|
|
- "aşk zamanı" imiş türkçesi. bir wong kar-wai (van cia wei diye okunur) filmidir. bence ışık ve gölge oyunlarını çok seven ve iyi de kullanan bir yönetmen. 1960lar honk kong unda geçer. tony leung (happy together, flowers of shanghai) ve maggie cheung (chinese box, ah gong li ah) başrollerde. evli bir adamla evli bir kadının sıradışı aşkını konu alır. sonu ne yazik ki mutsuz olduğundan insanda tarifi zor bir tatminsizlik hissi uyandırır. eski fransız filmleri gibi olmadık yerde daha kavuşamadan bitiverir netekim. @51809 girisinde yazarın soylu aşk olarak yaptığı tanımlamaya rağmen bu aşk sonradan soylu olmuş bir aşktır. zira filmden sonradan çıkarılan sahnelerde tony abimizin maggie ablamızla uygunsuz vaziyette görülmesi mümkündür. wong kar-wai ye göre en zorlanarak çektiği filmdir. malum 98 krizinden tokat yemeyen yok o coğrafyada.
diğer filmleri
(bkz. fallen algels)
happy together: gay filmi uzak durun. güzel gerçi hong kong arjantin arasında geçer.(fidelmiyo, 13.04.2004 05:46 ~ 15.04.2004 18:44)
- özellikle yumeji's theme adlı soundtrack parçası ile gönüllere taht kurmuş film.
- orijinal adı fa yeung nin wa olan avrupada 2000 yılında gösterime girmiş, sonu klasik hollywood sonlarından uzak olan bir filmdir.
- (bkz: shigeru umebayashi)
- wong kar-wai in the mood for love dan sonra2046 yı bir devam filmi niteliğinde çekmiştir, ama bence iki filmde birbirinden bağımsız çok rahat izlenebilir. birinci filmde tek bir tutkulu aşk varken, devam filminde kahramanın hayatına farklı insanlar girer. iki filmde birbirinden lezzetlidir kısaca.
- farklı zamanlarda tekrar tekrar izlenilmesi gereken bir film...
(pearl, 18.04.2006 02:20)
- hele ki bi sigara içme sahnesi var..
adamımız ışık altında tüttürür sigarayı da.içim erir arkadan gelen o muhteşem melodiyle.
shigeru umebayashiyapmıştır bu filmin ve de devam filmi olan 2046nın müziklerini.
yavaş sahneler,donuk suratlar,,ben bööle içten hissederek bi aşk filmi izlememiştim.kavuşturamadığımız kahramanlarımız onlar bizim
- (bkz: christopher doyle)
- şiir gibi film
- öncelikle yakaladığım ayrıntı için kendimi tebrik eder ellerimden öperim,bilindiği gibi yönetmen wong kar-wai bu filmin devamını olarak 2046yı çekmiştir 2046 ise yine aynı filmde başroldeki erkek oyuncunun kapı numarasıdır ve yönetmen bundan esinlenerek filmin devamını çekmiştir.
bir kaplumbağanın yavaşlığı ile damarlarınızdaki kanın sıcaklığını kombine ettiğiniz zaman oluşabilecek duygu selini anlatan filmdir.
- (bkz: yumeji s theme)
filmin hem trailerını izlemek hem de soundtrackini dinlemek için;
http://www.youtube.com/...(drummy, 03.06.2007 15:57 ~ 15:58)
- ilk film days of being wildın devamıdır. 2046 ile birlikte üçleme tamamlanmıştır.
- sadece olağanüstü renkleri ve harika müzikleri için bile seyredilebilecek,ayrıntılara bakıldığında her sahnesinden gizli anlamlar çıkarılacak hayat-evlilik ve aşk üzerine yapılmış gelmiş geçmiş en güzel film.büyüleyici,sürükleyici bir wong kar wai masalı.anlatımdan etkilenmemek mümkün değil.
- görüntüler çok güzel. evet müzikleri de çok güzel. ama yok bir türlü sevemedim ben bu filmi. düşünüyorum düşünüyorum acaba filmin ağır gidişinden, karakterlerin donuk suratlarından mı acaba bu hissiyat diye.. sonra yok be bir bin jip vardı ki oof of diyorum.. yine sevemiyorum bu filmi. belki de benim için bir kez de kim ki duk tarafından çekilmeli.
bilemedim..
- filmin müziği o kadar güzelki sadece müzik için bile izlenebilecek bir filmdir .evet biraz yavaştır hatta bazı sahnelerde bu yavaşlık haddinden çoktur ama dediğim gibi müzik bir harika.
- bu gece* türk televizyonlarında ilk kez olarak tv8de gösterilmiştir. sanat yönetmeni çok iyi iş çıkarmıştır filmden her kare odamıza asacağımız güzellikte birer fotoğraftır. seçilen müzikler ise karamsar ve çok tekrar etmesine rağmen güzel ve etkileyicidir. aşk filmidir ama bir fransız filmi soğukluğunda ilerler. bu tür filmlerde tutku ve hareket arayanlara pek hitap etmez.
- filmin müzikleri, özellkle yumeji s theme şarkısı başrolleri paylaşır nerdeyse maggie cheung ve tony leung'la.
(noema, 27.05.2008 02:55)
- beklenmeyen bir son ve beklenmeyen hareketlerle biter film. küçük küçük kalp kırıklıklarını hissedersiniz içinizde. zaman zaman farklı açılarlardan ve kurgulardan tekrarlanan sahneler hep birbirine gönderme yapar. gerçekten görüntü kurgusu detayları seven insanlar için ilgi çekicidir. görüntüler ruh hallerini yansıtır insanlara. vapur gibi tüttürülen sigaradaki düşünce yumağının karmaşıklığı o kadar farklı anlatılmıştır ki bu bile sizi çok banel bir görüntü dedirtemez.
alternatif sonu da vardır ki daha acıklı biter.
dvd üzerinde cinsellikle yoğrulmuş bir romantik film yazıyordu. ama filmde değil tek bir tutkulu sevişme sahnesini bırakın öpüşme dahi yoktu. neden böyle bir açıklama getirmişler, acaba bu sahneleri çıkartan bir özellikli mi var diye dvd yi inceledim fakat bulamadım, sonra insanların bakışları ile birbirleri ile sevişmelerini hesaba katmadığımı anladım.
esasında erişte almaya giderken böyle mi giyiniyorsun sorusunda bitmişti her şey.
- müzikleriyle insanı büyüleyen muazzam film.
- hayatımda izlediğim en yavaş akan film.filmden sıkılıp ileri aldığımda bile hala filmin başındaymışım hissi uyandırdı bende.
- hikaye, kendisi ve kocası için uygun bir oda bulup oraya taşınmak isteyen şangaylı bayan chan ve aynı nedenle orada bulunan yazar ve editör bay chow'un aynı güne rastlayan taşınmalarıyla 1962 yılında hong kong'da başlıyor. bayan chan, bir ithalat şirketinde sekreter olarak çalışmaktadır. sıradan bir günü, patronunun sevgilisi ve karısı arasında yalan söyleyerek, bir gün ona diğer gün öbürüne yalan söyleyerek geçmektedir. patronu da ona yaptırdığı işlerinin vicdan azabı olarak ona bazı ufak rüşvetler vermektedir. kocası bay chan ise işi gereği sık sık iş seyahatine gitmektedir. kocası bu seyahetlerdeyken sürekli olarak yalnız kalan bayan chan duruma alışmış görünse de çok fazla yalnızlık çekmektedir.
aynı gün yan odaya taşınan bay chow ise bir yerel gazetede çalışmaktadır. onun da karısı belli nedenlerle eve geç gelmektedir.
sonuçta yan yana dairelerde yaşayan, yemeklerini yalnızlığın etkisiyle dışarıda yiyen bu iki insanın sürekli karşılaşması olağan bir şey olsa da ortada olağan olmayan, rastlantının böylesi dedirtecek bir durum vardır: eşlerinin sevgili oluşu.
zaten evliliklerinin yolunda olmadığı gün gibi ortada olan bu iki insan, eşlerinin gizli ilişkilerinin izini sürerken kendileri de bir bilinmeze doğru yol alacaklardır. kadını ve erkeği ilişkiye sürükleyen nedenler ayrı da olsa kendilerini bir çıkmazda bulmaları gecikmeyecek. başlangıçta bir araya gelmek için nedene ihtiyaç duyan aşıklar eşlerinin sevgili oldukları gerçeğinin ardından baştan beri bastırdıkları duygularını gösterme olanağı bulacaklar. ilişkileri ilerleyecek, alınan önlemler artacak, dedikodular artacak, sorunlar baş gösterecek, sorunun çözümü olan yol bayan chan tarafından engellendiğinde aşıklar mecburen ayrılacak.
geçen yıllarda kavuşmak için adımlar atılsa da değişen bir şey olmayacak. sonunda adam trajik bir biçimde kadının yakınından geçip ona dokunamayacak. pek çok karşılaşma ve rastlantıya sahne olan o eski ev gidip yerine yeni kiracılar gelince onların kaderleri de değişecek. bundan evvel bir çok kere rastlaştıkları o evde ve daha başka hiçbir yerde bir daha karşılaşamayacaklar.
bay chow'un kalbi kırık döndüğü hong kong ziyaretinden sonra phnom penh'de general de gaulle'nin kamboçya ziyaretini çeker.
filmin sonunda, daha önce anlatılan bir sırrı gömme hikayesine dönülür. bay chow, angkor wat'taki harap olmuş duvardaki deliğe sırrını fısıldar. geçmişin yükünden kurtulur. tıpkı harabelerin üzerinde oturan; güneşin, sonsuz mutluluğun, rahatlığın rengi olan turuncular giymiş çocuk gibi olmuştur artık. arınmış, yeniden doğmuş küçük bir çocuktur artık. elinde ceketi, kravatsız gömleği ile artık özgür bir erkek olarak yoluna devam eder. bayan chan ise eski oturduğu eve yeniden yerleşir. bu sefer yanında başka bir erkek vardır: oğlu. arınmış, geçmişin yükünden kurtulmuş bay chow'un tersine, anılarıyla beraber yaşayacaktır.
filmin son anlarında görünen bu erkek çocuğun babasının kim olduğuyla ilgili soru artık bizim hayal gücümüze bırakılmıştır. bu sorunun cevabını kimse başka bir yerden öğrenemeyecektir.
yapimci / yönetmen / senaryo: wong kar wai
yapim tasarimcisi: william chang suk-ping
sanat yönetmenleri : man lim-chung, alfred yau
fotoğraf direktörleri: christopher doyle, lee ping-bing
editör: william chang suk-ping
müzik: michael galasso
oyuncular: tony leung, maggie cheung, rebecca pan, siu ping-lam.
2000
98 dakika
kazandiği ya da aday olduğu ödüller
20. hong kong film ödülleri
kazanilanlar:
en iyi erkek oyuncu: tony leung chui-wai
en iyi kadin oyuncu: maggie cheung man-yuk
en iyi sanat yönetmeni ve en iyi kostüm tasarim:
william cheung suk-ping
adayliklar:
en iyi film
en iyi yönetmen: wong kar wai
yardimci kadin: rebecca pan
senaryo: wong kar wai
en iyi yeni oyuncu: siu ping-lam
sinematografi: christopher doyle & lee ping-ban
orjinal müzik: michael galasso
7. hong kong film eleştirmenleri derneği ödülleri:
en iyi yönetmen: wong kar wai
en çok önerilen film ödülü
cannes film festivali:
teknik ödül
en iyi erkek oyuncu: tony leung chui-wai
filmin bir 'mood'u vardır: bir huzursuz anı simgeler. 1960'lar wong kar wai ve onun gibi ikinci nesil new wave'den gelenler için çocukluk zamanlarıdır. 5 yaşında hong kong'a gelen birisi olarak bu karamsar ve husuzsuz zamanlar onun için unutulmaz olmuştur. bu yıllarda gözle görülür bir huzursuzluk baş göstermiştir. komünizmin yayılma eğilimlerine karşı önlemler ortamı germiştir. hong kong'un koloni yapısının bozulup anti-koloni hareketinin patlak verdiği zamanlardır. hong kong'u asıl vatanı olarak gören wong kar wai için bu zamanı anlatmak önemlidir. filmin huzursuz yapısı ve kişilerin karakterleri bu dönemin siyasi arka planına göre biçimlenmiştir. filmin sonundaki siyasi arka planı anlatan sahnelerin konulmasındaki diğer neden ise devam filmi olan 2046'nın başındaki bazı olayların anlatılmak istenmesidir. ( 2046 adını bay chow'un oteldeki oda numarasından alıyor.)
aslında bu filmi tek başına değerlendirmek oldukça zor; çünkü tony leung'un oynadığı bay chow karakteri kendini 2046'da buluyor. in the mood for love'daki sakin ve biraz da kapalı karakterin yerine kadın uzmanı bir bay chow çıkacak. geçmişe dönülen bölümler ve özel olarak filme eklenmiş sue li-zhen görüntüleri var. özellikle in the mood for love'da anlatılmamış ya da yönetmenin özellikle koymadığı sahnelere, merak edilen sorulara ve film boyunca öyle olduğuna emin olduğumuz duygulara kadar herşey küçük göndermelerle açıklanmış durumda. in the mood for love'ın o hüzünlü atmosferi altında netleşemeyen bazı durumlar 2046 seyredildiğinde çözülmeye başlıyor.
- sıradan aşkın çok ötesini anlatan, tensel temasın sözkonusu dahi olamadığı, sömürüden uzak , zerafet dolu yaratılan atmosfer açısından doruk noktasına ulaşan bir wong kar-wai başyaptı
|