il sınırları içerisinde 32 ilçeyi barındıran, en son istatistiklere göre (bkz. http://www.infoplease.com/ipa/a0762524.html) 9 milyonu aşkın nüfusuyla nüfus bakımından avrupa'nın en büyük, dünyanınsa 8.büyük metropol kenti, boğazın incisi.
7 yılımı geçirdiğim, ilk 2 sene boyunca kendisinden kurtulacağım günleri iple sayarken sonradan aşık olup vazgeçemediğim şehir.
"kadın gibi, kısrak gibi; sarılayım gel ince beline. yarim istanbul, gel öpeyim gerdanından! - levent yüksel"
eskiden istanbul zilleri vardı sonra mirasçıları anlaşamadı marka paylaşıldı şimdi istanbul agop adıyla üretiliyo baterileri bagetleri falanda istanbul markasıyla mevcut
imparator constantin'in hristiyanlığı kabul etmesinden sonra,bu dinin merkezi olması üzere kurduğu şehir.ilk olarak "nea roma","secanda roma" (yeni roma,ikinci roma)adlarıyla anılmış sonra yüzü aşkın adı olmuştur.
kuruluşundan 19. yüzyıla, abd şehirlerinin yükselişine kadar hep dünyanın en önemli ticaret,kültür merkezi olma özelliğini korumuştur.artık öyle olmasada hala dünyanın en güzel şehridir.
hayatımın en güzel günlerinin de en kötülerinin de geçtiği karışık şehir.
kahpeliğinden asırlardır ödün vermemiştir istanbul, kimleri yutmuştur kimleri yükseltmiştir bu şehir ve buranın insanları. taşradan gelen gariplerin aklını almak da var, şanslı doğanların önlerine fırsatları sermek de var hamurunda. nedensiz sevilir istanbul, bir bağımlılıktır, nasıl olur anlamazsın kapılırsın; özlersin sabahlamayı bu şehirde * , gün doğuşu farklıdır sanki, her günü bi başkasına daha hızlısına, daha kahpesine gebedir; burada güneş bile farklıdır sanki, gecelerine doyulmaz sabahlarında uyunur çoğu zaman. güzellikleri kalır ama hep akıllarda, seveni sevmeyeninden daha fazla elbet.(bkz. soktum öldü)
bir rivayete göre fatih sultan mehmed'in feth edildikten sonra yağmalanması üzerine fazla durmayıp edirne sarayına dönerken 3 gün süren yolculuk sırasında sürekli ağladığı şehir.
güzelliği ile yaşan kişilerin insanlık orantısının ters olduğu, kendi insanlarından çok diğer bölge ve şehirlerden göç alarak nüfusunu arttoran eşsiz türkiye ve dünya kenti..
her zaman burada doğdum, büyüdüm ve yeter kaçacam artık dediğim ama her uzun süreli uzak kalışımda tıs tıs geri dönüp tekrar uzun uzun hasret giderdiğim ülkemsi şehir
"roma yeryüzünün hülasasıdır, istanbul ise yeryüzünün kendisi.."
bir venedik büyükelçisi 16. yy
"istanbul'u roma'ya, venedik'e, milano'ya, napoli'ye, paris'e veya lyon'a benzetmek yanlış bir benzetiş olur. saydığım şehirleri de gördüğüm için diyebilirim ki, hepsi bir araya gelirlerse, tarihi önemi, genişlik, mevki, güzellik, ticaret ve bolluk bakımından hep birlikte istanbul'a yetişemezler." pedro de urdemalas 1552
istanbul çoğu insaın nefret ettiği halde bir türlü bırakamadığı bir güzel kadın, bütün çirkefliklerine rağmen herkesi kendine aşık etmekte dünyada bir eşi daha yoktur kendisinin.
ben de aşıklarından birisiyim ne yazıkki...