belki ilginizi çeker
  1. · takva
  2. · yatsı namazı abdesti ile sabah namazı kılmak
  3. · ebu hanife
  4. · tebe i tabiin
  5. · hanefi
  6. · hanefilik
  7. · imam ı azam
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  2. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  3. · 27 yaşında olduğu halde bir hayat kuramayan insan
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · günün tek şarkılık özeti
  6. · kız arkadaşı behlül ve sawyer la yatakta basmak
  7. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  8. · halay çeken gotik hatun
  9. · ekonomik insan modeli

imam ı azam ebu hanife  

1. türbesi ırak savaşında amerikalılar tarafından yağmalanan, türklerin de mensubu olduğu hanefi mezhebinin kurucusu islam bilgini...
    (where is my mind, 05.05.2004 16:36 ~ 16.06.2004 00:17)
  2. asıl ismi numan bin sabittir.miladi 699 tarihinde kufe'de doğmuş,767 tarihinde bağdat'ta vefat etmiştir.dini meseleleri sahabai kiramdan toplayıp irdeleyerek hanefi mezhebini ortaya çıkartmıştır.
    (buyukdusunuryinebuyukdusundu, 16.01.2008 20:21)
  3. buhari ve müslim’deki bir hadis-i şerifte; “iman, süreyya yıldızına çıksa, faris oğullarından biri elbette alıp getirir” buyuruldu. islam âlimleri, bu hadis-i şerifin imam-ı a’zam hakkında olduğunu bildirmiştir.

hayrat-ul-hisan, mevduat-ül-ulum ve dürr-ül-muhtar da yazılı olan hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(âdem (aleyhisselam) benimle öğündüğü gibi ben de ümmetimden bir kimse ile öğünürüm. ismi numan, künyesi ebu hanife’dir. o, ümmetimin ışığıdır.)

(peygamberler benimle öğündükleri gibi ben de ebu hanife ile öğünüyorum. onu seven beni sevmiş olur. onu sevmeyen beni sevmemiş olur.)

(ümmetimden biri, şeriatimi canlandırır. bid’atleri öldürür. adı numan bin sabit’tir.)

(her asırda ümmetimden yükselenler olacaktır. ebu hanife zamanının en yükseğidir.)

http://www.dinimizislam.com/...

edit: iki de bir soruyorlar bu hadisler uydurma, değil mi? diye. ya da bana öyle geliyor filan diyorlar. kaynaklar altlarında yazılı. buhari ve müslim'de uydurma hadis var demek, öyle bir facia ki, neresinden tutarsan tut elinde kalır. bir kere o kitapları yazan alimler, aynı hadis-i şerif kitaplarında (hadis uyduran, cehennemdeki yerine hazırlansın) hadis-i şerifini kitaplarına geçirdikleri halde, nasıl olur da, bu cinayeti işleyebilirler? haa bir de şu var. bu uydurma hadis meselesine takanlara bakarsak, peygamber efendimizin söylediği hadis sayısı 40 filan. yani 23 yıl boyunca söylediği sözlerin toplamı işte yüzü bulmamış. o kadar ileri giden büyük muhterem mübarek hocalar var ki bu alemde, şaşarsınız. imam-ı buhari hazretleri diyor ki bu hadis-i şerifi peygamber efendimiz söyledi. zekeriya beyaz! da diyor ki yok öyle bir hadis yok. göz var izan var. daha ne diyeyim.
    (karahisari, 10.02.2008 22:56 ~ 23.03.2008 01:19)
  4. verdiği fetvalarda herzaman hayatı kolaylaştırmaya çalışan,yol açan dört imamdan biri.kendisi çamaşır yıkama konusunda verdiği fetvalarda kirlenen yerleri(sperm,idrar,çamur gibi) hafifçe yıkadığımızda namaz kılınabilceğini söler.bir gün büyük imamı dere kenarında saatlerçe çamaşır yıkarken görünce sorarlar ya imam hani fetva niye bukadar yıkıyorsun?imam der o fetva buda takva (bkz: takva)
    (inarsenewetrust, 01.07.2008 04:37)
  5. edepten uyurken ayaklarını o dönemde kağıt üretimi yapılan basraya uzatmayan büyük islam bilgini.
    (endefinononebonjorno, 30.08.2009 19:12)
  6. yaşar nuri öztürk'ün yeniden gündeme getirdiği islam dünyasının akılcı alimlerinden.
    (essaysforthefuture, 17.10.2009 23:37)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil