internet metalcisi   

adana çık aradan

1. paraya kıysa bile albümü türkiye sınırları içerisinde bulamayınca,bulsa da pahalılığı yüzünden alamayınca mecburen internetin paylaşım programlarına başvuran metal müzik dinleyicileridir.ki zaten cebinde para olsa bu tip insanların, geçtiğimiz aralık ayında arka arkaya gelen ve hepsi sırayla patlamış olan konser serisinin hepsine gider,memlekete daha çok grubun gelmesi için organizatörlere cesaret verirlerdi.işte bu sebepten albüme verecekleri parayı adsl faturasına yatırıyorlar (aşağı yukarı aynı ücret.. orijinal bir yabancı grup albümü 28-30 ytl civarında satılmakta, 3 gb kotalı adsl ücreti ise 29 ytl) hem de daha fazla albüm elde ediyorlar.ne zaman ki refah seviyesi yükselir kişi başına düşen gelir aylık 1500-2000 ytl düzeyine gelir o zaman kalmaz bu tip metalciler.
    (silentpain, 26.01.2007 14:57)
  2. (bkz: rapidshare metalcisi)**
    (dna, 26.01.2007 15:01 ~ 15:01)
  3. bu ülkenin bu şartlarında internet metalcisi ,internet hiphopcisi, internet popcusu, internet ebesi gibi şeyler normaldir. zira alınacak her albümün fiyatı bellidir o albüme ödenecek olan kdv bellidir gelirler bellidir.üstelik ülkede birkaç şehir hariç kaç yerde alternatif albüm bulunabilir oda işin komik yanıdır. öğrenci hayatının getirdiği şeylerden biridir bu internet. koskoca devletin lüks tüketim olarak gösterdiği şeyi bir öğrencinin tüketmeye kalkması zordur

(bkz: petrol vardı da biz mi içtik)
    (dream endless, 26.01.2007 15:03 ~ 15:04)
  4. metal dinleyen insanların kendilerini diğer insanlardan daha üst seviyede görmesi sonucu bi de kendi içlerinde oluşturdukları ve anladığım kadarıyla küçük gördükleri gruptur.

insan istediği müziği dinleyebilir fakat ben bunu dinliyorum ben şöyle metalciyim, bak bu internet metalcisi bunu oynatmayalım gibi davranışar ne kadar doğrudur onu bilmiyorum. insanlar sevdikleri metal grubunun konserine gidemeybilir normaldir. gitmedi diye kolpa metalci mi? metal dinlemek sosyal bi ayrıcalık mıdır? tikilerin kolpa tiki kavramı gibi bir şey midir internet metalcisi? o çok sağlam metalciyim diye geçinenler hiç mi başka bi şey dinlemediler. annelerinin karnından pantera ile mi çıktılar?

metal dinleyen bazı insanlarda çok yaygın olan bi davranışın sonucudur böyle bi kavramın doğuşu. sağlam metal grupları dinlyenler genelde kendilerinden farklı, daha bi tanınmış, piyasa olmuş(onlara göre) grupları dinleyenlere karşı kendilerini üstten görürler. metal dinlemeyenleri ise her zaman bi ezme bi aşağılama çabası içindedirler. ben bunu anlayamıyorum. anlayamıycam da sanırım. fakat bu durum her metal dinleyende yoktur. olmamalıdır da.

iki gün sonra bu metal dinleyenleri kendi dinledikleri herhangi bi grubun 3-4 kişi daha tarafından dinlendiğini duysun ona da piyasa diyip burun kıvırcaklar. onu dinleyene de internet metalcisi diyecekler.

internet metalcisi varsa internet popçusu ,rapcisi ,arabeskcisi de vardır.

eğer seviyosan bir müzik türünü adam gibi dinle. internet metalcisi, kolpa metalcisi fark etmez o insan o müzikten ve o şekilde yaşamaktan, zevk alıyorsa kimseyi ilgilendirmez.
    (lucifer, 26.01.2007 15:13 ~ 23.07.2007 12:19)
  5. yeni metal ve rock gruplarının kendilerini sadece nette tanıtabildiklerinin farkında olan insanlardır.
    (dream endless, 26.01.2007 15:19)
  6. öncelikle uktesini attığım konuda farklı yaklaşımlar görünce,olaya daha farklı açıdan bakmaya karar verdim.efendim,internet metalcisi denilen olay,direk olarak grupların albümünü alamayıp,mp3ten geçinmek değil.olay aynen budur,adam gider,emule'ye megadeth yazar,diskografiyi indirir,iki gün sonra,daha adam gibi sindirmeden "ben megadethçiyim,süper grup..." havalarında gezer ama bildiği tek şarkı hangar 18 ve ya countdown to extinction'dır.ya da daha da kötüsü,gider system of a down,linkin park gibi gruplara metal diyerek,forumlarda poserlık taslar.

mp3 kısmı çok farklı bir olay zaten...ülkemizin kanayan yarasıdır.cd fiyatları havada,ülkede alım gücü az,özellikle gençlerin dinlediği metal albümlerine ulaşmak zor...bu yüzden herkes mp3'e yöneliyor.bende çok sık mp3 indiririm,alabildiğim kadarda orijinal albüm almaya çalışırım.kendi adıma özel olan grupları ise tamamen orijinal takip etmeye dikkat ederim.

olay bu değil...

eskiden önüne gelen metal müzik dinlemezdi.bu önermeden yola çıkalım.günümüzde ise metal müzik,kendini üstün görme ve hava atma aracı oldu.şansımız var ki bu tavırda olan insanlar direk olarak kendilerini belli ediyorlar ve bu müziği tam olarak çamura bulayamıyorlar.

çok değil,1999'dan birkaç yıl geriye gidelim,internet zaten lükstü türkiye'de...herkes kaset ve cdlere mahkumdu,şimdiki gibi şili'de gothic atmospheric experimental death metal(!) yapan gruplardan haberimiz olmuyordu.ankara ve istanbul'da birkaç yerde adam gibi albüm bulunurdu,popüler kültür oyuncağı d&r gibi mağazalarda ancak metallica,iron maiden,megadeth bulabilirdik.dolayısıyla aldığımız albümler kıymetliydi,suyunu çıkarana kadar dinler,sözlerini ezberlerdik.

ama artık öyle mi?

gir internete,3-4 saatte adamların tüm emeği elinde...ve sen bunu bile hakkını vererek dinlemeden,ortamlarda hava atıyorsun.(bkz: bi siktir git)

bu ülkede ve dünya çapında mtv tarafından kontrol edilen medya öne çıkıyor.türkiye'de mtv'nin şıltakçıığını yapan blue jean gibi dergiler sayesinde, millet evanescence dinleyerek gothic metalci (!), soad dinleyerek çok sağlam metalci (!)(!) oldu.bilgisizlik had safhada...dolayısıyla bu insanlara "internet metalcisi" demek,onları küçük görmekten öte,onlara karşı bir tepkidir.internet metalcileri olarak adlandırılan kitle,genelde kendilerini sert gören,insanları da bu nedenle küçük görmeye kasan,3-4 parçayla bilgiçlik taslayan ve sevdiğini iddia ettiği grupların konserlerine gelmeyen zihniyettir.metal müziği gotik olmak ile bir tutmuş zihniyettir.yazık olan zihniyettir.

ayrıca,bu durum sağolsun,insanlar anlamadığı grupları ve tarzları direk bok atarak kötülemeye daha da önem vermektelerdir.yazıktır,olmamalıdır.
    (enslaved, 26.01.2007 15:52)
  7. öncelikle internet metalcisi kavramı nedir, nereden çıkmıştır? bunu gerçekten tam olarak çözemediğimi en baştan söyleyeyim. kasıt orijinal albüm almayıp internetten, paylaşım programlarıyla mp3 indiren metal dinleyicileri mi? yoksa internetten, medyadan duyulan ticari müzik yapan, popüler grupların müziklerini indirip dinleyenler mi? yoksa bir grubun üç-beş şarkısını indirip dinleyen, "atmosferik catastrophic katatonik metal abi"ciler mi?
    kimdir ulan bunlar? yani ortayan atılan internet metalcisi ne idüğü belirsiz kavram. ayrıca internetin müzik hakkında araştırma, bilgi toplama ve grup keşfetme açısından dinleyicilere ne kadar yararlı olduğu da ortadadır. internet metalcileri bunları yapanlarsa çok yaşasınlar. ancak asıl mevzumuz bu değil.

mp3 olayına geçiş yaparsak...ha 10 sene önce bir metal grubunun kasedini alıp dinlemişiz, ha internetten lisanslı ya da lisanssız mp3 indirmişiz de dinlemişiz. burada dinleyici açısından hiçbir fark olamaz. burada açığa çıkacak olan farklar internetten dolayı değil, kişisel kaynaklıdır. ayrıca yapımcı firmalar, korsan zart zurt onları es geçiyorum. konumuz o değil. elbette herkes orijinal almalı ama ülkemizin ve gelir dağılımının durumunu ve yabancı albüm fiyatlarını hepimiz biliyoruz. isveç'te yaşayan ve korsan alan biriyle aynı kefede değil türk genci.

gerçekten metal müziği hayat felsefesi haline getirmiş birisinin tepkisi bu olmamalıdır. asıl tepki altyapısızlığa olmalıdır. metalin sağlam bir felsefeye dayandığını ve bir yaşam biçimi olduğunu unutanlara olmalıdır. hatta bir söz vardır "heavy metal geçmiş kipiyle kullanılamaz". diyenin ağzına sağlıktır, metal gelip geçici bir şey değildir. "moda" değildir, "trend" değildir. elbette herkes "6 yaşından beri metal" dinlemiyor olabilir. bu hiç mühim değildir. asıl tepkimizi çekmesi gerekenler metal müziği sadece "şekle" indirgeyenlerdir, neyin ne olduğunu, asıl metal müziğin ne olduğunu bilmeyip metali
    "trend" haline getirenler olmalıdır.
    (therion, 26.01.2007 19:38)
  8. kapitalizm metalcisi'nden (bkz: metallica) daha komik olmayan topluluktur.
    (ali kamber, 26.01.2007 22:47 ~ 22:51)