daracık bir mekan olduğundan kalabalık zamanlarda insanların ellerinde profiterollerle* masada oturanların kalkmasını beklediği, eğer o an masada iseniz profiterolünüzün boğazınıza dizildiği pastane.
bir çok insanın profiterolüne bayıldığı, bunun için sıra beklediği, istiklal caddesinde bulunan pastane. bir de orada profiterol yiyen insanlar mutlaka yanında da limonata içiyor ki bi anlam veremiyorum bu ikiliye.
profiterolün çikolata sosunu süt yerine suyla yaptığını düşündüğüm ve ününü geçmişte yaptığı kaliteli profiterollerle kazandığını tahmin ettiğim,hem pahalı satarım hem boğazına dizerim hem de ürünüm bir halta benzemez mekanı.
almanya'da alakasız bir yerde tanışılan bir almanın, türk olduğumu öğrendikten sonra cebinden fişini çıkartıp "ben buraya gittim, çok güzel profiterol yapıyorlar" demesiyle beni dumura uğratan güzide pastanemiz..profiterolü o kadar güzel ki demek; almis, cüzdanına koymuş, saklamış ve hayatı boyunca bana göstereceği anı beklemiştir..
en sevdiğim tatlıyı yemekten tek zevk aldığım yer.daha taze daha güzel ve hafifini yememiştim inci ye gidene kadar. o küçücük dünyada o kadar büyük lezzetlerin gizli olabileceği kimin aklına gelirdi ki?
profiterolun çikolatalı sosunun ve dolgu kremasının sütle yapılması gerektiğini ya bilmeyen ya da bilmezlikten gelen ünlü pastane. hayır bir de sahibi "ilk profiterolu biz yaptık" ayağına 5 liraya kakıtıyor pirinç ununa su, şeker katarak yapılan kremayla doldurduğu pâté à choux hamuru ve sosunda bitter çikolata yerine kakaoyu su ve şekere dayadığı, porsiyonu en fazla 50 kuruşa mal olan profiterolu.
kazanmış olduğu üne göre çokta matah profiterolleri olmayan pastanedir.özellikle üstüne dökülen sosun çok koyu kıvamlı olması insanın ağzında hopurtu yaratmaktadır.bir de önceden fazlaca hazırlanmış olupta,bekleyen tabakların kenarlarında sosun kuruması hiç hoş bir görüntü oluşturmamaktadır.son olarak bakkal ali amcada bile post makinesi varken burada olmaması garip bir vizyondur.
masumiyet müzesinde güzel bi bölümdü.çok mutlu oldum görünce,ne biliyim sırıttım kendi kendime böyle.sanki pastane benim pastanede bu kitapta yer aldığı için hafif bi gurur hissetim.(bkz: seviyorum uleyn!)