|
|
- dünyada, adli kurumların sağlayamadığı adaletin, allah tarafından sağlanmasıdır.ya bu tarafta ya da öbür alemde gerçekleşeceğine inanılır
- (bkz: kapsama alanı dışında)
(bınar, 20.03.2005 21:52 ~ 23.03.2005 20:59)
- (bkz: adl-i ilahi)
- "ilahi adalet, sen adamı öldürürsün" şeklinde bir espriye (kaynağı hatırlayamadım şimdi) sebep olmuş tamlama.
- bir gün kısa mesafe yolculukta paraları ben toplarken minibüsçü dayıya zamanın parasıyla 250bin lira az vermiştim, sonra cd almaya gittim bilgisayarcının birine bir tane oyun cd si aldım 2milyona. yan dükkana geçip aynı cd nin fiyatının 1milyon750bin lira olduğunu görünce ilahi adalete inanmaya başladım.
(petre, 03.03.2006 01:53 ~ 03:05)
- ilahi adalet bir hakkın yerini bulması olarak nitelendirilebilir. hak edenin ettiğini alması. cekilen çileler hesaba katılır, dünya hayatının bir sınav oldugu vurgulanır.dünya da olabilecek en yüce adaletten daha adil adalet olduğu yüce kitapta vurgulanır.
(te5ir, 18.03.2007 02:40)
- (bkz: ilahi atalet)
- teşekkür ettiğimdir. çoğu zaman yalnız bırakmayandır.sabrın hediyesidir.
- (bkz: kalp gözü)
(bkz: sırlar dünyası)
- (bkz: ilahi komedya)*
- (bkz: keser döner sap döner gün gelir hesap döner)
- eski kompleksli müdürümün, yerini hazmedememesi ve haddini bilmemesi sonucu istifa etmek zorunda kaldığım eski işyerimden gelen haberlere göre, ayrılışımın 5. gününde; o müdürün, onun yalaka şeflerinin işten atılmış olmaları durumudur. bu durumun benim yüzümden olmadığına eminim, hatta onların kovulmalarının benimle hiçbir ilgisi olamaz. işte takdir-i ilahi de bu ya zaten. duyduğum anda şaşkına dönen ben, bir ara secdeye varacaktım neredeyse. hiç de böyle bir dileğim olmamıştı kendisinden halbu ki... inanasım geldi birden adaletin hem de ilahi olanının varlığına... (olabilir mi diye dusunmeye başladım bak şimdi, şüphe düştü içime.)
işte bu sebeple yüreğinde karşısındaki için gene de bir burukluk, bir üzüntü hissedebiliyor insan. "ne yapacaklar şimdi?" diye sormadan edemiyor, yine de iyi dilekler yolluyorsun gönlünden gelen. kızmıyorsun, kızamıyorsun, sevinemiyorsun da, "hakettiğini buldu" diyerek. kimin neyi hakettiği hiç belli olmaz çünkü bu hayatta, biliyorsun.(shiba, 08.03.2008 17:15 ~ 09.03.2008 01:53)
- vardır böyle birşey. zaten olmalı da. olmazsa olmaz ki. yapılan onca haksızlığın yapanların yanına kalacak olmasını düşünmek bile ürpertiyor beni.
en basitini hepimiz hergün yaşıyoruz, bazen farkediyoruz bazen farketmiyoruz.
misal ben yolda yanımdan geçen birinin hakkında ne zaman aklımdan kötü şeyler geçirsem, yada kafamdaki sorunla ilgili biri için kötü bir şey dilesem ya tökezliyorum, ya yere kapaklanıyorum, ya ayağımı burkuyorum. çoğu zaman bu kadar çabuk cezalandırıldığım için sitem de ediyorum.
bulaşık yıkıyorum bazen yine birine sinirlenmişim, çaat kafamı açık dolap kapağına vuruyorum. daha çok sinirleniyorum '' öyle işte öyle '' diyerek, ve de bazen ağlayarak devam ediyorum içimden saymaya. başıma bir iş geleceğini bile bile...
bunlar çok basit şeyler, çoğu insan belki anlam bile yüklemiyordur, olabilir. ama benim için anlamlı, ve kesinlikle herşeyin hesabının bir gün görüleceğine inanıyorum. belki bu dünyada, belki başka bir alemde...
ama illa ki yapılan herşeyin hesabı sorulacak. hele ki birinin canını yakmış, ah almış, haksızlık yapmışsanız...
- kıvrımsal kurumları bünyesinde toplayıp, çocuklarla yaşlıların beyinlerini birbirleriyle yer değiştirerek; insanların tecrübe olarak nitelendirdigi olguya son verip, kaderin yerini kedere bıraktıgı konsept..
- bu dünyada var olduğuna inanmadığım, var olmasını da beklemediğim imkansız olay. ilahi adalet var olsaydı, çoğu insan şu anda yaşadığından farklı bir hayat yaşardı, dünya bugünkünden çok daha değişik bir yer olurdu. ilahi adalet asıl öbür dünyada çıkacak karşımıza ve çoğumuz için de iyi olmayacak sanırsam...
- grip olan bir arkadaşınızın sizden grip ilacı istemesiyle sizin ben asla grip olmam bu evde kimse grip olmaz bu evde ilaç bulunmaz diyerek lafı ağzına tıkamanız bir bakıma arkadaşınızı aşağılamanız sonucu saatte 10 defa hapşırıp inceden burnun akmasıyla yavaştan grip olmaya başlamanız, işte bu ilahi adalettir.
- adalet aslında özünde nesnelliğin kendisi olması gerektiği için ilahidir. insanların uyguladığı adaletin, gerçek adalet olduğunu hiçbir zaman bilemeyiz. bu yüzden ister hukuk olsun, ister toplumsal cezalandırma ya da dışlama yöntemleri olsun, gerçek adaletten insan iradesi ve öznelliği devreye girdiğinde bahsetmek güçtür. bu itibarla adalet sözcüğünün ilahi sözcüğü ile ilişkisi gayet manidardır; ama tabii insanımızın "nasılsa biz adil olamıyoruz, öbür taraf halletsin bari." düşüncesi taşıması çok rahatsız edicidir. örnek alınmalı, adil olmak için çaba sarf edilmelidir; ki öbür dünyaya az iş kalsın...
- euro 2008'de türk milli futbol takımı adına olanı şu an çatır çatır yürürlüktedir.
- 2008 avrupa kupası çeyrek final macında uzatma anlarında pozisyon sonrası saha dışına çıkan ve olası ispanya kontra atagını(ki şiş gibi ataktır)kesmek için yuvarlanarak saha içine girip oyununun durmasına neden olan"di natale"adlı topcunun penaltı kaçırması..ama donadoni negatif elektrik yüklü bu katot'a penaltı attırmayacaktı..ilahi adalet işte.
|