doğru bir önermedir şöyleki sırrınızı paylaştığınız yakın bir arkadaşınız olsa dahi bir gün aranızın bozulması halinde pekala kolaylıkla o sırrınızı başkalarıyla paylaşabilir efendim...
sır;kişilerde kalması gereken(gizli tutulan) şeyler adına kullanıldığına göre;,sırrın yer bulduğu kişilerin kişiliklerinin sağlamlığıyla doğru orantılı olarak öyledir veya değildir tanımlamasını kazanacak bir önermedir.yani olayın önemli noktası ''sır'' olurluğu değildir,kişilerdir.
gittikçe türevleri artan söylem. öyle ki sürmenaj olmuş bünyelerde ilginç türevleri alınabiliyor.
- oğlum kapı deliğinden cereyan yapıyor ya. kapı deliğinden cereyan yapar mı hiç?
- iki kapı deliğinin yaptığı cereyan değildir!
- aha lafa bak! senin oralarda da var cereyan falan o zaman.
şimdi şöyle; iki kişiden biri sırrı ifşa edecek olursa, diğeri onun yaptığını bilir. o yüzden adamlarımız tırsar, ağzını sıkı tutar.
oysa, üç kişiden biri sırrı ifşa ettiğinde kimin yaptığı muallaktadır. herkes bir diğerini suçlayabilir. bu yüzden üç kişinin bildiği şey eninde sonunda kamuya mal olur.
iki kişinin bildiğini bilmek, iki kişinin bilmesinden öte iki kişiden fazla birşeydir. iki kişinin birşey bildiğini bilip, ne olduğunu bilmemek nedir bilemiyorum, ama böyle konuşmak magazin(mi)dir. bilemedim.
eskiden insanların bir sırrı olduğunda, ormana gider, bir agaç bulur, ona bir delik açar, sırlarını oraya fısıldar ardından deliği çamurla kapatırlarmış. böylelikle sır sonsuza kadar gizli kalırmış.
(bkz: in the mood for love)