islamiyette kadının yeri   

sayfa  / 3
adana çık aradan

1. ülkemizde, diğer müslüman ülkelerde ve kuran da kadının ne derece önemli olduğunu hepimiz farkındayız. bildiğimiz gibi dünya da kadın olmak zordur, türkiye de kadın olmak daha da zordur, üstüne birde müslüman bir toplulukta kadın olma epeyce bir zordur. peki kaç etti? 3 etti. yani 3-0 geride bizim kadınlarımız.

ben burada ki 3 skordan islam ile olanı alacağım. belki yüzeysel ve bilindik yorumlar olacak ama en azından hepsini bir yazıda toplamak benim açımdan daha güzel olur diye düşündüm.

şimdi bakıyorum, senin dinin 2 kadını 1 erkeğe eşit olarak görmüşş. hangi devirde olursa olsun( ki bunun en büyük sebebi islamiyetin araplarda meydana gelmesi ve arapların ataerkil olmalarıdır. yani moğollarda oluşsaydı islamiyet, belki 2 erkek 1 kadına eşit olacaktı.) bu bilindik bir olay ama olsun genelde yararı olabilir.

ikinci olarak, kadınları her an vermeye hazır cinsel obje olarak gördüğünden ve erkekleri de saç telinden tahrik olan insanlar olarak göstermekte islamiyet. burada asıl sorunla erkekler iken, kadınların saçının gözükmeme yasağı bir kadına yapılabilecek kötülüklerden biridir. yani ben, komşum, kuzenim, kız arkadaşım, annemin arkadaşına vs. insanlar saçlarını örterek, onlara karşı şehvet duymamı mı engelliyorlar. kendi namuslarını mı koruyorlar dinleri sıra.. bırakın allesen. böyle ideal insan mı olur.

sonra birde hz ayşe olayı var. bugün, hüzeyin üzmez gibi nice insan var anadoluda. ve bu insanlar hüseyin üzmez in yaptığını yapıyor, biz ise farkında bile değiliz. bu insanlar ise, yasal olarak cezalandırılsa bile, nasıl olsa dayanağı var diye vicdanlarında aklanıyorlar. işte burada en büyük ceza, vicdandadır. ee bu adamın bir dayanağı varsa, üstelik bu dayanağı peygamberi ise sen nasıl engelleyeceksin. yaptıktan sonra cezalandırsan kaç yazar. bu nasıl bir dindir ki, son ilahi din olmasına rağmen 500 yıl sonra böyle bir şey yapılacaığını, insanların yaptıkalrına emsal oluşturacağını düşünmez böyle bir olayın.

ulan herşeyi geçtimde, bu kadınlar nasıl hazmediyor bu olayı anlamıyorum. yoksa recm cezasının mantığı gibi, bu dünyada cezasını çekeceğiz, öteki dünyada sefasını süreceğiz gibi bir şey mi düşünyorlar..

ey kadınlar! kırın zincirlerinizi gari! birleşsin dünya nı bütün kadınları!

neyse efendim son olarak bir ayetle bitirmek istiyorum.( ahzap/51. ayet) belki islamiyette kadının yerini anlamamıza yardımcı olur.

-"(ey muhammed!) onlardan (yani karılarından) dilediğini geriye bırakır, dilediğini öne alabilirsin..."
    (duffy, 02.09.2008 23:13 ~ 03.09.2008 16:31)
  2. islamiyette kadın erkek ayrımından çok insanlarla diğer canlıların ayrımına yer verilir. bu da islamiyetin getirdiği kuralları hiçbir canlı cansız yaratılmışın kabul etmeyip, bu sorumluluğu kabul edebilen tek yaratılmış oldukları için insan daha değerli görülür diğer yaratılmışlardan. tabii bunda insanın kendini beğenmişliğinin, böbürlenmesinin payı da vardır. bu bağlamda da islamiyette kadının yeri, insanın yerinden farklı değildir. islamın, diğer yaratılmışlardan üstün gördüğü insan olarak, buna uygun davranıp, hakkını vererek yaşayabilmek gerektir.
    (yazar gibi, 02.09.2008 23:44)
  3. bakara suresi 223. ayet: "kadınlarınız sizin için bir tarladır. tarlanıza nasıl dilerseniz öyle varın. kendiniz için önceden (uygun davranışlarla) hazırlık yapın. allah'tan korkun, biliniz ki siz o'na kavuşacaksınız. (yâ muhammed!) müminleri müjdele! "

