|
|
- ispikçi sildirmeye moderatör ise kurtarmaya çalışır. iki resim arasındaki en temel fark budur.
itü sözlük 4. yılına yaklaşıyor ancak bu nokta henüz tam anlamıyla anlaşılabilmiş veya oturmuş değil gözlemlediğim kadarıyla. şayet ispiyon butonunuz varsa buna sahip olmanızın yegane sebebi "formata hakim olduğunuz" izlenimidir. bu noktada bir ispikçinin yapması gereken şey de buna uygun davranmaktır. çerçöp olur bu temizlenir fakat bunun için milyonlarca atp harcamak saçmadır. ispikçiler bunun yarı enerjisi ile gördüğü hataları doğrudan hatayı yapan kullanıcıya bildirse eminim ki sözlük öncesinden de güzel olacaktır.
bir not: belki faydası olur. şimdiye kadar seçilen hiç bir moderatör yüksek ispiyon başarısı nedeniyle moderatör olmamıştır. moderasyon bu işten fazla ve farklı nitelikleri de gerektirmektedir.
- ispikçi tecavüzcü coşkundur, moderatör nuri alço.
- moderatör ile yetiştirdiği padawanı arasından bir diyalog iliştirelim:
- ispik yapsana arkadaşım, oyuncak diye vermedik sana o düğmeyi
- genelde mesaj atıyorum, sildirsem gene sıçacak çünkü.
- e o zaman alalım butonu, kıl oldum lan. "biliyo bu, çalışır hem" diye verdimdi
- dursun, entelijans yazınca insanlar söylediğimi ciddiye alıyor.
bu güzel bir mantık değil mi? ispiyonculuk, helpdesk kavramı da olmalı bir nevi. formatı ve ispiyon gerekçelerini bildiğine güvenilen yazarlar, yönetim tarafından ispiyoncu olarak sözlükte yeni bir sıfatlandırmadan geçiriliyor ve entelijansiya statüsü kazanıyor. bunu sadece "giri sildirebilmek için" kullanmak tuhaf bir spor benim gözümde (naçizane). daha önce yazdım aslında bunu benzer bir şeyi, neyse. (bkz: moderatöre sil demeden önce yazara düzelt demek/@1764723)
bir de şu var, yazarlar genelde moderasyona "niye sildiniz lan girimi, söyleyebilir misiniz???" diye çemkiren mesajlar atmakta veya "niye çaylak oldum ben???" benzeri mailler ile gelmekte (bunlar reel, taptaze örnekler, selam ederim.). (bkz: @1949469)
bu gibi mesaj ve e-postalara, "girinin silinme gerekçesi çöpünüzde yazıyor. ilgili başlıktan gidip kuralları okuyabilirsiniz, hatalı giri örneklerini de incelemenizi tavsiye ediyorum." tarzı otomatik cevaplar atsak da; zaten o başlığı okuyup gelmiş insanların yapmayacağı hatalar yapıldığı için; *okumamış adama "oku geçer" demek manasız bir çalışma olarak kalıyor. malesef bu genelde böyle, lafımızı dinleyen yazarları tenzih ederim. sayısı pek az olmayan bu tip sorulara cevap versek de, takibini yapamadığımız için eksik kalan noktalara değinemiyoruz ve yarım yamalak bir şeyler kalıyor arkamızda.
velhasıl bir çok yazar, format konusunda tam olarak bilgilendirilememiş durumda ve okuyup anladıklarını vaysaydığımız konularda tam olarak bilgilenememiş durumda. niye çaylak olduğunu bilmeyen, niye girisi silindiğini bilmeyen insanlar da bölünerek çoğalıyor*. tek tek, her hatada olaya müdahale etmek oldukça yüksek bir moderasyon yükü getireceğinden de ayrıca bir performans düşmesi 7 kişilik* ekipte muhakkak olacaktır.
"ea çok kafa ütüledin sadede gel" diyenler için son kısım geliyor: hedefte bir procem var. insanlara cebren okuma alışkanlığı kazandıramayacağımıza göre hile ile kazandıracağız. daha doğrusu bireysel hatalar üzerine yoğunlaşıp, gerçek zamanlı olarak bunların düzenlenmesi ile ilgili bir çalışma yapılmalı (diye uyduruyorum). detayları biraz açacak olursak ispiyoncu ile moderatör arasında bir seviyede, yani ispikçi ile moderatörün farkının ayrıldığı noktada yeni bir tür format sorumlusu sıfat üretilip, sözlükçülerin sorularına yanıt verebilecekleri bir altyapı geliştirilmeli. oh be, sonunda söyleyebildim. wondrous "başıma iş çıkarma" diye sövebilir tabi, neden olmasın.
