|
|
- m ve n birbirine tam bölünmeyen iki tam sayı olmak üzere, n vuruşluk zamanda eşit aralıklarla m vuruş yaparak elde edilen ritimlerin adıdır. örneğin üçleme (triplet) dediğimiz ritim, iki vuruşluk zamanda eşit aralıklarla üç vuruş yapmaktan ibarettir.
irrasyonel ritim "m:n" notasyonuyla gösterilir. bu "n vuruşluk zamanda m vuruş yap" anlamına gelir. adı konduğuna ve notasyonu ortaya çıktığına göre verin şimdi bunu bir romantiğe size 5:8, 7:8, yerine göre de 11:16 vuruşlar kullanarak eserler yapsın. "nasıl çalınır lan bu?" diye düşünmek de bize kalsın.
ayrıca irrasyonel ritim "poliritim"in bir adım öncesidir. üst üste hem m vuruşu, hem n vuruşu çalarsanız olur size poliritim. bu da özellikle "progressive"cilerin bayıldığı bir oyuncaktır. (örnek olarak dream theater'ın fatal tragedy isimli parçasının 4:11 ilâ 4:38 anları arasındaki klavye solosunu verebiliriz. bu solonun başında klavyenin dört vuruşuna karşılık diğer enstrümanlar altı vuruş yapmaktadır.)
bu arada, tanım matematikteki "rasyonel" sayıları hatırlatsa da ismi müzikçilerin kafa yapısına göre konmuş. tabii bir gün birisi gider de iki vuruşluk zamanda kök iki vuruş yapmaya kalkarsa, ki bu ilk vuruştan itibaren bir daha asla vuruşların çakışmayacağı anlamına gelir, o zaman matematikçiler bu isimde ikna olurlar. hatta dur ben bunu biri yapmadan yapayım...
|