saygıdeğer entelijans güruhu üyeleri (ve bu güruha katılmak isteyen tazeler), aşağıda sizler için hazırlanmış ve gün geçtikçe büyüyüp serpilecek olan birtakım tavsiye, anı, "ben yaptım siz yapmayın" serzenişi ve bir sürü ipucu bulacaksınız. bu başucu eserinin ortaya çıkışı, altında imzası bulunan yazarların kendi deneyimlerini yeni ispiyonculara aktarmak istemesinden kaynaklanmaktadır. zira bizler bu güruha katıldığımızda böyle bir cep kitabımız, "ulan şimdi ne yapsam?" dediğimizde bakabileceğimiz bir kaynağımız yoktu. o sebeple daha fazla uzatırsam okumayacağınızı biliyorum o yüzden başlıyorum. hadi bakalım,
- öncelikle entelijans olmak isteyen ancak nasıl entelijans olunduğunu bilmeyenler için gerekli bakınızımızı veriyoruz (bkz:
sözlük hakkında sık sorulan sorular/@287975). sözkonusu bakınızın açıldığı girinin sahibi (aynı zamanda sözlüğün de sahibi) olan
wondrous'un demek istediği "gözünüze moderatör kestirip mesaj yoluyla hatalı olduğunu düşündüğünüz girileri gerekçeleriyle bildirmeniz" aslında şu anlama gelmektedir; "rahatsız edin". evet, bir moderatör seçin (artık neye göre seçersiniz bilemiyorum) ve gördüğünüz her illegal, yamuk, yıkık, hukuksuz, aşşağılık giriyi o moderatöre an be an mesajla yollayın (ancak dikkat edin ki, bu giriler gerçekten silinmesi gereken giriler olsun). aşağı yukarı hepimiz bu yolu takip ederek ispiyoncu olduğumuz için rahatlıkla söyleyebilirim ki, seçtiğiniz moderatör -eğer bildirdiğiniz giriler yanlış değilse- bir yerden sonra sıkılıp size bir ispiyon butonu
* verecek ve böylece yazar infonuzda "x. nesil yazar" yerine "x. nesil entelijans" yazacaktır. burada moderatörlerin de adlarını verelim, seçiminize yardımcı olalım:
(alfabetik sıra)
1.
azureel
2.
jugis nomen
3.
man on the moon
4.
soulforged
5.
spyder
yardımcı olalım dedim ama yardımcı olabilecek pek bir şey yok. nickine göre seçin işte. (sanki köle satıyoruz).
- tebrikler, ispiyoncu oldunuz. bundan sonra sözlükte yer alan her giriyi ispiyonlamaya, hatalı olanları sildirmeye ve başlıkları taşıtmaya (gerçi yazarlar da taşıtabiliyor onu ama neyse) hakkınız var. ancak şelaleden fışkırırcasına ispiyon yapmaya başlamadan önce aşağıdaki bakınızlara bir göz atmanızda, hatta sadece göz atmayıp onları yutmanızda büyük faydalar vardır:
(bkz:
sözlük formatına aykırı giri)
(bkz:
hukuken sakıncalı olabilir)
(bkz:
bu konu başka bir başlıkta inceleniyor)
(bkz:
başlıktaki girileri refere ediyor)
(bkz:
smiley kullanımı)
(bkz:
türkçe karakter kullanılmamış)
(bkz:
refere edilen giri silinmiş)
(bkz:
alıntı veya örnek harici türkçe kullanılmamış)
(bkz:
aynısı zaten yukarıda var)
(bkz:
bakınız özelliği yanlış kullanılmış)
(bkz:
akıllı bakınızın hıyarca kullanımı)
(bkz:
kaynak belirtilmeden alıntı yapılmış)
bu yukarıdakiler aynı zamanda bütün ispiyon gerekçeleridir. başarılı bir entelijans olmak için bu bakınızların açıldığı başlıklarda yazanları ezbere bilmelisiniz. bu sadece sizin gayretinizle mümkün olabileceği için ve ayrıca ben burada bu ispiyon gerekçelerini detaylandırarak anlatırsam konumuzdan çıkacağımız için bu kısmı atlıyor, değişik konularda yardırmaya devam ediyorum. (not:
müzede takılmanız da ispiyon gerekçeleri ve başarılı ispiyonlar hakkında süper değerli bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur).
- bir ispiyoncu olarak kendinizi nasıl gördüğünüz çok önemlidir. bu soruyu kendinize sorun, "ben neyim?" diye. cevabını ben vereyim isterseniz; siz yazarsınız, fazlası değil. sadece yanlış olduğunu düşündüğü girileri yetkililere "abi gel hele bi bak" demek için ayrı bir tuşu olan yazarlarsınız. zaten hali hazırda
kaliteli yazar curcunası alıp başını gitmişken, bir de "ispiyoncuyum ben sözlük benden sorulur" derseniz olası ters bir duruma düştüğünüzde depresyonun kucağında buluverirsiniz kendinizi. o yüzden rahat olun, eskiden ne iseniz o olmaya çalışın, yazınızı yazın, sağa sola sataşmayın, illegal giri bulup da ispiyonlayayım diye sözlüğün altını üstüne getirmeyin (bir zararı yok ama kendinizi kaptırmamanız için öyle diyorum)..
- sözlükte çok fazla sayıda üyesi olmamak şartı ile -sanırım (bak sanırım diyorum)- antientelijansçı bir kesim var. bu kesim belki sözlüğe bunları yazmasa bile ispiyoncu deyince ilkokul yıllarında burnunu karıştırırken arkadaşı gördükten hemen sonra öğretmeninden azar işittiğini falan hatırlayan yazarlardan oluşuyor olsa gerek. bu insanları umursamayın, siz belki de çok yerinde olmayan bir sözlük jargonu ile nitelendirildiğiniz için hakir görülüyorsunuz, takmayın (belli bir süre sonra ortalık orospusu olacaksınız merak etmeyin).
- ispiyonculuktan arta kalan zamanlarınızda sözlüğe çeki düzen verilmesinde yardımcı olmaya çalışın. mesela yanlış yunluş açılmış başlıkların altına "(bkz:
açtığın başlığı sikeyim de da ayrı)" yazmak yerine bir moderatöre "
kelaynaklarda yaşasın ->
kelaynaklar da yaşasın" diye mesaj atın. ha bu arada yeri gelmişken, en başında seçip mesaj yağmuruna tuttuğunuz o moderatörü azat edebilir, moderasyon işlemleri için herhangi bir moderatöre mesaj atabilirsiniz. ben hepsiyle çalıştım, problem çıkmadı. sözlüğe çeki düzen veriyorduk en son, hah; başlık yönlendirmeleri. bildiğiniz gibi bir başlığın ilk girisi "(bkz:
)" girisi ise ve tek giri "(bkz:
)" girisi ise o başlık bakınızın içindeki başlığa yönlenir. peki siz ne yapmalısınız? örneğin "
ak bank" şeklinde açılmış olan başlığı bir moderatöre bildirdikten ve başlık "
akbank" başlığına taşındıktan sonra "ak bank"ın içi boşalmış olacağından o başlığa gidip "(bkz:
akbank)" yazabilir, "ak bank" yazarak "akbank"a ulaşmak isteyenlere aracı olabilirsiniz. (süper bir örnek olmadı ama idare ediverin işte).
-
kutsal ispiyon jeneratörü küçük çaplı ama insana özel hissettiren bir penceredir. bu pencereyi kullanmaktan çekinmeyin. ispiyonunuzu yaparken girideki probleme hitap eden gerekçeyi seçin, eklemeleriniz varsa alttaki küçük kutuya yazın ve yollayın. ancak dikkat edin, o küçük kutuya saçma sapan şeyler yazmayın. misal henüz yeni yetme bir ispiyoncu iken gecenin bir köründe yaptığım her ispiyonun başarı ile dönmesinden duyduğum mutluluk, bir sonraki ispiyonumda o küçük kutucuğa "şu saatte online olan tek mod sensin baya yorduk:)" yazmama ve ispiyonumun ışık hızıyla reddedilmesine sebep olmuştu. bunu yapmayın, yok yaparım diyorsanız en azından üstüne bir de "neden döndü o ispiyon?" diye sormayın. sebebini ben açıklayayım, sözlüktesiniz, çöp kutunuzun ışığı yandı, bir giriniz hunharca silinmiş ve altında şu yazıyor: "silen: bir moderatör | sebep: şöyle ki: "şu saatte online olan tek mod sensin baya yorduk:)"". şahsen bu benim başıma gelse uludağ sözlüğe kaçıp "oçöç itü sözlük" yazar, ardından kaliteli rep beklerim.
-
kutsal ispiyon jeneratörü'nü kullanmaktan çekinmeyin dedim ama bir de şu var; yeni bir yazar gelmiş, hepi topu 30 girisi var, 2-3 başarılı ispiyon bu yazarın siciline onarılması güç zararlar verebilecek, e ne yapmalı? bu tür durumlarda sözkonusu yazara mesaj atıp "böyleyken böyle bak şurasını değiştir çiçek gibi olsun" demek emin olun daha insancıldır. (ilk giriniz silindiğinde ne hissettiğinizi düşünün, sonra karar verin bu tür durumlarda).
- sözlükte efsaneler vardır, "
wondrous'un girilerini ispiklemek", "
moderatör ispiklemek".. bunlar efsanedir. yani
wondrous'un girisini ispiyonlamak, çaylak olmak demek değildir. moderatör girisini ispiyonlamak uçmak demek değildir. ha, bu insanların illegal girilerini görmek kolay değildir - doğru ancak görüldüğü takdirde "aman ispiyonlamayayım, neme lazım uçarız" demek yanlıştır. ben denedim, yanlış yaptıysanız en fazla ispiyonunuz reddedilir.
- moderatör girilerini -yanlışlarsa- ispiyonlayabilirsiniz dedim evet ama dikkat etmeniz gereken husus, "
olay" ışığını yakan "
vuku bulanlar" başlığına bulaşmamaktır. o başlık sözlüğün en özel başlıklarından biridir ve içeriğindeki yazılarla pek uğraşmamak gerekir. ha, ispiyonlarsanız yine kötü bir şey olmaz, en fazla "yapma canım yapma arkadaşım" tadında bir mesaj alırsınız (eheh).
-
kutsal ispiyon jeneratörü'nde "
icabına bak" dedikten ve "ispiyonunuz kaydedildi" mesajı çıktıktan sonra ne siz, ne de başka herhangi bir ispiyoncu tarafından - o giri tekrar ispiyonlanamaz. ancak "ispiyonunuz kaydedildi" mesajının yerine "arkadaşım destan yazar gibi ispiyon gerekçesi mi olur?" veya "yazdığınız başlık sözlükte yok" gibi bir mesaj gelirse ispiyonunuz geçersizdir, değerlendirilmeye alınmaz, tekrar -ve doğru şekilde- ispiyonlamanız gerekir.
- entelijanslık hayatınız boyunca size yardımcı olabilecek diğer bir husus moderatörleri kanka listenize eklemenizdir. hayır, ortamlara akmak maksadıyla değil, o an hangi moderatör online, onu görebilmek için.
- ha unutmadan, ispiyonculara has istatistikler vardır. bunlardan "
en başarılı ispiyoncular" toplam yaptığı ispiyonlarda % cinsinden doğruyu ifade etmekte, diğer ise paso ispiyon yapanları göstermektedir. bendeniz o listenin 4. sırasına resmen mıh gibi çakılmış vaziyetteyim ama siz ona bakmayın, sözlüğün en süper ispiyoncusu benim. (edit: 5. olmuşuz. şike var. yönetim istifa.)