istanbul daki su sorunu   

adana çık aradan

1. roma döneminden beri istanbulun başına musallat olan sorundur. bu sebeple roma imparatorluğunun en uzun akuadükü istanbula yapılmıştır, ama ne fayda? istanbul hala susuzdur, yüzyıllardır susuzdur, muhtemelen öyle de kalacaktır.
    (tuygun, 20.05.2007 13:39)
  2. şu an susuzluğu birebir yaşayan ve barajlardaki çekilmenin boyutunu birebir görmüş birisi olarak durumun vehametini ifade edecek, susuzluğun kötü bir kurgu olmanın dışında hayati bir tehlike arz ettiğini en çarpıcı şekilde yüzümüze vuracak kelime bulamıyorum.
    böylesine vahim bir durumu gündemde her an tutsak da aklımızda her an tutamıyoruz maalesef.
    öteden beri açık bırakılmış muslukları, fütursuzca harcanan suları, suyun her türlü gereksiz kullanımını gördükçe bunları yapanların geçmişine rahmet okurum ama son dönemlerde beni açık bırakılmış musluklardan daha fazla rahatsız eden şey hanımların halı yıkama tutkusu oldu.
    caddelerden akan bol köpüklü suları, canhıraş bir şekilde kova kova suları hepi topu 2-3 metre halıya boca eden hanımları gördükçe çileden çıkıyorum.bizdeki bu temizlik, hijyen anlayışının yan ürünü olan bu durum bir şekilde ev hanımlarını böyle olmaya koşullandırıyor.ama hiç olmazsa böyle bir dönemde hijyen olmayıver be teyze...al eline bir kova su sil halını tepe tırnak.üstelik bu halıyı istersen her ay yıka sonuçta yüzeysel bir temizlik elde edilir.ağda yapmak gibi birşey yani; her ay alırsın bacağındaki kılları ama ay sonunda illaki çıkacaktır
    lütfen biraz daha sosyal sorumluluk duyalım, vijdanımızı evimizin temizliğinden yana değil, şehrimizden, ülkemizden, dünyamızdan yana sorgulayalım.gerçekten küresel ısınmanın pençesinde kıvranan ama henüz inlemeyan ülkemize hiç olmazsa böyle hizmette bulunalım lütfen biraz daha duyarlı olalım, lütfen...
    kendim için istiyorsam namerdim...
    (casillasmania, 22.05.2007 10:12)
  3. villaların ve sitelerin doldurulmaya başlanan havuzlarıyla birlikte daha da vahimleşecek durumdur.
    öte yandan halı yıkama cezaları devede kulak kalacaktır.
    herkesin bilinçli olması, parayla değil mi akıtırım gibi bir bencilliğe girmemesi gerekir.
    diş fırçalarken ya da banyo yaparken boşa akıtmak dahil...
    iki üç bozuk musluğu tamir ettirmek, akacak suyun masrafından da daha ekonomiktir.
    tüm insanların en ufak bireysel tasarrufları dahi dikkate almasıyla ve sıkı uygulamasıyla daha hafif hasarla atlatılabileceğini düşünmekteyim ve ummaktayım.
    (felis, 22.05.2007 11:41)
  4. iski bu sorunu çözmek için melen'den su getirmeye karar vermiştir.

iyi güzel de çüş be...

sen dibindeki su kaynaklarını koruyama***. bunların kirlenmesini engelleyeme. su dağıtım sistemlerindeki kaçaklarla uğraşma. sonra git başka şehrin** uç köşesinden su getirmeye kas.
    (neverland, 22.05.2007 12:03 ~ 12:04)
  5. onyıllardır bakırköydeki projeyi bürokratik nedenlerle erteleyen ülkemin politikacılarının nihayet kafalarına dank edip susuzluğun farkına varılması sonucu çözmeye çalıştıkları meseledir. ondan sonra gelsin yağmur duaları gelsin projeler. evet bişey isteyeceksek tabiiki yaratandan isteyeceğiz. ancak bu kadar da başıboşluk olmaz ki. eğer o proje hayata geçseydi istanbulun suyunun üç te biri karşılanıyodu şimdi. fena mı olurdu yani. bekle bakalım şimdi onyıllarca yıl.
    bu yağmur duasının malum medya tarafından abartılmasınıda anlayamadım bi türlü. ooo yağmur duasına çıktılar ne yapcaklardı yani ooo böyle iyi sıcak sıcak takılıyoz doğalgaz parasından yırttık iyi hep kışlar böyle geçsinmi diyeceklerdi? medyanın kendi özrünü gösterir bu ve bizim belediye başkanlarımızın liyakatsizliğini. sanki dua etmek kötü birşeymiş gibi.
    (zogo, 05.08.2007 13:21)