belki ilginizi çeker
  1. · ipod dosya ve müzik paylaşımı
  2. · creative vs ipod
  3. · ipod
  4. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · okan bayülgen
  2. · günün tek kelimelik özeti
  3. · disko kralı
  4. · yeşim salkım
  5. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  6. · bir kadının bilmesi gerekenler
  7. · ugg
  8. · varolmayan ülke
  9. · karaöz belediyesi

ipod vs creative  

1. internet ve teknoloji forumlarında bir nevi amd vs pentium tartışmalarına benzetilen bir tartışmadır..herşeyin bittiği anda, en sonunda yani, kişinin zevkine göre değişecek bir kavramdır..ama bilinmesi gereken bir şeyler vardır..o da şu; creavite'in de dezavantajları var, ipod'un da..bu dezavantajlar, zaten mp3player piyasınını elinde tutan bu 2 dev firma için çözülmez sorunlar değildir..
    (zeus, 12.10.2005 18:49)
  2. mesela creative'i ele alalım..

yıllar yılı her sektörde gördük bu markayı..ses konusunda her sektörde yani..masaüstü çözümlerde bir numaradır creative ama mp3player konusunda bir adım geriden gelmektedir..her ne kadar ilk hdd'li playerları onlar çıkarmış olsa da ipod'un önlenemez piyasa hakimiyetini bir türlü kıramadılar..herkes bağıra bağıra der ki; creative'in sesi harikadır, süperdir, müthiştir..bu kadar abartacak bir şeyin olmadığını size temin edebilirim..sonuçta ses çıkışları kaliteyi belli eder..önemli olan diğer bir nokta da kulaklıktır..bu konuda creative firması az çalışmış dersine..çünkü kimi görsem creative kullanan, değişik marka kulaklık tercih etmiş..yapılan testlerde ve kalite performanslarında ipod kulaklıkların, creative kulaklıklardan -çok da abartmamak koşulu ile- daha iyi ses verdiği kanıtlanmıştır..
    (zeus, 12.10.2005 18:54)
  3. ipod çephesi ise çok hareketli..

insanlar ikiye ayrılmış durumdadır..bazırları çok sever ve haklı olarak sonuna kadar destekler ipod'larını..bazılar ise eminönünde 1 milyona satılan radyoların bile daha iyi olduğunu söyleyerekten saçmalarlar..sonuçta ipod, ilk başta, görünüşü ile insanları etkileyen bir alettir..pozitif veya negatif..kimse bir şey demesin ama creative kullanan birine, creative fanatiği bir insana "al sana ipod, kullan beleş" deseler, creative'in yüzüne bakmaz eminim..bu konuda birbirimizi kandırmayalım..

konudan fazla uzaklaşmadan ipod ile dezavantajlara geçelim..

evet, en çok bahsedilen sorunlardan biri ipod'un ses kalitesinden çok ses seviyesi ile ilgili konuşulanlardır..bu konuda bir internet sitesinde yaptığım yorumu direk buraya geçmek isterim..

"..en çok dile getirilen bir konulardan biri ise -ben çok duydum- ipod'un sesinin az çıkması..şöyle basit çözümler ile bunu aşabiliyorsunuz..bunlardan ilki -her ne kadar ipod'un kendi kulaklığı neodymium'dan üretilmiş baya başarılı bir kulaklık olsa da- kulaklık değişimi ile seste istenilen kaliteyi yakalıyorsunuz..yine yaşadığım deneyimler sonucunda kesinlikle aynı kulaklıkta ipod'un creative'den daha üstün ses verdiğin söylemek zorundayım..sonra başka bir tercih ile, hiç kulaklık değişimine gerek duymadan sorun dediğimiz alçak sesi -ki alçak de değil ama neyse- arttırabiliyorsunuz..bunu ipod'un yeni software'larında bulunan sound check özelliği ile halledebilirsiniz..ipod software'i otomatik olarak alçak sesli şarkıların volume'unu sizin için yüksek bir seviyeye çekiyor..böylelikle hiç elinizi artmadan sabit bir ses seviyesinde müzik dinliyorsunuz..

..nerde kalmıştım, evet, sonuçta aynı kulaklık ile yaptığım testte -kulaklık da sennheiser hani, bilenler bilir nasıl bir marka- ipod creative'e göre gerçekten çok bir fark yaratmadan kaliteli -ve yüksek- ses vermişti..sonuçta etrafın gürültüsü de buna eklenince çok da iyi analiz yapamazsınız bu konularda..sonrası zaten diğer detaylara kalıyor.."

görüldüğü üzere bu sorun aşılmayacak zorlukta bir sorun değilmiş..bu ses kısıntısı da belki size saçma gelebilir ama avrupa birliği kapsamında yayımlanmış bazı kanunların sonucu ortaya çıkmış bir durum..fazla karıştırmayacağım konuyu, devam ediyorum..

ipod'da radyo yok mesela..bu büyük bir eksiklik gibi gözükse de çok da can yakmıyor..bir sürü şarkı saklamak için gigabytle'larca yeriniz var..indirir indirir atarsınız ipod'a..bu konuda creative bir adım önce, ucuzca bir fiyata radyolu kulaklık satın alabiliyorsunuz..ama ipod'da radyo zevki için biraz daha beklemek gerekiyor gibi..her ne kadar kolay uygulanabilir bir teknoloji olsa da ipod'da radyo eklentisi yoktur..arabada dinlemek için birkaç çözüm var ama onların şuan konumuz ile alakası yok..

diğer bir durum ise, pil olayı..ipod lityum ion pil ile çalışmakta ve bildiğiniz gibi bu pillerin belli bir ömürleri var..bunun sonunda –ki bu hesaplara göre ortalama 7-9 yıl sonra gerçekleşiyor- nitekim creative de lityum-ion kullanıyor ama inceleyenler bilir, creative’lerin pil değişimi kolaylıkla yapılabiliyor..ipod’ların arka kapakları (soğutucuları) nedeni ile belli bir miktar para ile pil değişim yapılmakta..bu da yine can sıkıcı bir dezavantaj..belki de bana en çok koyan da budur..creative’lerde pil olayı çok daha başarılı..en azından daha ucuza halledilebiliyor..
    (zeus, 12.10.2005 19:05)
  4. bir de dosya paylaşımı olayları var..insanların kafasına takılan, sürekli rahatsız eden, bir türlü becerilemeyen..bu konuda şu başlığa bakarsınız daha iyi olur;

(bkz: ipod dosya ve müzik paylaşımı)
    (zeus, 12.10.2005 19:06)
  5. creative için 3. parti yazılım imkanları 0'a yakınsarken ipod için köklü reverse engineering çalışmaları yapılmış durumdadır. (bkz: ipodlinux) creative mp3 çalarlar için köklü bir araştırmam yok ama ipod için "bu cihaz bir pc'de bulunan tüm bileşenlere sahiptir, üstünde at koşturulabilecek altyapısı halihazırda mevcuttur" beyanatını yapabilirim. ipod da mbr bile vardır. alet boot up yapar, işletim sistemi seçer.
    (wondrous, 12.10.2005 19:45)
  6. yine yazılım açısından şüphesiz hem creative hem ipod için gerekli api'ler mevcuttur. mevcut ki üretici firmalar bunlardan yararlanarak firmware'lerini yazabilmekteler. fakat ipod'da bahsettiğim reverse engineering sayesinde yadsınamaz bir avantaj vardır: ipod'da şu an alternatif bir c api'si yazılmıştır. bu sayede ipod için normal bir arm processor için derlenen kodun benzeri derlenip halihazırda bazı jenerasyon ipod'larda stabil biçimde çalışan linux kernel'i altında koşturulabilir. aynı şey creative için de geçerlidir, teorik olarak creative için yazılım üretebilirsiniz fakat bunun için makina koduna girmek, her i/o aygıtı için tek tek gereken prosedürleri kodlamak, daha sonra bunları 3. parti yazılımlarınızda kullanmak zorundasınız. creative'in kapısını hazır api'leri için çalamazsınız,sikerler. aynı duruşu apple gibi kapalı kutu bir firma daha fazla gösterir şüphesiz ama böyle bir alternatif de ipod için mevcuttur.

ipod, sadece müzik dinlemeye yaramayabilir. teoride bir gün birisi arm işlemcinin kaldırabileceği kapsamda bir divx codec'i üretirse ipod gereken yazılımın üretilmesiyle bunu da kullanabilir. kaldı ki bu, hiç de uzak bir hayal değildir.

sonuç olarak ipod kompakt, her yola gelen bir alettir. creative ve dahi diğer tüm aynı klasmandaki ürünlerde böyle bir yapı yoktur. bazısında teoride vardır, pratikte yoktur.
    (wondrous, 12.10.2005 23:12)
  7. tartışma yanlıştır kanımca, çünkü creative bir markadır, i-pod ise bir markanın (bkz: apple) mp3 piyasasında söz sahibi ürünüdür. ha daha sonra bu ürün çeşitlenmiştir ayrı konu. ama creative in muvo su vardır, şu su vardır bu su vardır. eğer apple mı creative mi diyorsanız açık ara apple dır ekoldür, tarzdır aşmıştır. i-pod mu muvo mu diyorsanız o tartışılır yeri burası değildir. başlık düzeltilir benim de yazım silinir
    (tainakan, 13.10.2005 00:19)
  8. bu tür bir karşılaştırmaya girip tek zeki kendiymiş gibi "ipod nedir ya? creative daha kaliteli apple milleti kazıklayıp duruyor" diye keçi sakalı sıvazlayıp geek yorumlar yapanlar öncelikle "neden creative dizaynlarını ipod'a benzetmeye heveslendi, örneğin neden başka renk değil de beyaz kulaklık?" sorularına cevap vermeli diye düşünüyorum ben.
    (wondrous, 02.09.2006 17:45)
  9. (ven, 05.07.2007 15:53)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil