|
|
- ilginç bir takımdır ispanya milli futbol takımı. her katıldıkları turnuvada hollanda milli futbol takımı'na yapıldığı gibi kağıt üzerinde şampiyona favorisi olarak gösterilirler. e malum, adamların ligleri*, futbolcuları falan sürekli göz önünde ve kalitelidir. bir şekilde güzel başladıkları bu turnuvaları tam bir hayal kırıklığı içerisinde bitirirler.
geçmişlerine baktığımızda dediğim gibi pek önemli başarıları yoktur. 1950 dünya kupası'nda aldıkları bir 4'üncülük, kendi evlerinde düzenledikleri 1964 avrupa futbol şampiyonası 1'inciliği ve 1992 barcelona olimpiyatları altın madalyası dışında en yüksek geldikleri nokta 1984 avrupa futbol şampiyonası finalistliğidir.
önemli oyuncularına baktığımızda alfredo di stefano(aslen arjantinli, arjantin forması yanında ispanya ve kolombiya milli formaları da giymiş), fernando hierro, luis enrique, miguel ángel nadal, ferenc puskás(aslen macardır ama ispanya forması da giymiştir), andoni zubizarreta, josé antonio camacho, rafael gordillo, michel, emilio butragueño en ön plana çıkanlarıdır.
son yıllarda gene casillas'lı, carles puyol'lu, david villa'lı, xavi'li, fernando torres'li, andrés iniesta'lı, cesc fàbregas'lı, jose antonio reyes'li kadrosuyla dikkat çekmekteler. ve muhtemel bir şampiyonanın gene en önemli adaylarıdırlar. en azından benim için öyleler. yürüyedur ispanya!!!
ekleme: en önemli istatistikleri es geçmişim; en çok forma giyen andoni zubizarreta, en fazla gol atan oyuncusu raul'dür. ayrıca teknik direktörlüklerini şu sırada luis aragonés üstlenmekte.
- raul'ü hakan şükür sendromu yapmış milli takımdır.
- euro 2000 elemelerinde hayvani bir performans sergilemiş takımdır. bunun tek sebebi de güney kıbrıs rum kesimidir. ilk maçta ispanya'yı kıbrıs adası'nda sürpriz bir şekilde 3-2 mağlup edip uyuyan devi uyandırmıştır. ispanya da bu yenilginin hıncını güney kıbrıs rum kesimi dahil grubun diğer takımlarından çok feci bir şekilde çıkarmıştır. ilk maçı kaybeden ispanya diğer 7 maçta güney kıbrıs rum yönetimini 8-0, san marino'yu 9-0 ve 6-0, avusturya'yı 9-0 ve 3-1, israil'i de 3-0 ve 2-1 mağlup ederek 42 gol, 21 puanla grubu lider bitirmiştir.
- 2010 dünya kupası elemelerinde milli takımımızın grubunda yer alan takım..
- kaleciler: iker casillas, jose manuel reina, andres palop, santiago canizares, antonio doblas....
defans: carles puyol, pablo ibanez, sergio ramos, juanito, asier del horno, antonio lopez, ivan helguera, joan capdevila, marchena, raul albiol, adoni iraola...
orta saha: ruben baraja, david albelda, xavi, andres iniesta, xabi alonso, francesc fabregas, joaquin, jesus navas, vicente, david silva, guti...
forvet: david villa, fernando torres, jose antonio reyes, raul gonzalez, fernando morientes, raul tamudo, javier arizmendi...
hey maşşallah!
- elemelerde eze eze geldiği her şampiyonada ilk, bilemedin ikinci turda elenen takım.
- öküz gibi iyi oyuncuları olmasına rağmen kazanma geleneği olmayan takım.
kadroları çok daha güçlü olmasına rağmen, oyuncu kalitesi olarak kendilerinden zayıf olan bir almanya, bir italya değiller. çünkü onlar gibi, kazanmaya alışmamışlar. bu yüzden de kaybettikleri zaman fazla koymuyordur kanımca. çünkü zaten daha önce de kaybediyorlardı. pek bir şey değişmemiş oluyor kendileri için.
ama bir kez kazansalar, bir alışsalar kazanmaya... karşılarında brazilya, arjantin ya da şöyle diyeyim: kralı olsa tarumar ederler.
