|
|
- 1845-1851 yılları arasında gerçekleşmiş olan milyonlarca irlandalının ölümü ve yeni kıtaya göçüyle sonuçlanmış olan victoria dönemine ait kıtlık süreci. 1841 de 8 milyon kadar nüfusu olan irlandanın temel gıdası patatesti. aç biilaç halde ingiliz sömürgesi olan şimdilerde pub larda çoşan bu halkın ataları ırgat olarak çalışıp ekmek parasını çıkarıyor, karınınıda patatesle doyuruyordu. 1845 de yeni kıtadan * gelen mikroskobik bir mantar(başka yerden gelse şaşardım a.q) tüm ürünü telef edip bu halkı aç bırakır. birleşik krallık ise olaya seyirci kalsada victoria ablamız marie antoinette kadar yüzsüzlük yapıp patates yoksa pasta yesinler demez. 1851 de tamamen biten kıtlık sonucu 2 milyon kişinin açlıktan öldüğü, 2 milyon kişinin ise ülkeden göç ettiği kayıtlara geçer. yani ülke nufusunun yarısı yok olur. bizim açımızdan ise olayın enteresan yönü osmanlının gemilere patates yükleyip irlandaya yardım gönderdiği şeklinde şehir efsanesidir.
(korelle, 05.01.2008 00:56 ~ 01:08)
- ada insanının hakikaten gerizekalı olduğuna delalettir.
ikame mal niyetine, reyonda bir sağda konuşlanmış küçük patatesi, hadi küçük patatesi geçtim, olmamışı falan var diyelim arada, peki hemen arka raftaki tatlı patatesi kullanmamış olmanıza başka tabir bulamıyorum açıkçası. sonra bir nesil rooney gibi melanini orantısız, albino oldu iyi mi.
hep patatessizlikten.
- http://arsiv.sabah.com.tr/...
- patatessizlikten inim inim inleyen ülkenin sağ üst yanı ira'yı doğurmuştur. haklılar bi yerde, patatessiz yaşam mı olur lan.
- nihayetinde irlanda ekonomisi için şöyle buyurmuş vikipedia;
"..irlanda ekonomisi tarıma ve endüstriye aynı derecede bağlıdır..."
"..ovalardaki toprakları genellikle verimlidir. tarımda yulaf ve patates yetiştiriciliği başta gelmektedir. çalışan nüfusun üçte biri tarımla uğraşmaktadır. diğer yetiştirdiği ürünler buğday, arpa ve şekerpancarıdır.."
tarihinden ders almış bir ülkeyle karşı karşıyayız. bakın patates kıtlıklarından patates yetiştiriciliğine. insan bakınca keşke irlanda olsak diyor.
demiyor mu? diyor.
- irlanda halkının %69'u, geçtiğimiz sene yapılan referandum ile benzeri sanal krizlerin hükümetçe belirli periyotlarda tekrarlanması yönünde karar almıştır.
http://upload.wikimedia.org/...
terör? ira'nın 1998'de silah bırakması ile artık yok.
sınır sızması? hiçbir zaman olmadı, özel konum nedeniyle de asla olmayacak.
ekonomi? fucking good. dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri.
deprem? çok nadiren.
tsunami riski? yok.
komşularla olan ilişkiler? komşular değil, komşu. o da ingiltere zaten. nükleer çalışmalarını hayatın olmadığı bölgelerde gerçekleştiriyorlar [mesela afganistan]
nüfus artış hızı? yılda %0.5
beyaz tenli, albino olmuş, turuncu saçlı 4 milyon insan.
patates de yemeyiversinler, çok mu şart mnkym sanki.
- irlandalı veletlerin kırılmadan, itlaflarından evvel "idare edemem anne" dedikleri ileri sürülmektedir
-patates kalmadı ronny, patlıcanla idare etmeliyiz
+idare edemem anne [enn diye okunuyor]
ölsün zaten öyle çocuk, ohh. az bile.
- öğrenci milletinin aç kalmasına sebebiyet verecek olan felaket
- türkiye'de gerçekleşse birçok şakirdin iflahını kesecek olan, kapılardan uzak olsun dediğimiz bir olay. tarihin naletli olaylarından birisidir.
- 13 haziran 1849
millet, patates patates diye nerdeyse birbirini sikecek durumda.
bir şairin güncesi - irlanda
- (bkz: giffen malı)
- kıtlık yüzünden yeni kıtaya göç eden irlandalıları yeni kıtada çok daha acı bir son bekliyordu. abd'ye (özellikle boston'a) göcen irlandalılar katolikti. abd'de ise protestanlar çoğunluktaydı. bu yüzden irlandalılar insan yerine bile konmadı, inanılmaz bir ayrımcılığa maruz kaldılar. bir kıtlıktan kaçıp digerine düştüler. birçoğu da bu şekilde abd'de can verdi. boston'da downtownda bunun anısına iki heykel bulunur. heykellerin birinde boston'a önceden gelip perişan olmuş bir aile, diğerinde ise boston;a henüz gelmiş, başına geleceklerden habersiz umut dolu bir aile gösteriliyor.
http://cache.virtualtourist.com/...
iddialara göre osmanlı devleti, kıtlıktaki halka yardım olarak 10.000 sterlin değerinde nakit ve tahıl yüklü 3 gemi gönderir. ancak kraliçe victoria sadece 1000 sterlin değerinde nakit yardımı yapılmasına, gemilerin ise dublin'e değil, drogheda limanına yanaşmasna izin verir çünkü kraliçenin kendisi topu topu 2000 sterlin değerinde yardım yapmıştır. kimileri bu iddiaların uydurma olduğunu savunur. ancak bu yardıma karşılık irlanda soylularının gönderdiği bir teşekkür mektubunun topkapı arşivinde bulunduğunu söylenler de var. ayrıca osmanlı gemilerinin yanaştığı drogheda kentinin o zamanki belediye binasında osmanlıya yardımlarından dolayı teşekkür eden bir plaket vardır. gene drogheda united futbol takımının amblemi bildiğiniz osmanlı bayrağıdır.
http://alternativeentertainment.files.wordpress.com/...
|