|
|
- "i've lost rome.."
onbirinci konstantin(zeus, 04.01.2006 20:57 ~ 21:01)
- -iustinianus'un kemikleri sızım sızım sızlayacak yauw..*
(subuo, 04.01.2006 21:20)
- m.ö. 100'lerde:
ulan gene bir köy aldık.
ms. 1453'te:
yenisi düştü sıra yoksa eskisinde mi?
- ay şimdi cadde de mi gitti yanea? peki roma'da akmerkezzium var mı baree? yok ma? inanmıyaraam..
- -lan osmanus, al şu çiçeği fatih'e uzat, resmini çekiyim.
-taam abi, çektin mi?
-hee
-bakiim?
(bkz: http://www.mkutup.gov.tr/...)(siyah, 04.01.2006 21:43)
- ya zaten karşıya geçmek zor oluyodu ters bize ters öle aradan su filan bozuyodu canım...
- - nerde bu devlet?
(bkz: doğu roma imparatorluğu/@614902)(camel, 04.01.2006 23:12 ~ 23:13)
- markus: hanım koş çağ atlamışız..
markusiye: ayrıca yalan da olmuşuz bey..
- -alooo, memet. yeni istanbul almışın kendine. ee artık bi boğaza götürür rakı balık yaptırırsın bize di mi?
- - bi şehir daha kurarsam anamı sksinler !
* * *
- - avrupa birliği modasını yavaş yavaş bitirmenin zamanı geldi, türkler'i inandırmak git gide zorlaşıyor.
(bkz: günümüzde romalı)
- - lan olum aldılar maldılar tamam da, gemiler resmen uçuyodu lann gördün mü?!?!
- olur mu abi öle şey, hadi ordan beni mi yiyonn...
- allah belamı versin ki uçtular, uyan diye o kadar dürttüm seni
- tamam beraber uyuyo olabiliriz ama bari aramıza yalan girmesin be antonyus...
- artık beni eskisi gibi sevmiyosun sezar, hiç bi söylediğime inanmıyosun artık
- tamam tamam uçtu gemiler evet, hem de bi gecede geçti o kadar gemi he evet evet
- valla bi gecede geçtiler, nerden bildin??
- lan git başımdan, manyah mısın nesin, uyu hadi uyu, rüyadır o...(misuf, 08.12.2006 16:18)
- -türk olsam kader kısmet der geçerdim lan a.q.
böyle geçiştiremeyince çok koyuyo ühühühühüühüüüü(abece, 08.12.2006 16:19 ~ 16:20)
- +abi istanbul'daki maçları artık deplasmanda oynayacakmışız..
(bkz: as roma)
- - ulan o kadar güzel yaptık ettik şimdi bunlar sıççaklar şehrin içine ...
- - perihan sen burda kal onları oyala...
(bkz: romalı perihan)(zoser, 03.12.2007 00:46)
- süper golcü laaaaaaaynnn
corrierra della sport:...ve asroma ünlü golcü istanbulla anlaştı
- - anaa bildiğin köymüş lan bu!!!
- -trafik sorunu ilerde başımızı ağrıtacaktı iyi oldu ya,neyse gidelim çok pis bakıyorlar bu arada
- - efendim 555 yıl sonra nihayet istanbulu aldık.
+ ti amo akp.(dna, 03.10.2008 00:20 ~ 00:23)
- (bkz: biz de tam çıkıyorduk)
- roma ne bir gecede inşa edildi ne de bir gecede kaybedildi.
batı dillerinde "barbarların istilası" diye bir kavram var. bu kavramın oluşmasında elbette roma'nın düşüşünün etkisi büyüktür.
şöyle ki:
roma, uzunca bir süre hem ekonomik, hem idari hem de askeri anlamda tam anlamıyla muhteşem bir sistem oluşturdu* ancak ardı arkası kesilmeyen barbar akınları karşısında romalılar'ın yapabileceği hiçbir şey yoktu. içsel dinamiklerle zaten çökmekte olan imparatorluk barbar akınları karşısında çaresizdi zira romalılar barbarlar karşısında birçok çatışmayı kazanabilmelerine rağmen günün sonunda savaşı kaybettiler ve barbarlara karşı kaybedilen son çatışma aziz roma'nın tabutuna çakılan son çivi oldu.
barbarlar roma'ya girdiğinde gerçek romalılar zaten roma'yı çoktan terk etmişti. roma'da kalanlarsa köleler, köylüler ve işbirlikçilerdi.
gerçek romalılar, roma'nın kızkardeşine sığındılar yani costantinople!
hem araplar hem de kuzey avrupalılar roma'yı çok rahat alabilecekken almadılar zira bu tarihteki en aptalca sefer olurdu. roma'da bulabileceğiniz tek şey sefalet olurdu ama eğer güzeller güzeli constantinople gidecek olsaydınız sizi şehrin kapılarında "medeniyet" karşılaycaktı. bu sebeple zaten dönemin en güçlü devleti olan arap imparatorluğu defalarca bu muhteşem şehri almaya çalışmıştı.
tarih, constantinople'nin sonunu göstediğinde fatih sultan mehmet** gibi bir dahi kendi şansına gülücükler saçıyordu.
şehir fatih'in ellerine düşünce bir zamanlar çobanların keçilerini üzerinde otlattığı colosseum'dan derin bir "ah!" nidasının yükseldiği rivayet edilir.
*: "muhteşem" derken sistemin mükemmeliğinden söz ediyorum yoksa sistem iyi miydi yoksa kötü müydü gibi anokronik ve dahi ahistorik bir tartışma peşinde değilim.
**: bu hakkında pek az şey bilinen osmanlı sultanının hayat hikayesinin yazılması, halil inalcık hocanın en büyük projesiymiş ama hoca artık iyice yaşlandığı için rafa kaldırmak zorunda kalmış. bakalım ne zaman birileri çıkıp taşın altına elini sokacak...
- istanbulun orta yeri tiyatro
garipliğimi mahzunluğumu söylemeyin anamo(bilge, 03.10.2008 08:26)
|