ispiyoncuların dikkat etmesi gerekenler *  

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. ispikle tuşuna basmadan önce herkesin okuması gereken maddeler bütünü. adeta bir şaheser, reddedilmeyen ispiyonların kabesi, heyhula!
    (wondrous, 29.11.2004 19:50)
  2. her şeyden evvel iyi bir ispiyoncu iyi bir yazar olmalıdır. sözlük formatını damarlarında hissetmeli, hatalı giriyi ufuk çizgisinden göründüğü an anlamalıdır. bunun için :

(bkz: hatalı giri örnekleri) yani zamanının ötesindeki değeri bilinmeyen o güzide başlık
    (wondrous, 29.11.2004 19:58)
  3. bir girinin silinebilitesi onun hatasına bağlıdır. iki-üç harf yanlışı, bilgi yanlışı silinmeye sebep olmaz.

itü sözlük'te sadece türkçe karakter kullanılmaması ve smiley kullanımı silinmeye sebeptir. neden bilmiyoruz mart ayında uydurduğumuz bir kural. düzenli bir sözlük sağladığını düşünüyorum.
    (wondrous, 29.11.2004 20:03 ~ 21:21)
  4. hangi başlığın altında olursa olsun : potansiyel başlık olabilecek bakınızlar legaldir. başlıkla ilgisiz gibi bir gerekçe kabul edilemiyor bu durumda. yazarın beyin kıvrımlarından geçen serbest çağrışım tohumlarını bilemeyiz.
    (wondrous, 29.11.2004 20:05)
  5. a)öncelikle başlıktaki tüm girileri oku,sindir
    b)illegal(formata aykırı) girileri bul
    c)bu girileri(veya giriyi)ispiklemek için ispik sebebini belirt.
    d)gönül rahatlığı ile ispikle

-başlık ispiklenecek ise başlığın ilk girisini ispikleme,bu başlığın hatalı olduğunu moderatörlere mesaj ile belirt.giriyi araç olarak kullanarak başlığı ispikleme özetle.
    (man on the moon, 16.02.2005 20:57)
  6. -objektif olun.kendi dünya görüşünüze,düşüncelerinize aykırı olan girileri kişisel sebeplerden dolayı ispiklemeyiniz."yazacak bunu mu buldun?","bu da yazılır mı sözlüğe?" mantığını gütmeyiniz

(bkz: itü sözlük konsept limitleri)
    (man on the moon, 16.02.2005 21:04)
  7. "aynısı zaten yukarıda var" gerekçesi aynı tanımı/bilgiyi/örneği içeren iki giriden daha sonra yazılan için geçerlidir.
    (wondrous, 16.02.2005 21:14)
  8. ispiyon gerekçesini yazacak olduğunuz kutucuk moderasyonla muhabbet etmeniz için tahsis edilmemiştir. "'böyle giri mi olur lan?' gerekçeli ispik" lafını çöpünüzde görseniz ne tür bir davranış sergileyeceğinizi düşünün örneğin.
    (wondrous, 16.02.2005 21:16)
  9. -ilk girinin tanım olması demek,ilk girinin bakınız(bkz: ) olmaması demek değildir.ilk giri bakınız olabilir.bu sebeple ilk girisi bakınız olan girileri "ilk giri tanım olmalı" şeklinde ispiklemeyiniz.
    (man on the moon, 16.02.2005 21:50 ~ 20.05.2007 11:55)
  10. ispikle butonuna bastınız,karşınıza şöyle bir ekran çıktı
    x başlığındaki @bilmemne numaralı giriyi ispiyonlamak için bir sebep belirtmeniz gerekiyor.

1.sözlük formatına aykırı:sadece sözlük formatına aykırı girileri ispikleyiniz.sözlük formatına aykırı bir giri ise ek bir neden belirmenize gerek yoktur.bunun için yararlanacağınız başlık hatalı giri örnekleridir.

2.bu konu başka bir başlıkta inceleniyor:girilen giri eğer başka bir başlığa ait ise ispikleyiniz.başka bir başlığa ait değilse ya da başlıkla alakasız ise bu nedeni seçmeyiniz.sadece başka bir başlığa ait ise bu ispik sebebini kullanınız.

3.hakaret içeriği var:hakaret içeren giriler için ispikleyiniz.

4.üstteki bir giriye refere ediyor:sadece ve sadece üstte yazılmış olan bir giriye cevap veriyor ise bu ispik sebebini seçiniz.başka bir başlıktaki başka bir giriye cevap verici nitelikte ise(cevap verici kısmının altını çiziyorum burada) bu ispik sebebini seçmeyiniz.

5.türkçe karakter kullanılmamış:türkçe karakter kullanılmamış girileri ispikleyiniz.imla hatalı giriler için bu sebebi kullanmayınız.

6.aynısı zaten yukarıda var:aynısı yukarıda mevcut girilerin birinde yazıyor ise ispikleyiniz.fakat dikkat edin ki "aynısı" olsun.kısaca ispiklediğiniz girinin tamamı yukarıda mevcut girilerin birinin içinde olacak.

7.bakınız özelliği yanlış kullanılmış:teknik açıdan yanlış olan bakınızlar için ispikleyiniz.unutmayınız ki her bakınız birer potansiyel başlık ise formata uygundur ve silinmezler.bu nedenle bakınızın içeriği sizi ilgilendirmez.siz sadece teknik açıdan hatalı olan bakınızları ispikleyiniz.ilgili kaynak için (bkz: bakınız verme teknikleri)
    (man on the moon, 03.03.2005 02:00)
  11. hatalı (imla, tr karakter, vs.) başlıkları düzelttirmek için başlığın ilk girisi (veya rastgele bir tanesi) "başlık hatalı, ... olması gerekir" gibi gerekçelerle ispiyonlanmamalı. kutsal ispiyon jeneratörü sadece giriler içindir, başlık düzelttirmeye yaramaz. bu işin doğru yolu moderatörlere mesaj atmaktır.

ispiyon jeneratöründe bulunan "bu konu başka bir başlıkta inceleniyor" gerekçesi aslında girinin hali hazırda mevcut başka bir başlık altında yer alması gerektiğine işaret eder ve girinin doğru başlığa taşınmasına aracı olur. mevcut kelimesinin altını çiziyorum. "bu başlığın doğrusu şöyle olmalı" deniyor ama uygun görülen hali sözlükte bulunmuyorsa; yani girilerin doğru yere aktarılmasından ziyade mevcut başlığın düzeltilmesi isteniyorsa, bu işin doğru yolu moderatörlere mesaj atmaktır. zaten aksi takdirde ispiyonlamaya çalıştığınızda edit itibariyle bir süredir şöyle bir uyarıyla karşılaşıyorsunuz: "bahsettiğiniz başlık halihazırda mevcut değil. (başlığı düzelttirmek istiyorsanız mesaj atabilirsiniz?)"

çok giri ihtiva eden bir başlıktaki tüm girilerin ya da kayda değer kısmının doğru yere taşınması gerekiyorsa bu işlemin kolay yolu taşınacak girileri tek tek ispiyonlamak değil yine moderatörlere mesaj atmaktır. bir başlıktan teker teker 30 giriyi "bu konu başka bir başlıkta inceleniyor" gerekçesiyle ispiyonlayanların arkasından "terbiyesiz!", "iş mi şimdi bu senin yaptığın!" gibi ağza alınmayacak ağır hakaretler sarfetmekten kaçınmıyoruz.
    (spyder, 04.01.2006 15:44 ~ 04.04.2006 05:15)
  12. (bkz: kişisel giri/@676587)
    (man on the moon, 18.01.2006 01:20 ~ 02.07.2006 12:46)
  13. akıllı bakınızın hıyarca kullanımı gerekçeli ispik sadece 7 nisan 2005 tarihinden sonra yazılan giriler için geçerlidir. bundan önce sözlüğün ilk dönemlerinde yazılan giriler vuku bulanlar/@380813 girisiyle affa uğratılmıştır. boşa bu tarihten önceki girileri ispikleyip sonra da neden ispiklerimiz kabul olmuyor demeyin.
    (ascella, 18.01.2006 12:49)
  14. bir ispiyoncunun görevi, şüphesiz ki gönüllülük esasına bağlı olarak, moderasyona yardımcı olmaktır. eğer sözlükte modere edilmeye ihtiyaç duyulan bir hata bir ispiyoncu tarafından farkedilirse yapması gereken ve istenen en yakın moderatöre durumu bildirip hatanın düzelmesini sağlamaktır.

örneğin yanlış açılmış bir başlığın altına doğrusunu bakınızlamak, sözlük uzayı içinde yer alan hiç kimseye faydalı olmamakla beraber, hatanın düzeltilmesine de katkıda bulunmayacaktır. o bakınızı moderatör yönüne gitmekte olan bir mesaj kutusuna yazmak yerine sözlüğe yazmak ispiyon yetkinizi kullanmak istemediğinizi düşündürüp, onu kaybetmenize sebep olur.
    (wondrous, 22.01.2006 12:11 ~ 12:13)
  15. (bkz: hatalı zannedilen legal giriler)
    (spyder, 31.01.2006 14:53)
  16. "şöyle ki : insanlara yararı olmayan bir başlık. olmasa da olur.." diye bir silinme gerekçesi yoktur.
    (wondrous, 04.06.2006 23:05)
  17. daha önce farklı başlıklar altında değinilmiş olmasına rağmen açık ve basit ifadelerle tekrarlamakta fayda görüyorum: ispiyon jeneratöründeki metin alanına yazılan ekstra açıklama sadece moderatörlere gitmemekte eğer giri silinirse menüden seçilmiş gerekçeyle beraber aynen çöpte girinin silinme sebebi olarak görünmektedir.

"bakınız özelliği yanlış kullanılmış. üçüncü bakınızı becerememiş sıçmış"

"hukuken sakıncılı olabilir. adama ibne demiş gerçi doğru"

"aynısı zaten yukarıda var. sekizinci giride aynı fıkra var mal gibi tekrar yazmış"

"refere edilen giri silinmiş. ikinci bakınız boş bilmiyorum silinir mi"

gibi fantastik gerekçeler çöpe gönderilemeyeceğinden, ispiyoncunun seçtiği ana gerekçe doğru olmasına rağmen ispiyonlar reddedilir. uf olur.

yani açıklamalar moderatörlere hitaben, konuşma diliyle yazılmamalıdır. illa bir ek yapılacaksa maksimum formal sözlük dili kullanılmalıdır.
    (spyder, 30.09.2006 15:20 ~ 15:22)
  18. gerekçeli ispiğinizden sonra "destan yazar gibi ispik gerekçesi mi olur arkadaşım" -bir bakıma haklısın- soru ve cevaplarıyla karşılaştıysanız ispiğiniz uzun olduğu için kabul edilmemiştir. kısa bir gerekçeyle tekrar ispik yapınız.

-ben iki yıldır bu ispiklerin değerlendirilmeye alındığını sanıyordum da, o bakımdan*-
    (selenge, 10.10.2006 21:05 ~ 21:11)
  19. örnek:

- katatonik spiral güdümleme soyuntusu -

neresinden bakarsam bakayım, benim nazarımda kasımpaşa'ya kadar (bkz: sikimden aşağı kasımpaşa) yolu olan bir konu.

(yüzeysel filozof, 12.12.2012 12:12)
    @171983420394

>>bu giride verilen normal bakınız "akıllı bakınız kullanılmalıydı" şeklinde ispiklenmemeli, çünkü hatalı değildir. akıllı bakınız olarak verilmesi elbette daha şık durur ama bu şekliyle de uygundur. "normal bakınız<-->gizli bakınız" ilişkisiyle karıştırmayınız ve bu gerekçeyle ispiklemeyiniz.
    (jugis nomen, 22.03.2007 21:03 ~ 21:03)
  20. bakınız biçimleri sözlük içi -başlıklara, girilere- bağlantı sağlamaya yarar ve sözlük dışına bağlantı (link) verilirken bunların kullanımı şart değildir. dolayısıyla normal bakınızla oluşturulmamış linki hatalı bakınız gibi algılamak yersizdir. ayrıca erişilemeyen/geçerli olmayan/hatalı/eksik url'ler için de bakınız özelliği yanlış kullanılmış gerekçesi yerine ölü bağlantı, broken link, url geçerli değil gibi ifadeler tercih edilmelidir.
    (spyder, 17.05.2007 15:26)
  21. saygıdeğer entelijans güruhu üyeleri (ve bu güruha katılmak isteyen tazeler), aşağıda sizler için hazırlanmış ve gün geçtikçe büyüyüp serpilecek olan birtakım tavsiye, anı, "ben yaptım siz yapmayın" serzenişi ve bir sürü ipucu bulacaksınız. bu başucu eserinin ortaya çıkışı, altında imzası bulunan yazarların kendi deneyimlerini yeni ispiyonculara aktarmak istemesinden kaynaklanmaktadır. zira bizler bu güruha katıldığımızda böyle bir cep kitabımız, "ulan şimdi ne yapsam?" dediğimizde bakabileceğimiz bir kaynağımız yoktu. o sebeple daha fazla uzatırsam okumayacağınızı biliyorum o yüzden başlıyorum. hadi bakalım,

- öncelikle entelijans olmak isteyen ancak nasıl entelijans olunduğunu bilmeyenler için gerekli bakınızımızı veriyoruz (bkz: sözlük hakkında sık sorulan sorular/@287975). sözkonusu bakınızın açıldığı girinin sahibi (aynı zamanda sözlüğün de sahibi) olan wondrous'un demek istediği "gözünüze moderatör kestirip mesaj yoluyla hatalı olduğunu düşündüğünüz girileri gerekçeleriyle bildirmeniz" aslında şu anlama gelmektedir; "rahatsız edin". evet, bir moderatör seçin (artık neye göre seçersiniz bilemiyorum) ve gördüğünüz her illegal, yamuk, yıkık, hukuksuz, aşşağılık giriyi o moderatöre an be an mesajla yollayın (ancak dikkat edin ki, bu giriler gerçekten silinmesi gereken giriler olsun). aşağı yukarı hepimiz bu yolu takip ederek ispiyoncu olduğumuz için rahatlıkla söyleyebilirim ki, seçtiğiniz moderatör -eğer bildirdiğiniz giriler yanlış değilse- bir yerden sonra sıkılıp size bir ispiyon butonu* verecek ve böylece yazar infonuzda "x. nesil yazar" yerine "x. nesil entelijans" yazacaktır. burada moderatörlerin de adlarını verelim, seçiminize yardımcı olalım:
    (alfabetik sıra)
    1. assassin
    2. azureel
    3. jugis nomen
    4. man on the moon
    5. soulforged
    6. spyder
    7. wolfshade
    yardımcı olalım dedim ama yardımcı olabilecek pek bir şey yok. nickine göre seçin işte. (sanki köle satıyoruz).

- tebrikler, ispiyoncu oldunuz. bundan sonra sözlükte yer alan her giriyi ispiyonlamaya, hatalı olanları sildirmeye ve başlıkları taşıtmaya (gerçi yazarlar da taşıtabiliyor onu ama neyse) hakkınız var. ancak şelaleden fışkırırcasına ispiyon yapmaya başlamadan önce aşağıdaki bakınızlara bir göz atmanızda, hatta sadece göz atmayıp onları yutmanızda büyük faydalar vardır:

(bkz: sözlük formatına aykırı giri)
    (bkz: hukuken sakıncalı olabilir)
    (bkz: bu konu başka bir başlıkta inceleniyor)
    (bkz: başlıktaki girileri refere ediyor)
    (bkz: smiley kullanımı)
    (bkz: türkçe karakter kullanılmamış)
    (bkz: refere edilen giri silinmiş)
    (bkz: alıntı veya örnek harici türkçe kullanılmamış)
    (bkz: aynısı zaten yukarıda var)
    (bkz: bakınız özelliği yanlış kullanılmış)
    (bkz: akıllı bakınızın hıyarca kullanımı)
    (bkz: kaynak belirtilmeden alıntı yapılmış)

bu yukarıdakiler aynı zamanda bütün ispiyon gerekçeleridir. başarılı bir entelijans olmak için bu bakınızların açıldığı başlıklarda yazanları ezbere bilmelisiniz. bu sadece sizin gayretinizle mümkün olabileceği için ve ayrıca ben burada bu ispiyon gerekçelerini detaylandırarak anlatırsam konumuzdan çıkacağımız için bu kısmı atlıyor, değişik konularda yardırmaya devam ediyorum. (not: müzede takılmanız da ispiyon gerekçeleri ve başarılı ispiyonlar hakkında süper değerli bilgilere ulaşmanıza yardımcı olur).

- bir ispiyoncu olarak kendinizi nasıl gördüğünüz çok önemlidir. bu soruyu kendinize sorun, "ben neyim?" diye. cevabını ben vereyim isterseniz; siz yazarsınız, fazlası değil. sadece yanlış olduğunu düşündüğü girileri yetkililere "abi gel hele bi bak" demek için ayrı bir tuşu olan yazarlarsınız. zaten hali hazırda kaliteli yazar curcunası alıp başını gitmişken, bir de "ispiyoncuyum ben sözlük benden sorulur" derseniz olası ters bir duruma düştüğünüzde depresyonun kucağında buluverirsiniz kendinizi. o yüzden rahat olun, eskiden ne iseniz o olmaya çalışın, yazınızı yazın, sağa sola sataşmayın, illegal giri bulup da ispiyonlayayım diye sözlüğün altını üstüne getirmeyin (bir zararı yok ama kendinizi kaptırmamanız için öyle diyorum)..

- sözlükte çok fazla sayıda üyesi olmamak şartı ile -sanırım (bak sanırım diyorum)- antientelijansçı bir kesim var. bu kesim belki sözlüğe bunları yazmasa bile ispiyoncu deyince ilkokul yıllarında burnunu karıştırırken arkadaşı gördükten hemen sonra öğretmeninden azar işittiğini falan hatırlayan yazarlardan oluşuyor olsa gerek. bu insanları umursamayın, siz belki de çok yerinde olmayan bir sözlük jargonu ile nitelendirildiğiniz için hakir görülüyorsunuz, takmayın (belli bir süre sonra ortalık orospusu olacaksınız merak etmeyin).

- ispiyonculuktan arta kalan zamanlarınızda sözlüğe çeki düzen verilmesinde yardımcı olmaya çalışın. mesela yanlış yunluş açılmış başlıkların altına "(bkz: açtığın başlığı sikeyim de da ayrı)" yazmak yerine bir moderatöre "kelaynaklarda yaşasın -> kelaynaklar da yaşasın" diye mesaj atın. ha bu arada yeri gelmişken, en başında seçip mesaj yağmuruna tuttuğunuz o moderatörü azat edebilir, moderasyon işlemleri için herhangi bir moderatöre mesaj atabilirsiniz. ben hepsiyle çalıştım, problem çıkmadı. sözlüğe çeki düzen veriyorduk en son, hah; başlık yönlendirmeleri. bildiğiniz gibi bir başlığın ilk girisi "(bkz: )" girisi ise ve tek giri "(bkz: )" girisi ise o başlık bakınızın içindeki başlığa yönlenir. peki siz ne yapmalısınız? örneğin "ak bank" şeklinde açılmış olan başlığı bir moderatöre bildirdikten ve başlık "akbank" başlığına taşındıktan sonra "ak bank"ın içi boşalmış olacağından o başlığa gidip "(bkz: akbank)" yazabilir, "ak bank" yazarak "akbank"a ulaşmak isteyenlere aracı olabilirsiniz. (süper bir örnek olmadı ama idare ediverin işte).

- kutsal ispiyon jeneratörü küçük çaplı ama insana özel hissettiren bir penceredir. bu pencereyi kullanmaktan çekinmeyin. ispiyonunuzu yaparken girideki probleme hitap eden gerekçeyi seçin, eklemeleriniz varsa alttaki küçük kutuya yazın ve yollayın. ancak dikkat edin, o küçük kutuya saçma sapan şeyler yazmayın. misal henüz yeni yetme bir ispiyoncu iken gecenin bir köründe yaptığım her ispiyonun başarı ile dönmesinden duyduğum mutluluk, bir sonraki ispiyonumda o küçük kutucuğa "şu saatte online olan tek mod sensin baya yorduk:)" yazmama ve ispiyonumun ışık hızıyla reddedilmesine sebep olmuştu. bunu yapmayın, yok yaparım diyorsanız en azından üstüne bir de "neden döndü o ispiyon?" diye sormayın. sebebini ben açıklayayım, sözlüktesiniz, çöp kutunuzun ışığı yandı, bir giriniz hunharca silinmiş ve altında şu yazıyor: "silen: bir moderatör | sebep: şöyle ki: "şu saatte online olan tek mod sensin baya yorduk:)"". şahsen bu benim başıma gelse uludağ sözlüğe kaçıp "oçöç itü sözlük" yazar, ardından kaliteli rep beklerim.

- kutsal ispiyon jeneratörü'nü kullanmaktan çekinmeyin dedim ama bir de şu var; yeni bir yazar gelmiş, hepi topu 30 girisi var, 2-3 başarılı ispiyon bu yazarın siciline onarılması güç zararlar verebilecek, e ne yapmalı? bu tür durumlarda sözkonusu yazara mesaj atıp "böyleyken böyle bak şurasını değiştir çiçek gibi olsun" demek emin olun daha insancıldır. (ilk giriniz silindiğinde ne hissettiğinizi düşünün, sonra karar verin bu tür durumlarda).

- sözlükte efsaneler vardır, "wondrous'un girilerini ispiklemek", "moderatör ispiklemek".. bunlar efsanedir. yani wondrous'un girisini ispiyonlamak, çaylak olmak demek değildir. moderatör girisini ispiyonlamak uçmak demek değildir. ha, bu insanların illegal girilerini görmek kolay değildir - doğru ancak görüldüğü takdirde "aman ispiyonlamayayım, neme lazım uçarız" demek yanlıştır. ben denedim, yanlış yaptıysanız en fazla ispiyonunuz reddedilir.

- moderatör girilerini -yanlışlarsa- ispiyonlayabilirsiniz dedim evet ama dikkat etmeniz gereken husus, "olay" ışığını yakan "vuku bulanlar" başlığına bulaşmamaktır. o başlık sözlüğün en özel başlıklarından biridir ve içeriğindeki yazılarla pek uğraşmamak gerekir. ha, ispiyonlarsanız yine kötü bir şey olmaz, en fazla "yapma canım yapma arkadaşım" tadında bir mesaj alırsınız (eheh).

- kutsal ispiyon jeneratörü'nde "icabına bak" dedikten ve "ispiyonunuz kaydedildi" mesajı çıktıktan sonra ne siz, ne de başka herhangi bir ispiyoncu tarafından - o giri tekrar ispiyonlanamaz. ancak "ispiyonunuz kaydedildi" mesajının yerine "arkadaşım destan yazar gibi ispiyon gerekçesi mi olur?" veya "yazdığınız başlık sözlükte yok" gibi bir mesaj gelirse ispiyonunuz geçersizdir, değerlendirilmeye alınmaz, tekrar -ve doğru şekilde- ispiyonlamanız gerekir.

- entelijanslık hayatınız boyunca size yardımcı olabilecek diğer bir husus moderatörleri kanka listenize eklemenizdir. hayır, ortamlara akmak maksadıyla değil, o an hangi moderatör online, onu görebilmek için.

- ha unutmadan, ispiyonculara has istatistikler vardır. bunlardan "en başarılı ispiyoncular" toplam yaptığı ispiyonlarda % cinsinden doğruyu ifade etmekte, diğer ise paso ispiyon yapanları göstermektedir. bendeniz o listenin 4. sırasına resmen mıh gibi çakılmış vaziyetteyim ama siz ona bakmayın, sözlüğün en süper ispiyoncusu benim. (edit: 5. olmuşuz. şike var. yönetim istifa.)
    (gxix, 19.06.2007 13:34 ~ 27.06.2008 14:43)
  22. ispiyon gerekçeleri kendi içerisinde kolay ve zor gibi kısımlara ayrılabilir. söz gelimi bakınız özelliği yanlış kullanılmış, refere edilen giri silinmiş veya türkçe karakter kullanılmamış gibi ispiyon gerekçeleri kektir, hemen farkedilebilir.

fakat bu konu başka bir başlıkta inceleniyor gerekçesi özellikle zordur. belirli bir çabayı, araştırmayı gerektirir. elde ettiğiniz bulgular da bazen karar vermenizi güçleştirebilir. bu durumda yapılması gereken akla en yatkın hareket, bulunan iki başlıktan hangisinde daha çok giri bulunduğunu tespit etmek olacaktır.

misal;

simavnalı şeyh bedrettin başlığını açan sevgili yazarımız belli ki şeyh bedreddin başlığından habersizdir. ya da haberdar olmakla birlikte şeyh bedrettin'in simavlı olduğunu vurgulamak istemiş olabilir. oysa insanlar yüzyıllardan beri bu şahıs ile ilgili duygu ve düşüncelerini şeyh bedreddin başlığı altına yazmışlardır. bu durumda simavnalı şeyh bedrettin başlığı altındaki girilerin şeyh bedreddin başlığına taşınması ve söz konusu başlığında şeyh bedreddin'e yönlendirilmesi daha uygun olacaktır. ama unutulmamalıdır ki bir entelijans için en zor iş buna karar verebilmektir. örneğin ben kararsız kaldım ki bu misali burada size verebileyim.

entelijans kararlılığı olan bir yazardır. bu yüzden moderasyon ona bu butonu* vermiştir.

bir entelijans yalnızca ispiklemez. bu büyük bir yanılgıdır. aynı zamanda sözlüğü daha okunabilir hale getirmeye yönelik vazifelerinin olduğunu da bilmelidir. söz gelimi başlık olmaya son derece uygun fakat boş olan bakınızları gördüğü an ukte olarak vermek bu manada yapılabilecek en hayırlı işlerin başında gelir. bu açıdan bir entelijansa aynı zamanda "ukte verici" de diyebiliriz.

hukuken sakıncalı olabilir
    gerekçesi için belki de yapabileceğiniz en iyi şey sözlükte hukuk okumuş bir arkadaş edinmeniz olabilir. aksi halde bu gerekçe ile bir ispik yapmak bazen başarısızlıkla sonuçlanabilir.

akıllı bakınızın hıyarca kullanımı konusunda da hassas olmak gerekmektedir. misal yazarımız dakikalar süren bir efor sonucunda gayet uzun ve nitelikli bir giri yazmış fakat bir yerde akıllı bakınızı hıyarca kullanmış. entelijansın kalbi taştan değildir. biraz merhametli olmalıdır. bir mesajla yazarı uyarmalı ve akıllı bakınız hakkındaki sıkıntı bu yolla giderilmelidir. bu aynı zamanda yazarların sözlüğe ve moderasyona karşı daha saygılı davranmalarına ön ayak olacaktır.

bitti.
    (open your heart i am coming home, 19.06.2007 14:25 ~ 20.06.2007 00:10)
  23. gerekçeli ispik'i elinizde maymun etmeyin. "malca olmuş", "bu ne lan çok kötü" diye gerekçe olmaz. ben yaptım aldılar elimden ispik butonunu. ehehe. sözlüğün yazarları salak diyolar işte böyle böyle yapıyom.
    (ucurtma, 19.06.2007 14:33)
  24. şok şok şok.. bir entelijansın günlüğünü ele geçirdik sayın seyirciler.. işte günlük:

------ 27 haziran 2006 ------
    "sevgili günlük..
    bugün itü sözlük diye bir siteye üye oldum. insanlar her konuda fikirlerini yazıyorlar, geyik yapıp eğleniyorlar.. şahane bir yer.. hadi hayırlısı.."

*her entelijans ilk zamanlar çaylaktı*

------ 26 ekim 2006 ------
    "sevgili günlük..
    bu gece çok dertliyim.. gecenin ikisinde yaklaşık 10 tane girim silindi akıllı bakınızın hıyarca kullanımından.
    'silen: ascella | sebep: akıllı bakınızın hıyarca kullanımı' tamam, en baştan başlayaıp tekrar okumalıyım bütün bilgilendirici başlıkları"

*moderasyon nedir bilmeyen, ispiyonlardan habersiz olan yazar, girilerin ascella tarafından silindiğini düşünür.. acemilik işte..*

*'kurban moderatör' artık ascella olmuştur. akıllı bakınızın hıyarca kullanılması sebebiyle girileri silinen acemi yazar, gördüğü hatalı girileri kurban moderatörüne gönderir. kurban moderatörü sonsuz sabırla yazarın gönderdikleriyle ilgilenir.*

(bkz: bir musibet bin nasihatten iyidir)

------ 18 aralık 2006 ------
    "sevgili günlük..
    bugün çok heyecanlıyım. biraz önce postane'ye yeni bir mesaj geldi. 'itü sözlük ispiyoncuları arasına hoşgeldiniz!
    artık silinmesine inandığınız girileri her girinin altına eklenmiş 'ispikle' tuşunu kullanarak moderatörlere bildirebilirsiniz.
    yeni görevinizde başarılar, esenlikler, mutluluklar diler, gözlerinizden öperiz.' diyor..
    ne yapacağımı şaşırdım. çok mutluyum.. bana şans dile sevgili günlük.."

*işte yeni başlayanlar için entelijansiya, o gün gerekliydi aslında.. kim derdi ki o yazar, bir gün o başlığa giri girecek..*

buraya kadar olanlar entelijans olma hevesi içinde yanıp tutuşan, "ben de, ben de" diye haykıran yazarlar içindi.. şimdi yazılanlar ise dalından yeni kopmuş entelijanslarımız için gelsin*

* entelijanslığınızın ilk günlerinde eliniz titreye titreye ispik yapacaksınız. acaba doğru gerekçeyi seçtim mi!! hay omuğa goyim ya gerekçeyi seçerken elim kaydıysa!! bu tepkiler normaldir. bunu aşmak için asgari 30 ispik çakıp kendinize gelmeniz gerekir.

* ispikleriniz reddedildikçe yapmamanız gerekenleri öğreneceksiniz. bir nevi doğal seleksiyon. size kalan ise artık git gide azalan hatalı ispik sayınızdır.

* ispik gerekçeleri arasında biraz araştırma gereken gerekçeler vardır. örneğin kaynak belirtilmeden alıntı yapılmış gerekçesi.. yazara ait olmadığını düşündüğünüz girinin spesifik birkaç kelimesini google'da aratmanız sonucunda girinin aynısına rastlamanız ile birlikte kaynağını da gerekçe bölümüne yazarak gönül rahatlığıyla ispikleyebilirsiniz giriyi.
    bir diğer araştırma gereken gerekçe ise her ne kadar belli etmese de, akıllı bakınızın hıyarca kullanımıdır. bu gerekçe ile ispik yapmak için bakınız içindekinin başlık olabilirliğine bakmak gerekir. ahanda işte başlık olamaz, sıçmış içine dediğiniz bakınızlar bir bakarsınız ki sözlükte başlığı olmayan; ancak edebiyat dünyasının ajdar anık'ı tadında bir şairin yazdığı şiirin adıymış.. böyle de araştırmacı moderatörlerimiz var. aman dikkat diyeyim..

* sözlük formatına aykırı adlı ispik gerekçesi, risk nedir sorusuna adeta bir cevap niteliğindedir. e hani nerede bu girinin tanımı diye düşünürsünüz, ispik reddedilince demek bir yerlerde saklıymış dersiniz. hah tamam buldum sikmiş sözlüğün ebesini, forum mu lan burası, çak ispiği dersiniz, amcam sıkıştırmıştır tanımını ortalarda bir yerde, ispik reddedilir, apışıp kalırsınız ortada.

* işte geldik en kek ispik gerekçesine.. refere edilen giri silinmiş kod adlı gerekçemiz, 3 yaşındaki bebeğin hatasız yapacağı bir ispik gerekçesidir. giri numarasına tıkladınız, karşınıza 'bu numaralı bir giri yok ki' yazısı mı geldi, basın ispikle butonuna, seçin refere edilen giri silinmiş gerekçesini, basın icabına bak'a.. gönül rahatlığıyla çay koyabilirsiniz artık..

* bir diğer gerekçemiz ise aynısı zaten yukarıda var gerekçesidir. yazar kardeşimiz bir giri girmiş misal misuf başlığına.. "333. üçgen vücutlu, yakışıklı zengin kaliteli nazik iyi sevişen erkektir kendisi.. sözlük bağyanlarına duyurulur.. (bkz: kız olsam verirdim)" demiş.. başka bir yazar da, yine vahşi cazibemden etkilenmiş olacak ki diğer yazardan biraz sonra şöyle bir giri girmiş.. "369. (bkz: kız olsam verirdim)" ne yazık ki 369 numaralı girinin makus kaderi gaddar ispikçinin parmaklarının ucunda..

* daha fazla uzatmadan bir teşekkürü de tüm moderatörlere iletmek istiyorum. reddedilen ispikler sonrası gösterdikleri sabır ve açıklamalar için teşekkürler. onlara karşı sürçülisan ettiysek affola..

sözlüğün ebesi beni bekliyor şimdi.. esen kalın*
    (misuf, 20.06.2007 00:14)
  25. uygulamalı örneklerle devam etmek isterim.. mesela:

kola bardağı

1. kola içtiğimiz bardak.
    (devinim, 12.12.2059 12:12)

2. (bkz: kola)
    (fu, 12.12.2059 12:13)

3. çok severim.
    (mal, 12.12.2059 12:14)

4. sıcak havalarda içeriz, direk serinletir.
    (confuse, 12.12.2059 12:15)

5. if you lose once, it becomes a habit
    (engman, 12.12.2059 12:16)

6. cam.
    (köken, 12.12.2059 12:17)

7. çok güzel oluyolar.. birileri google'dan resimlerini indirip gösterse ya?
    (kaliteli rep, 12.12.2059 12:19)

şimdi..

- 1. giride gayet legal bir tanım yapılmış, başlık da gayet düzgün olduğu için bu giriye sulanamıyoruz.

- 2. giride başlıkta bire bir "kola" ibaresi geçtiği halde "(bkz: kola)" denmiş. bu legaldir, çünkü "kola" bambaşka bir bakınızdır.

- 3. giri hafif oynak gibi. ama bilmemiz gereken husus da şudur ki, başlığı cümle içersinde özne, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci, yüklem (aklınıza ne gelirse) olarak kullandığınız takdirde o giri legaldir. yani "kola bardağını çok severim" denmek istenmiş, gizli nesne olarak kullanılmış ve giri legal olmuştur.

- 4. giri basit, adam tutmuş "kola"yı anlatmış bize. "bu konu başka bir başlıkta inceleniyor" deyip aynen "kola" başlığına şutluyoruz.

- 5. giride bir özlü söz var. sözlükte her türlü şiir ve özlü sözü, başlık gözetmeksizin istediğiniz yere yazabilirsiniz. ama bu giri illegal. neden? çünkü ben bu sözün bir özlü söz olduğunu bilmiyorum, belki bilmek de istemiyorum, ama sen tırnak içine almalı veya en azından sonuna "- ernest hemingway" (salladım) diye eklemelisin. yoksa bu haliyle "alıntı veya örnek harici türkçe kullanılmamış" der, aynen ispiyonlarım (ve kabul edilir).

- 6. giri de illegal gibi sanki. ama değil. çünkü kola bardağının neyden yapılmış olduğunu söylemiş bize, "cam" demiş. veya "kola bardağı camdır" demek istemiş. ha, belki yazar o anda msn üzerinden bir hatunla yazışırken "kamera aç" demek istemiş ve bu hezeyanını yanlışlıkla sözlüğe taşımış da olabilir ama şu haliyle giri legim legim legaldir.

- 7. giri ise -şahsen- tasvip etmediğim ancak sözlüğümüzde tolere edilen bir davranış biçimi. ha "çok güzel oluyolar.." yazmadan direk istekte bulunursa basın gitsin "formata aykırı" diye. ama ilk başta tanım yapmış olduğu için ardından gelen forumsal istek göz ardı edilip sözlüğün sessiz ve karanlık dehlizlerine doğru yuvarlanacaktır. ispiyonlamayınız, geri döner.
    (gxix, 22.06.2007 14:32)
 sayfa  / 2