belki ilginizi çeker
  1. · saçma ama istatistik
  2. · biyoistatistik
  3. · istatissik
  4. · bayes
  5. · sayımlama
  6. · walkman
  7. · düşürülen şeyi almaya eğilip başka bi şey düşürmek
  8. · z tablosu
  9. · angara gırosu
  10. · distribution
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  2. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  3. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  4. · annenin gençlik fotoğrafları
  5. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  6. · insanın hayatına sıçan şeyler
  7. · yılmaz özdil
  8. · opel corsa c mon reklamı
  9. · delayt

istatistik  

sayfa  / 4
  1. bir bilgi hakkındaki sayısal veri genelde anketler vasıtası ile elde edilir, çoğu zaman gerçeği yansıtmaz
    (prometheus, 14.04.2004 11:16)
  2. yalan söylemenin bilimsel yöntemi
    (lethe, 07.09.2004 13:59)
  3. ali poyrazoğlu'nun bir tiyatro oyunundan:

çakıl ameliyattan korkan 16 yaşında bir çocuktur. ahmet sami beyatlı* ise uzun süredir hastanede yatan ve çakıl'ı ameliyat için cesaterlendirmeye çalışan emekli bir edebiyat öğretmenidir.

çakıl: ben çok korkuyorum ahmet amca!
    ahmet: korkma yavrum
    çakıl: ama ya ölürsem!
    ahmet: binde bir yavrum, ölme şansın binde bir
    çakıl: ama ya o bir kişi ben olursam
    ahmet: hımmm... dur ben o şansı yok edicem
    çakıl: nasıl?
    ahmet: hangi takımlısın sen?
    çakıl: galatasaray
    ahmet: bi dakikaaaaa... giy bakim şu kırmızı çorabı
    çakıl: ...giydim
    ahmet: öbür ayağına da sarıyı giy
    çakıl: ...giydim
    ahmet: ...
    çakıl: nooldu şimdi?
    ahmet: al şu pembe panteri de eline
    çakıl: n'olucak bunlar hiç anlamıyorum?
    ahmet: şimdi bana söyle bakalım, bu güne kadar bir ayağında kırmızı, diğer ayağında sarı, bir elinde de pembe panter olan kaç çocuk ameliyat masasında ölmüş?
    çakıl: bilmem!
    ahmet: ben söyleyeyim, hiç!
    çakıl: ama çok saçma!
    ahmet: saçma ama istatistik
    (mavio, 22.01.2005 15:35 ~ 10.05.2005 11:18)
  4. bilim için istatistik , bir sarhoş için sokak lambası gibidir.
    aydınlatmada değil dayanıp destek almada kullanılır...
    (kaynak: anonim)
    (easy company, 25.03.2005 23:00)
  5. suat küçükçiftçi'den alınınca ömürden ömür yediren ders.
    yapılan bi istatistiğe göre sınıfın %33 ü kalıyormuş.
    (vishnu, 20.05.2005 19:35)
  6. bir ders olarak (bkz: eziyet)
    (eddarosa, 20.05.2005 19:39)
  7. istanbul üniversitesi psikoloji öğrencilerinin kabusudur.anlam veremediğiniz bir kitabı vardır ve ne yaparsa yapsın sevilmeyecek olan bir hocası.4.sınıfta olup hala ilk sınıftan dersi verememiş, sadece o ders yüzünden sürünen insanlar vardır.ilerde lazım olduğu zamanalarda bir bilgisayar programı tarafından her şey yapıldığı halde beyazıttan kocamustafapaşaya gidilir dersi almak için.
    (eddarosa, 20.05.2005 19:43 ~ 19:43)
  8. (bkz: biyoistatistik)
    (easy company, 26.05.2005 11:04)
  9. (bkz: cevdet cerit)
    (bettyboop, 12.09.2005 23:12)
  10. (bkz: suat küçükçiftçi)
    (vishnu, 12.09.2005 23:59)
  11. kehanete soyunan bilim dalı.geleceğin,pek çok geçmiş verisi ile elde edilebilecegi yada yakınsanabileceği inancı ile çalışır.gelecek ile ilgili insanoğlunun tüm yapabildiği budur.
    ve tüm istatistikçi fıkralarında,geçmişteki bilgiyi gelecege olduğu hali ile taşıyıp aynı sonucu bekleyen salak istatistikçi modeli kullanılır.fıkraları kısırdır, kendisi ise cok zengin bir bilim alandır.
    (salihaki, 13.09.2005 04:59 ~ 05:00)
  12. mevcut istatistiklerin çoğu amerikan vatandaşları üzerinedir. internetten ulaştığınız herhangi bir veri çoğu zaman dünyayı değil sadece amerika'yı kapsar.
    bu durumda o bilgiyi ödevinizde kullanmak için tüm dünyaymışcasına gibi yutturmak sizin elinizde
    (mavio, 17.09.2005 14:10 ~ 14:10)
  13. raziye selim hocamızın güleryüzü ile çekilir hale getirdiği işletme dersi.
    (siradisi, 10.10.2005 13:18)
  14. bir gazete haberinde:

bir kişi öldüyse hüzünlüdür.
    iki kişi öldüyse acı verir.
    üç kişi öldüyse sinir bozar.
    dört kişi öldüyse katliam gibidir.
    beş kişi öldüyse felakettir.
    ...
    bin kişi öldüyse istatistiktir.

örnekli, "sayılar yalan söylemez, ama yalancılar sayıları kullanır" tanımlı bilim dalı.
    (muzevir, 10.10.2005 13:25)
  15. (bkz: raziye selim)
    (siradisi, 08.11.2005 23:37)
  16. istatistikler hakkında anlayamadığım bazı şeyler var...
    şimdi örneğin bir istatistik yaparlar,atıyorum "dünyada bmw kullananlar arasında,genç erkeklerin %65'i bmw'nin 3 serisini %35'i 5 serisini tercih ederken,ortayaş üstü erkeklerin ise ancak %25'i bmw 3 serisini tercih ederken %75'i 5 serisini tercih ediyor" bu istatistiği tamamen ben uydurdum fakat
    gerçekten de buna benzer istatistikler yapıyorlar...merak ettiğim,bunu nerden bilebiliyorlar?nasıl oluyor da istatistiklere yüzde(%) konur ve bunu dünyaya ya da bi ülkeye oranlayabilirler?bu yüzde gerçeği nasıl yansıtabilir...sen tüm dünyadaki bmw kullanıcılarına ya da tüm ülkedeki bmw kullanıcılarına sormuyorsun ki onlara nasıl oranlama yapabiliyorsun?belki sorduğun rastgele 100 bmw kullanıcısı gencin içindekilerin %65'î bmw'nin 3 serisini tercih ediyor,fakat nasıl emin olabilirsin ki geriye kalan milyonlarca bmw kullanıcısı gencin %65'inin bmw 3 serisini tercih ettiğinden?

gerçeği yansıtması mümkün olmayan(tabi şans eseri olursa bilemem) istatistikler yapıyorlar,aslında gerçekte bilinmesi mümkün olmayan yüzdelerin yerine sordukları azıcık insana göre dünya-ülke yüzdesi çıkarıyorlar,bunun yanında birde şunu yapıyorlar,yine dünyadaki-ülkedeki herkese sormadan bilinmesi mümkün olmayan konularda yok dünyada genel tercih bu yok türkiye'de genel tercih şu diye konuşuyorlar...

birtane gerçek bi istatistik aklıma geldi,dediler ki,istatistiklere göre amerika'da halkın %72'si(ya da ona benzer bir rakam) michael jackson'ın suçlu olduğunu hapse girmesi gerektiğini düşünüyormuş.birkere amerika'daki insanların tamamına bu soruyu sorup cevabını almış olmaları imkansız,dolayısıyla anket yapılmış ve sordukları kaç kişiyse artık onların %72'si suçlu demiş,nasıloluyorsa sanki amerika'nın tamamı bu görüşte gibi söyleniyor...dünyanın en büyük popstarının(ki büyük ihtimalle albümleri amerika'da da milyonlar satmıştır zamanında) kendi doğduğu ülkede seveni bu kadar az mı yani,mümkün mü böyle birşey?
    bence istatistikleri hiç yapmasınlar daha iyi,niye bile bile kendimizi yanlış bilgilerle kandıralım ki?istatistik tutarken dünyadaki-ülkedeki herkese sorabileceklerse o zaman tamam,gerçeği öğrenmiş oluruz,fakat bu mümkün olmadığına göre kendimizi kandırmayalım...
    (johnn, 14.01.2006 03:46 ~ 10.03.2006 00:59)
  17. böyle gelmiş böyle gider hesabına göre yaşayıp kazançlı çıkmak için zamanında bulunmuş geliştirilmiş ve günümüzde koskoca bir bilim olmuş matematik temelli kurnazlık bilimi ,çoğu bölümde vardır bir istatistik dersi çoğunun kaldığı hangi bölüm diyince istatistik cevabını aldıklarındaki yüz ifadeside hoşdur görülmeye değerdir çok ciddiye alınmalıdır bilip bilinmeden hakkında konuşulduğu takdirde çarpabilir dikkatli olunmalıdır denenmiştir ...
    (beni de alın, 28.03.2006 19:46)
  18. zor olan ama öğrenince yapması da bi o kadar zevkli olan ders.
    (sen benim kim oldugumu biliyor musun, 29.03.2006 23:06)
  19. japon tarzı kalite kontrol anlayışına dayanarak; kontrol tabloları, histogramlar, sebep-sonuç analizi, pareto analizi, gruplandırma, kontrol çizelgeleri, dağılma diyagramları yardımıyla hata oranının %5 lerin altına düşürülebileceğinin öngörüldüğü matematiksel disiplindir.
    (in bloom, 03.04.2006 23:22)
  20. matematiğin bağlı bir bilim olarak kabul etmemesi halinde pratikte karar verme mekanizması açısından el üstünde tutulan yöntemler bütünü.
    (decameron, 23.06.2006 08:58)
  21. örnekler yeterince iyi seçildiğinde tüm kapsama alanına sorguladığınızdan daha kolayca daha doğru sonuçlar bulmamızı sağlayabilen bilim dalı. avrupada yıllardır nufüs istatistiklerle hesaplanır, öyle insanları evlerine kapatıp tek tek saymazlar ve sayılmayan köyler çıkmaz. daha doğru tahminlerde bulunurlar, bunlara göre planlarını yaparlar.
    (nuvalo, 01.11.2006 19:27)
  22. 1800 lü yıllarda zengin insanların kumarhane kumar oynarken ortaya çıkardığı bilim dalıdır.adolf hitler zamanında daha da önemli hale gelmiştir.günümüzde ise;hindistan ve pakistan istatistik bilimine en çok önem veren ülkelerin başında gelmektedir.hatta amerika'da çalışan istatistikçilerin çoğu hindistanlıdır.ayrıca forbes dergisinin 2000 yılında çıkardığı bir sayıda geleceğin en önemli üçüncü mesleği olarak açıklanmıştır.
    bunun yanı sıra türkiye'deki üniversitelerde amerikadakine göre daha çok istatistik bölümü olduğuda ortaya çıkmıştır.
    son olarak avrupa birliği kriterlerinin içinde olan bir başlıktır ve ileri ki zamanda türkiye'de büyük ve orta ölçekli her firmada istatistik departmanı açılması zorunlu kılınacaktır.
    kısacası aslında çok önemli olmakla birlikte henüz ülkemizde yeni yeni tanınmakta ve sadece ortalamaların ve yüzdelerin kullanıldığı sanılan bir bilimdir.
    (ylo, 07.01.2007 21:36)
  23. sayıları anlama ve yorumlama sanatıdır.
    (the world is mine, 19.02.2007 14:19)
  24. stalin'in bir sözüne göre; "bir insanın ölümü trajedi, bir milyon insanın ölümü ise bir istatistiktir"
    (makedamnsure, 19.02.2007 15:34)
  25. herhangi bir üniversitenin makine/inşaat mühendisliklerinde kişi başına düşen kız miktarını gram/kişi cinsinden ifade etmeye çalışmak.
    (options, 19.02.2007 15:37)
 sayfa  / 4

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil