|
|
- kökeni helenistik döneme dayanır.
- iskender iskenderoğlunun bulduğu yemek
- iskenderoğulları ailesinin tescilli yemeğidir. özel yetiştirilmiş ineklerden alınan et ve elde edilen tereyağı ile yapılan bir yemekleri vardır.
- (bkz. iskender kebap)
yoğurtlu kebaptır aslı.
- (bkz. büyük iskender)
- (bkz: alexander) * *
- ilk kez bursada şu an bir çok restoranı olan ailenin büyük babası tarafından yatay olarak çevirilen eti dikey konuma getirilerek icat edilmiştir ama porsiyonu 10 küsür milyondur
- hiç acımadan ne kadarsa parasını bayılacağım *kebap çeşidi.
- (bkz: sikender)
- (bkz: niyazibey)
- (bkz: iski)
- iskender paşa tarafından kuzu çevirmenin şişe dik olarak yerleştirmesi ile bulunmuş yiyecek.
- bursada genel kanının aksine tereyağında ıslatılmış ekmeklerin üstüne yaprak dönerler yerleştirilip salçalı sos döküldükten sonrabir kenarına kaymaklı ve sulanmamış iki kaşık yoğurt diğer tarafına közlenmiş patlıcan ezmesi koyularak sunulan yiyecektir. önünüze tepsi içinde koyulduktan sonra bir garson eritilmiş tereyağı takdim edilir.
içecek olarak da eğer sorarsanız size şira önereceklerdir
- 1996 yılının araşığında 10 seneliğine marka tescili gerçekleştirilen leziz bir kebaptır. marka tescili sayesinde 2007 ocağına kadar xyz iskender salonu gibi yerlere tazminat davası açabilen, böyle isimleri dükkan adı olarak kullandırmamak için hukuki mücadeleye girmiştir. lakin vakit oldu temmuz 2007. artıkın azwepsa iskender salonunu açmama bir mani kalmamıştır. lakin yine de bilelim iskenderi ilk kim yapmıştır. en hası, orijinali nerde yenir...
- alexander ın türkçeleştirilip çocuklara verilmesini garip bulduğum isimdir.ne yani ben şimdi oğluma sezar ya da bürütüs ismini versem garip olmaz mı?ilk kim ve neden verdi iskender ismini bebesine merak ediyorum.
- çok ilginç bir şekilde hayvan yemeyenlere ya da yerken içi rahat etmeyenlere saldırmak için kullanılmaktadır. 'hayvan hakları diye vik vik ötüyosun ama bi iskender koysam önüne afallarsın', 'ne vejetaryenliği be! şöööle yağlı bir iskenderi mideye götürmeden yaşanan hayatlara hayat mı derim be hey yavrum' gibi tutarlılık dolu argümanlara sahip olan arkadaşlar için belli ki karşısında durulamayacak bir siren konumunda. ancak et yememesine ya da et yese bile hayvan haklarını savunmasına dayanamadığınız (nedense?) arkadaşlar emin olun ki bir iskender'e tav olmayacak düzeye gelmişlerdir. siz üzerinde fokur fokur kaynayan sosun kokusu ile belki orgazm olurken, karşınızdaki vejetaryen tabaktaki etin sahibi dananın ayağından tavana asılma anını ya da pehlivan kasaplarımızın, dananın bacağına çelme takıp onu yere indirme anını tahayyül etmektedir o anda. o yüzden iskenderi kullanıp kendi zevklerini herkesin sahip olmak zorunda olduğunu düşünen ya da hayvan yemeyi sevip de kendine iskender'in orgazmik zevki ile kılıf arayanlar lütfen başka bir argüman geliştirmeye çalışsın.
- iyi yapan bir yerden yendiyse şööyle üstünde kızgın yağ dolaştırdılarsa bir de dünyanın en güzel tatlarından biri olduğunu düşünür insan. türk mutfağı pek bir zengin gerçekten, iskenderin yanında big mac filan hikaye yani.
- yılmaz erdoğan'ın anladım adlı şiirinde:
"anladım.
altı dükkan olsun istiyor evinin.
ve ağlamaklı bulmuyor apartımanları
benim taş ustamın karısı.
ve her yerde
şube açmak istiyor.
iskender kebabını icat eden,
büyük iskender in çocukları
ki gölge filan etmez.
yoğurtlu bir ziyafet çekerdi.
diyojen le karşılaşsaydı.
anladım.
bursalı iskender in,
romalı arkadaşından daha çoktur
uygarlığa katkısı." şeklinde geçer.
hiçbir yerde yapılan bursa'dakinin tadını vermiyor. ya da ben orda çok acıkmıştım.
|