görseller
ilhan selçukilhan selçuk
ilhan selçukilhan selçuk
belki ilginizi çeker
  1. · turhan selçuk
  2. · mhp yi destekleyen demokratlar
  3. · orijinal demokrasi
  4. · bir devrim iki darbe
  5. · ziverbey köşkü
  6. · deniz gezmiş
  7. · başlık açarken dikkat edilecek unsurlar
  8. · cumhuriyet i çok sevmiştim
  9. · okunası köşe yazarları
  10. · darbe şakşakçılığı yapanlar
gündem
  1. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  2. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  3. · prison brake
  4. · google wave
  5. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  6. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  7. · zongul ducks
  8. · yaran diyaloglar
  9. · kola

ilhan selçuk  

sayfa  / 5
  1. cumhuriyet gazetesi baş yazarı. kötü yönetim, çıkarcılar ve cumhuriyet rejimi karşıtları hakkında çok güzel yazıları vardır. edebi yazılar yazar, çok hoştur. bazen coşar politikayla edebiyatı harmanlar, çok hoş yazılar çıkar. sıklıkla anılarına başvurur, dolu dolu yaşamış adam. iğneleyici yazıları zevk verir, verdiği oranda da düşündürür. bazen kötü şeylerin farkına varıp üzülmenize yol açar. kaliteli yazardır
    (mavio, 01.07.2004 13:07)
  2. (skin, 01.07.2004 13:25)
  3. cumhuriyet gazetesinin sorumluluğunu büyük ölçüde üstlenmiş yüce insan. yazılarıyla türkiye gerçeklerini anlatmaktadır. ayrıca
    (bkz. cüneyt arcayürek)
    (bkz. mustafa balbay)
    (bkz. hikmet çetinkaya)

edit: bu giri manasız kalalı oldu bir süre...
    (neverland, 01.07.2004 13:26 ~ 05.03.2008 03:01)
  4. (neverland, 28.06.2005 18:07)
  5. 1991 yılı sonlarına doğru cumhuriyet gazetesi yönetiminde bir anlaşmazlık durumu hasıl olmuş, şu an milliyet'te köşe yazarlığı yapan yazar hasan cemal ve arkadaşları ile ilhan selçuk ve arkadaşları arasında bir cepheleşme durumu olmuş, cumhuriyet'in sahiplerinden bir kısmının(daha o zaman cumhuriyet gazetesi'nin sahibi vakıf değildi, sahipleri vardı) hasan cemal'den yana görünmeleri üzerine ilhan selçuk ekibi(ki yaklaşık 80 kişi) gazeteyi terk etmeye karar vermiş. ve terk etmiş. kimler? ilhan selçuk, uğur mumcu, oktay akbal, ali sirmen vd... 6-7 aylık bir aradan sonra ilhan selçuk ve ekibi tekrar gazeteye dönmüştür. çünkü cumhuriyet okuru yazarlarını geri istemiştir. boyle de ilginç öyküler vardır...
    (boco, 26.10.2005 01:05)
  6. cumhuriyetin olmazsa olmaz demirbaşlarından birisi.gazete ele alınır,hiçbirşeye bakılmadan 2.sayfa çevrilerek kendilerinin "pencere" köşesi okunduktan sonra anca diğer haberlere ve dünyaya dönülür.o yalın ve şiir gibi akan kalemi; cumhuriyet düşmanlarına,bozgunculara ve ikiyüzlü işgüzarlara karşı kullanılabilecek en güçlü kılıçlardan biridir.
    (baruch, 01.03.2006 21:37)
  7. on binlerce yazısını okuduk.
    bunca yıldır yazar.
    bir insan en az yirmi beş yıldır, her gün yazarsa ve bu yazılarında birbirleriyle çelişmezse, o yazar çok köklü bir etkinsel değeri ifade eder. yazılarında çok ince ve insancıl bir duyarlık vardır. bu duyarlığı koyamazsa, her gün yüz binlerce okura ulaşamaz. ilhan selçuk adı, köşe yazarlığından zamanların ötesine taşan soylu bir ad olmuştur...

(bkz: düşünüyorum öyleyse vurun)
    (whisper, 06.03.2006 19:02)
  8. düşünüyorum öyleyse vurun'dan:

acının kuyusu karanlıktır göz gözü görmemecesine
    ve derindir, inersin inebildiğince.

acının memeleri doludur...

em emebildiğince.

acı, durmuş saatin sarkacıdır; sallanır gün ağarırken;
    ve horozlar ötmez olurlar vakitsiz öten horoza
    saygılarından.

nasırlaşır acının acısı can kafesinde; yürekler
    bağnazlığın döküm kalıplarında taşlaşır; köpekler dolaşır
    ortalıkta kaz adımlarıyla.

kitabın yaprağı sonbahardır; sararmış benziyle vurur
    aklın kapısını:

-kim ooo?

-ben... diyemezsin, "biz" diyemedikten sonra
    yalnızlığın acısında kıvranarak.

gözyaşının elmasını deler sabahın ilk ışığı.

öter fabrikaların düdükleri; bacalar savurur
    emekçinin kara soluğunu, göklerin yedinci katına. en
    az ücretin hesabında küçülür banknotlar utancından.

özgürlüğün sirenlerini çala çala koşar cankurtaranlar.
    bilinçsiz kalabalık yol verir taş arabasına. yığınlar
    büyür kadınsı erkeklerle erkeksi kadınların
    çokluğunda.

dikerler acının şamdanına haksızlığın mumunu;
    cılız aydınlığın gölgesi dört duvara vurur.

---

acı çırpınır ana yüreğinin salladığı beşikte.

uyusun da büyüsün yavrum.

acının hamur tahtasında açılan yufka, büyüyüp
    yürek olur incecik.

incecikten bir kar yağar umutlara.

gün ağarırken utanmaz suratların makyajı başlar
    güneşi aldatmak için. yüreğin atışı duyulmaz avuç
    içi kaşınınca. altından çakmaklarla onurunu yakarlar
    insanın; dumanını savururlar havaya. en yüksek
    faizin orantısında erdemler sıfırlaşır. yoksa zincirinin
    halkaları, gemi hangi limana demir atabilir? yelkenden
    yoksunsa yürek, hangi kıyıdan denize açılabilir?
    olumsuz utkunun altını çizer sıradan kişinin duyarsızlığı;
    ama kaba parmaklar banknot sayarken parmak uçları duyarlıdır.

---

ve acının duyarlığı uçup gider aklın gücü egemenleştikçe;
    savaşımın güdüsü tüm benliği sarıp bencilliği dağıtınca.
    (van den budenmayer, 21.07.2006 02:38 ~ 02:39)
  9. ilk adam gibi gazete okumaya başladığım küçüklük dönemlerimde okuduğum tek köşe yazarıydı. pazartesileri yazmadığından hep boşluğa düşerdim, "şimdi ne okuyacağım" diye. ben büyüdükçe o da büyüdü ve cumhuriyet gibi bir gazetenin başyazarı ve sorumlusu oldu. gün döndü, insan evrildi. bugün bambaşka bir hal aldı ilhan selçuk.
    bir cumhuriyet gazetesi yazarı ve hatta başyazarı olarak birilerini yereceğim diye, süleyman demirel'i, attila ilhan'ın yıllardır sözünü ettiği dip dalgasının başına geçmesi için işaret etmesi asla affedilemez bir hatadır. tarih önünde en ağır cezaya çarptırılacak bir suç işlemiştir.
    bu ülkenin başına ne kadar bela gelmişse; darbelerden, yolsuzluklara, özelleştirme kisvesi altında peşkeş çekmelerden, şeriat çığlıklarına kadar hepsinin sorumlusu olan bir zatı sırf bir hükümeti eleştirme adına, sırf faşist bir tavırla "bunlar arabistana gitsin" dedi diye "iyilerden" gibi göstermesini kabul edilemez buluyorum.
    attila ilhan'ın vefatından beri duygusal sebeplerle cumhuriyet gazetesine elim gitmiyordu. olur da arka sayfayı çevirir yazısını göremem ve gözlerim buğulanır...
    artık bilinçle vazgeçiyorum cumhuriyet ve ilhan selçuk'tan. ta ki, yeniden gerçek anlamda yazmaya başlayıncaya kadar.
    (dr conners, 21.07.2006 04:32 ~ 25.07.2006 00:19)
  10. 13 aralık 2006 tarihli cumhuriyet gazetesindeki ''ampulcü - nurcu iktidar'' yazısıyla bir kez daha lafı gediğine oturtan üstad.
    (leo, 13.12.2006 14:39)
  11. yeni şafak gazetesi'nde taha kıvanç mahlası ile yazan fehmi koru tarafından sağlam bir ayar verilmişi kişi.
    9 ocak 2007 tarihli köşe yazısından bir parça aşağıda:

ilhan bey gecesini-gündüzünü karartan bir 'büyük sorun' olarak bakıyor bugünün türkiyesi'ne ve çözümü... şaşırsanız da yazmak zorundayım: çözümü, george w. bush'tan bekliyor...

inanılacak gibi değil, ama doğru...

bakın 15 kasım günü ne yazmış: “herkesin bildiği gibi türkiye'deki siyasal iktidarların ipleri amerika'nın elindedir... / önümüzdeki yıl bizde hem cumhurbaşkanı seçimi var... / hem genel seçim var... / topal ördek ne yapacak?.. / bush ne düşünüyor?.. / amerika ırak'a girdi, komşumuzda yarım milyondan fazla insan öldü... / kayıplar 650 bini aştı.. / 'ılımlı islam devleti modeli' ni türkiye'nin başına bela gibi saran artık topal ördektir... / peki, bu topal ördek türkiye'de topallamayacak mı?..”

18 kasım günü de aynı keskinlikte bir başka yazı: “artık çok iyi biliniyor ki dinci ya da takıyyeci akp iktidarı ortadoğu'da bir amerikan marifeti... / ancak bush 'akp operasyonu' ndan beklediğini alamadı!.. amerika bugün terör örgütü pkk'yi türkiye'ye karşı kullanıyor... / türkiye'de 'huzursuzluk' ve 'istikrarsızlık' doruğa tırmanıyor... / bush yönetimi ne yapmalı?..

bakın ne yapmalıymış: “bir yandan ılımlı islam devleti tasarımında dinci iktidarı, öte yandan terör örgütü pkk'yi kullanarak türkiye'yi sıkıştıran başkan bush bu tutumundan vazgeçmelidir; zararın neresinden dönerse dönsün, kârdır... / akp'nin toplum temelinde oy desteği zayıflıyor, geriliyor; ülkede amerika düşmanlığı yükseliyor, yoğunlaşıyor... / abd'nin ortadoğu tasarımında 'revizyon'a, türkiye'de ise yeni bir iktidara gerek var!..”

en keskin yazı “bush'un türkiye siyaseti değişmeli” başlığını (16 kasım) taşıyor. şu satırları okuyalım: “bush, ortadoğu'da bir yeni istikrar arayışına yönelmek zorundaysa bu işe türkiye'den başlaması aklın yoludur... / (..) ortadoğu cehennem... / bu cehennemde ne yapacağını şaşıran başkan bush'un türkiye'de dincilik ve bölücülük siyasetlerini bir yana bırakarak atatürk'ün laik cumhuriyetini ortadoğu'da bir denge unsuru gibi düşünmesi gerekiyor...”

cumhuriyet okurları ne bekliyorlar bilmem, ama “türkiye'deki siyasal iktidarların ipleri amerika'nın elindedir” tezinin sahibi ilhan selçuk, 'topal ördek' diye andığı abd başkanı bush'un türkiye'nin iç politikasına doğrudan müdahale ederek iktidarı değiştirmesini bekliyor.

80 yılda nereden nereye, değil mi? ilhan selçuk bari bir de 'wilson prensipleri'nden söz etseymiş bush'u ikna edeyim derken...

http://www.yenisafak.com.tr/...
    (madbrother, 12.01.2007 21:56)
  12. rahmetli atilla ilhan'ın gazeteden ayrılmasını ise köşe yazılarını sansürleyerek sağlamış insandır. hatta atilla ilhan bir şiirinde :

türkiye cumhuriyetiydi niyet fikra nutuk
    lakin göz açtırmadılar aşağı aldılar paçasını
    ne yapsın nakl-i mekan eyleyerek ilhan selçuk
    başka bir cumhuriyet'de kurdu cuntasını
    (madbrother, 04.02.2007 20:37)
  13. son yazısında mhp öven yazı yazan gazetecidir.

cumhuriyet gazetesi başyazarı ve yayın kurulu başkanı ilhan selçuk, dünkü yazısında, mhp'nin bu seçimde dincilere karşı çıkarak, aslına döndüğünü yazdı.
    gazeteci ilhan selçuk, dün cumhuriyet gazetesindeki "pencere" adlı köşesinde 22 temmuz seçimlerinde mhp'nin durumunu masaya yatırdı. "22 temmuz'da mhp'nin durumu" başlıklı yazısında "mhp önümüzdeki seçimlerde yüzde kaç oy alacak?" sorusunu soran selçuk, ne olursa olsun, mhp'nin canlanıp kanlandığı yolundaki fikirlerin ortak olduğunu savundu.

