they might be giants'ın istanbul ile ilgili bir parçası
istanbul was constantinople
now it's istanbul, not constantinople
been a long time gone, constantinople
now it's turkish delight on a moonlit night
every gal in constantinople
lives in istanbul, not constantinople
so if you've a date in constantinople
she'll be waiting in istanbul
even old new york was once new amsterdam
why they changed it i can't say
people just liked it better that way
so take me back to constantinople
no, you can't go back to constantinople
why did constantinople get the works
that's nobody's business but the turks
istanbul (istanbul)
istanbul (istanbul)
even old new york was once new amsterdam
why they changed it i can't say
people just liked it better that way
istanbul was constantinople
now it's istanbul, not constantinople
so take me back to constantinople
no, you can't go back to constantinople
rashit bu şarkıyı değişik bir şekilde türkçe’ye çevirmiştir:
istanbul
istanbul tam bir cehennem
istanbul tam bir cehennem
parlak şehir ışıkları
geceler toplar sinekleri
terk edip kendi köylerini
göç eder her gün binlercesi
büyülü neon zehirleri yok ediyor hepsini
ekmek aslanın artık ağzında
taşı toprağı altın yalanlarına kanma
istanbul deprem tehlikesi
istanbul patlar çöpleri
mutluyuz biz yinede patlayan şehrimizde
gülüp geçeriz delicesine
istanbul istanbul
ekmek aslanın artık ağzında
taşı toprağı altın yalanlarına kanma
istanbul psikopat dolu
istanbul cinnettir sonu
on milyon insan arasında bağ yok paradan başka
istanbul cehennemdir aslında
her yer beton her yer gri
insan mutlu olabilir mi?
yaşarken bunca stresi
istanbul cehennem gibi
öldürüyor her gün bizleri
sanki belirli birileri tarafından özenle yazdırılmış eğlenceli şarkı. insan yabancılardan bu kadar dürüstlük beklemiyor tabiatıyla, sonrasında da paranoyaklaşıyor. tabi dünya kamuoyunda sesinizi duyurmanın en iyi yolu popüler kültür olduğu için böyle bir şarkının yazdırılması da olası aslında..
mona lisa smile filminin soundtrack'i kendisi. hatırlayalım kızımızın düğününde erkeklerden oluşan toplu bir grup oldukça eğlenceli bir şekilde söylüyorlardı. güzel şarkı.
tiny toonsun olduğu klibinde istanbulu bir arap şehri olarak göstermişler önce şarkıya da öyle bir anlık kin güttüm ama dinleyince sözlere dikkat edince çok hoşuma gitti tavsiye ederim şahsen.
"bir coğrafyayı sahiplenen milletlerin ilk yaptıkları iş,kendilerine özgü bir damga olmak üzere yine kendi sözcüklerinden o coğrafyaya bir kimlik giydirmek olur.toprak,ancak ad verilerek sahiplenilir ve mekanlar el değiştirdikçe daha köklü değişimlere uğrarlar.yaşlı tarih,dünyanın pörsüyen yüzüyle birlikte nice kentler eskitmiş;nice uygarlıkları aynı coğrafyada,aynı mekanda üst üste dosyalamıştır.antik kentlerin pek azı bugün hala kent konumunu sürdürmektedir.istanbul gibi..ama artık onun adı constantinepol değildir..."
the simpsons'un cnbc-e de yayınlanan son bölümünde çalmıştır.
neden türklerle ilgili bişeyler gösterip bir de bu şarkıyı seçtiler merak ediyorum.
(bkz: the simpsons/!venom)
evlerindeki basketbol maçlarında her pisliği yapan yunanlara inat türkiye'deki maçların hepsinde çalınması ve yunanları kudurtması gerektiğini düşündüğüm şarkı.
sözlük sayesinde varlığından haberdar olduğum, youtube sayesinde klibini izlediğim şarkı...çok güzelmiş çok beğendim, özellikle tiny toons karakterleriyle klibi yapmaları ayrı bir güzellik katmış...
eğitim için gittiğim ingiltere'de karşılaştığım milanlı bir arkadaş(kısıtlı mutualizm) güya haber servisi reuters'da çalışıyormuş. nereden diye sorduğunda istanbul dedim gayet rahat. eleman birden triplere girdi istanbul da ne gibilerinden. constantinople'muş, meğer bize okulda yanlış öğretmişler, haritalarda yanlış yazıyomuş vay anam. saati kafadan bi 500 yıl geride kalmış maalesef. ben çok şaşırdım, tepki bile veremedim. gülümsedim, bıraktım öyle konuyu. hayır yani bir tartışma filan olması için kıyas olması gerekir. adam hayal aleminde yaşıyor çok şaşırdım üzüldüm. demek böyle yaklaşımlar olabiliyor sanki biz insanlık tarihini inkar ediyoz. hepimiz barbarız ya. nasıl temizliyecez o beyinleri de birliğe girecez bilmiyorum. tabi önemli bir nokta da aramızda barbarlar yaşadığı gerçeğini inkar edemediğim. söz meclisden dışarı. -üzülerek-
istanbul'a hala "constantinople" şeklinde hitap ederek gerçekleri değiştirebileceğini uman ama aslında gerçekleri kabullenememiş ve hala geçmişte yaşamakta ısrar ediyor olan zavallı zihniyete, ders niteliğinde hergün dinletilmesi gerekilen şarkının sözleridir. ayrıca tiny toons'lu eğlenceli bir klipleri de bulunmaktadır.
klip için (bkz: http://www.youtube.com/...)