islamcılar demokrasiye laiklerden daha saygılı   

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. nobel ödüllü tek türk orhan pamuk'un bbc radyosu'yla yaptığı söyleşide beyan ettiği cümledir.nihayetinde doğru söylemiştir.iki cenahın 'dün'ü ya da 'yarın'ı değil, salt 'bugün'ü incelendiğinde, bir yanda ordudan/yüksek yargıdan/bürokratik elitten medet umanları diğer yanda ise liberal avrupa demokrasileri ekseninde, 12 eylül'ün faşist anayasasını çöpe atmaya hazırlananları görüyoruz.

(bkz: http://www.ntvmsnbc.com/...)

aylar sonra gelen edit:belki de çeyrek yüzyılık acılarımızdan ötürü öyle görmek istemişiz.gör(e)memişiz.
    (mücrim, 13.09.2007 03:37 ~ 13.08.2008 02:45)
  2. sayın orhan pamuk italyanın torino şehrinde yaptığı açıklamada, türkiye’nin batılılaşmada geri adım attığını sandığını ama bunun gerçeği yansıtmadığını, söylemiş. ve eklemiştir; 'müslümanların kötü, laiklerin iyi olduğunu ortaya çıkartmaya çalışıyorlar. ama gerçekte bu doğru olmayabilir.' bu açıklamasına bakarak, kendisinin de sayın rte gibi, 'hem laik hem müslümna olunmaz.' düşüncesine sahip olup olmadığını merak etmedim değil doğrusu.
    ha bir de unutmadan yine orhan pamuk'a göre; türkiyede aşırı sağcılar laiktir.
    (witchontheroof, 13.09.2007 03:57)
  3. (bkz: so what)
    herkes kendi işini yapsa ne güzel olurdu.orhan pamuk a mı kalmış bu konular hakkında yorum yapmak.
    (tekel2000, 13.09.2007 04:19)
  4. türkiye'deki kutuplaşmaları kendince meşrulaştıran , meşrulaştırılmasında katkıda bulunan ve bir nobel ödüllü yazarın cümlesidir.türkiye hakkında pek iyi söylemleri bulunmayan bu adam , iki kere iki dört dese bile hesap makinesinde test etmemiz lazım.o derece ciddiye alınmaması gerek aslında.

ayrıca araştırmalarını neye göre yapıyor merak ediyorum.nobelden kazandığı paraları anket şirketi kurmaya harcadı galiba.yoksa "amonyak aklı çalıştırır" mantığı ile tuvalette mi sallanıyor bu düşünceler.her şey olabilir.

nerden biliyorsunuz sorusuna orhan pamuk'un muhtemel cevaplarından biri :

- (önce nobel ödüllü bir yazar olduğumu belli etmeliyim) gökyüzü masmavi , ağaçlar rüzgardan nahoş sallanırken kalktım amuda.öyle hızlıydım ki , yanımdan geçen çaycı hasana çarpmamak için zor durabildim.hasan kahveye doğru koşturuyordu boşları doldurmak için.boş demişken, ne kadar boş biriyim , bu boşluğu güzel kasabanın güzel insanlarının seviyeli sohbetler yaptığı kahvehaneye giderek önlemeyi düşündüm...

amuda kalkarak kahvehaneye girdiğimde içeridekiler beni ayakta alkışladılar.o sırada elinde tespih , başında takke olan ihsan amca "en büyük atatürk" dedi.işte ben de o an islamcıların laikliği laiklerden daha çok sevdiğini anladım.
    (zaknafein, 13.09.2007 04:19 ~ 04:34)
  5. (bkz: laiklerin demokrasi anlayışı/!escaflowne)
    (escaflowne, 13.09.2007 20:04)
  6. demokrasiye çoğunluğun sesi olarak bakan islamcılar şuan demokrasiye sarılıyor olabilirler. fakat yarın öbür gün azınlıklar iyi ya da kötü haklarını talep ettiklerinde demokrasinin çoğulculuk olduğunu anlayacaklar, işlerine gelmeyecek.
    (dbk21, 13.09.2007 20:58)
  7. kendisine öyle ya da böyle "aydın" denilen, nobel ödüllü yazar cümlesi.. islamcılar da kalkıp "evet, daha saygılıyız tabiiiğğ!!" diyebiliyorsa, laiklik ve demokrasi anlayışımızı bok götürüyor demek ki..

en azından benim çıkarabildiğim sonuç bu..

edit: yardır bee, koçum benim, eksi butonuna abandıkça daha demokrat oluyorsun[uz]..
    (escaflowne, 13.09.2007 21:03 ~ 22:15)
  8. "..... bir de araç olarak görmeseler" diye devam etse daha gerçekçi olacak olan cümle.
    (ahmak ı hayal, 13.09.2007 21:07 ~ 30.09.2007 17:25)
  9. chp nin laikleri tekeline almış gibi görünmesi(cumhuriyet mitingleri fln) yüzünden laik kesimin(laik kesim derken;şunlar işte) halkın(!) gözünde iyice ötede kalmasından mütevellit karşılaşılan sonuçtur.
    orducu,militarist bir laik;islamcı bir muhafazakara yeğ değildir.üstündür.neydi?aslolan insan.evet.
    (capslost, 13.09.2007 21:09 ~ 09.10.2007 04:33)
  10. hadi yav ordan sen de.. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. bu kaçıncı islam ve demokrasi üzerine yazım bilmiyorum da artık. ama tek fark var; laiklik ile islamiyetin karşılaştırılmış.. şayanı hayret bir ifadeyle, islamiyetin demokratikleşme aşamasında laiklğin öne geçmesi savunulmuş. bir insan islam olgusundan ve onu çevreleyen topluluktan korktuğunu bu kadar da belli edemez ki. her kesim tarafından saygıdeğer bir vasıfmış gibi görünmek için çabalıyosun da mantıklı, anlaşılır üslupla söyle de nobel ödülü almış olmanın hassasiyetini layıkıyla yerine getir.. islamiyetteki kurumsallaşma demokrasi diye adlandırılıyosa o zaman sufilerin, mollaların milletin başına geçirilmesini olgunlukla karşılaması gerekir, ki yok öyle şu anda modernize olmuş islamiyet falan. islamda demokrasiden söz etmek fıkıh, kelam, tefsir hadis bilmeden körü körüne ben müslümanın demek gibi birşeydir. kur'an-ı kerim i feyz alarak ilerleyen bir fikir adamı, kendinden olmayanı dışlar. 2+2=4 bu kadar basittir. 'kendinden olmayana yardım elini uzatma, son nefesinde besmele çekmesi için lütufta bulun' gibisinden ayetleri açıklamaya lüzum yok aslında.. din üzerinden oyunlar oynanan dünyada öğüt,hutbe verircesine tamam bu müslüman bizdendir a ha şu pagan siktir et totem bekçisidir demek dinin içinde neler döndüğünün ifadesidir zaten.. halen islamiyeti laikliği anlayamamış biri nasıl olur da yazarlıkta çığır açmış olarak deklare edilir, üstüne üstlük işinde en iyisi görünüp ödül verilir akıl ermiyor. korkularınla yüzleşmeyi dene bakalım, bas git asıl örgütlenmiş bölgelere de alsınlar façanı.. gerçi yersiz ya neyse.. sen işini bilirsin(!).
    (sadomasochistic, 13.09.2007 22:03)
  11. duyulduğu an ''koyunun olmadığı yerde keçiye abdurrahman çelebi derler'' sözü ile ister istemez bağlantı kurulan, edebiyat dalında nobel ödülü almasına ramen kendi halkının sert bakışlarını üzerine çekmeyi başarmış bir yazar tarafından söylenmiş, türkiye dışında başka bir ülkede söylenmesinin sıra dışı kabul edilebileceği ancak güzel ülkem türkiye'de söylendiği zaman düşündürücü olabilecek söz öbeği.
    (ondadokuz, 13.09.2007 22:33)
  12. tüm yönleriyle ele alınması gereken , cümle olarak bakıldığında ne yazıkki doğru olan önerme.

hepimizin bildiği gibi islamcılar ülkemizde uzun yıllardır etliye sütlüye pek karışmadan örgütleniyor, sürekli ivme kazanarak büyüyordu. son yıllarda bu büyüme artık çok yüksek bir hıza ulaştı ve göz önüne çıktı, artık tarikatlar kendilerini gizleme işinde ya eskisi kadar etkili değil, yada ülkemiz öyle bir halde ki kimse önemsemiyor, yada karşı koyamıyor.

canım ülkemin canım solcuları, başta chp , halkın yanında olmak yerine küçük burjuva partisi rolünü kendine benimsemiş gibi görünüyor.kendine faydası olabilecek, her kişiyle tek tek ilgilenen akp ise fakir halkımızın yumuşak karnını okşuyor, kömür dağıtıyor , daha çok din ve huri sözü veriyor. bazıları çıkıp diyorlar işte akp dini siyasete alet ediyor, kömür dağıtarak siyaset mi yapılır, saçmalık falan. islamcılar fakir çocuklara bedava eğitim verirken(evet bunu yapan birsürü islamcı dershane var hepimiz biliyoruz), başbakanın karısı, kuzeni , yiğeni kapı kapı gezip fakirin evine aş götürürken bizim gerçek solcular somut hiç bir şey sunmuyor. akp gerçekten siyaset yapıyor oysaki, dini alet etmesi elbette etik değil , ama siyaset hiç bir zaman adil olmamıştır zaten. avrupada amerikada çok mu adil herşey zannediyorsunuz ?

laikliği korumayı, tek hedefi seçen chp şunu unutmaktadır. poposuna giyecek donu olmayan adam için laik ülkeymiş o ülkeymiş bu ülkeymiş farkı olmaz.siz insanlara birşeyler sunmalısınız.seneler boyu yönetime solcu partiler geldi, kaç tanesi sol için birşeyler yaptı. milletin adamları kur'an kursları açarken siz neden köylere eğitim enstütüleri açmadınız ? sonra da hep nefret duyduğunuz , sizin en büyük düşmanınız olan darbeyi kurtuluş belirlediniz.sorarım size bu kadar aciz misiniz ? elinizi taşın altına sokmak bu kadar mı zor ?

şu anki laiklerin , kendini demokrasi aşığı olarak tanımlayanların şansı giderek azalıyor.işte bu yüzden darbeye sıcak bakılıyor. asker gelsin sorun bitsin deniyor.acaba gerçekten sorun bitecek mi ? 10 sene sonra ne olacak ? ama ne önemi var, siz kokteyllerde solculuğunuza devam edeceksiniz.

en azından sırf şu orhan pamuk'a diyecek laf kalmasın diye biraz emek harcayın.ama zor iş tabi, değil mi ?
    (the godless endeavor, 13.09.2007 23:36 ~ 23:38)
  13. akp'nin demokrasi balonunun, 1 mayısta poke topu gibi atılan gaz topçukları ile patladığını gördükten sonra, bu akımın temsil ettiği ileri sürülen libarel düşüncelerin, kendilerine saygılarından demokrasi için demokrat olmayan oluşumları desteklemelerini gözden geçirmeleri gereken düşüncelere ait söylemdir.

şöyle ki, durumu mevcut konjektürde ele alınca, laikleri temsil eden yapının da islami oluşum olarak destek bulan bir nevi aşiret yapısı olan tarikat oluşumlarının da, tam anlamıyla demokrasiden bahsetmedikleri, aksine demokrasiyi bir araç olarak görmeyi seçip pastadan pay almak için yarıştıkları, perdenin arka yüzünden bize nanik yapan gerçekliktir.
    (agustos, 05.05.2008 17:51)
  14. (bkz: demokrasi amaç değil araçtır)
    (bkz: rte)
    (bkz: din satan islamcı)
    (albastropos, 05.05.2008 17:54)
  15. iranda şah rejiminde söylenebilmiş son özgür beyanat... sonrasını bilmeyen yok diye tahmin ediyorum...
    (caesarius, 05.05.2008 18:15)
  16. demokrasiyle despotizm ayırımını bilmeyen islamcıların ve ab yalakası,entel geçinen,siktirik 2 ödül alacağım diye ab ve abd ağzıyla konuşan ve sonra kendine yazar diyenlerin uydurabileceği cümledir.kaynak tamamen götleridir.%47 ile başa gelip geri kalan %53ü görmezden gelerek,uzlaşmaya yollarını kapatarak cumhurun başkanını da kadrolu elemanlarından seçtirip her yasa tasarısını geçirmeyi,her devlet dairesi,kurum ve kuruluşa kendi vasıfsız eş,dost,akraba ve adamlarını getirip kadrolaşmayı,tck m 301 in hiçbir hukuk etiğine dayanmamasına rağmen bunu kaldırmaya yanaşmayıp kendi büyük abdest mahallerine batan her mevzuatı hukuk etiğine dayanmayacak biçimde değiştirmeyi demokrasi olarak gören bir güruhun demokrasiye saygılı olduğunu yumurtlayan bir adamda sike sürülecek akıl yoktur.böylelerine nobel değil bereket tanrısı heykelciği gerekmektedir(tercihen mavi).
    (sakıncalı piyade, 05.05.2008 18:59)
  17. orhan pamuk, demokrasinin varoluş çabasını götünden anlamış.

(bkz: demokrasi/@2392115)
    (mavio, 05.05.2008 19:05)
  18. doğrudur. bu ülkede islamcılar, kendilerinin sevmediği bir parti başa gelince hiç itiraz etmediler. edemezler de zaten. "efendim ben dinimin gereklerine daha çok uyuyorum, benim oyum onlarla niye eşit?" demediler. diyemezler de zaten. ama sol kesim niyeyse hafif islamcı üyeleri barındıran partilerin yüksek oy almasına itiraz etmişlerdir. çobanla oyum niye eşit tarzında polemikler yaratmışlardır. bu yazımın sonunda beni şeriatçı diye nitelendiren kişiler olacaktır ki ben şeriatı ülke yönetimi yapmak isteyenlerle çok dalaştım. ama maalesef türkiyede solculuk böyledir. hafif/radikal islamcı nasıl olursa olsun bunlara karşıysan solcu oluyosun. sosyal demokrat olursan sağcı oluyosun. (bkz: garip ama gerçek). solcu kardeşlerime sesleniyorum: gördüğünüz her imam, her türbanlı yobaz değildir! herkesi aynı kefeye koymayın! belki ortamlarında bulunmadığınız için böyle zannediyorsunuz ama değil.

lütfen... yumruklarımız değil beyinlerimiz konuşsun. aslında görünmediğimiz kadar çok uluslu bir milletiz. osmanlının yıkılış sebebi de budur zaten. farklı kültürlerin başkaldırması veya farklı kültürlerin çatışması ve dolayısıyla iç karışıklıklar... biraz muhasebemizi yapalım... bir takım şeylere itiraz edebildiğimiz gibi bir takım şeyleri de kabullenebilmemiz, hatayı kendimizde araştırmamız gerek.

ayrıca bu sözle de orhan pamuk solcu taraftarlarının büyük bir kısmını kaybedecektir. he ben şimdi sevmeye başladım mı? hayır. sevmiyodum, sevmiyorum, sevmeyeceğim kendilerini...
    (hülleci, 05.05.2008 19:21 ~ 19:25)
  19. kökeni kemal tahir'e, cemil meriç'e değin uzanan konseptin bir başka yazarda dışavurumu olan tümce.
    (markopaşa, 17.11.2008 15:28)
  20. (bkz: it ürür kervan yürür)
    (bkz: ağzı olan konuşuyor)
    (serpil barlas, 17.11.2008 15:45)
  21. laiklerden değil de ulusalcılardan veya chplilerden diye kapsamı daraltılması gereken cümledir diye düşünüyorum.
    (earendill, 17.11.2008 15:54)
  22. (bkz: orhan pamuk popülizme herkesten daha saygılı)
    (onurene, 17.11.2008 16:03)
  23. klasik doğu hastalığı. yazarından, esnafına, politikacısından, öğretmenine herkese sirayet etmiş. sey gibi; fenerbahçeliler aptaldır, galatasaraylılar maldır, beşiktaşlılar gebeştir... bundan çok da bir farkı yok. şahsen bir iki kitabını okuyup sevmiş biri olarak diyebilirim ki; bu beyefendinin edebiyat dışında konuşmamamasını (özellikle siyaset) kendince geliştirdiği bir otokontrol yöntemiyle başarmasını dilerim. çünkü ne zaman siyaset konuşsa "ne yazık ki saçmalıyor ".

bir de söylediklerine bakalım.

"türkiye'de islamcılar laiklere göre demokrasiye daha saygılı".

bir meseleyi örneklerle anlatmak her ne kadar öğrenmeği pekiştirse de, çok fazla örnek de insanı aptal yerine koymaktır. madem öyle örnekleyelim.
    islamcı bir başbakan; (bu sıfatı yanlış bulana aptal diyorum kimse kusura bakmasın adam bildiğin islamcı) recep tayyip erdoğan; daha bir hafta evvel ne dedi; "vatandaş pompalı silahı ile kendisini savunacaktır". sayın pamuk amerikada yaşıyor. çıkıp dese ki; vatandaş kendi silahı ile kendisini savunsun; bir tarafına anında tekmeği yer.

herkesçe biliniyor başbakan gözünü diyarbakır, tunceli, izmir ve eskişehir belediyelerine dikmiş. bu şehirlere kendi partisinden birilerini başkan yapmak için her yolu mübah saydığını da gördük

daha bir ya da iki yıl evvel alt kimlik_üst kimlik meselelerini tartışmaya açan, ardından diyarbakırda ve bilumum kürt illerinde seçim propagandalarını kürtçe yapan "demokrat başbakan" kürtlerden diyarbakırı alamayacağını anlayınca nedamet getirdi ve "ya sev ya terk et" dedi. pamuk bey bir selam daha. bu slogan amerikan menşeilidir. ama en marjinal faşist gruplar kullanır. bir siyaset adamı çıkar bu cümleyi kullanırsa; bütün zenciler tanrı vergisi "uzuvları" ile o lakırdıyı edeni alaska'ya kadar kovalarlar. haberin olsun.

ayrıca; en küçük bir toplumsal olayı, şiddetin en hayvani biçimiyle bastırılması falan işlerine girmiyorum bile. (bkz: 1 mayıs 2008)

sayın başbakana bir dava açılmıştı apo'ya "sayın" dediği için ve bu davadan mahkum edildi. ve 1 kuruşluk sembolik bir cezaya çarptırıldı. ardından 2 ay geçmeden bu hükmü veren hakim'e akla hayale sığmayacak nedenlerden soruşturmalar açıldı. uzatmayacağım.

başta da belirttim, "misalin çoğu aptal'a hacettir" işte bunları görmeksizin amerika'dan oturup türkiye'deki islamcıların demokrasi'ye olan saygılarını dillendirmek aymazlıktır.

bu yazıdan laik kesimin demokrasiye saygılı olduğunu düşündüğüm anlamı çıkartılmasın lütfen. ne yazık ki; onların da karneleri pek parlak değil.
    (rakibini operek olduren kunkfucu, 17.11.2008 16:04)
  24. oksimoron olmayı bile beceremeyen bir orhan pamuk tanımlaması, "börek limonatadan daha iyi bir alkollü içkidir" gibi birşey...

ayrıca, madem konuşacan, öğren bunları orhan oğlan;

(bkz: burjuva demokratik devrim)

(bkz: burjuva demokrasisi)

(bkz: laisizm)

(bkz: sekülarizm)

(bkz: fundamentalizm)
    (güriyemin düğümleri, 17.11.2008 16:35)
  25. (bkz: yok artık lebron james)
    (wildboy, 17.11.2008 16:44)
 sayfa  / 2