"mhp aslına döndü"

yazısında, akp iktidarına en sert muhalefetin mhp'li sözcüler tarafından yapıldığını savunan selçuk, sorduğu "peki, vaktiyle islamcılarla 'al takke ver külah' olan mhp, şimdi nasıl oldu da dinci iktidara veryansın ediyor? türk-islam sentezi'ne ne oldu?" sorularına ise şu cevabı veriyor: "islamcılar, amerikancılaşıp türkiye cumhuriyeti'ni yutmak üzerine seferber olunca sentez mentez kalmadı."
    selçuk yazısının sonuç bölümünde de mhp için şu satırlara yer verdi: "mhp aslına rücu etti, milliyetçilik şiarını benimsedi. bu seçim kampanyasında dincilere karşı çıkıyor. amerika'nın güdümünde ılımlı islam devleti amacına dönük olanlarla, bunların kuyruğuna takılan entel-liboş takımı mhp'den hoşnut değiller. ne diyorlar? 'milliyetçilik yükseliyor.' bir ülke ki, midesiyle düşünen erbab-ı siyaset ve medya tayfası dincilikten yakınmaz, milliyetçilikten ürker. mhp, bu tayfanın uykusunu kaçırıyor."

http://www.milliyet.com.tr/...
    (crous, 27.06.2007 09:27)
  14. yazılarını gözü kapalı takip eden ve her dediğine ''hay hay şay şay'' diyen , algılamada seçici bazı tiplerin , adam tutup kendi fikirleriyle örtüşmeyen -kendine göre doğru- bir şey yazdığı zaman davaya ihanetle , saçmalamakla suçladığı , cumhuriyet gazetesi yazarı.
    (hplovecraft, 28.06.2007 00:33)
  15. işkencecilerini affettiğini belirtmiş olan köşe yazarıdır.
    (albertkamuvicdanı, 09.07.2007 14:03)
  16. şöyle bol köpüklü bir darbe olsa da biraz kan içsek ekolünden gelen ilhan ağabeydir o. cumhuriyet gazetesi emekli kuvvet komutanı kontenjanına en emeği geçendir.
    (bedbin, 10.07.2007 10:44)
  17. "dün bana işkence etmiş olanlarla bugün el ele vermeyi omurgasızlığın doğal ve sade gereği sayıyorum."
    (wondrous, 14.07.2007 20:02)
  18. takip edilesi bir köşe yazarı olmasının yanı sıra dinlenesi bir konuşmacıdır. özelikle 2000 lilerin başında ki istanbul üniversitesinde düzenlenen "aydınlanma konferansları" nın olmazsa olmazı idi. konferansların ilki mutlaka ilhan selçukla açılır genelde ilerleyen aylarda tekrar konuk olurdu. hatırlarım bir kış istanbul kardan beyaza bürünmüş yollar buz tutmuştu ulaşım imkansıza yakındı dersleri sırf öğrenciler değil hocalar bile ekmişti ama konferansta konuşmacı ilhan selçuk olduğu için normalde bile 150 kişiyi geçmeyen katılımcı sayısı salonda 400 ü aşkındı. ilhan selçuk un bile duruma şaşırıp gelenlere teşekkür ettiğini bilirim.
    (the lynx, 14.07.2007 20:51 ~ 20:51)
  19. (manha de carnival, 15.07.2007 23:50)
  20. işkencecileriyle el ele vermeyi bugün yurttaşlığın doğal ve sade gereği sayan aydın.

ancak iki şart koşuyor, laik cumhuriyetin varoluşu ve ülkenin bütünlüğü... lafları saptırmamak, önemli ayrıntıları gölgelememek gerekli. kin tutmayalım artık ülkemize, geleceğimize, bütünlüğümüze bakalım diyor. birilerinin anlaması umuduyla.
    (sui generis, 19.07.2007 15:00)
  21. bana gelen bir elektronik postayı aynen aşağıya aktarıyorum. türkçe karakter kullanılmamış, bildiğiniz gibi elektronik posta servis sağlayacıları, karakter kodlarından dolayı arıza çıkarıyor. lütfen mazur görünüz:

devlet gorevlısının oldurdugu taylan ozgur un ablasından
    ----------------------------------------------------------

alici: cumhuriyet gazetesi basyazari ılhan selcuk

gonderen: hale ozgur kiyici

katilinin general oldugu iddia edilen taylan ozgur un ablasi

size neler oldu diye bir soru sormayi dusunmuyorum. zira siz 1991 yilindan itibaren baska biri oldunuz. yoksa gercek yapiniz bu idi, de ben mi sizi yanlis algiladim. 40 yil oncesinden baslayarak size verilen onemi, bu kadar mi yok sayarak o yaziyi yazdiniz.

ben iskencecilerimi affettim
    bu kadar kisisel yani ılhan selcuk'a yapilan!
    ben affetmedim ılhan agabey! (abi)
    niye affetmedigimi size anlatayim, belki yureginiz birazcik olsun acir. yoksa bu kelimeyi demi, yok sayiyorsunuz.
    ılhan selcuk'a yapilan iskence hepimize yapilan iskencedir. yoksa yanlis mi ogrendik!
    ıskenceciyi affetmenin sonu, katilleri de affetmeye kadar gitmez mi? nerede biter?
    kanli pazar'da oldurulen turgut agabeyden (aytac) baslayarak, 12 mart donemine kadar ve sonrasinda oldurulen, katledilen, asilan, havan topuyla param-parca edilen, ziverbey iskence hanesinde zulme ugrayan gencecik insanlar icin kac yazi yazdiniz?
    bu yazilar arsivinizdedir umarim. arsivinizi bir gozden gecirdiginizde hatirlamak
    istememenizi anlarim. siz ruhunuzu simdi mi yok ettiniz, yoksa zaten yoktu mu demeliyiz.

evlat acisinin ne oldugunu bilemezsiniz, zira evladiniz yok yada yok mu demeliyiz?
    sizi okuyarak, izinizden gidenleri sizi ornek alanlari ne sayiyorsunuz?
    sizi gecmise goturup biraz hatirlatmak adina ziverbey'e, ıst. em. md. 1. subeye, ank. em. md. 1. subeye, selimiye alt hucrelerine, harbiye askeri muzeye, mit' in ankara' da bulunan gazi ciftliginde ki iskence hanesine goturebilmeyi, cok isterdim.

en yakinim anneme yapilani anlatayim mi?
    biliyorsunuz annem devrimci kadinlar birliginin baskani idi. 12 mart fasistlerinin 100 numarayla anonsunu yaparak aradigi bir kisi idi. canim annemin tek itirazi numarasiydi. radyo anonsunda 100 numara: necla ozgur anonsunu duydugu zaman ... bu fasistler bunu kasitli olarak yapiyor.

derken cerkezlere has bir cumle ile cevap veriyordu. m. lutfi, suat dervis, leokodya (dr. sefik husnu beyin esi), neriman hikmet, ınga ( danimarkali bir ogretim uyesi suat ablanin arkadasi) ve ben 1971- 19 haziran'da gozaltina alindik.

oglum sinan taylan'a 8 aylik hamile idim. annem ise 24 temmuz 1972'de gozaltina alindi. ancak ele gecirebilmislerdi. annemle beraber sivas t. ı. p kurucusu guher ablayi (ozturk), kardesim tarhan, edip sakarya ve bir yigin insani da gozaltina almislardi.
    ıst. emniyet muduru sukru balci, 1. sube muduru ise mahmut dikler idi. emniyet sirkeci'de bulunan sansaryan handan gayrettepe'ye tasinmisti. ıskencenin teferruati ıstanbul'da burada yapiliyordu. sukru balci'nin hedefi mihri belli idi. kardesim tarhan ve edip'e elektrik verip, 1969'da kahpece vurulan diger oglunu yitiren anneme seyrettiriyorlardi.

mihri beli'nin nerede oldugunu soyletmek icin yapilan iskencenin arazlarini edip daha sonraki yasaminda bedelini nasil odedigini biliyorsunuz ılhan agbi.
    bu yapilan iskencelerden sonuc alinamayinca; sukru balci ... simdi anani ciril-ciplak soyup ..... elektrik verecegiz. sana 1 saat musaade. dusun ve mihri beli'nin yerini soyle. ıste kardesim tarhan bu nedenle gozlugunun camiyla emniyette intihara kalkisti.
    annecigim yasami boyunca sukru balci' yi bir elime verseler dedi...
    eline geciremedi ama, abd'de ki kanserle kivranan yuzunu tv de izlerken ne dedi biliyor musun?
    allah bilir isini, muhallebi yerken kirar disini annem inancli bir kadindi. evlat acisinin, evladi gibi sevdigi gencecik cocuklarinin hep yasini tuttu. onlarin necla annesi idi. annem yasami boyunca gencecik yaslarinda yasamdan koparilip kahpece oldurulen evlatlarinin katillerini affedenleri de affetmedi.

simdi size soruyorum bu affetme yetkisini mesrulastirmayi mi amacliyorsunuz. siz ne gordunuz ki bu hakki kendinizde buluyorsunuz. bence biraz haddimizi bilip bu af etmeleri 12 eylul magdurlarina birakalim. bizler ne gorduk ki...
    12 eylul dozer gibi gecti gencecik insanlarin ustunden. ne acilar yasandi, binlerce anne evlat acisi ile yanip-kavruldu. biraz acimiza saygi lutfen...

bahcelievler'de 7 gencin telleri bogazlarina gecirip bogan canileri mi af edecegiz. 16 mart' da universitenin bahcesinde katledilen evlatlari bombalayanlari mi af edecegiz.
    hakan senyuva, hakan yurdakuler, ve binlercesini hunharca oldurenleri mi af edecegiz. bu cinayetleri tore cinayetleri ile karistirmayin ayibin otesine geciyorsunuz.

bakkallarin veresiye defterinin degerinde bile bulmadiginiz bu acilarimizi anlamanizi beklemek niye...
    sizin de goreviniz belli oldu. turkiye'yi zor gunler bekliyor. biliyorsunuz hitler'de secimle gelmisti. chp-mhp koaliyasyonu bu ulkeyi fasizme goturecektir. mustafa kemal'in bile bas edemedigi bu ittihatci ekibin ekmegine yag-visne receli surmek icin cok mu zordasiniz?..

zora dusurdukleri konuyu bizimle paylasin, ustesinden geliriz. tahminimde yanilmiyorsam zor durumdasiniz. handan abla sizi bu zor durumlardan kurtarmayi hep basarirdi. ama ne yazik ki bu yasama evlada dedi.
    nasil unutulur; maras, corum katliamlari. hamile kadinlarin, coluk-cocugun katledilmesi. bir fransiz atasozu vardir, eminim biliyorsunuzdur . hafiza; siddete ugrayanlara verilen, bir tanri kralligidir

cevik bir denilen kisinin cumhuriyet koridorlarinda gordugum zaman, sizin yaniniza ust kata aglayarak cikmistim. gazete hala konakta idi. gazetenin genel yayin yonetmeni de o gunun tanigidir. (ıbrahim yildiz) ziverbey'in albayi cevik bir danismaniniz olmustu.
    siz bu af etme muhabbetini yeni soyluyor degilsiniz.

gazetenin icinde bazi yalakalar hala sizi asansorun kapisinda karsilayip .. ah agbi yaziniz ne guzeldi. elinize saglik diyorlar mi bilmiyorum. size birileri gercegi soylemeli. yazilariniz artik okunmuyor.
    zira yeni bir sey yazmiyorsunuz. gecmis yazilariniza bir bakarsaniz goreceksiniz ki o yazilardan eser yok. podyumlardan-sahnelerden patron karariyla transfer olmus gazeteci lerin yorumlari gibi... formasyon aynen bu...

size ugur mumcu'nun kaleme aldigi ey halkim unutma bizi yazisini tekrar okumanizi, ama her yazi yazmadan okumanizi oneririm.

simdi yapmam gereken bir gorevim oldugu kanisindayim. İlhan selcuk kosesine cekilip oturmali ! seferberligi. ramada otel de anilarinizi anlatacak birilerini bulabilirsiniz. veya yaninizda goturebilirsiniz.
    bir daha bizim acilarimizi hafife alarak bir benzetme yapmayin.
    ılhan selcuk'a yapilan iskenceyi kisisel olarak alip, hafifletmeyin! buna hakkiniz mi var mi saniyorsunuz?

11.07.2007

hale ozgur kiyici

katilinin general oldugu iddia edilen taylan ozgur un ablasi
    (madbrother, 28.07.2007 17:48)
  22. "her başarısız solcu ömrünün sonunda faşist olabilir"(bkz: hasan bülent kahraman)
    (tangocu kedi, 24.08.2007 13:14)
  23. bugün şehitlik üzerine son derece güzel bir yazı yazmış yazar..

şehitlik üzerine

garip bir milletiz!.. daha tam anlamında, tarihsel gerçeğimizle, toplumsal içeriğimizle, vatansever romantikliğimizle romanımız yazılamadı...
    bir yandan kimi kesimlerde üçkâğıtçılık, madrabazlık, hokkabazlık, dincilik, aşağılık, sahtecilik, köşeyi dönmecilik alabildiğine revaçtayken; öte yandan özveri, yurt sevgisi, saflık, bayrak özlemi ve kardeşlik duygusuyla şehitlik bilinci, insanı sürekli gözyaşlarına boğacak yoğunlukta...
    iki sözcük:
    şehit..
    ve gazi..
    *
    cühela neo-entelimiz şehitliğe dudak büker elbet; dinci -dindar değil- uzaktan bakar; hayattan soyutlanmış küreselci için şehitlik, modası geçmiş bir kavramdan başka nedir ki?..
    ama ülkemizde şehitlik bilinci toplumsal bir gerçek değil mi!..
    nasıl bir gerçek?..
    adana erkek lisesi'nde edebiyat öğretmenim olan arif nihat asya' nın şiirinde gerçek:
    "kız kardeşimin gelinliği
    şehidimin son örtüsü
    ışıl ışıl dalga dalga bayrağım..."
    *
    evet, şehitlik, 2007 türkiye'sinde gözle görülür, elle tutulur bir gerçeğe dönüştü..
    oğlu şehit olan ana hıçkıra hıçkıra diyor ki:
    - bir oğlum daha var...
    baba diyor ki:
    - ne mutluyum ki oğlum şehitlik mertebesine erişti...
    şehitlik, hiçbir toplumda bizimki kadar var olamayacak bir gerçekliği simgeliyor; toplumu sarıp kucaklıyor...
    bayrakla örtülü tabutlar eller üstünde yükseliyor..
    şehitlik bilinci, inancı, şerefi, rütbesi, mertebesi tüm toplumda en yüksek noktada...
    *
    fazıl hüsnü dağlarca' dan:
    "sudan havadan topraktan
    aynı istikamet aynı huzur.
    beraberliğin büyük saadeti
    üç buuduyla vatan his olunur.
    ......................
    aynı kıyafette binlerce asker
    en önde sancak.
    belki bugün, belki sonsuz zamanlarda,
    binlerce var olmak."
    ........................
    "o kadar çok dizildik
    sanki dizildik rüyada
    sol elimizde rüzgar,
    tüfek sağda.
    .........................
    sabah, mavi bir gök,
    belki havada belki dağda
    geldi beklenen mektup gibi
    anadan evlada."
    *
    amerika'dan avrupa'ya dek türkiye'ye bakış garipleşti; öyle ki "dostlarımız" kanlı teröre neredeyse alkış tutacaklar...
    sevr antlaşması dönemindeki gibi yalnızlaştık...
    bu badireden kurtulacak mıyız?..
    şehitlik bilinci kurtuluşumuzun en büyük güvencesidir.
    (crous, 25.10.2007 12:27 ~ 12:29)
  24. son zamanlarda iyice ülkücü olmuş yılların solcusu.
    (abdkl, 25.10.2007 19:22)
  25. akl-ı selimle olan ilişkisini yitirdiğini düşünsemde ülkemde derin yaşanan bir dumurun en güzel örneklerindendir. zamanında liberalleşenleri liboş diye nitelendirirken, daha darbe öncesinde ecevitide fazla milliyetçi olmakla suçladıktan sonra kendi geldiği nokta kesif bir devletçiliktir. cennet vatanımın en güzel özelliklerinden biri de herkesin herşey olabilimesidir deyip geçiyorum.
    (stilgar, 25.10.2007 19:27)
 sayfa  / 5

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil