imparator 

adana çık aradan

1. 1- mutlak monarşik sistemlerde devletin, adaletin ve ordunun başı.
    2- fatih terim
    (the weakest link, 11.06.2004 22:48)

2. 3- ibrahim tatlıses

pekçok insana verilebilen bir lakap ama gerçeği yansıtır mı yansıtmaz mı tartışılır.
    (nienna, 11.06.2004 22:53)
  3. (bkz. oğuz çetin)
    (jamal, 11.06.2004 22:54)
  4. (bkz: mircea lucescu)
    (dedi ki normal, 03.03.2005 02:43)
  5. ilhan
    (easy company, 07.05.2005 10:23)
  6. imparator olmayı kolay mı sandın
    dünyaya kazık çaktım duyulsun adım
    doğada hiç değişmeyen bir kanun var
    güçlüler yaşasın diye ölür zayıflar.
    kral da benim padişah da benim
    kimseyi görmem yine gelirim
    zayıfı da ezerim rüşvet de yerim
    bütün sofralarda hazır yerim

şeklindeki film müziği. kahpe bizans filmine ait olup bizzat mehmet ali erbil tarafından seslendirilmiştir.
    (lightblue, 07.05.2005 13:18)
  7. ibrahim tatlıses gibi bir adama mantıksızca, fütursuzca, anlamsızca ve aptalca bir şekilde takılmış olan lakap. yahu sen kim oluyorsun da bunu üzerine alıyorsun ve bununla övünüyorsun be adam!
    (balta, 07.05.2005 13:27)
  8. (bkz: imparatore)
    (ephendy, 29.01.2006 06:55)
  9. çeşitli ülkelerde imparatorların ve imparatoriçelerin kullandıkları unvanlar şu şekildedir. bunlar bir çeviriden çok, fiilen kullanılmış bulunan unvanlardır. örneğin osmanlı padişahları kayser unvanını kullanışlardır fakat bunun şu an günümüzde kullanılan şekli olan imparator kullanılmamıştır. listede imparator eşleri için de kullanılan ünvanlar da virgülden sonra belirtilmiştir.

türkçe: kayser, sultan
    latince: imperator, imperatrix veya caesar
    yunanca: autokrator veya kaiser
    ingilizce: emperor, empress
    almanca: kaiser, kaiserin
    fransızca: empereur, ımperatrice
    rusça: çar, çariçe
    moğolca: han
    ispanyolca: emperador, emperatriz
    portekizce: imperador, imperatriz (brezilyalılar neden bu unvanı kullanmış, lütfen bana sormayın, brezilya malumunuz türkiyeye çok benzer, ve brezilyada da her şey, tıpkı türkiyede olduğu gibi, mümkündür.)

caesar, kaiser, çar ve kayser unvanlarının kökeni julius caesardır

empereur, imperador ve emperador kelimelerinin kökeni ise latincedeki imperator kelimesidir. imperator kelimesi roma ordusunda bir savaşta galip gelen komutan için, o an kullanılan bir unvan imiş. galip komutan gibi bir şey olmalı. bu unvanı daha sonra roma imparatorları kullanmışlar fakat romadaki asıl imparatorluk ünvanı caesar imiş.

peki kim imparator unvanı alır? tabi ki çoğu avrupai asalet unvanı gibi imparator da toprağa bağlıdır. bir imparatorluğun yönetimine sahip kişi imparator unvanı alabilir. imparatorluk tanımı için lütfen ilgili başlığa bakınız. (bkz: imparatorluk)
    (tuygun, 16.05.2006 21:47 ~ 22:46)