türkiye'de ve avrupa'da 512mb lığının 99$, 1gb liğinin 149$a satılacak olan ipod modelidir. diğer ipod ve çin malı olmayan mp3 çalarlara göre gayet ucuzdur.
almadan önce "acaba ekransız olması mesele olur mu" tereddüdü yaşatan, aldıktan sonra ekransız da mp3 çalar olabileceğini hatta süper olabileceğini ispatlayan alettir. playlist tarafınızdan yapıldığı için şarkıların sıralaması zaten çok problem olmamaktadır. uzun yolculuklarda walkman dinleyebilmek için 10 kaset taşımaktan bezmiş insanlar için ideal bir mp3 çalardır. zira walkman'in de ekranı yoktur. ancak "cd çalar hem ekranlı hem ucuz hem de tek bir cd'de daha çok şarkı saklayabiliyorum" diyecek arkadaşların kendi tercihleridir. bununla beraber, küçük ve hafif olması, pilinin bir kaç kat daha uzun süre gitmesi gibi noktalarda bir cd çaların önüne geçmektedir. "müzik benim hayatım değil kardeşim, eğlenmek için bir iki dıngırdasın" işte diyenlere, yüksek ses kalitesi, estetiği ve kullanım kolaylığı ile uygundur.
şahsi fikrim; sadece bir marka uğruna, aynı paraya daha yüksek kapasiteli ve ekranlı creative'lerin baba modelleri bulunurken, gidip de ipod shuffle almak biraz ters bir durum teşkil ediyor..
bu cihazla neredeyse aynı fiyata alınabilecek flash belleğe alternatif, özellikleri arasında 12 saat ve üzerine çıkabilecek sürede mp3 formatında şarkıları çalabilmesi.
birisi "ne dinliyosun abi?" diye sorduğunda ekranı işaret edip artizlik yapamayacaksam ne manası var mp3 player'ın dedirten alet. tek güzelliği, zaten belirli bir playlisti olmayan şarkıların adını da göstermeyerek kullanıcılara radyo tadı vermesidir.
ilk çıktığında teknoloji dergilerinin testlerinden "walla öyle bir ses nasıl çıkar anlamadık"-"bu ses bu aletten çıkamaz"-"apple gizli bir teknoloji kullanmış"gibi yorumlar alarak çıkmış,bozulmadığı sürece asla başka model ile değiştiremeyeceğim kankam.müziksiz yapamayan birisi olarak kesinlikle tavsiyemdir.
ipodların en güzelidir. vazgeçmeyeceğim tek alettir hatta nano ve miniyle uğraşmak yerine shuffle la hem radyo tadını yaşamak hemde shuffle ı kapatıp ada göre sıralanmış haliyle dinlemek te gayet güzeldir. tavsiye ederim.
tip renk kullanış vs. gördüğüm, görebileceğim, görülebilecek en baştansavma taşınabilir aletlerden biri.
renk: kesinlikle berbat
kullanış:
pil ömrü kıytırık bir ışıkla belli oluyor, kullanışsız.
usbden bağlanıyorsa, usbden şarkı atılması gerekirken, millet itunesla cebelleşiyor (şahsen usbden denemedim)
ekranı yok
aynı fiyata 1gb sony atrac plus özellikli bir alet alıp hem bir ekrana, hem sony kalitesine, hem ortama kullanımda bir hafta yetebilecek pil ömrüne, -hem de eğer vaktiniz varsa- atrac formatıyla 2-3gb bir kapasiteye ulaşabilirsiniz.
ipodun şu ana kadar çıkardığı çıkardığı en süper alet."koymuşum ekranına bana müzik yeter" diyen kesimin vazgeçilmez arkadaşıdır.yolda izde kullanması çok pratiktir, çakmak cebine bile sığar.
ekransız olması tasarımını daha mükemmel yapmıştır.internetten indirilebilen yazılımı itunes ile ipodun içindeki müzik listesi ayarlanabilir,şarkılar eklenip silinebilir.şarkıların çalma sıralaması ayarlanabilir.şarkıları isterseniz shuffle modunda isterseniz normal sıra ile çalabilirsiniz.aynı zamanda usb bellek olarak da kullanılabilen ipod shuffle'ın boyutları ise apple şirketinin kullanım klavuzuna "do not eat ipod" yazmasını gerektirecek kadar küçüktür.akla zarardır.ölçülere vuracak olursak tam olarak 3,5cm x 2,5 cm'dir daha ne diyebilirim ki.alınası,kullanılası bir üründür.
daha fazlası için http://www.apple.com/ipodshuffle/features.html
harika bir alettir. ses kalitesi harikadır. 1 gb olup ortalama 240 sarkı alır. cebinize yada yakanıza iliştirebilirsiniz. ayrıca ıtunes tan şarkıları istediginiz sıraya sokabilirsiniz. ben şarkı seçmem, sırayla çalsın diyosanız tam size göre bir alettir... ancak şarkı sayısı arttıkca o anda bulmak istediginiz şarkıya ulaşma hızınız ciddi bi şekilde azalır...
hala, bu alet hakkında neden "süper abi yea" yorumları yapıldığını anlamış değilim.
· sınıfına göre ucuz mu? tüm apple ürünleri gibi, tabii ki değil.
bu fiyattaki ürünlerde ekran varken, ekranı yok.
· lisans konusunu fazlaca abartan bir şirketin ürünü.
· bir kenarına ödev, sunum atıp, dosya taşıma amaçlı kullanmak için ayrı bölüm açmak gerekli.
· müziklerinizi, kendi bilgisayarınızdan başka bilgisayara yükleyemiyor, başka bilgisayardan kendinize müzik yüklememiyorsunuz.
· ekranı olmadığı için, bir radyo, ek özellik yok.
· itunes kullanmak zorundasınız. başka medya oynatıcısı kullanamazsınız.
bu özelliklerde bir cihaz almak istiyorsanız, gidin bundan daha estetik yapılmış, creative zen alın. paranızı ziyan etmeyin.
apple'ın ne kadar harika pazarlama yaptığının ve insanlardakı tüketim zayıflıklarını sömürmeyi ne güzel becerdiğinin en büyük kanıtıdır bence. ekransız mp3 çalar yapıp eşşekler gibi pahalıya satışa sunmak gibi delice bir hareket yapmakla kalmadılar, insanlara çatır çatır aldırdılar ya helal olsun..
not: apple çılgınlığının bir üyesi olmamakla beraber, ben de bir macbook ve apple ipod nano (eskisi) kullanıcısı bir bireyim, yani işkembe-i kübradan sallamıyorum, gayet apple deneyimine sahip ve apple sever bir insanım.
bir firmadan hediye gelen, evdeki diğer kişilerde daha fonksiyonlu ve havalı i-pod'lar bulunduğu için bana kalan, şirin mi şirin, sevimli mi sevimli yaka mandallı müzikçalar. para vermediğim için çok şirin geliyor da olabilir.