belki ilginizi çeker
  1. · kontrast
  2. · saç uzatmak
  3. · toprak sergen
  4. · çiçekleri yemeyin
  5. · dilemma
  6. · bütün genellemeler yanlıştır cümlesindeki çelişki
  7. · moral dilemma
  8. · iğrenç espriler
  9. · kaos
  10. · her şeyi bırakıp gitmek istemek
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  2. · kurban bayramı vahşeti
  3. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  4. · disko kralı
  5. · sözlük yazarlarının hayalleri
  6. · bir kadının bilmesi gerekenler
  7. · marjinal isim meraklısı aile
  8. · upgrade
  9. · gündelik yaşamda din laiklik ve türban

ikilem  

1. iki fikir arasında kalma durumu
    (okang, 25.04.2004 02:51)
  2. ikisi arasında bir seçim yapamamak ve sonunda ikisinden de olmak.
    (juda, 27.04.2004 21:16)
  3. bulmacalarda cevabı dilemma olan sözcük.
    (sagu, 10.05.2004 02:10 ~ 02:35)
  4. iki hede arasında küçük ama önemli farklılıklar olduğunda yaşanılan berbat durum. birini seçsen diğeri içinde kalır diğerini seçsen seçmediğin içini kemirir.
    (perileyn, 03.09.2006 02:33)
  5. sevdiğim birtanesi 0.99999... (sonsuz) sayısının tam olarak 1 e eşit olması. nasıl mı?

x = 0.999....
    10x = 9.999...
    10x - x = 9.999... - 0.999...
    9x = 9
    x =1
    (easy company, 23.11.2006 09:36)
  6. her insanın hayatında çokça yaşadığı durumdur. örneğin, askerlik sırasında denetim yapan komutanlardan kaçmak için tuvalete girdikten sonra komutanların tuvalet denetlemesine gelmesinden sonra girdiğim tuvaletin kapısının çalması sonucu yaşadığım içinden çıkılmaz durumdur. dolu demekle tekmil vermek arasında kalınır. dolu desek neden tekmil vermiyorsun, tekmil versek sıçarken tekmil mi verilir olası fırça ve sonrası dayakları için ikilemde kalınır. sonuçta tekmil verilerek sorun çözülür. dışarı çıkışta komutanların güler yüzü ile karşılaşılır. böyle birşey daha önce görmedikleri söylenerek olaya gülünür.
    (floydian, 28.11.2007 12:23)
  7. kararsız bir yaz ikindisi sanıyordum seni
    apansız bastıran ani yağmurların getirdiği
    toprak kokulu
    bir yanı uzak tatil akşamları
    bir yanı pazartesi telaşları

çıplak tenin
    dayanılmaz bir fesleğen çiçeği
    değmeye gör
    bir yanın ısırgan otu
    bir yanın esrik tanrılar içeceği
    ya ellerin
    işlenmemiş bir cinayetin
    kim bilir kaçıncı faili meçhulleri

çıkılmamış bir okyanus serüveni
    sanıyordum düşlerini
    farkına varıp anlamadığım
    bir yanın boğulma korkusu
    bir yanın dünden belli
    yaşama yazı tura atar gibi
    liman başkanının bir türlü gelmek bilmeyen
    selamet dilekleri

ya o gelmelerin
    bir yanım şenlik, bir yanım gavur ateşi
    tarifeli iki sefer arasında rast gelmişliğin
    ince hesap işi

kırılma yerlerin
    iç çekip
    dudak bükmelerin
    horlanıp gitmelerin
    bilinçsiz terör eylemleri

yanılmışım demek istemem
    daha kaç eylül geçmelidir üstüne

gelmeye gör
    çocukluğumu geri çağırırım
    ortaya çıkarır
    kaç bayram arifesidir
    yastığımın altına gizlediğim
    siyah giysileri
    beyaz gömlekle iyi duruyor
    kanayan bir yürek ve kan
    üstüne çekerim
    bir gören olursa
    kızılcık şerbetidir derim.

(bkz: bülent kumral)
    (heidi, 10.12.2007 09:20)
  8. genellikle trajedi şeklinde vuku bulur. "iki değerliden birini seçme" durumudur.
    (muse, 11.01.2008 16:05)
  9. (bkz: dilemma)
    (histaminik, 11.01.2008 16:33)
  10. insanoğlunun her zaman karşılaştığı, bir türlü içinden çıkamadığı, duygu-düşünce-karar yoğunluğudur.

bunu açıklamaya çalışırsak eğer, bir insanın hayatı boyunca konuştuğu cümlelerin, kafasından geçirdiği düşüncelerin ve içinde hissettiği duygu harmanlarının toplamındaki "ikilem yaşamak" ifadesini bulmalıyız. bunu bulabilen var mıdır? elbette hayır. çünkü zaten bunu bulmaya çalışmak, insanın içinde başlı başlına bir ikilem yaratacaktır.

gerek aşk hayatında, gerek arkadaşlık ilişkilerinde, gerekse verilmesi gereken çok önemli karar aşamalarında insanların karşısına çıkar bu "ikilem" duygusu. peki nedir bu "ikilem"? tamamen kendi kendini kontrol edebilme yetisine sahip bir canlının hayatına nasıl bu kadar köstek olabilmektedir? bunun cevabı insanların "benliğinde" gizlidir. yani cevabı bulmak için, çok çok derinlere inmek gerekir. ve genelde hiçkimse derinlere inmeyi sevmez nedense...

bir insanın karar verme aşaması, tecrübeleri ve ileri görüşlülüğüyle öz orantılıdır. geleceği tahmin edebilme yetisi ne kadar gelişmiş ise, yaşayacağı ikilemler o kadar azalacaktır. çünkü sonuçta, "ikilem" yaşayan insan, hangi seçimden yana gideceğine karar veremediği için bu karmaşayla boğuşmaktadır. bulamamasının sebebi ise, hangisinin kendisi için ileride daha iyi olacağını bilememesindendir. ve yine bu bizi "ileriyi görme" mantığına çıkartır.

hiç kimse medyum değildir. medyumluk yeteneği olan ve bu işten para kazanan insanlar da yalancıdır. kimse gerçekten saniyesi ve detayına kadar ileride ne olacağını göremez. insanın duyuları ve yetileri, bunu mümkün kılamaz bana göre. ha, ama bu demek değildir ki, bunu daha önce yapan tipler * tamamen tesadüf sonucu bilmiştir. tabiiki de hayır. bu, onların tecrübelerini akıllıca kullanmaları; okudukları ve bildikleri bilgileri harmanlayabilmeleri ve biraz da ağızlarının laf yapması sonucu olmuştur.

yani buradan ne sonuç çıkarabiliriz? ikilem yaşamak istemeyen insan, hayatını baştan başa bir düşünmeli, geleceğe yönelik "doğru" kararlar verebilmeli ve her zaman "ileri-görüşlü" olmayı başarmalıdır. çok okuyun, çok tecrübe edinin, çok gezin, çok aşık olun, çok sevin, çok yapın herşeyi. ottan boktan medyumlara da inanmayın.

saygılar, susuyorum...
    (begooo, 24.03.2008 08:27 ~ 08:32)
  11. üstün dökmenin söylemiyle en büyük çelişkilerden.

ikilem içinde olmak insanı kısıtlar, bir seçim yapmak zorundasındır ve bu seni çok rahatsız eder
    ama aynı zamanda ikilem bir özgürlüktür, insana seçme şansı, seçtiğini yaşama şansı verir

kimi zaman hata yapmaktan korkar, düşünmekten bıkar, "keşke tek şansım olsaydı" deriz; kimi zaman "keşke başka seçeneklerim de olsa" der, kendi hayatımızı yaşadığımızı hissetmek isteriz
    (sarpinsarp, 07.09.2008 13:48)
  12. mtv'nin yeni programı.toprak sergen sunuyor.olayı nedir çözemedim henüz.
    (ucuruldukcaucurulanucurtma, 18.10.2008 12:18)
  13. eğer yeteneğimin üzerine gitseydim ya nou camp'da messi'ye ara topu atıyor olacaktım ya da sözlüğü şahane girilerle donatacaktım. zamanında çalışıp çalışmamak arasında kalmanın beni getirdiği noktadır şu anki durum.
    -hüzünbaz ekol-
    eskiden sonuna kadar zorlayıp zorlamamak arasında gidip gelirdim. kolayı seçerdim çoğu zaman. bu hep daha iyi bir "ben" isteyip istememekle alakalıydı. ben aslında sadece geçip gidiyorum belki de . ölümsüzlüğe demir atmak ile atmamak arasında yalpalayan bir gemi misali dolanıyorum engin deniz üzerinde.
    -hüzünbaz ekol-

kendime not: sanki üçüncü bir ihtimal var da?!?! ikilemde kalmışmış... bu duruma gelmişmiş...kıçımın kenarı!
    (setheleh, 04.12.2008 23:52 ~ 03.10.2009 22:39)
  14. iki düşünce ya da eylem arasında kalıp, hangisini yapacağına karar verememe durumudur. hep yapmak istediğim olay ya da konuşmanın son aşamsında, belden aşağıya vurarak kafamı çelmeyi başarır bu uyuz. hayır, kardeşim neden son dakika golü atıyorsun ki? eğer attws, seni yeneceğim diyorsan, ilk dakikada at golünü, ben defansıma çekilir şansıma söver, bir şekilde devam ederim ama niye son anda? elbet birgün ikilemi yaşamayıp, mutlu olucam ama ne zaman, merak ediyorum...
    (and then there was silence, 18.05.2009 22:20)
  15. yeni gün başlarken bir önceki günü halen yaşıyor olmak, saat de 5i geçmişken uyusam mı uyumasam mı diye düşünmek.

sözlükte online kişilerin varlığını görüp çok da anormal bir şey yapmadığınızı düşünüp ağır basan uyumama fikrine daha sıkı sarılıp inançlı bir şekilde nette gezinmeye devam etmek burada ikilemin bonusu oluyor galiba.
    (uc satir ustune kapkara haykiran punto, 04.07.2009 05:12 ~ 05:39)
  16. haftasonlari çalıştığınız kafeyi açan bir insan olduğunuzu varsayın. işte açtığınız kafede kendi başına duran bir adet son model cep telefonu görün. sizinkiyle aynı firmanın. (yanisi şarj aleti sorunu da yok hehe). alın onu "sahibi gelir" diye kenarıya koyun. saatler ilerlediğinde, boş bir anınızda merakınıza yenilip kurcuklayın. giden mesajlardan arkadaşın isveçli olduğunu ve de telefonu bulduğunuz günün sabahı geri memleketine ucacağı sonucunu çıkarın. mesainiz iki saat daha uzasın ve de gelen giden olmasın.
    kimse "bu telefon kimin ya hu" diye sormasın...

iste bu noktada döktüğünüz terlerin tümüne ikilem denir. paraya ihtiyacınız da varken telefonu alıp gidip bir yerde okutmak mı, yoksa sizden sonra başkasının bunu yapmasını beklemek mi...buna ikilem denir, adeta evet.
    (mevlüt şekeri hüznü, 07.11.2009 18:52)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil