elektronik müziğin(ama gerçek elektronik müziğin, clubber tarzı olanlardan bahsetmiyorum) öncü isimlerinden,kayıtlarına ulaşmak pek kolay olmayan 1926 doğumlu pek fazla tanınmayan insan. 8-10 tane de kitabı vardır kendisinin.bunlar arasında müzik açısından referans olarak kullanılabilecekler olduğu gibi günceleri,köşe yazıları,otobiyografik notları da bulunmaktadır. öğrendiğim kadarıyla yky'nin "izdüşümler / düş izleri" serisinden 'new york kapı dışı sanatı' isimli bir kitabı daha yayınlanmıştır. bu kitapta ise fotoğrafçı yönünü gözler önüne sermektedir.görüldüğü üzere çok yönlü ve başarılı bir insandır. bende bulunan kayıtlarından bazıların da nazım hikmet şiirleri kullanması ayrıca takdirimi toplamıştır.
dünya elektronik müziğin öncülerinden sayılan müthiş evrensel kültür insanı. galatasaray lisesini ve ardından ankara hukuk fakültesini bitirdikten sonra kendisini müziğe adamıştır. 1955'e kadar türkiyede radyo programcılığı ve müzik eleştirmenliği yaparken, rockefeller vakfı newyorka türkiyeden bir eleştirmen davet etmiş, ecevit de mimaroğlunu önermiştir. 1955te newyorka giden mimaroğlu oradaki ortamı görünce türkiyeden ayrılıp tamamen yerleşmiş ve çalışmalarını orda yürütmüştür. eğitimine de newyorkta devam etmiş, dünyaca ünlü bestecilerden ders almıştır. türkiyede popüler değildir ama yabancılar bizden daha iyi tanır onu. colombia üniversitesi elektronik müzik labaratuvarlarının kurucularındandır ve columbia üniversitesi müzik eğitim fakültesinde ilk elektronik müzik derslerini başlatmıştır. 1970ler boyunca newyorkta radyo programları yapmıştır.1971-72de guggenheim ödülünü kazanmıştır.
fellininin 1969da çekmiş olduğu fellini satyricon adlı filmin müziklerini t. dockstader, nino rota, a. rudin ile birlikte bestelemiştir.
peki yalnızca besteci ve radyo programcısı mıdır? hayır. aynı zamanda çok iyi bir yazardır. müzik alanında kaynak niteliğindeki kitapları : "elektronik müzik" ve "müzik tarihi", "amerikanın sesi", "caz sanatı", ve günceler, köşe yazıları ve denemelerini topladığı kitapları: "günsüz günce", "ertesi günce", "karşı köşe" ve "geldim gördüm geçtim gittim: bir özgeçmiş" onun özenli öztürkçesi ile yazdığı eserlerdir.
yky tarafından yeni yayımlanmasına karşın 15 yıl önce yazılmış bir kitabı "new york kapı dışı sanatı"nda newyork sokaklarına yapılmış resimleri fotoğraflamış ve yorumlamıştır. (bkz: sokak sanatı)
kötü olan, daha doğrusu komik olan; bizim bu değerli sanatçımızın eserlerine ulaşamıyor olmamız, cdlerinin ancak newyork üzerinden temin edilebiliyor olmasıdır.