bu yaşa gelmiş olup, bunca sınava girmiş bazı itülülerin cevabını bilmelerine rağmen sınav öncesi hocaya sordukları soru. üç sebebi olduğunu düşünüyorum:
--hocayla muhabbete girmek, ki bu yalakalığun tavan yaptığı nokta.
--ciddi ciddi soranlar, ki aptal oldukları su götürmez bir gerçektir.
--sınav stresinin verdiği aptallıkla ne dediğini bilmemekten.
tek soruluk sınavlarda sorulamayacak soru!
öss ve benzeri test usulü yapılan sınavlar için anlamsız kaçan soru. gerçi ben, öss ye (o zamanki adıyla öys) başlarken sormuştum geyik olsun diye. sınav gözetmeni sevimli sevimli gülmüştü ama, sonrasında sorduğum "gidiş yoluna puan veriyor musunuz?" sorusuna tepkisi "arkadaşım bi susar mısın?" olmuştu.
(maloğlan, 20.01.2006 13:32 ~ 11.05.2006 19:22)
-istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz ?
-hangisini istiyorsun?
-5. soruyu
-olmaz başlayamazsın.
-istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?
-sen hiç başlama canım. kapı bu tarafta.
-ama nasıl ?
-ense traşın da güzelmiş.
- ....
- sormayacak mısın?
- ....
- beşten başla o kolay
- kolay?
- evet. hepsi kolay zaten hadi başla
- allahtan da mı korkmazsın hocam
kimi öğretmenlerin hayır diye cevapladığı soru. pek çok şeyin yasak olduğu bir ülkede böyle bir sorunun sorulabiliyor olması bile başlı başına keyif verici olsa gerek diye düşünen öğrenci soruyordur belki; salak olduğu için değil de. ya da böyle bir serbestliğin keyfini sürerek bu moralle daha başarılı olacağını düşünüyordur. türbanımı takıp soruları cevaplayabilir miyim hocam dese, belki, aldığı cevap karşısında morali bozulacak.
sınav kağıdı ele alınıp, sorular gözden geçirildiğinde tek soru hakkında fikir sahibi olunduğu gerçeği idrak edildiği anda içine düşülen huzursuzluğu az da olsa unutma çabası içerisindeyken bünyede oluşan afallamanın ezile büzüle dışa vurumudur belki...
*(kospiti, 20.01.2006 16:16 ~ 14.06.2006 04:53)
200 kişilik anfide en arkada oturan öğrenci tarafından sorulması abes kaçacak soru "o nefesi harcayacak daha mantıklı bir soru bulamadınmı" diye sorarlar adama.
her sınav başında mutlaka bu soruyu soran bi öğrenci ve bu soruya evet cevabını veren bi hoca çıkar. evet demek çare değildir çare aşağıdadır.
iki soruluk bir sınav hazırlanır ilk soru 10, ikinci soru 90 puan değerindedir:
soru 1) özel faktörler modeli ile heckscher-ohlin modelinin arasında ki benzerlik ve farkları, her iki modeli de teknik ayrıntılarıyla öğrendiğinizi kanıtlayacak şekilde sergileyiniz. bunu yaparken iki modelin formel yapısını denklemler ve geometrik şekiller aracılığıyla oluşturunuz. (daha kazığını bulamadım)
soru 2) x+2=4 x=? (evet ortaokul 1 bilgisi)
sınav süresi 40 dakika. başarılar (ilk soruyu gören öğrenciye indirilen son darbe)
en arka sırada oturan dallama: hocaaaammm itediğimiz sorudan başlayabilirmiyiiieeeaaaazzzzz!!!!!
hoca: hayır.
(bkz:
sadizm)
sınav esnasında kaynatma amaçlı yönetilmiş soru.
sınavların olmazsa olmazı.hatta bazı öğretmenler bu soru sorulmadiği takdirde,kompleks yapıp, öğrenciler benim sınavımı takmıyo mu acaba diye korkulara kapılabilir.
iş görüşmelerinde yapılan sınavlarda sorulduğunda sınav çözmeyi gereksiz hale getiren soru
(bkz:
yutan eleman)
- istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?
+ evet.
- tamam o zaman. başlıyorum, istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?
+ yavrum sen yakmışsın motoru. biraz hava al istersen.
özellikle üniversite sıralarında kullanılmaması gereken, çok ayıp bir soru kalıbıdır. sınav sonrası kantin kritiklerinde "ahahah ne mal herif ya!" şeklinde bahsedilir bu kalıbı kullanan zavallıdan. oysa hayatı boyunca özenle çizilmiş kırmızı çizgiler arasından yürümek zorunda kalmış, çoktan seçmeli seçimlerle muhakeme yeteneği şerbetli su muhallebisi kıvamına getirilmiş, 17-18 yaşında birdenbire "sen birey oldun artık, hadi bakalım yallah tazyik!" denilerek ortama bırakılmış bir çaresiz kişiden söz ediyoruz. girdiği ilk anfide patlattığı soruyla yılların kurt profesörünü evrenin sistematiği ve kendisinin yaşamdaki yeri konusunda derin derin düşünmeye sevk etmesi mi bekleniyor?
bence hiç de fena bir başlangıç değildir bu soru. primitif birey en azından ayağa kalkarak kendini bir şekilde ifade etmiş.
homo erectus olmuştur. 1. sınıfta bu soruyu soran adam, belki de son sınıfa kadar içinde bulunduğu sistemi sorgulayacak düzeye gelir, yalınkılıç saldırır hayata.
ya da aşırı iyimserliğin manası yok. bu soruyu soranların bir çoğu da bildiğin maldır işte. evet.
"hocam ben kopya çekeceğim de..." cümlesinin bir değişik versiyonudur. cümleyi kuran kişiler hocanın durumun farkına varmadığını düşünseler de bu cümleyi duyan hocanın gerilme sebebi sınıfta kopya çekileceğini bilmesidir.
*
seneler boyu öğretmenlere inatla sorulan, öğretmenlerin sonunda sınava "istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz" baskılı t-shirtle girmelerine neden olacak sorudur.
kendime yıllarca
bir insan bir soruyu neden ister ki sorusunu sormama neden olan kalıp.
bazı takıntılı hocaların soruların sırayla yanıtlanmasını istiyor olmasına karşın gerekli önlemin alınması için sorulan soru.
(ceyus, 27.12.2007 01:29)
üzerine çeşit çeşit senaryo yazılabilecek soru cümlesi.olay bir gece öncesinden başlayabilir mesela.hocanız çok kötü bir gece geçirmiş olabilir erkekse çükü kalkmamıştır,kadınsa iyi düzülmemiş olabilir .ertesi gün sabah sabah böyle bir soruyla karşılaştığında içinden ağıza alınmayacak küfürler edebilir ama yüzünüze karşı bir şey diyemez "başla yavrum nerden istersen başla" diyebilir acı acı gülümseyerek.
(nyksss, 27.12.2007 01:33 ~ 01:34)
bir hocanın da çıkıp "hayır başlayamazsın 9-1-5-3-10-6-7-2-4-8 sırasında cevaplamak zorundasın, yoksa siktir çık git" diyerek cevap vermesi beklenen soru.
-hocam istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?
-sen yatağı ısıt ben geliyorum.
-hocam istediğimiz sorudan başlayabilir miyiz?
-önümdekinden başlamaya ne dersin?
sınıfın ineklerinin sormadığı sınavda soruları cevaplamakta zorlanan şahsın sorular belki eksilir düşüncesiyle sınavdan önce öğretmenin karşılaştığı en klişe sorudur...
(süzek, 27.12.2007 02:01)