belki ilginizi çeker
  1. · boş ol boş ol boş ol
  2. · hülle
  3. · dini nikah
  4. · yaşanmış olaylar
  5. · hoca öğrenci diyalogları
  6. · evlilik cüzdanı olmayan evliler
  7. · evli erkeklerin alyans takmaması
  8. · evlilik neden yalnızca iki kişi arasında olmalı ki
  9. · cuma namazına gitmeyip utanmayan müslüman erkek
  10. · boş ol boş ol boş ol
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  2. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  3. · darwin i bitiren balık
  4. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  5. · prison brake
  6. · google wave
  7. · yasaklanması gereken şeyler
  8. · sokakta oynarken eve su içmeye gitmek
  9. · the phantom agony

imam nikahı  

1. belirli duaların okunmasıyla kıyılan dini nikahtır. bayanın ve erkeğin bir, mümkünse iki şahidi olur. amacı kadının haklarını korumaktır. nikah sırasında bir mihir belirlenir çiftin boşanması durumunda belirlenen mihir bayana ödenir. şu anda evli kadının hakları devlet tarafından korunmaktadır, ama yine de dini nikah iç rahatlatır, allahın rızasını almak için önemlidir.
    (roxanne, 21.08.2006 19:46 ~ 19:47)
  2. boşanma davası tek celse sürer.

(bkz: boş ol boş ol boş ol)
    (dunya zikime eyfel dotume, 21.08.2006 20:51)
  3. medeni kanununumuza göre; böyle bir evlilik yok hükmündedir. yani dost hayatı yaşayan iki kişi hükmündedirler.
    (muse, 21.08.2006 20:53)
  4. tanrıyla yapılan akdi extradan 3 kişi ile daha yapabilme esnekliğini tanıyan, 1400 yıl önce belki normatif etkisi olsa da şimdi aldatma öncesi ikiyüzlülüğü affettiren ya da gelenekleşmiş bir ritüel olmaktan öteye gidemeyen bir de facto. kanunlara aldırış eden imamlar öncelikle evlilik cüzdanı sorar. bozulması da üç sözcüğe bakar- ki tartışmasız bu sözcükleri yalnızca er kişi sarf edebilir.
    (adenozin tri psikopat, 21.08.2006 21:05)
  5. doğru adı dini nikah olan nikah türü. yani nasıl resmi nikaha, memur nikahı demek saçmaysa, dini nikahı da imam nikahıdiye adlandırmak yakışıksızdır. he bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde dillere bu haliyle pelesenk edilmiştir. değiştirmeye de bizlerin gücü yetmez. her neyse.

efenim, bu nikah türünü küçümseyici yaklaşımlar da fazlasıyla yakışıksızdır. zira nasıl resmi nikahsayesinde insanlar devletin huzurunda eş oluyorsa; dini nikah sayesinde de insanlar*, onları yaratan, yaratıcıları huzurunda eş oluyorlar. dini nikahın laik bir devlette hiç bir hükmü yoktur, tıpkı laik bir devletin resmi nikahının allah huzurunda hiç bir hükmü olamayacağı gibi.

efenim, az çok dini inancı olan her müslüman için islamiyetin hükümleri 1400 yıl öncesinde kalmış eski hükümler değil, kıyamete kadar geçerliliğini kaybetmeyecek hükümlerdir ki, bu ayrı bir başlıkta incelenebilir. lakin dini konularda konuşacak, özellikle de muhalefet edecek arkadaşların birazcık olsun araştırmaları, provokotif duyurulardan edindikleri bilgilerle, bilmişlik taslamamaları daha şık bir tutum olacaktır.

son olarak bilinmelidir ki; islamiyet yozlaşmaz, müslümanlar yozlaşır.
    (bkz: ayna)
    (solti, 28.08.2006 22:43 ~ 23:03)
  6. anti zina
    (ccuk, 28.08.2006 22:59)
  7. diyanetin açıklamasına resmi nikahın yapıldığı durumlarda yapılmsı şart olmayan nikah çeşididir.* yani şahitler huzurunda gönüllü olarak yapılan her nikah sahihtir. yine de kendi inancı doğrultusunda ve peygamberin* sünnetine riayet etmek isteyenler için kaçınılmazıdır. ayrıca dini nikahı yobazlıkla ve çağdışılıkla eşleştiren kişiler de dikkat ederse, o çok severek izlediğimiz, hep birlikte duygulandığımız holivud ve avrupa filmlerinde de nikahları genellikle hristiyan din adamları kılmaktadır. oh bebek kılmaktadır.
    (kuzudis, 13.01.2007 19:41 ~ 20:31)
  8. ortaya çıktığı çağda, bazı zorunluluklardan dolayı kabul edilebilen ancak günümüz türkiyesinde çok güzel bir şekilde kadınları istismar etmek için kullanılan nikah.
    (una guitarra, 03.08.2007 22:57)
  9. (bkz: hülle)
    (bkz: hülleci)

edit:doğru olmadığını bende biliyorum,maksat bilgi vermek,ama 5 dakikada
    en sevilmeyen eserler listemde yer almış.
    (badi, 03.08.2007 23:34 ~ 04.08.2007 00:23)
  10. metres hayatı yaşayanların avuntusu.
    (piquetero, 04.08.2007 00:08)
  11. bazı şeyleri meşru kılmak için alet edilmemesi gereken nikah türüdür.
    yani bi kısım insanların yaptıkları gibi anı kotarmak için yapılmaz.zira bildiğim kadarıyla dini nikah kıyılırken aileler bulunur.aile refakati olmadan yapılan bu nikahın geçerliliği nedir ki?
    hoş hukuken bi yaptırımının da olmadığını bildiğimize göre boşu boşuna kendini avutup kandırmanın anlamı,gerekliliği yoktur.
    (rhododendronluteum, 04.08.2007 01:07)
  12. halk arasında dini nikaha verilen isimdir. çoğu insan için evliliği asıl başlatan nikahtır ve kesinlikle gereklidir. ülkemizde kırsal kesimde ve kırsal kesim kültürü almış kent mukimlerinde resmi nikah kıyılmaksızın kıyıldığı bolca görülür. resmi nikah çocuklar okula yazdırılacağı zaman nüfus kağıdı lazım olduğunda kıydırılır.

ülkemiz yasaları çerçevesinde geçersizdir. işin resmiyete dökülmesi, elde belge olması her anlamda gereklidir. vatandaşlık hukuku bunu gerektirir. günümüz türkiye'sinde evli kadına yasalar çerçevesinde verilen haklar ortadayken ve imam nikahı birçok kişi için kandırma aracıyken (kadını veya çift olarak allah'ı -haşa- kandırma) bu nikahın kadın haklarını koruduğunu öne sürmek akılsızlıktır.

resmi nikahın allah katında geçersiz olduğu görüşü arapça kökenli kelime ve tabirler kullanan insanların daha dindar addedilmesine benzer ve asılsızdır. zira (islam'da belirlenmiş) nikah şartları resmi nikahta da pek tabîi sağlanabilir:
    - evlenecek kişilerin karşılıklı rızası (teklif-kabul şeklinde)
    - şahitler bulunması

sonuç olarak, bence imam nikahı tek başına yetersizdir. kıydırılacaksa resmi nikahla aynı gün kıydırılması mantıklı olacaktır. ha kimsenin nikahına, nikahsız birlikte yaşamasına vs. de karışmam.
    (üç kademeli su ısıtıcısı, 18.09.2008 11:43)
  13. iki sevgiliyi kızın ailesi çeşitli bahanelerden dolayı görüştürmeme girişiminde bulununca 'aaa yeter artık ben dayanamıyorum!imam nikahı falan mı yapsak ne yapsakta şunların ağzını kapatsak artık??' diyen çaresiz kızın bulduğu tek çıkış yolu.
    (hypertestooo, 18.09.2008 14:54)
  14. vakt-i zamanında ayşe arman ali bulaç ile röportaj yapmıştı. iki sevmediğim insanın bu konuşmasına yine de kulak kabartmış, okumuştum. imam nikahı hakkındaki muhabbet ilgimi çekmişti. şimdi sizler için hürriyet'in arşivinden buldum, çıkardım bu röportajı. buyurun, burdan yakın:

+ bir insanın birini tertemiz duygularla seviyor olması yetmiyor, birlikte olabilmek için illa nikah kıyması gerekiyor. yoksa günah, öyle mi?

- evet günah. zina oluyor...

+ bu, size tuhaf gelmiyor mu?

- hayır. doğrusu budur.

+ sevdiğiniz bir kadınla birlikteyken, nikah kıymadan, sevişmek neden günahtır?

- çünkü beden, bize ait değildir. allah'a aittir. birisiyle bir arada olacaksak, yani bedenimizi cinsel ilişkide kullanacaksak, bedenin sahibinden izin istememiz gerekir. biz, ağzımıza bir lokma ekmek atarken de "bismillahirrahmanirrahim" deriz, "allah'ım, bu senin yarattığın ekmek, ben senin ismini anarak bunu yiyorum." bir insanın allah'la ilişkisi kesintisizdir, her an ve her olaydadır. ben nasıl intiharda kullanamıyorsam bedenimi, zinada da kullanamam. vize almamız gerekiyor...

+ nikah kıymak, vize almak yani....

-evet ama islamiyet'te nikah resmi bir müessese değildir, sivildir...

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/...
    (malpolitikası, 18.09.2008 15:16 ~ 15:24)
  15. türk ceza kanunu'nun 230. maddesi;

"aralarında evlenme olmaksızın, evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında iki aydan altı aya kadar hapis cezası verilir." hükmünü amirdir. bu maddeye göre, resmi nikah olmaksızın salt imam nikahı ile evlenen kişiler hakkında cezai soruşturma başlatılır. ancak, resmi nikah* yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.
    (zarpandit, 18.09.2008 15:35)
  16. alıntı:
    "resmi nikah olmadan dini nikah yapılmasını uygun görmüyoruz. özellikle kadının dini ve dünyevi hukukunun korunması açısından dini nikahın yanında resmi nikahın da yapılmasını gerekli buluyoruz.

nitekim osmanlı aile hukuku kararnamesinde de mahalle kadısına kayıt yaptırılmayan nikahların geçersiz sayılacağı ifade edilmiş ve resmi nikah üzerinde ısrarla durulmuştur.

yalnız kalınca günah işlemiş olmamak için dini nikahı tercih ediyorlar. halbuki daha sonra telafisi çok zor durumlarda kalabiliyorlar." http://www.sorularlaislamiyet.com/... dan

"ilerde evlenmeyi düşünen gençlerin yanlız kalmaları ve bir birlerine dokunmaları haramdır. ayrıca resmi nikah olmadan dini nikahın yapılmasını uygun bulmuyoruz." http://www.sorularlaislamiyet.com/...

gözlem:
    dindar çift üfürükten bir şekilde imam nikahı kıyarlar. sonra bir çok halt ederler ve final sahnesinde de ayrılık olur. [sanki kural gibidir, genelde ayrılıkla biter.] (bkz: yaşanmış olaylar)

ve özelde kız löpçük gibi ortada kalır. sonra halt eden erkek de evlenme adayı için "kimseyle nişan bile yaşamamış biri olsun" şartı koyar. (bkz: aşk insanı aptal eder)
    (anka, 18.09.2008 15:54 ~ 16:08)
  17. dini siyasete alet etmekten daha tehlikelidir. dini şeye alet etmektir.
    (bkz: haşa maşa)
    (ahead full, 08.04.2009 15:04)
  18. (bkz: @3569494 )
    (shilem, 11.06.2009 13:54)
  19. kızın babasının veya veli**sinin izni olmaksızın yapılan türünün geçerli sayılmadığı dini nikah. yani tarafların anlaşmaları da yeterli değil.
    (kapsul, 25.06.2009 00:46 ~ 00:47)
  20. islam'daki yeri hiç bir gerekçe ile açıklanamayacak olan nikahtır. hacılara hocalara gidip okunmaktan, türbelerden medet ummaktan ya da vefat eden birinin ardından mevlüt okutmaktan farkı yoktur. nikah çiftler arası bir sözleşme olup; bir kurumu meşrulaştırmanın yolunda atılan adımdır.

imamı eve getirip, önünde iki kişinin diz çökmesi ve dualar okunduktan sonra 'allah katında evlisiniz' gibi ibarelerle dayatılan gelenekvari bir durumdur. hiç bir şekilde islam dini'nin bir geleneği değil, insanların safsatalarıdır. senin dinin islam değil mi kardeşim, öyleyse açıp okusana kitabını, neye veya kime dayanarak allah katında evli olmanın gereğinin imam nikahından geçtiği düşünüyorsun.

velhasıl, sinirleniyorum böyle yobaz işlere. hele ki resmi nikah olmadan, imam nikahlı olanlara söyleyecek bir şey bulamıyorum. onlara bir şeyleri ifşa etmeye çalışsan da, dünyadaki en büyük kötülük cahilliktir düşüncesinden yola çıkarak denemeye çalışmıyorum bile.

geçmiş aylarda ise; yargıtay, yerel bir mahkemenin kararını bozarak, resmi nikahı olmayan kadının, resmi nikahlı kadınlara tanınan haklardan yararlanması gerektiğine karar veriyor. belki de tek bir kişi için uygulanan bir hüküm olarak görülse de, 'imam nikahı'nı meşrulaştırmaya çalışan 'köktendinci bünyeler' için kaçırılmaz bir fırsat olarak görülebilir. *
    (i may be paranoid, 14.07.2009 20:27)
  21. asıl adı dini nikah olan ve kıyılması için illâ ki bir imama ihtiyaç duyulmayan nikah türüdür. eğer ki devlet bunu yok hükmünde sayıyorsa yapması gereken ilk iş imamlarına bunun için disiplin soruşturması açmaktır. senin yok hükmü verdiğin bir eylemi senin memurun yapıyor ve memura hiç birşey yok ama evlenen mağdur. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu..

ha toptan gereksiz bir eylem olmasına karşın gelenekselleştiği ve toplumsal baskı olduğu için kaçış pek mümkün değildir.
    (asayisberkendal, 14.07.2009 20:34)
  22. esasında imamla hiçbir ilgisi olmayan dinle ilgili olan illa ki isim verilecekse dini nikah isminin uygun olacağı, dini bir müessesedir.

osmanlı devleti döneminden kalma bir ifade olduğu söylenebilir. şöyle ki özellikle kanuni döneminde aralarında evlilik engeli bulunan kişilerin bile tereddüt etmeden evlendikleri görülmüştür. bu durumu kontrol altına alma amaçlı evlenmek isteyen kişilerin kadılara müracaat etmeleri öngörülmüş idi. ne var ki kadıların işleri öylesine çoktu ki kadılar da bu görevi imamlara nakletti. sadece müracaatları kabul edip incelemekle görevli olan kadı veya imamlar zaman içinde dini nikahın vazgeçilmez şekil şartını oluşturdular, veya öyle sanıldı. hakikatte yazıldığı gibi imam unsuru dini nikahın zorunlu unsuru değildi.

türk medeni kanunu çerçevesinde resmi memur önünde resmi nikah yaptırılmaz ise hiçbir, kişi ile hiçbir şekilde evlilik birliği tesis edilemez. tabir yerinde ise evlilik birliği için medeni kanun hükümleri dairesinde resmi nikah zorunludur. bunun alternatifi yok.

ne var ki dini nikah resmi olarak zorunlu olan bir müessese değil. dini bir müessese. adı üstünde dinle ilgili, inanışla ilgini, iman ile ilgili. karşılıklı istek, rıza ve inanışa bağlı. şartlarını bilen her müslüman dini nikah yapabilir. resmi bir zorunluluk yok.

bu sebeple aslında dini nikah hoca, imam işi değildir. bulunması zorunlu değildir. müessesenin özü yanlış bilinmekte, hatalı şekilde imam nikahı denmekte.

dini nikah konusu dini bir müessesedir ve ihtiyaridir. belli şartları vardır şartların yerine getirilmesiyle dini nikah akdedilebilir.
    (pandekt, 06.08.2009 12:58)
  23. zamanında rte istanbul belediye başkanıyken ben istanbulun imamıyım demişti. internetten baktığıma göre 1995 yılı başlarında.
    burada amacım bu sözü tartışmak değil. bu sözü referans almak istedim. imam kimdir, ne yapar konusuna örnektir bu söz.
    bugün namaz kıldırdığı için maaş alan (namaz kıldırmak için para almak haram olduğu için cami görevlisi diyorlar imama. camiye bakım ve koruma görevlisi) kişi midir imam?
    eskiden imamet maaşlı bir meslek değilmiş. bölgedeki en bilgili, en olgun kişi namazı kıldırırmış. başka bir işi var aynı zamanda. bilgisi, kültürü ve söz geçirebilmesi sebebiyle diğerleri tarafından sayılan, söylediği ciddiye alınan kişi. daha ileri aşamada yerel yöneticisidir bu kişi.
    bu noktada rte istanbulun yerel yöneticisi olarak istanbulun imamıyım demiştir, belediye başkanı olarak yani. hani resmi nikah dedikleri şey de "belediye başkanının verdiği yetkiye dayanarak" kıyılır ya.

kısacası camide namaz kıldırmak veya caminin bakımı için para alan adamın işi değildir nikah kıymak. istisnalar hariç genelde üç beş kuruş para aldıkları için imamların savunduğu şeydir imam nikahı. gelirleri azalmasın diye savunur çoğu imam.
    gerçek islami nikah bugünkü şartlarda belediye yetkilisinin kıydığı nikahtır. bazıları da diyor ki tamam resmi nikah geçerli de imam orda bir iki dua okuyo ne zararı var. daha ne zararı olsun, ben hristiyan mıyım ki duayla kutsansın izidvacım? ben kendim dua edemiyorum mu da hristiyanlarda olduğu gibi aracı koyuyorum? amacım hristiyanları eleştirmek değil, belki onların dini için normal birşey bu dediklerim ama benim dinimde yeri yok.

bugün imam nikahı fuhuşa kılıftır, allahı ve insanları kandırmaya çalışmaktır. dürüst olanları tenzih ederek, dürüst olmayan imamlara haksız kazanç sağlamaktır. insanlara laf anlatamadığı için çağırıldığı nikaha gidip, bir iki dua okuyup para teklifini kızarak reddeden imamlar da vardır ki bunlar sadece resmi nikah yapılan durumlara gider. müslümanlar bozulmaya başlayınca imam nikahı müessesesi fuhuş aracılığı haline gelmiştir.
    nikah camilerde de kıyılabilinsin denmektedir ama toplum kalabalıklaşıp, insanlar birbirini tanımamaya başladığı için imam nikahı bugün uygulanabilir birşey değildir. günümüz imamının donanımı da gerekli prosedürleri takip etmek için yeterli değildir. nikahın yeri belediyedir.
    (yannis, 08.08.2009 23:42 ~ 23:43)
  24. islamiyete inananlar için ikili ilişkilerde en önemli unsurdur. inanmak onun gerektirdiklerini yerine getirmeyi yeğler. o yüzdendir ki en büyük günahtır nikahsız ilişkiye girmek.zinadır. günümüz sosyal toplum düzenine ayak uydurmak isteyen müslüman gençler bunu hiçe saymaktadırlar. geri kafalılık olarak görüldüğü için müslüman olsalar dahi(sözde müslüman) gözleri görmeyecek olandır.yazıktır.
    (argento, 22.10.2009 20:13)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil