belki ilginizi çeker
  1. · ensest
  2. · akraba evliliği
  3. · hollyoaks
  4. · amca kızı
  5. · gen havuzu
  6. · kuzen
gündem
  1. · colin kazım richards
  2. · kar yağarken hissedilen duygular
  3. · dünyanın en seksi şarkısı
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · aşk
  6. · babaların garip huyları
  7. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  8. · göbekli elf
  9. · burası bok kokuyor

iki kuzenin birbiriyle evlenmesi  

sayfa  / 3
  1. (bkz: akraba evliliği)
    (bkz: ensest)

edit: ilk giri silinmiş ve başlık benim üstüme kalmış sanırım.
    (ceyyar kermit, 17.07.2007 18:32 ~ 31.08.2009 23:34)
  2. ha kuzen ha kardeş, allah göstermesin dediğim eylem.
    (amphibian, 17.07.2007 18:36)
  3. bu kararın iki kuzen tarafından etrafa açıklanmasıyla tüm sülaleyi dumura uğratabilecek eylemdir.
    şöyle ki;
    amca kızıyla hala oğlu aynı apartmanda yaşamalarından mütevellit sık görüşmektedirler, yakındırlar, herkes onları birbirleriyle iyi anlaşan kuzenler olarak görmekte ve onlar adına sevinmektedir.
    fakat bir gün ikisi çıkıp evlenmek istediklerini söylerler, önce herkes bunu bir şaka sanır. çünkü amca kızınız kısa bir süre önce erkek arkadaşından neredeyse nişanlanacakken ayrılmıştır.
    önce aileler itiraz eder, fakat kuzenleriniz ısrar etmektedir. siz de garipsersiniz durumu, yanlarında otururken kendinizi kuzenleri olarak değil, 3.kişi olarak hissedersiniz..
    en sonunda aileler zar zor da olsa durumu kabullenir, kuzenler "evlenicez!!" diye baskı yapmaktadırlar, gerekli ritüellerden sonra türlü masraflarla nişan töreni olur.
    daha sonra hala oğlu askere gider, askerlik bitince evleneceklerdir.
    fakat ne olduysa o arada olur, amca kızı ayrıldığı erkek arkadaşıyla tekrar görüşmeye başlar, sevdalarının külleri alevlenir ve bu durum etrafça duyulur. sülalede amca kızı hakkında dedikodular yayılır da yayılır.
    hala oğlu askerde iken kulağına kötü haber gider ve sonuç bellidir, kuzenler ayrılırlar.
    ilk önce işin iyi yanına bakarak "neyse ki iki kuzenim evlenmedi" diye sevinen ben, zamanla bu olayın akrabalık ilişkilerimize nasıl yansıyacağını kestirememişimdir.
    şimdi ise, taraf tutmalar-yaşanan tartışmalar vs. sonucu birbirleriyle görüşmeyen 1.derece yakın akrabalar ve eski erkek arkadaşıyla evlenip üstüne bir de çocuk yapan amca kızı var.
    hala oğlu ise hala yalnız.
    (ness, 17.07.2007 18:42 ~ 18:44)
  4. geçen yaz benim kuzenimle, yakın arkadaşımın kuzeninin evlenmesiyle oluşan durum. sözlükten öğrendiğim kadarıyla hiç hoş olmayan bir durummuş. bize o kadar da kötü gelmemişti oysa.
    (genetic superior cell, 03.11.2007 20:35 ~ 20:36)
  5. "oğlan bizim kız bizim" dedirtecek durum.
    (puca, 03.11.2007 21:03)
  6. mide bulandıracak kadar iğrenç bildiğimiz ensest ilişkiye bariz örnektir.
    (tosbacik, 19.05.2008 15:15)
  7. dünyanın başka bir noktasında normal kabul edilebilir. ancak avrupa'da ve avrupa'nın güney/güneydoğu/doğusundaki ülkelerde normal karşılanmayan olay.

buna benzer bir şey için bkz. @1226019. iglu'sundan çıkmış gelmiş bir misafir böyle bir talepte bulunacak türkiye'de, kan çıkar lan! ha ama orda da bunu reddedin sıkıyorsa, büyük ayıp.

"kültürden kültüre fark var" yani.
    (kl7mu, 19.05.2008 15:21)
  8. her türlü olmaz da hadi almanya'daki amcaoğludur isviçre'deki dayı kızıdır ya da siz büyük şehre göçmüşünüzdür o memlekette kalmıştır, velhasılı kelam sıkça görüşmediğiniz size bir yabancı olan kuzendir olur mu bence olmaz ama oldu diyelim. kardeş gibi büyüyüp sonra tıpkı bir sapık gibi kuzeniyle bilerek isteyerek severek evlenen insanlara ne buyurulur? halihazırda hacettepe'de öğrenci olan bir arkadaşımlan onun hava subayı olan teyzeoğlu evlilik planları içerisinde. sapık mısınız mk dicem diyemiyorum. töbes...
    (ichgeheindaskino, 19.05.2008 15:23)
  9. "enişte" kelimesinin literatürden kalkması olayıdır. eğer evlenen teyzeniz ve onun kuzeni dayınızsa(haliyle) asla enişte diyememe durumu oluşur çünkü o sizin hep dayınız olacaktır. yani dayıdır o dayı.
    (donungözüküyor benjamin, 19.05.2008 15:42)
  10. doğuda sıkça yaşanan, normal kabul edilen durum. hatta dolaylı bir şekilde tanıdığım bir arkadaşa -ev arkadaşının arkadaşı- kuzeni bizzat kaçmıştır. 20 sinde evlenmek zorunda kalmıştır eleman. yazık. tabi birde tarla takka falan oluyor, bu miraslar dışarı kalmasın diye de aileler tarafından yapılıyormuş. pragmatist yaklaşım yani.
    (kremberiz, 19.05.2008 16:11)
  11. yarı ensest ilişkiye resmiyet kazandırmak
    (paradoks, 19.05.2008 23:04)
  12. dünyaya çeşitli sağlık engeli olan ya da sakat çocukları getirmek için yapılmış bir evliliktir. hiçbir mazereti kabul göremez. düşüncesizlik, bencilliktir. kimsenin kimsesye bunu yapmaya hakkı yoktur.
    (gıyabında, 18.09.2008 14:08)
  13. yabancıya gitmemektir, hayvanlıktır.
    (robi ve cuma, 18.09.2008 14:09)
  14. iki kuzeni kardeş gibi bilirken en azından birinin diğerine hiç de kardeşçe olmayan bir gözle baktığını gösterir. mide bulandırıcıdır.
    (azwepsa, 18.09.2008 14:12)
  15. islam inancına göre eğer ortada süt kardeşlik gibi bir durum yoksa bu iki gencin evlenmesinde bir maraz yok. ama ben dinin ve toplumun olaya nasıl baktığını anlatan cümleler kurmayacağım, onun yerine kızının kardeşinin oğluyla yani yeğeniyle evlenmesine izin veren bir annenin, kızına kurduğu cümleyi aktaracağım:
    - kızım, dayın dayadı mı?..!
    buradan da şu sonucu çıkarabiliriz, berbat birşey.
    (casillasmania, 18.09.2008 14:14)
  16. türkiye şartlarında çok da şaşırılmaması gerekli durumdur. maalesef ama, özellikle kırsalda çok karşılaşıyoruz böylesi durumlarla. mantık çok basit aslında: "iyi olan kızımızı yabancıya mı verelim de elin kötüsünü alalım?". hatırlar mısınız bilmem, ortaokul yıllarımızın vazgeçilmez yazarı reşat nuri'nin* çalıkuşu'nda esas kız feride, teyzesinin oğlu* kamran'la evlenecekti de müstakbel kayınvalidesi, halihazırdaki teyzesi hanım "e bırakalım da yabancıya mı gitsin kızımız?! en güzeli kamran'la evlenmesi. hem birlikte de büyüdüler.." deyideyivermişti aynı cümlelerle olmasa da benzerleriyle. bir ödev vesilesiyle fi tarihte irdelediğim ve bu sebeple de aklımda yer etmiş bulunan bu çalıkuşu hikayesi, aslında türkiye ortalamasının özetiydi bir anlamda da.

bir de şu var: kızın babası az biraz varlıklı ise ve oğlu da yoksa "servetim yabancıya mı gitsin?" de diyebilmektedir. bu da haklı bir neden sayılabilmeli aslında.

bir söz vardır sivas dolaylarında. yabancıyla (kuzeni olmayan biriyle yani) evlenen birisini yermek için "biz iyiyi yabana vermeyiz." derler -ki bu cümleyi "yaban" olan kayseri'ye gelin gelen bir bayan için kendi akrabalarından biri kurmuştu.-

"çocukluğumuz birlikte geçti. amcamın kızı olur kendisi. ilk ben söyledim onu sevdiğimi.." cümleleri, serap ezgü, mahmut tuncer, şebnem kısaparmak programlarındaki konukların resmi "konuya giriş" cümleleri değil mi?

başka yerleri pek bilmem ama, özellikle sivas ve kayseri dolaylarında, çerkes köyleri hariç olmak üzere kırsalda, birbiriyle akrabalık derecesini dahi artık çözemeyen, akraba evlilikleri yüzünden içiçe geçmiş de geçtiği içiçeliği bile karıştırır olmuş o kadar çok aile var ki. verdiğim adresten olan bayanlardan şu sözleri çok duyabilirsiniz:

-kaynanam bibim* (ya da "teyzem") olur. onun için pek bir sever beni.
    -kaynatam*a ben baktım hastalığında. e ne de olsa dayım (ya da "emmim")..

