her okulda birbirinden çok farklı okutulan mühendislik dalının itü'deki versiyonudur.boğaziçi ve benzeri okullarda mimarlık - inşaat mühendisliği-işletme karması garip bir versiyonu vardır. odtü'de daha güncel sorunlara yönelik seçmeli dersleri fazla tutarak kendi kendini geliştirme şansı veren bir versiyonu vardır. ben mezun olana kadar itü'de ise hem bilimsel, hem güncel hem de piyasaya yönelik bir eğitim veren bir versiyonu vardı. itü'nün eğitiminin inşaat mühendisliğinde diğer okulların üstünde olmasının zannımca en büyük sebebi bu konuda bilimsel çalışma yapan bütün insanları bir araya toplamasıdır. bölümde 50 civarında profesör olması da bundandır. uluslararası hakemli dergilerde türkiye tarafından inşaat mühendisliği alanında yayınlanan makalelerin yarısından çok çok fazlası itü'lü akademisyenler tarafından yayınlanmakta, yurt dışında fellowship ile doktoraya kabul edilen mezunlara bakınca da itü'nün diğer üniversitelerden üstün olduğu söylenebilir.
anabilim dalı sayısı ve buradaki öğretim görevlilerinin makale verimliliğine de bakıldığında yine türkiye'de inşaat mühendisliği alanında itü birincidir. bunun en büyük sebebi sanırım odtü kurulurken itü'nün 150. sene mezunlarını veriyor olmasıdır. 60'lardan 70'lerde günümüze gelen etrafınızda gördüğünüz bütün altyapı,kentleşme, binalar, havaalanları, kavşaklar,köprüler,viyadükler itü mezunlarının eseridir. itü inşaat'ta okumak işte bu yüzden diğerlerinden daha avantajlıdır.
boğaziçi üniversitesi ve odtü ile karşılaştırılırken itü'yü ezmeye çalışanların en büyük argümanı " yeeaaaa aaaabi boğaziçi odtü basmış puan farkını yeaaa" sözüdür. fakat bu insanlarla tartışmaya girip asla söylemedim nasıl olsa anlamayacaklar diye. çünkü o puanlar bir heyet tarafından üniversitenin kalitesine bakılıp belirlenmiyor. o puanlar inşaat mühendisliği konusunda kara cahil (çoğu için geçerli) insanlar tarafından (liseden yeni mezun olmuş gençler) belirleniyor. e şimdi liseli çoçukların karar mekanizmasını mı irdeleyeyim? bizim de "ooo boğaziçi abi yaz yaz yaz" mantığıyla boğaziçi kimya mühendisliğini, boğaziçi inşaat mühendisliği yazan arkadaşlarımız oldu. ya da " abi puanıma yazık siktir et itü'yü boğaziçi daha iyi baksana puana" diyen arkadaşlarımız oldu. ama hiçbiri mezun olduktan sonra abi ben şu konuda akademisyen olmak istiyorum diyemiyorlar çünkü okurken önlerinde böyle bir örnek pek olmuyor. o yüzden itü mezunları ile boğaziçi mezunlarını karşılaştırmayınız efendim. odtü mezunları evet itü ile yarışır hatta yabancı dil bilgisi konusunda fark da atarlar belki çoğu amma ve lakin itü yine de olanaklarıyla odtü'den de daha iyidir inşaat mühendisliği konusunda.
itü'nün diğer değeri anlaşılamamış bölümleri için;
(bkz:
itü jeoloji mühendisliği)
(bkz:
itü maden mühendisliği)
(bkz:
itü makina mühendisliği)
(bkz:
itü çevre mühendisliği)