belki ilginizi çeker
  1. · first impression
  2. · ilk intiba
  3. · sevgilinin anne ile tanıştırılması
  4. · izlenim
  5. · world wind
  6. · ilk intiba
  7. · blackozan
  8. · in search of a midnight kiss
  9. · bir erkeğin bir kıza hiç cinsel gözle bakmaması
  10. · gömlekçi
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · boylumlama
  2. · dersim katliamı
  3. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  4. · galatasaray
  5. · zongul ducks
  6. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  7. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  8. · küpe
  9. · kedi sikmek

ilk izlenim  

1. önyargılardan ötürü çok büyük etkiye sahip olgu
    (bkz. first impression)
    (greeen, 18.04.2004 12:12)
  2. bir kişiye ilk görüşte uyuz olursanız, bir daha zordur o kişiyle iyi anlaşırsınız.
    (pyrotechnician, 18.04.2004 12:54)
  3. (bkz: ilk intiba)
    (ephendy, 14.01.2006 03:16)
  4. kafada bir yerde tutulması, ama asla mutlak ölçüt olarak alınmaması gerekli algılama şekli. karşıdaki insan kendisini farklı gösterme konusunda özel bir çaba harcamıyorsa, bazı ayrıntılar önemli ipuçlarıdır.
    (neyapmali neetmeli, 13.03.2006 23:43)
  5. herhangi bir kişi, durum veya olayın uyandırdığı ilk etki ve bazı insanların asla yanılmadıkları edinim. ilk görüş olmasa bile, basit bir tanışma faslı bile karşıdaki insan hakkında çok önemli ipuçları verir ve genellikle bunun etkisinde(olumlu/olumsuz) kalmadan o kişiyle görüşmeyi sürdürdüğünüzde ilk izlenimin ne kadar doğru çıktığını fark edersiniz.
    (the nova, 13.06.2006 20:11)
  6. çoğunlukla doğru çıkan izlenimdir.
    şöyle ki:

-anaa ne yavşak çocukmuş be, hemen de samimi oldu
    ...
    -yok be, hoşlanmış benden tabi, ayy canımm, nası da benle tanışmak için taklalar atmışş...
    ...
    (ilişki başlar, aylar geçer, ilişki biter. birkaç gün sonra...)

-yuuh, ee ama biz daha geçen gün?!! bu kız kim ya? ama ben?..

kelimeler kifayetsiz...ilk izlenim önemlidir.
    (mualla, 13.06.2006 22:23)
  7. şimdiye kadar bir kişi hariç hep beni yanıltan şey. ilk bakışta nefret ettiğim beni sinir eden insanlar şimdi hayatımın vazgeçilmezlerinden. ama ilk bakışta anlaştığım, sevdiğim kişiler (sonra çoğundan sağlam kazık yedim) an itibariyle hayatımla uzaktan yakından ilgisi olmayan insanlar. bir şeyleri yanlış yapıyorum ama neyi bilemiyorum.
    (chrystal, 13.06.2006 22:43)
  8. genellikle yanlış olan izlenimdir. birini görürsünüz dışardan aman ya ne kadar kıl yarabbim dersin..sevmezsin hiç hoşlanmazsın kıl olursun kelimenin tam anlamıyla. sonra aradan bir süre geçer, kıl olduğun bu zat-ı şahane ile tesadüfen ortak bir paide altında buluşursunuz. aynı şeyleri konuşup aynı şeyleri düşünebildiğinizi görürsünüz. kıl olduğunuz adam birden sizin can ciğer kuzu sarmanız oluverir. muhabbet arasında dersiniz abi var ya ben sana kıl oluyordum diye. sonra bir iki kıkırdar kaldığınız yerden devam edersiniz muhabbete..

velhasıl ilk izlenim önemlidir, ama neticeye ulaşmanıza yardımcı olmaz.
    (troke, 13.06.2006 22:44)
  9. benim itü sözlükte bayağı kötü bıraktığım şey.
    hem hepsi hayranı hem de beceriksiz.
    (amanın da amanım kim gelmiş, 16.01.2008 19:43)
  10. kaçınılmaz olarak dış görünüşle ilgili olacaktır.
    (tanrimbenibastanyarat, 16.01.2008 20:35)
  11. (mornemeses, 23.04.2008 15:53)
  12. haletiruhiye her vakit etkilemiştir edinilen ilk izlenimi. keyifsizseniz misal, yorgun kafanızın dışarı vuran karanlık hayalleridir ilk intiba.

yeni tanıştığınız , ilk kez karşılaştığınız biri sizi hiç olmadığı kadar rahatsız edebilir ya da ilk bakışta size neşesiz gelen kişiler sıklıkla en mutsuz anınızda tanıştığınız kişiler olabilir. halbuki bir vakit sonra keyfiniz yerine gelirse, farketmeniz olasıdır karşınızdakinin güleryüzünü.

demek istediğim şudur ki bazen sizin halet-i ruhiyeniz nasıl görmek isterse öyle görür karşısındaki çehreleri.
    (mütefekkir, 25.07.2009 17:03)
  13. yeni tanıştığınız insanlara verdiğiniz ilk nottur.olumlu veya olumsuz olması ilerideki düşüncelerinizi etkiler bi parça.kılık kıyafetin on planda olduğu tek zamandır.
    (ben tek siz ikiniz, 25.07.2009 17:48)
  14. ayrıntılardan fal tutmak. hissi kalben vuku ile sezmek, öngörmek.
    (gözyakmayan sabunköpüğü, 26.07.2009 12:05)
  15. eğer o kişiyle bir defa konuşma fırsatınız olduysa yani sonradan görüşüp, konuşup ilk intibayı kırmayı beceremediyseniz yıkılmasının imkansız olduğu önyargıvari izlenim..10 yıl da geçse o ilk intiba ile değerlendirilirsiniz..

örnek verecek olursam;

sene 2003, okulun kantininde arkadaşım ve onun memleketten yeni gelen bir bayan arkadaşı sohbet etmektedirler..ben sonradan aralarına katılırım ve diyalog şu minvalde gelişir.

- ee merve, sizin şirkette ne program kullanıyorsunuz?
    + biz ms dos kullanıyoruz ama hantal yaa! daha güzel programlar var..
    f: biz domestos kullanıyoruz, her yeri pırıl pırıl yapıyor..heh heh..

aman allahım, nasıl soğuk bir rüzgar, "şimdi komik mi bu orospu çocuğu!" diyen bakışlar, ama espri o kadar yersiz oldu ki anlatamam. resmen 5 saniye dönüp suratıma baktı kız..

neyse dedik konuşmaya devam ettik. ama o kötü intibayı silebilmek için nasıl çırpınıyorum, edilen 3 saat muhabbet içerisinde kaç defa sartre, umberto eco, kapitalizm, modernite dediğimi ben bile hatırlamıyorum..inanın egzistansiyalizm ve pablo neruda' yı aynı cümle içinde bile kullandım..

velhasıl kelam geçen hafta bir vesile ile ankaraya gittim. benim arkadaş da orada, buluşacağız..ondan sonra diyaloğumuz şu şekilde cereyan etti:

- füçır olm, merve de burada, o da gelsin mi?
    f: gelsin de o kim olm?
    - gelmişti ya hani bizim okula, sen de tanışmıştın..
    f: olm onun çetelesini mi tutuyorum ben, bir ton arkadaşın geliyordu hem..çıkaramadım şimdi, önemli değil, geliyorsa gelsin. insan sonuçta.
    - o seni hatırlıyor ama..
    f: herhalde olm, heh heh, beni kızlar unutamaz, böyle bir yapım var..allah vergisi! nerden hatırlıyormuş? karizma, espri, tip?
    - yok valla, füçır ile buluşacağız deyince "domestos esprisi yapan çocuk mu?" dedi..

ve benim başımdan aşağı kaynar sular döküldü.. arkadaş!! orada 3 saat muhabbet ettik, ben marx dedim coştum, melamilik dedim coştum, baudelaire dedim coştum.. bir de üstüne üstlük üzerinden 6 yıl geçmiş! aklında bir tek bu mu kaldı? bıraktığım iz bu mudur? "domestos ms dos"

nefret olsun sana ilk intiba, merve sana da bir çift lafım vardı ya neyse! ne güzel bilinçaltıma atmıştım ben bu olayı, ama şimdi daha iyi anlıyorum annem "olm domestos alalım, iyi temizliyor." dediğinde "hayır anne! bu evde domestos kullanılmayacak!!" diye gözlerim dolarak haykırışımın sebebini!!
    (füçır, 04.08.2009 19:38)
  16. yüz/vücut yapısı
    giyim tarzı ve
    diksiyon üçlüsünün maksimum etkili olduğu andır.
    (ilişik yaşam formu, 04.08.2009 19:42)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil