|
|
- (bkz: zalimler için yaşasın cehennem)
- istiklal mahkemelerinde yargılanıp asılan ve asılma sebebi yapılan planları bozması olan kişi.
- ölümünün 81. yıldönümünde kendisini rahmetle anıyoruz.
kendisini idama mahkum eden kel ali hakkında da aşağıda ilginç iki tane anaektod mevcuttur:
istiklal mahkemesi'nin salkım salkım astığı insanlarla ilgili davaları yakından takip eden bir gazetecinin, başına giymiş olduğu şapkasından dolayı, mahkeme reisi kel ali (ali çetinkaya) tarafından: anandan şapkalı mı doğdun? gavur musun be herif!" denilerek tekme tokat merdivenlerden yuvarlanır.. aynı şahıs atatürk'ün ilk defa kastamonu'da şapkayı giymesi üzerine hemen bir şapka bularak protokoldaki yerini alır.
(demirel, hüseyin; deccaliyet ve kemalizm, ittihat yay., ist, 1993, s. 186)
yine aynı şahsın, iskilipli atıf hoca'yı, hükümetten izin alarak yazmış olduğu frenk mukallitliği kitabından dolayı, savcının üç sene ceza istemiş olmasına rağmen idama mahkum eder ve asılırken de sehpanın yanına gelip mazlum hoca'nın kafasına şapkayı geçirerek giy domuz!" diye insanlık dışı muamelede bulunur...
(kaplan, mustafa; kemalizm ve islamiyet, ittihat yay., ist, 1993, s. 135)
- şapka kanuna muhalefetten asılan islam alimi
hala savcı 3 sene hapis cezası isterken nasıl olup da mahkemenin idam kararı verdiğini anlayamadığım yüce insan
- istiklal mahkemeleri tarafından haksız yere idam edilen büyük islam alimi.dünyada geçirdiği son gününde ankara mapushanesinin o nem kokan pislikten durulamayacak derecede olan koğuşunda sekiz sayfa tutan müdafasını yazıp fetih suresini okumakta olan ali haydar efendi ile aralarında şöyle bir konuşma geçer.
+ali haydar efendi:atıf efendi! rüyada şeyhimi gördüm, bana 33 defa fetih suresini okumamı işaret buyurdular, bu vesileyle inşaallah halas kalacağımı telkin ettiler. siz de okuyun. hakkınızda talep edilen mahkumiyet allah’ın izniyle kalkar.
+atıf efendi:ben de kainatın efendisi’ni (s.a.v.) gördüm. bana “yanıma gelmek dururken ne diye müdafaa karalamakla uğraşıyorsun?” dedi ve ekledi.göreceksin ali haydar efendi beni yarın asacaklar, çünkü haberi allah resülü (s.a.v.) verdi.
matem kokan sabahın ilk ışıklarıyla beraber mazlum din alimleri istiklal mahkemesine çıkarıldılar.
sonuç tabii ki manevi alemde verildiği gibi çıktı.ali haydar efendinin beraatine,3 yıl hapis cezasıyla yargılanan atıf efendinin idamına.
- türkiye cumhuriyeti'nin ilk fikir suçu mahkumudur. kabulünden iki sene önce yazdığı bir kanuna muhalif bir kitap yüzünden ve daha önce bir kere yargılanıp beraat ettiği bir suçtan idam edilmiştir.
- türkiye cumhuriyeti devletinin büyük bir hatası olarak abartılı bir kararla idam edilmiş kişi.
bu ve bunun gibi insanların idamları ve mahkumiyetleri gelişen,büyüyen ve değişen islami akıma mağduriyet ve mazlumluk imajı veriyor ne yazık ki.
- mesut uçakan'ın kelebekler sonsuza uçar filminde, mücadelesini anlattığı alim.
http://umutfm.com/...
- milli mücadele karşıtı, ingiliz yanlısı teali islam cemiyeti üyesi kişilik. sebebsiz yere idam edilmiştir. oysa her büyük devrimde bu tür şeyler olur ve normaldir. fransız ihtilalinde giyotine gitmeyen kalmamıştı.
(soyut, 20.05.2008 10:52)
|