ispanya 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. başkenti madrid olan güneybatı avrupa ülkesi
    (wise, 19.04.2004 22:17 ~ 22:18)

2. (bkz. general franco)
    (mavio, 31.08.2004 23:58)
  3. portekiz in tek komşusudur. ayrıca avrupa nın önde gelen sömürgeci ülkelerindendir. nedense sonradan diğer sömürgecilerin ekonomik olarak gerisinde kalmıştır.bask bölgesi ispanya ve fransadadır.
    (husatin, 07.02.2005 14:36 ~ 10.02.2005 11:48)
  4. kuzeyinde fransa ve andorra'nın batısında da portekiz'in bulunduğu iber yarımadası ülkesi
    (stocky2001, 07.02.2005 14:38)
  5. ıbiza, madrid, barcelona, toledo ve sevilla gibi kentlere sahip olan avrupanın en güzel ülkesidir. akdeniz insanının en güzel örneklerine sahiptir. akdeniz demek ispanya demektir ilk önce. en tutkulu aşklar da burada olmuştur en kanlı savaşlar da. hey maaşallah.
    (pablo, 08.03.2005 16:21 ~ 23.03.2005 19:45)
  6. ispanya parlementer monarşiyle yönetilir.kralı 1.juan carlos, başbakanı ise * zapaterodur.meclisi 350 milletvekili ve 259 senatörden oluşur.
    sömürgelerinin çoğunu kaybetmiş olan ispanya'ya şuan akdenizdeki balear adaları, akdenizin kuzeyindeki ceuta ve melilla şehirleri ve kanarya adaları kalmıştır.
    turizm konusunda en şanslı ülkelerden biridir, en çok tercih edilen 2.ülke ünvanına sahipti(r) bildiğim kadarıyla.
    benim türkiye'ye çok benzettiğim bir ülkedir ispanya.pek de parlak bir ekonomiye sahip değildir -özellikle abnin batı avrupa ülkeleriyle kıyaslayınca- mesela 2004 verilerine göre işsizlik yüzde 11 dir.ekonomilerindeki dengesizlikler olsun nüfus artış oranı olsun hep türkiye'ye benzetirim.pamplona kentinde düzenlenen ve her yıl beş on kişinin kendini boğalara boynuzlattığı boğa güreşi, sonra ne biliyim domates savaşı gibi mantıksız, garip olayları vardır.insanları esmer tenli ve sıcakkanlıdır.ayrıca brezilyalılar kadar olmasın kavga gürültüyü severler( burasını biraz izlenim biraz da duyumlarıma göre yazdım,genelleme yapmış olmak gibi olmasın) tabi bunlar benim fikrim, yakından uzaktan alakası yoktur belki de.
    bi de unutmadan ispanya denince akla gelen bir başka konu; hareketli müzikler eşliğinde dans eden kat kat kırmızı puantiyeli etekler giymiş kadınlar,kıvrak hareketlerle onlara eşlik eden erkekler...
    (bkz: flamenko)
    (j ai tout oublie, 07.10.2005 22:15 ~ 22:18)
  7. gittim gördüm içtim eğlendim tekrar içtim yüzdüm geri geldim dipten kum çıkardım deve güreşi tutturdum inat olsun diye canilere, kızlarına baktım içki ısamarladım onlara canilere nisbet olsun diye uyandım barlarına gittim diskolarından çıktım herşeyleri çok iiyidi ama şu boğalarla alıp veremedikleri şeyi çözemedik tuttum sordum bi ispanyola oda bişey demedi bende hayvanla hayvan olunurmu dedim ve kaçtım tabana kuvvet.

ispanya cadiz ikinci memleketim,değil ama kızları pek hoş,istanbulun gözünü sevem!
    (iberman, 02.11.2005 20:24)
  8. avrupada sömürgeleri çok seven bir ülke
    (magarsus, 09.11.2005 01:27)
  9. takriben 15.yy'dan 16.yy'a uzanan bir süreç içerisinde, hispaniola (haiti), jamaica, küba ve diğer körfez adalarıyla, orta ve güney amerika'da, başta aztek ve mayalar olmak üzere onlarca halkı aç bir köpek sürüsü gibi altın ve değerli taşlar uğruna, insanlık dışı eziyetlerle yok eden ulusun yaşadığı ülke. tarihçilerin ve ispanyol keşişleriyle frensisken rahiplerinin kayıtlarına göre bu katliamın mağdurları ortalama 12 ila 15 milyon insandır. bunların bir kısmını hunharca katlederken bir o kadarını da kastilya'nın hükümdarı adına damgalayarak köle olarak satmışlardır birbirlerine ve dünyaya. (bkz: genosit) (bkz: soykırım)
    (daydreamer, 05.01.2006 18:42)
  10. (bkz: bask için ölmeli bask o zaman bask)
    (fakespeare, 06.02.2006 23:26)
  11. nadir yetiştirse de sanatın her alanında büyük dehalar çıkartmıştır. salvador dali,cervantes,luis bunuel,pedro almodovar,javier bardem ve paco de lucia gibi muhteşem isimler yetiştirmiştir.
    (haşmet asilkan, 17.02.2006 00:42)
  12. uluslararası telefon kodu 34 olan ülke.
    (mosquito hunter, 11.03.2006 20:01)
  13. basketbol takımı bugün itibariyle dünya şampiyonu olan ülke
    (nanelisheker, 03.09.2006 15:30)
  14. (bkz: ole)
    (sycrone one, 03.09.2006 16:05)
  15. geride bıraktığımız gün spor tarihi açısından önemli olaylara tanıklık etmiş, çokça kendinden bahsettirmiş güzide ülke.

önce 16.30 itibariyle başlamış olan, atp madrid masters finalinde, roger federer fernando gonzales maçına ev sahipliği yaptı. ilk sette federer e karşı iyi direnen gonzales, ikinci ve üçüncü setlerde federerin üstün oyun kabiliyetine dayalamadı ve maçı 3-0 federer kazandı.
    bu sezon ki 10 masters turnavasını kazanan federer toplamda da 12 masters şampiyonluğuna ulaştı.

19.45 de başlayan f1 brezilya grand prix inde de fernando alonsa, şampiyonluk iddasıyla başladığı yarışı, felippe massanın ardından ikinci olarak bitirerek, kariyerindeki 2 dünya şampiyonluğuna ulaşmış oldu.

saat 22.00 de alonsonun şampiyonluk haberiyle sevinen ispanyollar real madrid- barcelona maçıyla bu spor dolu güne devam ettiler.üçüncü dakikada raul un attığı golle öne geçen real madrid, benim gibi birçok barcelona taraftarını da üzdü. ilk yarı bitmeden gelen ikinci golle galibiyet şansını daha da kuvvetlendiren madrid, barcelonanın da şanssızlıkları sayesinde maçı aldı.

bir günün daha sonuna böylece varmış olduk.yayında yapımda emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

ximxili, itü sözlük, istanbul..

(bkz: itü sözlük spor servisi)
    (ximxili, 23.10.2006 01:26 ~ 14:40)
  16. insanları ayrı bi hoşsohbet olan ülke. güzel anılar, güzel arkadaşlar...
    (anfinindistortiondugmesi, 23.10.2006 01:52)
  17. avrupa'nın en ademi merkeziyetçi yapısına sahip olan ülkesidir. resmi olarak federal bir ülke olmamasına rağmen, bölgelerin federal eyaletten geri kalmayacak derecede yetkileri vardır. bölgelerin heme hemen hepsi otonomdur. özellikle bask ve katalonya gibi bölgeler, kendi bütçeleri, polis güçleri, sağşık ve eğitim hizmetleri de dahil olmak üzere neredeyse bağımsızdırlar.
    (azerichild, 11.01.2007 11:35)
  18. 1500 lü yıllarda güney amerikadan gelen altınlar sayesinde en güçlü dönemini yaşamış ardından fazla bir şey yapamadıklarından hızla yükselen enflasyon sonucu yerini ingilizlere bırakmış, trafalgar deniz savaşında fransızlarla birlikte ingilizlere mağlup olmuş, franco ile yeniden güçlenme sinyalleri vermiş, ayrılıkçı bask ve katalan halkları ile uğraşan, turizm, futbol, eta, seat ibiza ile meşhur 40 milyon nüfuslu ülke.
    (arsalan78, 17.01.2007 11:23)
  19. eurovision 2007'de taş gibi erkeklerden oluşan bir boyband tarafından "i love you mi vida"* adlı şarkıyla temsil edilecek ülke... şarkının isminin oluşturuluş tarzı biraz tanıdık geliyor...

(bkz: shake it up şekerim)
    (hypnotica girl, 12.03.2007 17:58 ~ 17:58)
  20. avrupa birliği'ne girmeden önce avrupa'nın en fakir ülkesi konumundaydı. avrupa birliği'ne girdikten sonra ise inanılmaz bir yükselişe geçmiştir. özellikle ekonomisi çok güçlenmiştir. insanları genelde çok tembeldir. saat 12.30'dan 15.00'a kadar üşlerini bırakır ve uyurlar. (bkz: siesta)

ülkede tam bir birlik olduğu da söylenemez. en az ispanyollar kadar, basklar ve katalanlar da yaşamaktadır.
    (sbs, 24.03.2007 16:04 ~ 27.03.2007 11:12)
  21. (bkz: ispanyol imparatorluğu)
    (whentheclockstrikesmidniteimontheprowloflove, 02.09.2007 17:59)
  22. tahmininizden çok daha fazla çingene bulunan bir ülke. şaşırıp kalabiliyorsunuz.
    (karizmatik, 02.09.2007 18:16)
  23. buradan çok uzak olunca üzünülen, trene bindiğinizde karşılıklı oturduğunuz koltuklarda; 2 kilo patates alıp evine dönerken dedikodu yapıp beraber gülüşen ispanyol kadınlarını görünce, kendinizi bir an türkiye'de hissettiğiniz, sokakta yürürken soğuk gibi duran ama tanıştığınızda çok samimi ve neşeli insanlar bulabileceğiniz,ama kötüsünün gerçekten kötü olduğu insanlara sahip, metrolarda gotikleşmemiş kızın yok gibi olduğu, ülkenin iç kısmına gidildikçe insanların suratlarının asıldığı, ama ölümcül kedere sahip olanlarının az olduğu bir ülkedir. ilkbahar ve yazın yaşadğını ve kışın öldüğünü düşündüğüm ülkedir, eğer gün olur da avrupa'da bir ülke görülecekse kesinlikle ilk sırada olduğuna inandığım, avrupalıların ''pirenelerden ötesi avrupa değildir, onlar afrikadır ve güney amerikadır'' diye küçümsediği, ama hak etmediğini düşündüğüm ülke.
    (spaindustrial, 02.09.2007 18:28 ~ 18:29)
  24. madem çoğu gay, gidelim de kızlar bize yamansın diyen abazanların tatil mekanı. abarttık evet, severiz biz de gideceğiz bir vakit...
    (heidi, 19.02.2008 22:10)
  25. ispanya benim canım, vatanım da vatanım..

necip fazıl'ın siirinden convert edilmistir.
    (dilemma00, 24.03.2008 13:07)
 sayfa  / 2