ipod çephesi ise çok hareketli..
insanlar ikiye ayrılmış durumdadır..bazırları çok sever ve haklı olarak sonuna kadar destekler ipod'larını..bazılar ise eminönünde 1 milyona satılan radyoların bile daha iyi olduğunu söyleyerekten saçmalarlar..sonuçta ipod, ilk başta, görünüşü ile insanları etkileyen bir alettir..pozitif veya negatif..kimse bir şey demesin ama creative kullanan birine, creative fanatiği bir insana "al sana ipod, kullan beleş" deseler, creative'in yüzüne bakmaz eminim..bu konuda birbirimizi kandırmayalım..
konudan fazla uzaklaşmadan ipod ile dezavantajlara geçelim..
evet, en çok bahsedilen sorunlardan biri ipod'un ses kalitesinden çok ses seviyesi ile ilgili konuşulanlardır..bu konuda bir internet sitesinde yaptığım yorumu direk buraya geçmek isterim..
"..en çok dile getirilen bir konulardan biri ise -ben çok duydum- ipod'un sesinin az çıkması..şöyle basit çözümler ile bunu aşabiliyorsunuz..bunlardan ilki -her ne kadar ipod'un kendi kulaklığı neodymium'dan üretilmiş baya başarılı bir kulaklık olsa da- kulaklık değişimi ile seste istenilen kaliteyi yakalıyorsunuz..yine yaşadığım deneyimler sonucunda kesinlikle aynı kulaklıkta ipod'un creative'den daha üstün ses verdiğin söylemek zorundayım..sonra başka bir tercih ile, hiç kulaklık değişimine gerek duymadan sorun dediğimiz alçak sesi -ki alçak de değil ama neyse- arttırabiliyorsunuz..bunu ipod'un yeni software'larında bulunan
sound check özelliği ile halledebilirsiniz..ipod software'i otomatik olarak alçak sesli şarkıların volume'unu sizin için yüksek bir seviyeye çekiyor..böylelikle hiç elinizi artmadan sabit bir ses seviyesinde müzik dinliyorsunuz..
..nerde kalmıştım, evet, sonuçta aynı kulaklık ile yaptığım testte -kulaklık da sennheiser hani, bilenler bilir nasıl bir marka- ipod creative'e göre gerçekten çok bir fark yaratmadan kaliteli -ve yüksek- ses vermişti..sonuçta etrafın gürültüsü de buna eklenince çok da iyi analiz yapamazsınız bu konularda..sonrası zaten diğer detaylara kalıyor.."
görüldüğü üzere bu sorun aşılmayacak zorlukta bir sorun değilmiş..bu ses kısıntısı da belki size saçma gelebilir ama avrupa birliği kapsamında yayımlanmış bazı kanunların sonucu ortaya çıkmış bir durum..fazla karıştırmayacağım konuyu, devam ediyorum..
ipod'da radyo yok mesela..bu büyük bir eksiklik gibi gözükse de çok da can yakmıyor..bir sürü şarkı saklamak için gigabytle'larca yeriniz var..indirir indirir atarsınız ipod'a..bu konuda creative bir adım önce, ucuzca bir fiyata radyolu kulaklık satın alabiliyorsunuz..ama ipod'da radyo zevki için biraz daha beklemek gerekiyor gibi..her ne kadar kolay uygulanabilir bir teknoloji olsa da ipod'da radyo eklentisi yoktur..arabada dinlemek için birkaç çözüm var ama onların şuan konumuz ile alakası yok..
diğer bir durum ise, pil olayı..ipod lityum ion pil ile çalışmakta ve bildiğiniz gibi bu pillerin belli bir ömürleri var..bunun sonunda –ki bu hesaplara göre ortalama 7-9 yıl sonra gerçekleşiyor- nitekim creative de lityum-ion kullanıyor ama inceleyenler bilir, creative’lerin pil değişimi kolaylıkla yapılabiliyor..ipod’ların arka kapakları (soğutucuları) nedeni ile belli bir miktar para ile pil değişim yapılmakta..bu da yine can sıkıcı bir dezavantaj..belki de bana en çok koyan da budur..creative’lerde pil olayı çok daha başarılı..en azından daha ucuza halledilebiliyor..