belki ilginizi çeker
  1. · george berkeley
gündem
  1. · bir kadının bilmesi gerekenler
  2. · aşk
  3. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  4. · dünyanın en seksi şarkısı
  5. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  6. · asla birlikte olunamayacak birine aşık olmak
  7. · darwin i bitiren balık
  8. · karne yalanları
  9. · ucuz mal alacak kadar zengin değilim

immateryalizm  

1. maddesizcilik. terk gerçeğin tanrı olduğunu onun dışındaki her şeyin, tanrının düşündüklerinden ibaret olduğunu. madde ve nesnel gerçeklik diye bir şeyin olmadığı savunan berkeley düşüncesi. nazım hikmet, berkley adlı şiirinde, bu düşüncelerinden dolayı ayar vermiştir.
    (hemokudumhemyazdim, 17.07.2007 14:21)
  2. immateryalizm eleştirisi yaparken bu felsefenin tanrı bağlamasına vurmak, berkeley felsefi sisteminin dinsel zemine bina edilmiş olmasıyla ilgili değildir yalnızca. sorun, öznel algılamayla kurgulanan varlıkların varoluşlarının (varolmak algılanmadır) bir üst referans sistemiyle 'evrensel' boyuta bağlanmasındadır. bahsi geçen evrensel boyut, elbette maddi gerçekliktir. kısacası, “saf” madde yerine başlangıca algıyla dolayımlanmış maddeyi koyduğunuz vakit maddenin gerçeklik boyutunda –berkeleyinde söylediği üzere- bir eksiltme getirmezsiniz. sadece birinciyle ulaşacağınız sonuçlara çıkan ikincil bir paradigmal yol yaratırsınız. artık klişeleşmiş bir söylem biçimini alan immateryalizmin, görünürde, materyalizm üzerindeki zorlayıcılığı işte bu durumdan kaynaklanır. onun maddesizliğinin ikincil, spekülatif bir maddecilik olduğunun gözden kaçırılmasından.
    (düzgün kayar, 27.05.2008 18:05 ~ 18:19)
  3. george berkeley in kurucusu olduğu felsefe akımı. berkeleye göre madde düşüncenin ürünüdür. algılarımız ve düşüncelerimizin dışında madde diye birşey yoktur.

idealizmde özne, materyalizmde ise nesnedir varlığa öz olan. berkeley "algılanan şey zihinde yaratılan tasarımlardan ibarettir" diyerek idealizme yakın bir duruş sergilemiştir. ama "var olmak algılanmaktır" sözü de materyalizme yakındır.

bir diyalektikçi berkeley in savunduğu şeye saçmalıktan başka birşey değil diyerek şöyle buyurmuştur:
    "öğretilerinde bir otobüsü düşünceden ibaret sayanlar, onun altında ezilmemek için karşı kaldırıma kaçarken, otobüsün düşünceden varolmadığını pekala bilirler."
    (melankolik demokrat, 17.03.2009 02:56)
  4. yaşasaydı (yaşamak isterdi gibime geliyor.) kendisine "ne bu börkli? sen materyalist felsefeyi algılamıyon diye onu yok mu sayalım şimdi? sana göre saymamamız gerekiyor. ee? ah börkli." diye sitem etmeyi isterdim. sonra ne bileyim, bir yemek yerdik belki. yemek sırasında "ne o? şimdi de laflarını mı yiyorsun? hahaha" şeklinde bir espri yapardım ona. artık bambaşka sübjektif idealar aleminde görüşmek üzere. bul beni börkli. bu azabı hak ediyorsun.
    (vandal mimar, 17.03.2009 03:30 ~ 04:42)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil