta biraz daha ileri giderek görsel geri besleme ile robotun tanımlanmış koordinat eksenlerinin kamera gibi bir donanım ile kontrolü gibi konular olmalıdır. bu konuların yanında robot mekaniğini düşündüğümüzde aslında mekanik konusunun daha çok makine mühendisleri'nin işi olduğunu söylemek yanlış olmaz. tabi mekanik ile ilgili ders açılsa kötü mü olurdu, tabii ki hayır.
yazılım ile ilgili eksikliklere gelince; yazılım ile doğrudan ilişkili bir bölüm değildir, yazılım mühendisliği, veritabanı yönetim sistemleri gibi dersler aranıyorsa bilgisayar mühendisliği göz önünde bulundurulmalıdır. ancak, uğraştığı konular itibariyle kontrol mühendisliği, alt düzey yazılım geliştirme ve gömülü sistemler konularında mezunlarının bilgi sahibi olması gereken bir bölümdür. mikroişlemci sistemleri ve mikrokontrolör tabanlı sistemler* dersleri şahsi fikrimce öğrenciye bir dsp kullanacak kadar olmasa da başlangıç yapabileceği kadar bilgiyi sağlayabilmektedir.
yazılım ile de uğraşan bir kontrol mühendisliği öğrencisi olarak şunu da belirtmem gerekir ki, bir ders açıp bu ders içerisinde java'yı ve koskoca java kütüphanesini öğretmenin bir mantığı yoktur. bu konuda önemli olan kavramlardır, nesneye dayalı programlama dersi c++ ile gelen kavramları sunabilmekte olup (ne kadar yeterli olduğu tartışılır), zaten bilgisayar mühendisliği'nin seçmeli olarak alınabilen bir dersidir. eğer kişi yazılım alanında ilerlemek istiyorsa bu zaten daha çok kendi çabasıyla olmalıdır. ha nesneye dayalı tasarımın temelleri** gibi bir ders seçmeli olsa kötü mü olurdu, yine hayır tabii ki.
düzenleme: seçmeli derslerin kapsamı artırılmalı, buna katılıyorum; alıp rahatlıkla başarılı şeklide geçebileceğim başka bölüme açılmış dersleri alamamış olmanın verdiği burukluk ile söylüyorum bunu. biraz kişisel oldu ama, örneğin bilgisayar ya da telekom'un (hangisi hatırlamıyorum) derslerinden olan computer vision dersi kontrol için de gereklidir bence, hatta en çok kullanılan alan robotik olduğundan bu dersin kontrolcülere açılmaması şahsi fikrimce büyük bir eksiklik.(raiser, 28.03.2008 02:31 ~ 02.04.2008 21:56)
- kutucuklar ve birim basamak girişlerle dolu bi bölüm..2 sene boyunca kutuların içini doldurursun, 3. sınıfta bi hoca gelir kutuya birim basamak girişi verir, ki 1 den ibarettir, işte hayatın kabus olduğu an..bu bölümde ne yaparsan yap amacın 1 e yaklaşmaktır. bi süre sonra hayatta her şey 1e yaklaşmaya başlar..
(bkz: anne ben aşım yaptım)
- itü için seçmeli ders problemi genel olduğundan, daha önce kendisine yüklediğim ağır eleştirileri hak etmeyen bölüm. ancak daha önce de söylediğim gibi hocaların bunda büyük suçu var.
robot kontrolü ve robot denilen kavramın kendisinin yapay zeka** ile doğrudan alakası var. kontrol mühendisliğine giriş derslerinde bile bölüm hocalarının bir kaçı yapay zekanın öneminden bahsedip durmuştu. hatta birisi sırf bu konuda uzun uzun sunum yaptı. ve elektrik-elektronik fakültesi'nde yapay zeka üzerine iki ders açılıyor. yapay sinir ağları ve yapay zeka. ama kontrol mühendisliği öğrencisi bu dersleri alamıyor. bunu bölüm başkanı ile konuştuğumda 'seçmelilerimizi düzenleyeceğiz' dedi(2 yıl oldu). ancak bir hareket yok.
|