(bkz: @2225622)
    (meramise, 18.09.2008 14:17 ~ 18.10.2008 14:02)
  17. sermayenin dağılmaması için yapılan eylemdir.
    artık içeride kalan sermayeyi rahat rahat engelli doğacak çocuk için harcayabilirsiniz.
    (alt ve üst kenarları paralel olan dörtgen, 18.09.2008 14:24)
  18. teyzenizin kayınvalideniz, amcanızın kayın pederiniz olması durumudur. iğrençtir.
    (bana bir nick bulun, 18.09.2008 14:33)
  19. islam kuralları açısından sakıncası olmayan ensest durumu
    (mir, 18.09.2008 14:36)
  20. annemle babamın gerçekleştirdiği evlenme biçimi.
    aileler (yani iki dedemler) bir araya gelip münasip görmüş, bizimkilere sormuşlar, annemlerde büyükler iyi bilir diye, evet demişler.
    annem şimdi ki aklım olsa kesinlikle evet demezdim diyor. ilk zamanlar gerçekten çok zorluk çekmişler, abi dediğin biriyle evlenmek zor durum zira.
    abi dediği babam da annemden iki yaş büyük anca, ikisi de bir evet demelerinin cezalarını çekiyorlar. sonra ilk hamilelikle gelen acaba sakat olur mu korkusu.
    tabii aile büyükleri bu evliliği ayarlarken bu durumu önemsemiyor gibi bir şey, daha doğrusu düşünmüyor.
    sakat olmuyor bebekleri, üç tane sağlıklı çocukları oluyor.
    zaman geçtikçe seviyorlar birbirlerini, hayata karşı kenetleniyorlar, ne akarabadan ne aileden bir şey ummadan, kendileri hayatlarını kuruyorlar.
    demem o ki, olabilen bir şeydir, pek doğuya da gitmek gerekmiyor, egede de gayet yaygın bir evlilik çeşididir.
    ama annem çocuklarının ne böyle bir evliliğine izin verir ne de biz herhangi bir kuzenimize bu gözle bakarız.
    cahilliktir, çünki yabancıdan korkulur, en iyisi tanıdığın bildiğin aileye kız vermektir. ama her zaman da yolunda gitmez böyle evlilikler, sonra da o aile dağılır.

edit: korkmayın! egeyi kötülemek istemiyorum, sadece herkes "beyle şeyler sırf ilkel doğulularda olur yea" diyor diye böyle yazmak istedim.
    (leyl, 18.09.2008 16:04 ~ 16.07.2009 00:37)
  21. evlilik vesilesiyle uzağa gitmek istemeyenlerin kalkıştığı durum da olabilir. misal, evlilik vesilesiyle gurbete giden gelin kızın isyanını içerir "körolası emmilerim, hiç oğlunuz yoğu muydu?" gibisinden sözler içeren bir kına türküsü olduğunu duymuştum. tercih meselesi.
    (meramise, 18.10.2008 12:38)
  22. ikiz kardeş olan iki kişinin çocuklarının birbirleri ile evlenmesi şeklindeki türevi bilinçli bir cinayet sayılabilecek olan olaydır.
    (artık yeni birşey söylemek lazım, 18.10.2008 12:40)
  23. sevgilisi kuzeniyle çok samimi olanların 'aman yarabbim!bu da ne böyle.' diyerek karşılayacağı tarz bir düşünce.
    (hypertestooo, 18.10.2008 12:41)
  24. hakkında yazılanları okuyunca sözlükte ama isveçli varmış dediğim eylem.
    bu halk binlerce yıldır o veya bu sebebten kardeş çocuklarını evlendirir.şimdi birileri oturduğu yerden atıp tutuyor diye bunun sonlanmasını beklemek aptallığın daniskasıdır.
    bu tür evliliklere ensest gibi yakıştırmaları yapmak gerizekalılıkla eşdeğerdir.
    (rafinevinterize, 18.10.2008 12:46)
  25. kuzenler, genetik materyallerinin %12.5'ini paylaşıyor. wikipedia'da bahsedilen ancak kaynak gösterilmeyen (dolayısıyla ne kadar güvenilir bilemedim) bir çalışma kuzenlerin çocuklarının %4-5 civarı özürlü doğma ihtimali olduğunu göstermiş. bu normal çiftlerin %3'lük riskinden daha yüksek. ancak ilginç olan normal (anne babanın tespit edilebilen bir akrabalığının olmadığı) bir evlilikte dahi annenin 40 yaşın üstünde olması durumunda riskin %4-5'e çıkıyor olması. "insanların 40 yaşından sonra çocuk yapmalarını yasaklamıyorsak, kuzenlerin de evlenmelerini ve çocuk yapmalarını yasaklamamalıyız." diyenler bu argümanı kullanıyor.

tabi eğer köylük yerde kuzen evliliklerinin çok sık yapıldığı bir toplulukta iseniz, kuzenlerin anne babaları da muhtemelen kuzen veya akraba olacağı için yukarıda verilen risklerin çok fazla artması olası. bu konuda yapılmış bir çalışma ise bilmiyorum.
    (recai pengül, 18.10.2008 12:52 ~ 13:07)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil