belki ilginizi çeker
  1. · aziz yardımlı
  2. · lisede felsefe dersini dikkatle dinleyen öğrenci
  3. · hacettepe felsefe
  4. · lise felsefe bilgilerinden arta kalanlar
  5. · kuçuradi
  6. · felsefe
  7. · türkiye felsefe kurumu
  8. · türklerin felsefe alanında başarısız olması
  9. · ionna kuçuradi
gündem
  1. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  2. · günün tek cümlelik özeti
  3. · babaların garip huyları
  4. · sözlük yazarlarının itirafları
  5. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  6. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  7. · öğretmenler günü
  8. · türkiye de kadın hakları
  9. · keremcem

ioanna kuçuradi*  

1. başkanı olduğu dünya felsefe topluluğundaki ağırlığı ile milenyumun ilk felsefe kongresini felsefenin beşiği anadolu'ya taşıyan ve böylece 2000 istanbul felsefe kongresi'ni düzenleyen türkiye felsefe kurumu başkanı grek asıllı, kant meraklısı saygıdeğer düşünürümüz.
    (adenozin tri psikopat, 10.08.2006 15:45)
  2. "incelik", "özen" ve "zeka"nın iyi niyet ile yanlış buluşması. iyi niyet, doğası gereği maraz doğurmak için, kuçuradi'nin inceliğini özenini ve zekasını alet etmiştir. yine de, "insan ve değerleri", "etik" gibi eserlerinin okunması şarttır. kavramlar zihinde nasıl somutlanır, analiz nedir gibi soruların ebedi yanıtları için.
    (şorşak kirpi, 27.10.2006 12:57 ~ 12:58)
  3. türkiye felsefe kurumu başkanlığını yapan profösör.en az bir kere dinlenmesi,panel ve konferanslarına katılınması gereken bir adamdır.hayatın;gözlerimizle gördüğümüzden farklı olduğuna anlatmayı başarabilmiştir bana.
    (etobur vejeteryan, 30.04.2007 23:30 ~ 23:30)
  4. halihazırda maltepe üniversitesi felsefe bölümünde sanat felsefesi ve insan hakları derslerini veren hocadır. zaman zaman siz konuşurken mavi gözlerini kocaman açarak 'ne' diye sorar, anlarsınız ki yanlış bir kavram kullanmışsınızdır, eğer hesabını da veremezseniz oracıkta ölmek için dua etmeye başlarsınız. aynı zamanda felsefecinin işini ad koymak olduğunu belirtir sık sık, tüm tarih, toplum, sanat, kuram bilgileri önünde sıfırlanır ve yeniden yapılandırılır.
    (noema, 05.06.2008 18:33)
  5. felsefenin ne işe yaradığını bilmediğini söyleyen, esprili bir düşünürdür. yapı olarak ufak tefek bir bayandır.
    (bulletproof, 05.06.2008 19:19)
  6. alanı gereği herşeyi sorgulayan bir profesör. yüksek lisansta arkadaşın birisi ionna hocaya "sınav için hiç yardım etmiyorsunuz" dedi. hoca kürsüden yavaş yavaş arka sıralarda oturan arkadaşın yanına kadar geldi ve aynen şunu söyledi. "yardım nedir?"... büyük bir ölüm sessizliğinin ardından boncuk boncuk terleyen arkadaş ilk defa herşeyin bu kadar sorgulandığını idrak etmek üzereyken, "ee hocam ben de ne söylediğimi bilmiyorum." diyerek tozutmanın nirvanasına ulaşmıştı.
    (nik, 24.01.2009 19:06 ~ 09.02.2009 10:23)
  7. türkiyede felsefe bölümlerini kurma ve geliştirme adına en çok çabalamış, kant , nietzsche ve schopenhauer uzmanı hocadan öte insan olan, inanılmaz bir kadındır.
    (sakura, 23.04.2009 00:54)
  8. "4 ekim 1936'da istanbul’da doğdu. ilköğrenimini istanbul merkez rum ortaokulu'nda, ortaöğrenimini ise zapyon rum kız lisesi'nde yaptı. 1954'te girdiği istanbul üniversitesi felsefe bölümü'nden 1959 yılında mezun oldu. aynı yıl takiyettin mengüşoğlu'nun asistanı olarak bu bölümde göreve başladı. ancak bir yıl sonra görevden ayrıldı. 1965'te hazırladığı "schopenhauer ve nietzsche'de insan problemi" adlı çalışma ile doktorasını tamamladı."

"1965-68 yıllarında atatürk üniversitesi edebiyat fakültesi'nde felsefe ve latince dersleri verdi. 1968'de hacettepe üniversitesi sosyal ve idari bilimler fakültesi eğitim bölümü'ne geçti. 1969 yılında yeni kurulan felsefe bölümü'nün başkanlığına getirildi. 1970'te "insan felsefesi bakımından değer problemi" adlı teziyle doçent; 1978'de ise "aristoteles'in ousia'sı ve substans kavramı" adlı çalışmasıyla profesör oldu"

* apò tò parapetasma pisw (perdenin arkası), şiirler, ıstanbul 1962.
    * max scheler ve nietzsche'de trajik, ıstanbul 1965.
    * nietzsche ve insan, ıstanbul 1966, 1995, 1997, 1999.
    * schopenhauer ve insan, ıstanbul 1967.
    * insan ve değerleri, ıstanbul 1971, 1998.
    * etik, ankara 1977, 1988, 1996, 1999.
    * sanata felsefeyle bakmak, ankara 1980, 1997, 1999.
    * çağın olayları arasında, ankara 1981, 1997.
    * uludağ konuşmaları, ankara 1988, 1993, 1997.
    (çevirilerinden bazıları)
    çevirileri: pratik aklın eleştirisi (kant'tan, 1980), ahlâk metafizjğinin temellendirilmesi (kant'tan, 1981), gelecekte bilim olarak ortaya çıkabilecek her metafiziğe prolegomena (kant' tan, 1983).
    (çilem82debaşladı, 29.09.2009 21:44)
  9. (bence en güzel eseri) " uludağ konuşmaları".
    (çilem82debaşladı, 29.09.2009 21:45)
  10. türkiye'ye bir çeviri nimetidir bu insan.
    hiçbir çeviri felsefe metni anlaşılmaz, çok zaman orijinali daha kolay anlaşılır hatta.
    kötü çeviriye en güzel örnek elbette aziz yardımlı'dır.

fakat kuçuradi öyle midir?
    misal prolegomena'nın çevirisi ne harikadır yahu.
    (oert, 16.10.2009 19:24)
  11. uzaktan bakınca hayran olursunuz. özellikle de hanımlar tarafından böyledir bu. bir şey biliyorum da konuşuyorum albayım.

hakkındaki dedikoduları bir yana bıraktım hep, bırakıyorum da. çünkü türkiye'de hanım bir akademisyen olmanın ne dedikodulara göğüs germek olduğunu çok iyi bilirim. lakin geçenlerde bir yerde kendisiyle bir konuşma imkanımız oldu.

adaletten; iyi, güzel ve doğrudan söz ederken bir anda konunun başörtüsü meselesine gelmesi ve başörtüsü yasağını bir müjde ar çirkinliğinde savunması her şeyi alt üst etti, büyüyü bozdu.

o güzel, kısa ve beyaz saçlarının ardındaki küre-i ziya kaybolup gitti.

hamiş: he bir de kardeşim sen kendini ispat etmiş bir adamsın bırak atatürk'ten bahsetmeyi artık, onu herr daum fazlasıyla yapıyor zaten.
    (mete tebeci, 15.11.2009 12:46)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil