eğer o kişiyle bir defa konuşma fırsatınız olduysa yani sonradan görüşüp, konuşup ilk intibayı kırmayı beceremediyseniz yıkılmasının imkansız olduğu önyargıvari izlenim..10 yıl da geçse o ilk intiba ile değerlendirilirsiniz..
örnek verecek olursam;
sene 2003, okulun kantininde arkadaşım ve onun memleketten yeni gelen bir bayan arkadaşı sohbet etmektedirler..ben sonradan aralarına katılırım ve diyalog şu minvalde gelişir.
- ee merve, sizin şirkette ne program kullanıyorsunuz?
+ biz
ms dos kullanıyoruz ama hantal yaa! daha güzel programlar var..
f: biz
domestos kullanıyoruz, her yeri pırıl pırıl yapıyor..heh heh..
aman allahım, nasıl soğuk bir rüzgar, "şimdi komik mi bu orospu çocuğu!" diyen bakışlar, ama espri o kadar yersiz oldu ki anlatamam. resmen 5 saniye dönüp suratıma baktı kız..
neyse dedik konuşmaya devam ettik. ama o kötü intibayı silebilmek için nasıl çırpınıyorum, edilen 3 saat muhabbet içerisinde kaç defa
sartre,
umberto eco,
kapitalizm,
modernite dediğimi ben bile hatırlamıyorum..inanın egzistansiyalizm ve pablo neruda' yı aynı cümle içinde bile kullandım..
velhasıl kelam geçen hafta bir vesile ile ankaraya gittim. benim arkadaş da orada, buluşacağız..ondan sonra diyaloğumuz şu şekilde cereyan etti:
- füçır olm, merve de burada, o da gelsin mi?
f: gelsin de o kim olm?
- gelmişti ya hani bizim okula, sen de tanışmıştın..
f: olm onun çetelesini mi tutuyorum ben, bir ton arkadaşın geliyordu hem..çıkaramadım şimdi, önemli değil, geliyorsa gelsin. insan sonuçta.
- o seni hatırlıyor ama..
f: herhalde olm, heh heh, beni kızlar unutamaz, böyle bir yapım var..allah vergisi! nerden hatırlıyormuş? karizma, espri, tip?
- yok valla, füçır ile buluşacağız deyince "domestos esprisi yapan çocuk mu?" dedi..
ve benim başımdan aşağı kaynar sular döküldü.. arkadaş!! orada 3 saat muhabbet ettik, ben marx dedim coştum, melamilik dedim coştum, baudelaire dedim coştum.. bir de üstüne üstlük üzerinden 6 yıl geçmiş! aklında bir tek bu mu kaldı? bıraktığım iz bu mudur? "domestos ms dos"
nefret olsun sana ilk intiba, merve sana da bir çift lafım vardı ya neyse! ne güzel bilinçaltıma atmıştım ben bu olayı, ama şimdi daha iyi anlıyorum annem "olm domestos alalım, iyi temizliyor." dediğinde "hayır anne! bu evde domestos kullanılmayacak!!" diye gözlerim dolarak haykırışımın sebebini!!