gündem
  1. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  2. · darwin i bitiren balık
  3. · çok istenip de olunamayan meslekler
  4. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  5. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  6. · 27 kasım 2009 bursaspor galatasaray maçı
  7. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  8. · pompei
  9. · rhind papirüsü

itü de 12 öğretim üyesinin istifa etmesi  

sayfa  / 2
  1. itü gibi saygın bir kurumdaki onurlu ve omurgalı öğretim üyelerinin takdir edilmesi gereken haklı tepkisidir. ne mutlu ki böyle ilkeli insanlar hala var ve itü'müzün saygınlığına düşürülmek istenen dinci gölgeye tepki gösteriyorlar.
    (arapbebek, 06.08.2008 12:51 ~ 12:51)
  2. bir yandan "helal olsun!" dedirten, öte yandan böyle adamlar da tepki için bile olsa başımızdan giderlerse halimiz nice olur diye sıkıntıya salan hadisedir. bir yere gitmesinler. ihtiyacımız var onlar gibi insanlara. en çok da şimdi...
    (esmeralda, 06.08.2008 12:54)
  3. sözlü olarak istifalarını ileten senato ve öğretim üyelerinin isimleri şöyle:

"rektör yardımcıları prof. dr. erkin nasuf, prof. dr. fuat anday ve prof. dr. haluk karadoğan, sosyal bilimler enstitü müdürü prof. dr. ümit şenesen, prof. dr. özgür turhan, prof. dr. remzi akkök, prof. dr. mehmet ali taşdemir, prof. dr. haluk eyidoğan, doç. dr. rahmi nurhan çelik, prof. dr. melek tüter, fen bilimleri enstitü müdürü prof. dr. sumru pala."
    http://www.milliyet.com.tr/...

onu bunu bilmem de makinanın özgür turhan gibi bir hocasının kaybını yerine 1000 tane tarikatçı getirseler dolduramazlar. bence çok üzücü bir durumdur.
    (gelecegim, 06.08.2008 13:17)
  4. prof. dr. fuat anday'ında adını duyduğumda çok ama çok korktuğum istifalardır. eski okulumda neler oluyor?
    (oky, 06.08.2008 13:19)
  5. yerinde bir harekettir protesto açısından. ama o kadar aydın ve gençlere faydası dokunabilecek insanların bu raddeye gelip gözlerini karartıp her şeyden vazgeçmelerini sağlayan ortam malesef ki çok acıdır.
    (delicaponcadı, 06.08.2008 13:32)
  6. güzel ülkemin nadide üniversitesi olan itü'de akademisyenlerin bilimle değil de siyasetle uğraşmalarını hatta bu uğurda görevlerinden istifa etmelerini ne islamcılık karşıtı ne de kemalizm sevdası ile bağdaştırıyorum. bu yapılan acaba yeni rektörümüzü protesto etmek midir, yoksa cumhurbaşkanı'na yapılan bir gönderme midir bilinmez ama iki türlü de zararda olacak biz öğrencileri hiç mi düşünmezler diye hayıflanmadan edemedim. tabi ki, makama mevkiye gelen insanların kendi düşüncelerini türkiye üzerinde oyun oynayarak uygulamaları doğru değildir ancak "yanlış"a "yanlış"la cevap vermekle elimize ne geçer diye merak ediyorum.

bu istifa eden öğretim üyeleri acaba kendi kararlarının getireceği zararlardan bihaberler midir, yoksa bu yaptıkları anlık bi tepki midir bunun takdiri bize düşmez ama herşeyden çok öğrencileri ve onların geleceklerini düşünmeleri gerekir.
    (hakikat mecaz kinaye, 06.08.2008 13:55 ~ 13:55)
  7. bir türlü netleşemeyen haberdir.

bir çok yerde 2'si prof 12 öğretim üyesi diyor,
    altında ise neredeyse tamamı proflardan oluşan liste.

bazı yerlerde 335 yıllık üniversite diyor,
    hey maşallah

üstelik istifa edenler hocalıktan istifa edecek gibi yansıtılıyor,
    oysa idari görevlerden istifa edilmesi bekleniyor, adı geçenler de zaten hep dekan, enstitü müdürü, rektör yardımcısı.
    (excalibur, 06.08.2008 14:43)
  8. çok doğru bulduğum harekettir. burda bazı arkadaşların "tuhh sizin eğitimciliğinize ,siyaset yapmayın" tazrı laflarını görünce güldüm. arkadaşlar itü bir yükseköğretim kurumudur. mahallenizde gördüğünüz ilkokul değildir. öyle kafanıza göre müdür atar gibi rektör atayamazsınız. 1982 sonrası özerk yapısını kaybetmiş olsada üniversiteler kendi içlerinde yapılanmış kurumlardır. öğretim görevlileri gayet açık bir şekilde yapılan haksızlığı tepkilerini koymuşlardır. bence onları siyaset yapmakla suçlayan beyinler siyasi açıdan yargılama yapmaktadır.
    (dark elven, 06.08.2008 14:51)
  9. alkışlanacak haraketlerdir.
    ben de tam olarak bu ülkede tepki istifalari gibi onurlu hareketler unutuldu mu diye düşünüyordum.
    proflar da siyaset yapmazsa kim yapacak ayrıca,sorasım geldi.
    o siyaset yapmasın ,bu yapmasın,öğrenciler zaten hiç bi bok yapamasin.
    apolitikleşme süreci midir nedir.
    (angelic, 06.08.2008 15:03)
  10. bu istifa eden 12 akademisyenin bilim adamlığını sorgulamak kimsenin haddine değildir. içlerinde ümit şenesen gibi ne hocalar var ki türkiye'de böyle hoca çok az. kimileri de siyasi görüşlerini bellli ettiler diyor. arkadaşım tabiki belli edecekler. burası üniversite. öyle lisedeki gibi ezbere iş yapılmıyo burda.
    bir de benim şansım mı ne, lisede de son seneme geçtiğimde okulun idari kadrosunda böyle bi değişiklik oldu. itü'de de oluyor. ne cenabet adammışım.
    (starscream, 06.08.2008 15:36)
  11. itü gibi köklü bir kurumda, üniversitenin kendi öz kararlarına saygı duymayarak, dışarıdan müdahale ile 362 oy alan yerine 209 oy alan bir adayı rektör olarak seçmek gerçekten itü ile dalga geçmekten başka birşey değildir.

burada isimler önemli değil. onun veya bunun atanması değil tartışma konusu.tepki gösterilen, kendini ele güne ispat etmiş bir üniversitenin kararlarına saygı gösterilmemesidir.

12 profesörün istifa bu bağlamda değerlendirilmelidir. bu hocalarımız makamlarında feragat ederek tepkilerini göstermişlerdir. bu itü'lü olmanın şerefine ve onuruna yakışan bir harekettir.
    (itüsever, 06.08.2008 16:06)
  12. çok yerinde bir tepkidir. hatta öğrenciler de örgütlenmeli bu olanlara bir dur demelidir.
    inşaat fakültesinden istifa eden hocalara baktımda hepsi dalının en iyileri...
    bir devrin teknik üniversitesi, kalesi, böylece tarikat olma yolunda ilerliyor. yazık...
    (trinity, 06.08.2008 16:19 ~ 16:24)
  13. hala onurlu insanların var olduğunu bilmek açısından sevindiricidir sevindirici olmasına ama; istifa etmesi gereken insanlar (istanbul valisi muammer güler, ulaştırma bakanı binali yıldırım, istanbul emniyet müdürü celalettin cerrah, çevre ve orman bakanı veysel eroğlu ve bunlar gibi onlarcası) yıllardır, utanmadan koltuklarında gerneşmeye devam ettiğinden içe sindirilemeyen bir tarafı da vardır.
    karşı devrimin 2. adımı da atılmaya başlanmıştır.
    (ilyiştaykovski, 06.08.2008 16:24 ~ 16:30)
  14. üniversitede gücü ele geçirme çabasının hızlanmasıdır.

senelerdir 6 kasım'da öğrenciler yürür yök'e hayır diye. insanlar bağırırlar "üniversitelere özgürlük" diye. kimse de sallamazdı.

gün itibariyle olağan durumdur. kişi gönlünce koyar tepkisini, sonuçlarına katlanacaksa.

..da; anlamadığım birşey var hacı. ahmet necdet sezer döneminde de atanma usulü aynıydı, niye kimse ses çıkarmadı ki? yoksa siz de mi bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılardansınız?
    (burju, 06.08.2008 16:25)
  15. laiklik kelimesinden bağımsız boyutuyla demokrasi ekseninde sonuna dek destek verilmesi gereken istifalardır. ki kendine müslüman demokratlardan bir farkınız olabilsin.
    (nino quincampoix, 06.08.2008 16:31)
  16. önceki dönem sezer'in antidemokratik atamalarına ses çıkarmayan öğretim üyelerinin tepkisidir.

hürriyet gazetesindeki haberde "karadoğan, gerçek itü'lünün söylemiyle, eylemiyle demokrat ve sözünün eri olduğunu belirterek, demokrat olabilmek için ön koşulun “laik olmak” olduğunu, gerçek itü'lülerin ise laik olduğunu vurguladı." gibi bir ifade var.

bir insan nasıl laik olur? ülke miyim, devlet miyim ben?

bütün bunlar abdullah gül'ün seçimini temize çıkarmaz elbette. fakat aynı şahısların, itü'yü yarı şirketleştiren, öğrencilerin sosyal hayatını sıfırlayan ve bir çok değerli öğretim üyesinin özel üniversitelere kaçmasına sebep olan kraliçe arı'yı* iki dönem üst üste seçtiklerini de dikkate almak gerekir.

istifa edenlerin öğrencilerini ve itü'yü kendilerinden öne koyduğunu düşünmediğim için şahsen bu kayıplardan üzüntü duymadım. eğer itü umurlarında olsaydı ve üniversitenin yanlış bir yola girdiğini düşünselerdi istifa etmez, itü için çalışmaya devam ederlerdi.

sadece şahsımıza dokunduğunda değil, her haksızlığa, her anti-demokratik uygulamaya sesimizi çıkarmadığımız, meydanlara dökülmediğimiz sürece, yöneticiler kararlarını verirken bizim tepkimizden korkmadıkları sürece bu ülkede bir şeyler değişmeyecek.

yalnızca kendi bakış açılarına ters şeyler olduğunda ses çıkaran bu insanların istifalarına sevindim desem yeridir. hiç değilse yerlerine daha iyilerinin gelme ihtimali var.
    (kısaveacısız, 06.08.2008 19:41 ~ 19:43)
  17. yök nedir? akademik özgürlük derken ne kastedilmektedir? bu sorulara cevap verilince nedeni anlaşılacaktır eminim.

öğrenciler akademik özgürlük diye eylem yaparken bundan sonra belki hocalar da desteğe çıkar umarım.

herkes bulunduğu yerden bakar ya hayata; yök o miss gibi yüzünü bir kez daha sermiştir gözler önüne ve hocalar artık anlar umarım, emeksiz yemek olmayacağını.

öğrenciler ve hocalar hep beraber karşı duruş sergilemeli diye düşünüyorum bu tepeden indirgemeci mantığa.

6 kasım 2008 de tarihe geçmelidir, 6 kasım 1996 gibi
    (eleanor, 06.08.2008 19:56)
  18. malzeme hocamın istifa etmesi nedeniyle cuma günkü finalin ve sonrasının ne olacağını kara kara düşünmeme neden olan eylem.
    (ephendy, 06.08.2008 20:05)
  19. taktir edilesi bir olaydır. keşke bu ülkede onlar gibi kararlı ve cesur insanların sayısı daha çok olsa.
    (gvz, 06.08.2008 20:14)
  20. sanırım bundan böyle okuduğumuzu anladık mı köşesi açmak gerek bir de.

ne demeye çalışıyorum?

üniversite dediğiniz yer bir eğitim-öğretim kurumundan ziyade bilimsel araştırmaların yapıldığı yani aslında bilim üretilen merkezdir. bu amaçla zaten araştırma görevlisi vardır ya da hocaların isimlerinin önünde titr olarak öğretmen yerine doçent, doktor, profesör gibi kelimeler yer alır.

bağımsız olmalıdır ve kendine özgü kuralları haliyle.

yasaklarla bilim üretilmez çünkü , akademik özgürlük bu özerkliği korumak için vardır işte.

bilimin ve düşüncenin yuvası olan üniversitenin bu anlamını korumaya çalışmak amaç budur.

yök nedir peki?

1980 ihtilalinden sonra kurulmuş tamamen yasakçı ve darbeci mantıkla varolan bir üst kurumdur . varoluş amacı, ihtilal sonrası üniversiteleri ülkenin diğer yapıları gibi disipline etmektir. yani; üniversite artık kendi kendini yönetmemekte, bilim adamları siyasilerin kontrolüne geçmektedir. kendilerini yönetmesi gerekenleri " seçememekte" bunu onların yerine birileri " atamak"tadır.

karşı durulan budur aslında; bunu ister sezer yapsın ister gül. farkeden bir şey yoktur. üniversiteyi kimin yöneteceğine o üniversitede eğitim alan öğrenciler, akademik araştırmalar yapan ve eğitim veren hocalar hatta o üniversitede çalışan memurlar seçmelidir. mantık budur seçilmelidir, atanmamalıdır.

bilim yuvasına siyaset karıştıran başkalarıdır , hocaların seçim hakkını hiçe sayıp , siz anlamazsınız aslında bu daha iyi yönetir sizi diye birilerini atayanlardır.

umarım şimdi anlaşılmıştır.
    (eleanor, 06.08.2008 22:39)
  21. bir kaç yıl önce gazi üniversitesinde aynı sebepten dolayı istifa eden öğretim üyelerine sesini bile çıkarmayan hatta bıyık altından gülenlerin, "helal olsun, doğru bir tepkidir" gibi sözlerle desteklediği istifalardır.

son derece ilginçtir bu bakımdan.

(bkz: kadri yamaç)
    (yorkshire, 06.08.2008 22:45)
  22. bir taraftan helal denecek hareket, diğer taraftan bu hareket acaba fırsat mı yaratack diye keşkeleri akla getiren durumdur.
    helal tarafı belli keşke hepimiz uygun olmayanı gördüğümüzde yapmıyorum diyip çıkabilsek işin içinden, inandıkların uğruna pozisyonundan vazgeçmek, o ana kadar orası için yaptıklarını bir anda terk etmek oldukça cesaret gerektirir.
    diğer taraftan şimdi bu davranış sonucunda ne olacak boşalan kadroları kim dolduracak sorusu geliyor akla. kalıp savaşmak daha mı onurlu olur veya savaşmanın bir faydası olur mu?
    sonuçta vatan için ölmek mi kolay, yoksa vatan için yaşamak mı?
    (kurremkamerruk, 06.08.2008 22:46)
  23. sumru pala hariç bu davranışlarından dolayı hepsinin alınlarından öpüyor, en sesli alkışlarımı gönderiyorum. talebelik zamanımda olsa şu olay ben öğrencilik görevimden feragat eder sözlü değil, direkt yazılı istifamı basardım. memleket meselelerine de o derece duyarlıyım.
    (marsellus wallace, 06.08.2008 23:34)
  24. kendilerice hocalarımız haklı bir karar içerisindeler çünkü az oyu alan başkan yapılacaksa oylamanın manası zaten olmaz. daha önceki dönemlerde de yani cumhurbaşkanları dönemlerinde aynı uygulamaların daniskası oluyordu. keşke o zamanki öğretim görevlileri de bu şekilde davransalardı. en azından bu davranışın gerekçesi daha bir gerçekçi olurdu.
    (colonel, 07.08.2008 13:50)
  25. fos çıkmış tipik itü lü öğretim üyesi zırvalığı.
    http://www.haber7.com/...
    (gulersem, 07.08.2008 17:44)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil