belki ilginizi çeker
  1. · kelebek fobisi
  2. · kozalar
  3. · tayyizemane
  4. · çocukken beslenen hayvanlar
  5. · bahçeli evde büyüyen çocuk
  6. · atticus
gündem
  1. · ezel
  2. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  3. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · sözlük yazarlarının itirafları
  6. · boylumlama
  7. · the twilight saga new moon
  8. · gölgeningücü

ipek böceği  

1. büyük bir ihtimal, her kişinin çocukluğunda tanışmış olduğu bir canlıdır..dut yaprağı ile beslenen -en çok onu seven- belli bir süre sonra da ipekten örülmüş kozasına giren ve sonunda 1 gün yaşayacak bir kelebeğe dönüşen bir tırtıldır (bkz: kurt) (bkz: silk worm)..gün gelir bakarsınız küçük dostunuz o küçük kozasını kırıp kaçmıştır..üzülürsünüz..

hatırlarım okul çıkışlarında amcalar vardı, böyle kutu kutu yüzlerce ipek böceği ile beklerdi..o kutulardan en tombul gözükenleri seçerdim, satın alırdım..sonra da tüm mahalledeki ağaçlara baka baka gezerdim..dut yaprağı arardım..bir sürü yaprak toplardım ama annem her seferinde "bunlar dut yaprağı değil ki yavrum" derdi..tekrar yollara düşerdim, elimde böcek ile..bulurdum dut yaprağı en sonunda..hatır hutur yemesini izlerdim..

çok zevkliydi beslemesi bu hayvanı..

(bkz: dut)
    (bkz: çocukluk anıları)
    (zeus, 27.05.2005 14:08 ~ 14:09)
  2. ekşi bir kokusu olan, uğrunda dut yaprağı topladığımız beyaz iyi huylu böcekler.

ekşi kokarlar ve ellemesi ayrı bir keyiftir.

dokunursunuz, çok sıkınca arkasından birşeyler çıkar. sıçmık mı ne ise artık.

sonra alır suratınıza, kollarınıza bırakırsınız, dolanır durur tatlı tatlı.

koza örmeye başladıklarında da biter herşey.

renk renk kozaları olur, sonra o kozalar balkona bırakılır.

(bkz: dut yağrağı toplamak)
    (right lane must exist, 27.05.2005 15:01)
  3. çocukken oynadığımız kumlukta bol bol bulunurdu tırtıl halinde, günlerce belgesel gibi ipek böceği olmalarını gözlemiştik.
    (organometallic complex, 27.05.2005 15:49)
  4. güzel bir nisa nickidir aynı zamanda, bu isimde bir arı gelse sözlüğe bayağı ilgi görecektir.
    (organometallic complex, 27.05.2005 15:52)
  5. evde ipek böceği besledim zamanında.bazıları daha küçücükken kuruyup öldüler. bildiğiniz kurudular yaprak gibi.
    ben onlara dut yaprağı bulcam diye ağaç tepelerinde dolaşırken,annem de hangi bahaneyle onları kapı önüne koysa diye düşünüp duruyodu.her bir ipek böceğim öldüğünde çaktırmadan zafer çığlıkları atıyodu.
    'ayy,iğrenç şeyler bunlar bildiğin solucan' diyodu tabi o zaman daha küçüklerdi.
    babam olaya farklı bir açıdan yaklaşarak,
    'nolcak? şimdi bunlar büyüyüp ipek mi yapcaklar bize? e satarız o zaman o ipekleri' diyordu.aynı evde beslediğim horozumun artık büyüyüp,yenmesi gerektiği,horozların aslında sadece bunun için yaratıldıkları konusunda beni keklemeye çalıştığı zamanki gibi.

solucan kıvamndaki ipek böceklerim zamanla büyüdüler ve kalın bir serçe parmak kıvamına geldiler.bu sefer önceden bir kül tablasının içinde takılan ipek böceklerimi alıp,ki sayıları o dönem 6'ya inmişti,büyük bir mukavva kutunun içine yerleştirdim.bunların herbiri kendine bir kenar köşe belledi ve oralara tırmanıp yavaş yavaş çevrelerinde koza örmeye başladılar.kozalarının artık içi görünmez olduğu dönem yani işlerinin bittiğini anladığımda kozaları yerlerinden ayırıp,kül tablasının içine geri koydum.içeride neler dönüp bittiğini çok merak ediyordum ki bir süre sonra kozalarını delmeye kafalarını göstermeye başladılar ama aralarında bir iki zayi daha olduğunu farkettim o ara.
    demek ki neymiş ipek böceklerinin ömürleri pamuk ipliğine bağlıymış ya da ipek ipliğine her neyse.

çıkanlar girenlerden çok farklıydı.kanatları oluşmuştu,boyları kısalmış toparlak olmuşlardı.boğumları akordion gibi görünüyordu.çirkin bir kelebek havasındaydılar, açık pembe renkteydiler ve birbirlerine kıçlarını yapıştırarak o zaman anlamadığım ama şimdi ilişikiye girdiklerini düşündüğüm birşeyler yapıyorlardı.bu birleşme olayının sonunda da yine açık pembe,yavruağzı bir sıvıyla beraber incir çekirdeğine benzer birşeyler çıkıyordu.sonra teker teker öldüler.
    ben kozalarını hala saklıyorum..bi gün babam için satacağım.
    (chat noir chat blanc, 07.07.2007 20:48 ~ 23.08.2007 01:00)
  6. beyaz tırtıllar.çok severdim kendilerini.onlar için dut yaprakları toplamak müthiş bir keyifti.erkek dut ağacı yaprağı bulacağım diye de canım çıkardı.çünkü dişi dut ağaçlarının yaprakları hasta ederdi böcekleri.sonra ne mi oldu?bir sabah odam bir sürü kelebek ile doldu.kelebek sürüsü tarafından birdenbire uyandırılınca;(bkz: kelebek fobisi)bahar zamanı dışarı çıkamaz oldum.
    (vampirella, 07.11.2008 16:48)
  7. uc uca eklenmiş 10 açılmamış kozanın lifiyle everestin tepesine ulaşılabilecek nadide bir güve.
    (alkolik fermantasyon, 13.08.2009 17:24)
  8. ateş böceğinin eltisiymiş kendisi. bok böceğinin de uzaktan akrabasıymış ama görüşmezlermiş.

(bkz: valla ben diyenlerin yalancısıyım)
    (bençokdüşündümişiniçindençıkamadım, 13.08.2009 17:50 ~ 17:50)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil