hürriyet gazetesinin pazar eki. iş arayanlar için birebir ilaç kaynağı
*
hr (eyçar) diye artistik bir kısaltması olan fasilite.
çalışacak insan bulmak, çalışan insanların sorunlarıyla ve işleriyle uğraşmak
* eğitmek gibi işler yapan bölüm.
kıs.
ik
ing. human resources
bugüne dek işinin gereklerini yapan, güleryüzlü, ben çözdüm psikolojiyi-performans benden sorulur tripleri yapmayan, (kadın olanlar için)kıçını başını açmayan bir uzman tanımadım! lütfen bir yerlerde olsun böyle biri ve mesleğe saygı duyayım da aldığım ik eğitimini boşa almış olmayayım!
insanların tüm kaynaklarını kullanıp insanlara yeterli kaynak sunmayan kurum ve/veya departmanlar.
aslen görevleri, çalıştıkları kurum için personel alımı,eğitimi,ücret politikası,motivasyonu işlemlerini yürütürler. üretimin emek faktörünü en verimli şekilde kullanmaları için görevlendirilmişlerdir. ülkemizde çoğu şirkette bununla uzaktan yakından alakası olmayan şekilde çalışırlar. kurumsal bir ağız, kişisel gelişim kitaplarından fırlamış bir kaç felsefe,yöntem ile günü kurtarırlar.
(gibigibi, 29.06.2006 18:43 ~ 18.02.2007 01:17)
en geç 45 gün içerisinde size geri döndüklerine birebir şahit olduğum birim.
ha döndüler de mutlu mu oldum? orası da ayrı bir başlık konusu.
(mgn, 29.06.2006 19:35 ~ 16.07.2006 23:57)
2001 krizi ile iş dünyasındaki en kötü dönemini geçiren, çoğu şirketin kapatma yoluna gittiği fakat son yıllarda eski populerliğini tekrar kazanan departman.
özellikle bilişim alanında faaliyet gösteren büyük firmalarda güzel kadınların bulunduğu tek bölüm. bilgi işlem bölümünün yanına açmakta fayda var ki elli kişilik erkek kadrosu biraz olsun motive olsun.
şirketlerde personel seçme ve yerleştirme,performans değerlendirme, bordrolama, eğitim ve ödüllendirme gibi konularda hizmet veren departman.
bir şirkette insan gücünün en etkin ve verimli şekilde kullanılması için planlamalar yapan ve uygulamaya koyan, en önemli birimlerden biridir.
ünlü insan kaynakları uzmanı cenk durmazel, bu kadar erkeğin ve kadının nerden geldiğini araştırırken kadınların kaynadığı bir nokta bulmuş ve adeta "gayniy" statüsündeki bu noktayı haince saklamaktadır.
işletme, uluslar arası ilişkiler bölümlerinde okuyan öğrencilerin çoğunun staj yaptığı departmandır. bol bol fotokopi çektirilir, kahve getirttirilir.
(bo, 14.09.2007 18:52 ~ 19:48)
tüm iş yerinin dedikodusunun yapıldığı ve çekmek zorunda kaldığınız departman .tüm çalışanların bilgileri burada saklıdır. iş yerinin magazin bölümüde denilebilecek mekan...
insandan ve kaynaktan hiç bir şey anlamayıp; giremedikleri bölümlerden mezun insanları ezmeye çalışmak için ithal bir takım yöntemler uygulayan, yılsonunda "bu yıl da bunları yaptık" diyebilmek için arada bir ankettir, eğitimdir, reorganizasyondur diye bir takım faaliyetlerde bulunan birim.
milliyet blog yazar kişilerinden
zeynep kolm'un beni yaran ve neredeyse bu konuyla ilgili tüm şaklabanlıkları ve yurdum gudikliklerini kapsamış yazısıdır. hatta gazetenin insan kaynakları web sitesinde falan da yayınlanmıştır. biraz uzundur ancak şiddetle okunasıdır. merak edenler için linki aşağıdaki gibidir, şöyle ki:
http://blog.milliyet.com.tr/...
bir firmanın en orrospu çocuğu departmanı olmaya aday yerdir. hele ki firma büyükse, "lan cezmi staj, iş zart zurt olaylarını insan kaynakları departmanına bağlaylım, uğraşsın ibneler" gibi bir düşünceyle hayat bulan ve de bir sikim yapmayan ibneler topluluğudur (bkz:
hr). ister manual olarak emaille, telefonla; ister otomatiğe bağlayıp database yollarıyla çalışsınlar, sikseniz başvurunuz için cevap almanız "havada bulut" vaziyetine gelecektir. bizzat bir insan kaynakları departmanından beklentim staj için başvuru yapıldıktan sonra bir confirmation email'i almaktır. tabii ki bir template olan bu email "eyvallah başvurunuz aldık, en kısa zamanda size ulaşıcaz zart zurt" temalıdır. mümkün mertebe uğraşılmayası, denk gelinmeyesi bişidir bu insan kaynakları.
işletmelerde işe alım, endüstriyel ilişkiler, ücretledirme, performans yönetimi, eğitim ve geliştirme, kariyer geliştirme, personel ve özlük işleri gibi alt departmanlarının birleşmesinden oluşan bölümün adıdır*. resmi kullanımı insan kaynakları yönetimidir. organizasyon şemasında direkt olarak genel müdürlüğe bağladır.
türkiye'de kurumsal şirketlerde profesyonel şekilde uygulanmaktadır. işletmenin ihtiyacı olan personel sayısının belirlenmesi, ilanların verilmesi, sınavların yapılması, mülakat organizasyonlarının yapılması, eğitim taleplerinin değerlendirilmesi, işe alımın gerçekleştirilmesi, oryantasyon dosyalarının hazırlanması, personel özlük işlemlerinin gerçekleştirilmesi, kariyer haritalarının çıkarılması, hukuki işlemlerin, iş güvenliği ilgili kriterlerin yerine getirilmesi, iş değerleme, performans değerleme, yetkinlikleri geliştirme, işten çıkarma gibi işlemleri gerçekleştiren günah keçisidir.
zavallılardır, gelen vurur, giden vurur.
(çakal, 21.12.2007 00:03)
insan söz konusuysa kaynaklar da daima var olacaktır. ama tek bir şartla: kaynakların muhakkak sömürülmesi-tüketilmesi-(giderek)yok edilmesi gerekir. insan, kaynakları yok ettiği için sürekli yeni kaynak bulma ve eskileri azami biçimde kullanma arayışındadır. insan kaynakları sözüyle bu anlatılmak istenmiş olabilir.
insanların çeşitli sıra ve kuyruklara yaptığı kaynaklar ve bu kaynakların bir süre sonra yığılma eğilimi göstermesi. (bkz:
kaynak yapmak)
birisi türkiye nin diğeri dünyanın en bi kurumsal firmaları olan iki firmada yıllarca çalışmış birisi olarak enn nefret ettiğim bölüm insan kaynakları, en nefret ettiğim insanlar da insan kaynakları çalışanlarıdır.performansından memnun
olunmayan çalışanın bedelini ödemesi belki anlaşılabilir ama performansı çok iyi hatta süper bulunan çalışanlara atılan kazıkları yazsam roman olur.ama bu roman pek satmaz, çünkü çoğu kişi ya bilfiil yaşıyor aynı şeyleri, ya da yakın çevresinde şahit oluyor her gün.