nisa suresi 34. ayet: "erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler. çünkü allah birini (cihad, imamet, miras gibi işlerde) diğerinden üstün yaratmıştır. geçimsizliklerinden korktuğunuz kadınlara gelince: önce kendilerine öğüt verin, yataklarından ayrılın. bunlar da fayda vermezse dövün. eğer size itaat ederlerse kendilerini incitmeye başka bir bahane aramayın. çünkü allah çok yücedir, çok büyüktür."

ayetler islam'ın kadına ne kadar çok değer verdiğini göstermektedir vesselam.

zorunlu edit: eksilenince editlemeyi hiç sevmeyen birisiyim ancak buna edit çakmazsam ayıp olurdu. şimdi beni eksileyen müslüman arkadaşlar, size laflar hazırladım. bu girimdeki yazılar benim değil allah'ın düşünceleridir, sözleridir. bana eksi oy veren saygıdeğer müminler dolayısıyla allah'ın sözlerine eksi oy vermiş oluyorlar vesselam. günah benden gitti.
    (onurene, 02.09.2008 23:47 ~ 04.09.2008 21:57)
  4. hiçbir dinde ve düzende olmayan haklara sahip olunan yerdir.

ortaya atılan ayet meallerini gugıllamak çok zor değil.

"eşleriniz sizin nesil yetiştiren tarlanızdır. tarlanıza dilediğiniz şekilde varın. kendiniz için ilerisini düşünerek hazırlık yapın. allah’ın haram kıldığı şeylerden korunun ve o’nun huzuruna varacağınızı iyi bilin. (ey resulüm)! mü’minleri müjdele! (bakara 223)"

"rivayet olunduğuna göre yahudiler, bir kimse karısının önüne arkasından yaklaşarak cinsel birleşmede bulunursa, doğacak çocuğu şaşı olur derler ve bunun tevrat'ta olduğunu söylerlermiş, resulullah'a bu aktarılmış, "yahudiler yalan söylüyorlar." buyurmuş ve şu âyet inmiş: ey erkekler kadınlarınız sizin tarlanızdır.

hars: aslında ziraat gibi ekin ekmek demek olup ekin yeri, ekilecek tarla anlamına isim de olur ki burada bu mânâdadır. bu ifade ile kadının kadınlık organı bir yere, erkeğin spermi tohuma, doğacak çocuk da bitecek ürüne benzetilerek bir istiâre yapılmış ve bununla allah'ın emrettiği ekin yeri açıklanmıştır ki anlam şu olur: kadınlar sizin ekinliğinizdir, siz onlara insan ve müslüman tohumları ekip ürün olarak nesil, döl yetiştireceksiniz. öyle ise tarlanıza (tarla anlamı unutulmamak ve ekin yerinden olmak şartıyla) dilediğiniz taraftan, hangi pozisyonda isterseniz gidiniz. ve bununla birlikte kendiniz için ilerisini gözetip ona göre ihtiyatlı bulununuz, sadece şehvetinizi söndürmekle meşgul olmayıp geleceğiniz için salih ameller ile hazırlık görünüz. ve allah'a isyandan sakınınız da eğri yola gitmeyiniz. ve biliniz ki, siz mutlaka allah'a kavuşacak, o'nun huzuruna çıkacaksınız. dolayısıyla yüzünüzü güldürecek şeyler kazanın da rezil olacağınız şeylerden kaçının"

kaynak: http://www.sorularlaislamiyet.com, google'da üst sıralarda çıkan bir site.

nisa suresinde bahsedilen geçimsizlik ise kadının kocasını fiziksel olarak aldatma durumudur. şiddet son çare olarak gösterilmiş, davranıştan vazgeçtiği durumda onları tekrar incitmeyi yasaklanmıştır. bu tavsiye ailenin bütünlüğünü korumak amacındadır, islam'da aile ve toplum düzeni her zaman ön plandadır.

islam hukukuna göre kadın çalışmak zorunda değildir. evliyse kocası, evli değilse babası, babası ölmüşse kardeşleri, o da yoksa devlet kadına bakar ve bütün ihtiyaçlarını giderir; hatta sigara içiyorsa bunu temin etmek bile buna dahildir. eğer kadın çalışmak isterse kazandığı parayı ailesi için harcamak zorunda değildir, kendi ihitiyacı için bile harcamak zorunda değildir; kadın çalışsa da çalışmasa da yukarıda saydığım sorumluluk sırası geçerlidir. kadın ev işi yapmak zorunda da değildir, buna zorlanamaz da. bütün bu haklar kadının objeleştirilmesini, kullanılmasını önlemek amacıyladır. isteyen ilmihallerden aynen bunları okuyabilir.

(bkz: modern dünyada kadının objeleştirilmesi)

not: üçüncü nesil yazarım, belki binden fazla oy aldım ve artık eksiler statümü fazla etkilemiyor, olsa olsa bir iki puan. karpal tünel riskine değmez bence, ama sanatımın doruk noktaları var, onlara yüklenebilirsiniz.
    (kısaveacısız, 03.09.2008 00:22 ~ 01:13)
  5. islamiyet akıl, mantık ve hoşgörü diniyse; kadının yeri de kadının vereceği kararla belirlenir.
    yok eğer değilse; tartışmaya gerek yok. bu devirde akıl, mantık ve hoşgörü içermeyen şeyler tartışılmaya değmez.
    (eldritch, 03.09.2008 00:22 ~ 00:23)
  6. diledikleri kadar "cennet annelerin ayakları altındadır" desinler, ben uygulamaya bakarım arkadaş.
    uygulamada kadın-erkek asla eşit değildir islâm'da.

örneğin;
    şahitlikte yarım porsiyon dur kadın.
    evlilikte, çeyrek porsiyon dur.
    miras paylaşımında, sofradaki kırıntı dır.
    (sinirliyim ezelden, 03.09.2008 00:46 ~ 00:46)
  7. insanı eşref-i ve ekmel-i mahlukat olarak nitelediği ve kadını da en az erkek kadar "insan" olarak tanımladığı için islamiyet'te kadının yeri olabilecek en şerefli ve en mükemmel yerdir..

islami kaynaklarda izine asla rastlanmayacak ve ataerkil toplum yapılarının asırlardır uydurageldiği bazı uygulamalar ve bazı sapıklıklar islamiyet'e mal edilemez..
    mesela erkeğe, geçimsizlik ve iffetsizlik eden eşi için evvela öğüt vermeyi, olmazsa yatakta yalnız bırakmayı, o da olmazsa hafifçe dövmeyi salık veren nisa suresinin 34. ayetini fırsat bilip, eşini her fırsatta allah yarattı demeden döven erkeklerin dinden değil de, olmaz olası geleneklerden beslendiğini göz ardı edemeyiz..
    yine aynı surede verilen iznin çok ciddi sınırlarının olduğunu, mesela kadının suratına vurmaya kesinlikle cevaz vermediğini görmek gerekir..
    ve yine aynı surede, şiddete gelene kadar ikaz amaçlı başka yollar tavsiye edilmiştir ve islam peygamberi de eşini/eşlerini asla dövmemiştir..
    bütün bunları görmezden gelip, içip içip eşlerini döven ayıların islam'ı referans aldıklarını savunmak kötü niyetten ve safdillikten öteye gitmez..

islam özü itibariyle tek eşliliği tavsiye eder.. ancak belli şartlar altında erkeklere çok eşlilik izni verilmiştir.. ve bu izin karşılığnda erkeğin omzuna ciddi sorumluluklar yüklenmiştir..
    bu çok eşlilik iznini ele alırken, evvela islam'ın bütün çağlara hitap eden bir din olduğunu söylemek gerekir..
    bundan sonra da bu hitabın bazen belli bir çağa yönelik de olabileceği söylenebilir.. çünkü islam bireyler üzerinden bir toplum inşaasını öngörür.. ve dolayısıyla çağların sosyolojik durumuna göre şekilller alabilen hükümlere de sahiptir..
    bu şekillenmeyi "belli şartlar" koyarak yaptığını düşünüyorum..
    çok eşlilik izninin şartları da ancak eski çağlarda sağlanabilmiştir.. ki zaten eski çağlarda çok eililik asla yadırganan bir hal değildir..
    günümüz de ise, kanaatimce bu şartların oluşması mümkün değildir.. ki zaten çok eşliliğin yadırganan, ayıplanan bir hale gelmesi de bunun en büyük kanıtıdır..

hz. ayşe de cühela takımı tarafından islam'da kadının yerinin pek fena olduğunu göstermek için çokça kullanılmakta.. o'nun hakkında pek çok başlık altında pek çok şey yazıldı.. benim naçizane önerim şu giridir: (bkz: @1244956)
    ama eminim ki laf anlamaz cühela takımı bu giriyi okuduktan sonra da zırvalamaya devam edecektir.. fazla takmaya lüzum görmüyorum..

islamiyet'te kadının yerini ele alırken, biraz da islam dışında kadının terine bakmak gerekiyor..
    mesela batı medeniyeti.. en basitinden kadına seçme hakkını ne zaman vermiş acaba bu caanım medeniyet.. isviçre'de 1971 mesela..
    ama hor gördüğü islam medeniyeti 1400 yıl öncesinden vermiş kadına bu hakkı..
    ve yine batı medeniyeti için kadın ne ifade etmektedir acaba.. cinsel bir meta olduğununu inkar edebilir miyiz..
    peki ya islam için kadın nedir?
    sizden önce ben söyleyeyim: annedir..
    batı ise anneliği yer ile yeksan etmiştir..

son söz olarak islam'ın kadını tıpkı "insan fikri" nde olduğu gibi özgürleştirdiğini söyleyebilirim..
    ama burada özgürlüğün islam açısından ne demek olduğu önemli.. islam'ın özgürlük ve hak anlayışında allah hakkı ve hesap günü mefhumları vardır.. özgürlük islam'da içgüdülerin, nefsin ve bilinçaltının esaretinden kurtuluştur..
    ve bu da hem erkek için hem de kadın için geçerlidir..
    islam'da kadın-erkek aynı değildir ama eşittir.. adaletin her türlüsü karşısında eşit haklara sahiptir..

okumak, okumak, okumak ve öğrenmek gerekir..
    (acibadem, 03.09.2008 00:54 ~ 01:54)
  8. aşağıdaki ders ile kendisi hakkında aydınlanılır.

sözlükte metodoloji dersleri

şimdi, çocuklar. biz bir teoriyi ele aldığımız zaman, mühendis olarak, bunun işe yarayıp yaramayacağını bu teoriyi uygulamaya döküp dökemeyeceğimize bakarak yaparız. yani bizim için önemli olan uygulamadır. sicim teorisi ya da milyarlarca uzaklıktaki gökadaların merkezindeki karadeliklerin kuantum gravitasyon teorisi biz mühendisleri ilgilendirmez. çünkü onlar 'şu anda' bizim işimize yaramazlar. biz işin uygulamasına bakarız. uygulamada netice alıyorsak o teoriyi canımız belleriz, eğer bizim için uzaksa işe yaramazsa o teori değersizdir.

bu dersten sonra gelelim mevzumuza,

çocuklar. islam'da kadının yerinin anlaşılması gereken yer kur'an değildir. kaldı ki zaten orada yazanlar pek iç açıcı da değildir. ancak farz edin ki, 'kadınlar dünyanın tek sahibidir, onlar kraliçedir, onlar prensestir ve öyle yaşatılmalıdır' yazsın. (lan bir ses tellerini koparın yazmadığı kalmış, hala böyle gösteriliyor ya ne diyeyim artık)

neyse, biz yukarıda anlattığımız gibi 'uygulamaya' olayına bakacağız. dünyanın önde gelen müslüman ülkelerindeki, müslüman hassasiyeti yüksek toplumdaki uygulamalara.

suudi arabistan: kadınların çektiği işkence, sanmıyorum ki başka bir memlekette böyle olsun.
    iran: you know it. burada okuyorlar, her bir şeyi yapıyorlar ama sokakta muhafızdan dayak yiyebiliteleri var.
    türkiye: insan gibi yaşanan tek yer. o da öfke püskürülen 'laik'lerin savunduğu kadın hakları sayesinde. yoksa anadolunun ücra köşelerinde sokağa çıkamaz, etek giyemez, başını açamaz, erkekle konuşamaz, okuyamaz, dayak yer, iş yapar, çocuk bakar, tarlaya gider vs. vs.

mesela şiddete karşıdır demişler. müslüman ülkelerin hepsinde kadın öldüresiye dayak yer. kadınları özgür bırakır demişler, bu ülkelerin hiç birinde kadın özgür değildir.(türkiye hariç) namusludur, adaletlidir demişler; müslüman ülkelerin hepsinde erkeklerin tek derdi kadınların ücra organlarıdır, ve bu ülkelerde kadının ya saçı ya kıçı sürekli tartışmaya açılır. ne de onurlu ve merhametli toplumlar!

sizce kuran'da ne yazarsa yazsın, islam toplumlarındaki kadının hali değişecek mi? hayır. o zaman kadının yerini tartışmaya, ayetleri karıştırmanın manası yoktur.
    (kalender meşrep, 03.09.2008 01:07 ~ 01:11)
  9. yanlış açıdan bakılan konu.

pratikteki uygulamalara bakacak olursak komünizm katliamla eşdeğerdir*, demokrasi yalandır, özgürlük kavramı ise insanları uyutmak için vardır*. örnekler sonsuza yakınsar, fakat bu bakış açısı zaten sakattır, bir fikir uygulamalarıyla yorumlanamaz.
    (kısaveacısız, 03.09.2008 01:23)
  10. bakalım hımm evet:
    islam davetini ilk kabul eden : hz.hatice
    ilk islam şehidi: hz sümeyye
    islam'da en çok hadisi rivayet eden: hz ayşe
    yani bir disiplini kabul eden, onu canı pahasına savunan ve onun yayılmasına yardım edenler başlıca kadınlarken; islam'da kadının yeri aort'u dönünce solda filandır.hı?
    (ctrl z, 03.09.2008 01:31)
  11. yoktur.
    (bünyamin 22cm f arar ev müsait, 03.09.2008 01:32)
  12. islam dininin peygamberi yatakta karısına sırtını dönerken, karısından müsade istiyorsa o dinde kadının yeri tartışılmazdır.
    (tarshalafi, 03.09.2008 02:05)
  13. cennetin bir adım üzeridir.

(bkz: cennet annelerin ayakları altındadır)
    (spongebob, 03.09.2008 02:09)
  14. (bkz: islam da kadın erkek eşitliği)
    (thedewil, 03.09.2008 02:10)
  15. nisa suresi 34. ayet: "...sadakatsızlık ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin..."

ayette geçen daraba sözcüğünün arapçada birden fazla anlamı vardır dövmek anlamının yanında, uzaklaşın anlamı da vardır... hadi diyelim ki hafifçe dokunun anlamı var; bu durumda ben yine kuran'ı savunurum çünkü kadınların diri diri toprağa gömüldüğü bir andan bahsediyoruz...
    (ozdemir, 03.09.2008 06:13)
  16. islam'da havva'nın kötü bir kaderi vardır:

adem'in ve kendisinin cennetten kovulmasına neden olan yasak meyvayı yemeği adem'e önermiş,

bu sebeple,

atılmış, aşağılanmış,

aşağıya indirilmiştir!
    (shiva, 03.09.2008 07:45)
  17. (bkz: @2276743)
    (dünya koca bir yalandı gördüm, 03.09.2008 09:41)
  18. söz hakkı yoktur kadının.olsaydı kuran erkek ağzıyla yazılmış olmazdı.
    (stronger women, 03.09.2008 09:50)
  19. varlığıyla yokluğu belli olmayan bir yerdir. evinde otur, söz hakkın olmasın, her zaman geri planda kal, boynunu bük, itaat et hemen ulaşırsın o yere.
    (arapbebek, 03.09.2008 09:55 ~ 09:56)
  20. çeşitli surelerde rastlarız kadına islamiyette. modern toplumlara uygun olmayan bir davranış vardır kadınlara karşı. şahitlikte iki tanesi bir erkek eder, mirasta yarım pay alır, dövülmesi kitapta belli şartlar altında uygundur falan. kadının adı yok dediğinizde derler ki ama islamiyet öncesi toplumda şöyleydi böyleydi.
    islamiyette kadın annedir diyorlar, çok yücedir. bir kere burada kadının sadece anne olmaya indirgenmesidir yanlış olan en başta. ne yani anne olunmasa hiçbir değeri olmayacak mı kadının gözünüzde. olmayacak tabi ki. annelik ne yazık ki kadının üzerine çok büyük değerlerle yapıştırılmış bir etikettir. nasıl ki anne olmak önemli bir olguysa baba olmakta aynı oranda önemli bir olgu olmalıdır. ama nedense kadın sadece anneliğe indirgenirken erkek için böyle bir uygulama yoktur. erkek erkektir o kadar.
    belki islamiyetin kadına önemli bir yer verdiği düşünülebilir. bunu bir noktaya kadar gerçekten kabul edebilirizde. esas islamiyette kadının yerinde yanlış olan şey bence kur'anda söylenenler değil daha çok yıllar içinde çıkan yorumlardır. yani nerde yaşıyorsunuz, hangi yüzyıldasınız, millet parçacık hızlandırma deneyi yaparken islam ülkelerinde kadınlar örtülerin, duvarların arkasına saklanmakta, itilmektedir. kadın sadece evde olması gereken, çocuk doğuran, erkeğine gerektiği gibi hizmet eden, herhangi bir tutkusunun olmasının hoş karşılanmadığı cinstir. kadın daha çok şeytanla özdeşleştirilen, saçının teliyle bile erkekleri tahrik edebilen objedir. araba kullanması bile uygunsuzdur kadının. oysa ki eskiden deve kullanıyordu bu kadınlar. eskiden ticaretle de uğraşıyordu. islam tarihinde hz hatice zeki ve ticaretle uğraşan bir kadın olarak anlatılmasına rağmen aradan geçem yüzyıllarda kadın ikinci üçüncü hatta dördüncü plana atılmıştır sosyal yaşamda. bunların sebebi daha çok islamın yanlış yorumlanmasıdır.
    şimdi hristiyan dünyasında kadınlar seçme hakkını daha geç elde etmiş olabilirler ama bunu elde etmek için mücadele etmişlerdir, oysa islamiyette kadınların ellerindeki haklar yıllar geçtikçe törpülenmiş, kadınlar da bu hakları için hiç mücadele etmemişlerdir. din böyle emrediyor deyip susmuşlar.
    bence değil islamiyette hiçbir dinde kadının yeri yoktur, kadının yeri ataerkil aile yapısına terstir. yahudilikte kadınlar sinagogda ibadet edemezler, hristiyanlıkta kadınlar sadece doğum yapan, ev işini yürüten insanlar olarak görülmüş, ortaçağdaki cadı avı sırasında cadı diye yakılmışlardır. bütün peygamberler erkek olduğuna göre, dinler erkeklere cennette memeleri yeni tomurcuklanmaya başlamış 11 yaşında bakireler vaat ettiklerine göre hangi dinde kadının yeri olması beklenirki. ancak islamiyette kadının yerinin öteki dinlere göre birazcık ağırlık kazandığından söz edilebilir belki ancak ne yazık ki islam toplumundaki kadınlar da bu ağırlıklarını kullanıp toplumda önemli bir yere gelmeye çalışacaklarına daha çok içlerine çekilmişler, erkeklerin egemenliğini kabul etmişlerdir.
    (hobbitt, 03.09.2008 10:38)
  21. (bkz: erkek dinleri)
    (shira, 03.09.2008 10:39)
  22. (bkz: ben bilmem beyim bilir)
    (göçmenyalı, 03.09.2008 10:52)
  23. kocasının yanıdır.

edit:yanlış anlaşılmasın benim düşüncem değil toplumun düşüncesidir bu.

kadınlar daha çocuk yaşta ergen oldukları,tehlikeli oldukları için evlendirilir bir çok islam kültüründe.iran,arabistan ya da türkiye farketmez.dinde bir saptırma söz konusudur ve her yerde sapmıştır islamiyet de.erkekler kendi nefislerine hakim olamadıkları için taa neolitik sonrası dönemlerde (nüfusun hızla arttığı dönemler) kadına egemen olmaya çalışmışlar bunu dinle,töreyle,kaba kuvvetle başarmışlardır.
    her ne kadar 21. yy' dayız kardeşim kadın erkek eşittir desek de aslında kafalardaki kadın hala aynıdır.kadın evlenmeden bir ilişki yaşasa orospudur,alnının kara yazısıdır fakat erkeğin elinin kiridir.kadın töre cinayetlerine kurban gider, kadının abileri,babası bilmem nesi sağda solda başka karılarla fingirderler.
    kadının islamiyette yeri de toplumun kabul ettiği biçimdedir işte.din erkek egemen bir kavram haline dönüştürülmüş kadını sosyal hayat dışına itmiş,cinsel duygularını bastırmış onu sınırlamıştır.tüm vücudunu kara bir çarşafla kapatmıştır kadının fakat erkeğe bu da engel olmamıştır.islamiyet böyle bir din midir?hayır!islamiyet saptırılmış bir dindir ve ne kadının ne de erkeğin yeri olması gerektiği yerde değildir.kadın her şeyden önce annedir, kutsaldır,korunması gereken bir canlıdır.ama onun yerine kur'an da kadını gerekirse dövün gibi bir şeyler yazıyor diye...neyse çok uzadı bu mesele.herkes her şeyi gayet iyi biliyor zaten...
    (ağır hasarlı, 03.09.2008 10:53 ~ 11:09)
  24. fıtratına uygun olan yerdir.

onun bunun kucağında folloş olmamaktır.
    özgürlük adı altında fuckbuddy olarak kullanılmamaktır.
    kullanılıp kullanılıp bir gün çöpe atılmamaktır.
    birisinin 5 sevgilisinden herhangi birisi olmamaktır.
    birisinin 23. sevgilisi(?) olmamaktır.
    kendini her öküze sevdirmek zorunda hissetmemek, dolayısıyla anti aging vb. saçmalıklarla işi olmamaktır.
    kah orada, kah burada sevgi dilencisi olmamaktır; annelik duygusunu doya doya yaşamaktır.
    elma olup armut olmak için çaba sarfetmemek ve doğal haliyle mutlu olmaktır.
    erkeğin kadın üzerinde hakları olduğu gibi, erkeğin üzerinde haklara sahip olmaktır.
    üç laftan birinde üreme ve boşaltım organlarını duyup hakarete uğramamaktır. (bkz: kadınları dövün/@2276587) (bkz: dolaylı ve açık şekilde kadınların aşağılanması)
    (anka, 03.09.2008 11:06 ~ 11:08)
  25. önce neresi olduğundan değil, neresi olmadığından bakalım.

genel ev, etini iki kuruşa pazarlayan magazin programları, narin bedeni ileağır işçi olarak çalıştırılan materyalist üretim ilişkilerindeki yeri, vs. vs. olmadığı kesin.

kadın erkek eşitliği konusuna gelirsek: @2618013

islam'da kadının yeri kapının önü, eşiğin dibi, zenginin kucağı, taksimin kaldırımı, vs. gibi somut bir yer değildir. kadın neresini isterse yeri orasıdır, "islam'da aile" ilişkileri çerçevesinde dinen sorumlu tutulduğu "görevleri" yerine getirmesi yeterli olacaktır.

nedir bunlar?

öncelikle bu konuda yazdıkları ile cahiliye devrini aydınlatma misyonunu yerine getiren binlerce aydınımızdan birisi olan prof. hayrettin karaman'ın eserleri okunmalıdır. durzi uygulamalarını islam diyen cahiller güruhu ile dolu ortalık. o cahil mahluklardan birisi olmak istemezsiniz değil mi? o halde islam'ı, müslüman islam araştırmacılarından okumayı tercih edin. zira müslümanların iman-ibadetlerinde diğerlerinin etkisi sıfır mertebesindedir. açıkça "sallamıyoruz çocuğum o cahiller sürüsünü".

bitti mi?
    bitmedi.

devlet diyanet gibi bir kurum kurmuş...

her ne kadar bu kurumun temel misyonu sünni müslümanların örgütlenmelerini engellemek olsa da, sorduğunuz sorulara ayrıntılı biçimde cevap veriyorlar. kısaca "kadının toplumdaki yeri nedir" diye sorup verdikleri yanıtı bir kaç kaynak ile karşılaştırabilirsiniz. hani karşılaştırma falan zor gelir biliyoruz da, "bilim insanı olmayacak mıydınız siz?".
    (atlantis, 03.09.2008 11:09 ~ 11:12)
 sayfa  / 3