-x- girim niye silindi ay ben anlamadım kimseyedesövmemiştimbenoysakiçokusluyum?
diyen bu x arkadaşın imdadına; formatı bilen, helal süt emmiş, yardımsever bir vatandaş koşup "çöpünüzü paste eder misiniz, hatayı bulmaya çalışalım" diyebilmeli. sonrasında silinen girileri birlikte gözden geçirip, doğru halinin nasıl olması gerektiğine, hatanın konumuna, sözlükteki sağlam (olduğunu düşündüğümüz?) dökümantasyondan hatanın yerini belli eden kısmı x kişisine birisi iletmeli. irc serverlardaki helper gibi bir şey sanırım tarif etmeye çalıştığım, kaba oldu teşbihimiz ama böyle bir şey bu.
ördek bir durumu ele alırsak:
x -> imdat : başlık: höbelek
giri: "süper olduğunu düşündüğüm başlık, bulana helal olsun dedirtmiştir."
silinme sebebi: sözlük formatına aykırı giri no: @xxxxxx
ay niye silindi bu? (1.11.2007, 01:11)
bu mesaj bir imdat havuzuna atıldı. destek elemanına başvuran girisi silinmiş mağdur yazar; konu ile ilgili silinme gerekçesini öğrenebilir bu sayede (inşallah).
imdat -> x : silinen @xxxxxx girisi için açıklama:
(bkz: @179206) ayrıca @559995 girisindeki 5'inci örneği de okuyun. (1.11.2007, 01:12)
sözlüğe bu mantıkta çalışacak bir "ilkyardım çantası" bölümü (paneli, tabı) yapılabilir. seçmece ispikçilerden oluşan bir kurul da bu mesaj havuzunu arada sırada kontrol eder, soruları yanıtlar, insanları eğitir. neden olmasın? (bkz: sözlükle ilgili istekler)
bu sistemin aslında zaten var olduğunu düşünüyor(d)um. (bkz: bir bilene sormak)
ama kolay olan yol, üşengeçlikten geçtiği için böyle bir panel yapmak işe yarayabilir. ispikçiye düşen rol, moderatörden farklı olarak bu şekilde bir misyon çerçevesinde şekillenebilir. yoksa moderatör ve ispikçi çok da farklı değil bu bağlamda, ikisi de sözlüğün iyiliği için çalışıyor.(azureel, 01.11.2007 02:01 ~ 02:16)
- standart hatalı giri yazılsın -> ispiyonlansın -> silinsin zinciri ciddi anlamda algılanamamış durumda. öncelikle, ne hatalı giri yazılması ne de bunları silmek birilerinin gerçekleşmesinden hoşlandığı şeyler. moderatörlerce bir şekilde silinen, neden silindiği gerekçesinde açıklanan girilerin hataları giderilerek canlandırılması beklenmesine rağmen genelde yapılan "ego tatmini için (nasıl tatmin olunuyorsa?) girilerin silindiği sözlük" yorumları yapmak oluyor.
sözlük kurallarının çok açık ve net şekilde ilgili başlıklarda yazıp, herkesin bunları okumasını sağlamak, okumayanların da okuduğunu farz edip buna göre işlem yapma devri oldukça açık ki geldi geçiyor. bu hususta yeni bir açılım yapmak gerektiği gün gibi ortada.
bu türden bir açılımın ne olacağına dair aklımda şu an zerre fikir bulunmuyor ancak daha önce önerilmiş bir "sözlük kuralları hakkında gönüllü olarak yeni yazarlara yardım eden bir ara kademe" fikri var. uygulanışı nasıl olur, bu ara kademe kimlerden oluşur ve çalışmaları nasıl denetlenir (veya denetlemeye ihtiyaç var mı?) bilemiyorum. ancak bildiğim şey, ister önerilen bu ara kademe ister başka bir çözüm olsun, devreye sokulacak yeni bir sistemin hem sözlüğe bir hevesle yazar olan kimselerin kurallara adapte olmadıkları için kısa sürede sözlük dışına çıkarılmasını engelleyeceği hem bu yazarlarla ilgili işlemi kendi işlerini güçlerini bırakıp uygulayan moderatörlerin yükünü sıfıra indireceği gerçeği. bu esnada zaten şu an hatalı girileri ispiyonlarken efor sarfeden ispiyoncuların, aynı eforu bu kez yeni yazarlara bilgi vermek gibi bir noktaya kanalize edecekler.
nasıl bir çözüm gerekir bununla ilgili fikirlere her zaman açığız. bu fikirleri özel mesajla iletmek yerine sözlüğe aktarmak, daha fazla insanın görüp üzerinde kafa yorabilmesi açısından daha iyi olacaktır. sistem değişmeden önce elimizdeki mevcut araçlarla yapılacaklar ise hala bitmedi: insanlar hatalı giriler girmemek için çaba harcarsa, sözlük kurallarını tekrar tekrar okuyup anlamaya çalışırlarsa, haklarında yapılan moderasyon işlemlerini kişisel algılamayıp nerede hata yaptıklarına dair özeleştiri yapmayı bilir ve "ebenizi sikerim sizin lan" demek yerine hatalarını düzelterek tekrar onaya sunsalar eminim herkesin sinirleri daha az bozulacaktır.
sürekli ketum orospu çocuğu imajı çizmekten biz de memnun değiliz.
- (bkz: sözlük moderasyonuyla ilgili istekler)
- temelde yetki sınırından başka bir fark yoktur.
ispiyoncunun elinde "ispikle butonu" ve bu butonun açtığı ispiyonlama mekanizması vardır. ispiyoncu sadece herhangi bir sebepten ötürü silinmesi gerektiğine inandığı giriyi moderatöre işaret eder. silinip silinmemesi moderatöre değil sözlük formatına bağlıdır.
her iki güruh da bu işten maddi çıkarları olmaksızın, zamanının önemli kısmını geçirdiği sözlük ortamını düzenlemeye çalışmaktadır. her iki güruh da yönetici değildir, ispiyoncular zaten bu sıfattan hayli uzakken moderatörlerin yönetici olmadığını anlamak için biraz objektif olmak gerekir. "moderasyon" kelime anlamı denetlemek, düzenlemektir. hali hazırda moderatörler aynı zamanda yönetici olsalardı çeşitli moderatör girilerinde olduğu gibi "proje" önerileriyle değil, "böyle yaptım hayırlı olsun" gibi cümlelerle karşılaşmamız gerekirdi.
bunların yanı sıra ayrıca dikkatimi çeken husus ispiyonculardaki istatistik sevdasıdır (inkar etme, hepimiz düştük o sevdaya). bu istatistik kaygısını görebilirseniz "ispikçi sildirmeye moderatör ise kurtarmaya çalışır" lafının ne anlama geldiğini gayet rahat anlarsınız. [konuyla alakalı ("moderatör ise kurtarmaya çalışır") @1419694 nolu giriye göz atabilirsiniz]. moderatörlerde -gözlemlediğim kadarıyla- böyle bir sevda* yok. bunun sebeplerine değinmeyeceğim. [en basit ve low level (primitif) düşünce tarzı, durum ne olursa olsun bütün moderatörlerin zaten istatistiklerde göründüğüdür.] bu sebeple asıl mevzu bu sevdadan arınma gerekliliğidir. hiç kimse madalya takmıyor o listenin başını çekenlere.
aynı zamanda şunu da bilmek gerekir ki, sözlük yönetimi ve moderasyonu hiç kimseyi kendiliğinden veya zorla veya teklif götürerek ispiyoncu yapmıyor. kişi kendi isteğiyle ispiyoncu oluyor. o yüzden öncelikle neden ispiyoncu olduğunuzu gözden geçirmeniz gerekir. asıl amacınız nedir? yazarların girilerini ayıklayıp hatasını bulduğu an ispiyonlayan kişilere yazar ve moderatör açısından sıcak bakılmadığını biliyor olmanız gerekir. bunu görebildiğiniz an bir otokontrol mekanizması zaten hayata geçecektir. herhangi bir yazara ait bir giri (art niyet olgusunu ihmal ediyorum) ispiyonlanarak sildirildiğinde ve akabinde çöpte editlendikten sonra tekrar canlandırıldığında oluşan sonuç ile o girinin mesaj vasıtasıyla düzenlenmiş olması arasındaki tek fark moderasyon logundaki bıraktığı izdir, sonuç itibariyle yine sözkonusu yazarın infosundaki kötü imajdır. özetleyecek olursak, bazı noktalarda mesajla uyarmak yerine ispiyonlamak, şevkle yazan bir yazarın uzun vadede sözlüğe veda etmesine sebep olur ve bu durum bence bir şekilde sözkonusu yazarın vebalini almaktır.
temelde gerekenler basit:
- hoşgörü,
- hoşgörü,
- hoşgörü.
|