- genel olarak çok iyi bir takım görüntüsü çizse de avrupanın diğer takımlarıyla karşılaştırıldıklarında, orta sahası o derece iyi olmayan takım, bu yüzden dengi takımlara karşı ne adam gibi savunma yapabiliyorlar ne de hücum acilen liderlik özelliği olan bir ortasaha futbolcusu yetiştirmeleri lazım.
- ne ispanya milli takımları tanırım avrupa şampiyonalarına, dünya kupalarına favori giden gazlanan hep hayal kırıklığı, hep hayal kırıklığı hep sevmişizdir sıcak ülkenin sıcak takımıdır. andoni zubizarreta , jose mari bakero, andoni goikoetxea , julio salinas , josep guardiola , jose luis perez caminero , miquel angel nadal , ferer, emilio butragueno luis enrique , amor gibi isimleri 80'lerde çocuk olan herkes olmasada 80'lerde futbolla ilgilenen herkes ezbere bilir. sıkılmıştık artık dön dolaş aynı ülkelerle oynamaktan iyi oldu yeni nesil ispanyol yıldızları izlemekte zevkli olacak.
- euro 2008 kadrosunu şöyle:
kale: iker casillas, jose reina, andres palop
defans: juanito, marchena, carles puyol, raul albiol, alvaro arbeloa, sergio ramos, fernando navarro, joan capdevila mendez
orta saha: cesc fabregas, xavi, andres iniesta, ruben dela red, xabi alonso, david silva, marcos senna, santiago cazorla gonzalez
forvet: güiza, david villa, fernando torres, sergio garcia
raul ve joaquin yoklar kadroda. joaquin zaten berbat bir sezon geçirdi ama raul deli esmişti bu yıl. kötü zamanlarında raul'u kadroya almayan arogones'i anlıyordum da, bu raul'u almayan adamın aklından şüphe ederim. getafe'de iyi bir sezon geçiren dela red ile birlikte bir de, bu sezon patlama yapan villarreal'li cazorla var kadroda.
minpietro'nun uyarısı üzerine ek: jesus navas ve diego capel yok kadroda. bu durumda cazorla onbir başlayacak maçlara ama capel'in alınmaması çok ilginç.
- euro 2008'de yine şampiyonluk yolunda gönülden destekleyeceğim takım. raul sonrası ispanya milli takımı hiç olmadığı kadar ofansif görünüyor. özellikle 26 mart'ta italya ile oynanan hazırlık maçında uyguladıkları taktikle bunu kanıtlamışlardı. 3-6-1 ile saha çıkmışlardı. fakat bir daha 3-6-1 dizilişiyle izleyemedik onları. aslında ispanya'nın 3-6-1 oynaması david villa ve torres ikilisinden birine haksızlık yapmak demektir ki luis aragones euro 2008'de böyle bir riski alamaz. muhtemelen 4'lü savunma ile oynayacaktır ve marcos senna 'yı defansif ortasaha (ya da önlibero) oynatacaktır. zannımca defans kurgusunda çok fazla düşünmesine gerek yok zira, kalede iker casillas, bölgesinde dünyanın en iyisi olan sergio ramos bankodur. puyol ve carlos marchena defansın ortasında yer alıcaklardır. marchena yerine raul albiol'un oynamasından yana olsam da ikisi arasında kesin tercih yapmak zordur. defansın solunda ise ramos kadar yeri kesin olan capdevila yer alır zannımca. onların önünde dediğim gibi marcos senna'yı oynatması bekleniyor. çünkü artık futbolda önliberosu olmayan takımlar sapır sapır dökülüyorlar. sorun orta sahada başlıyor. zira david silva 'nın bana göre solda oynaması kesin. fakat luis aragones david silva'ya pek sıcak bakan biri değil. zaten orta sahada kanatları pek kullandırtan bir adam da değil kendisi. umarım beni göt eder ve orta sahda sola ve sağa adam koyar ama joaquin'i çağırmamasından da tahmin ettiğim üzere öyle olmayacak ve marcos senna'nın önüne cesc fabregas ve xavi'yi koyacak. onların önünde ise andres iniesta'nın oynamasını bekliyorum, tam forvet arkası oynayacak adam kendisi. ama david silva bu mevkiide de iniesta'dan çok daha iyi oynar bana göre. ama aragones yine silva'yı oynatmaz tahminimce. ileride ise tartışacak bir şey pek yok. david villa ve fernando torres beraber gol yağdırırlar diye tahmin ediyorum. ispanya'ya şampiyonluk yolunda başarılar dilerken son sözümüz de aragones david silva'yı oynat lan allahsız oluyor.
- hiçbir zaman takımı alıp götürecek bir yıldıza sahip olmadıkları için turnuvalarda başarız olan takım. tek tek bakınca kadro çok iyi ama bir süperstarları yok.
(soyut, 04.06.2008 11:21)
- bünyesinde sergio ramos(!) gibi muhteşem,inanılmaz,sevmezseniz eksileneceğiniz bir futbolcuyu bulunduran milli takım.
ispanya'nın nesi var diye sormadan geçilmemeli. adamların u-19, u-21 takımları silip süpürüyor. o neslin futbolcuları şimdi milli takımı oldurdu. milli takımdaki her oyuncuya baktığımızda hepsi 10 numara, hepsi keşke beşiktaş'ımda oynasa.
ama takım olunca bnşara bi haller oluyor. acaba katalanı,baskı bilerek bozuyor mu takımı anlamıyorum ki. onlardan bu şampiyonada iyi futbol bekliyorum.
ama bizimkiler şampiyon olsun o ayrı
edit: neresinin değiştirildiği bariz sanırım(loop, 04.06.2008 11:52 ~ 11.06.2008 00:11)
- (bkz: kıymetlimiz)
- bir şekilde eğer guruptan çıkmayı başarabilir ve yolumuza devam edebilirsek, karşılaşmamızı can-ı gönülden istediğim takımdır. euro 2004'te de bu takımdan çok şey beklemiştim, yine yunanistan'ın ve rusya'nın olduğu guruplarından bile çıkamamışlardı ve casillasımın, sevdiceğimin 'somos el pupas' yani 'bu bize hep oluyor' demesine neden olmuştu bu durum. ama bu yıl böyle dememesini, turnuvayı coşturan takımlardan birisi olmalarını - türkiye ile beraber - umuyorum ve bekliyorum.
- çek'lerle birlikle yıllardır sürdürdükleri istikrarı bu turnuvada da devam ettirerek "abi ne güzel top oynuyorlardı yazık oldu elenmelerine " kontenjanını dolduracaklardır.
yıllardır büyük turnuva kazanamama hastalığını gidermelerinin belkide tek yolu takımın başına ispanyol olmayan bir teknik adam getirmek olabilir.kadroya hangi oyuncu çağrılsada çağrılmasada neticede her turnuvaya basın tarafından yıpratılarak gönderiliyorlar.sonuçta dışarıdan farklı bakışa sahip bir isim getirilirse bu baskı ve yıpranma biraz olsun azaltılabilir.birde son birkaç turnuvadır kötü kenar yönetimlerine mahkum kaldılar.daha üst düzey bir yönetim hakları bu güzel kadronun.
- deli gibi sempati duyduğum avrupa ülkesinin futbol takımı.
her turnuvada beni daha bi üzmekteler,aragones kimseyi yeşertmiyo ispanya da adam esir aldı milli takımı anca elemelerde estirmekteler.hayır ispanyollar da deli gibi rahatsız ama nasıl bi sistem varsa anlayamadığım baya yersinmiş orayı bay aragones.
bu turnuvada da capel i ve jesus navas ı almayarak yine anlamsız işler yapacağının sinyalini vermiş bizde aldık o sinyali yine fazla bişey beklenmeyecek gibi ispanyollardan.hiç bir takımda olmayan forvet ikilileri onları yine gruptan çıkaracak belliki,fakat kanat organizasyonu olmayan takıma karşı kapanmak o kadar zor olmuyor.
yine de herşeye rağmen aragones'in bi çılgınlık yapmasını bekliyoruz,finalde türkiye-ispanya ne deli olur.
zamanın ötesinden edit:aragones aldı başını gitti adam kanatları da kullandı kupayı da aldı fenere de geldi nerdeyse finalde de gadalarını alacaktık ama diğer turnuvaya artık.
- taraftarlarına dün akşam tarifsiz bir sevinç yaşatmış futbol takımı.
bu turnuvada, hele şükür bir ispanya görebildik. hele şükür bireysel kalitelerini takım bazında gösterebilen bir ispanya gördük. hele şükür diyorum, zira bir futbol oyununa hayran biri olarak, güzel futbol izleyebildik.
sergio ramos hakkında da söylemek istediğim bir-iki çift laf var.
sergio, sen artık olmuşsun...
|