|
|
- son zamanlarda sözlükte sıkça rastladığım ve beni son derece rahatsız etmeye başlamış olan durum. yok efendim "o tikky" yok efendim "bu gotik" yok efendim bu "gizli ibne" (ay tü ka ka kelime kullandım, aramızda kalsın annem duymasın ltf asl tşk pls). ben hala insanların birbirlerine neden bu kadar büyük gardlar aldıklarını anlamış değilim. bir kişi en pahalısından lacoste t-shirt'ünün altına yine en pahalısından diesel bir jean alıyorsa kıçına ve "babiş", " aşkitoooom", " dermişiiiiim" diyorsa; bir başkası da güzelim gözlerini kapkara boyayıp, yine kapkara giyinip, kulağında i-pod'u geziniyorsa; ulan herif gizli ibneyse... soruyorum kime ne?
neden hala bir mozaiğin içinde yaşadığımızı anlayıp, bu mozaiğin bizi zenginleştirdiğinin ayrımına varamıyoruz? tikky olan hatuna "ziyan insan" deme hakkını bize kim veriyor? ya da tespit yapılan her bir unsurda insanlara "ezik" gibi bilumum lüzumsuz sıfatlar yükleme hakkını? hayat, bizim elimizde olmayan sebeplerden dolayı ya da seçmediğimiz sebeplerden dolayı herkese farklı muammele eder. bize düşen sadece tercihlerimizi yapmaktır; eğer tercih yapma lüksümüz varsa. şimdi soruyorum, eğer sözlükte yazmak bizim tercihimizse ve kimse bize "yazar" olmak dışında bir sıfat yüklemiyorsa; konuşma tarzı, yaşam tarzı, giyim tarzı şeklinde çeşitli tarzlarda tercihlerini -bizden farklı yapmış- insanları biz neden aşağılıyoruz. neden kendimizi üstün ya da farklı, onları ziyan olmuş görüyoruz?
farklı dinler, farklı siyasi görüşler, farklı kültürler, farklı ırklar, farklı ten renkleri, farklı giyim tarzları, farklı yaşam tarzları, farklı müzik zevkleri, farklı ideolojiler...herşey farklı dünyada, tek bir kalıbı yok hiçbir şeyin. aynı evde büyüyen kardeşler bile birbirinden farklıyken, beş parmağın beşi de farklıyken; kendimizden farklı olanlara bilemeyelim artık bıçaklarımızı. anlamasak dahi saygı duyalım.ben koyu bir fenerbahçe taraftarı isem ve galatasaraydan hoşlanmıyorsam mesela; benim en büyük lüksüm galatasarayı desteklememektir. bir başkasına "sen galatasarylı olamazsın!" demek değil. sırf kendi inançlarımız, kendi zevklerimiz, kendi doğrularımız için başkalarını hor görmek insanlık tarihi için bir ayıptır.
dünya, farklı insanlarıyla renkli ve yaşamaya değer. gökkuşağından daha fazla renk çalmayalım artık.
yazarın olmazsa olmaz notu: sosyolojik bağlamda sınıflandırma bir bilim ise; ki kesinlikle katılıyorum; sınıflandırılma yapılırken insanlara hakaret etmek de bilime sürülmüş koyu bir lekedir. bu lekeyi sürenler ve sürdürenler hadlerini bilmeli ve terbiyesizlik yapmamalıdırlar.
- insanların kendileri gibi olmayanları kabullenememesiden çıktığını sandığım durum.
- (ara: modeli)
- metalciler çok ilginçtir bu konuda...
hem "mehehehe kösele giymiş krooo" nidalarıyla gezerler
arkasından da evde küpesine laf eden pederine de "şekilcilik yapma babacığım" çekerler...
ah şu metalciler yok mu...vay bana vaylar bana
-dimmu borgir ?
+heea abi heaa
- eskilerin ilm-i kıyafet dedikleri iş.
(aytok, 02.08.2007 01:53)
- (bkz: ye kürküm ye)
- (bkz: insanların dış görünüme göre değerlendirilmesi)
|