ve bu herifin ağzında müzisyen olduğunu duyduysanız,ukala ise, tereciye tere satıyorsa zinhar katlediniz!
ama siz onu dışardan görüp böyle bir yorum yapıyrsanız şu laflara kulak edin;
hayır kardeşim! her isteyen müzisyendir.o gitarı alıp tıngırdatmasa da götüne soksa da gitarı olsa da olmasa da '
'ben müzisyenim mına korum lan' diyorsa o şahıs müzisyendir
eğer o değilse bağcıdan çok bağcıların ben müzisyenim diyip ortalıkta dolaşması ne menem bir çelişki ola!
çok dikkatimi çekti; çok gözlem yapma şansım(yıllardır piyasanın kalbindeyim) oldu çok müzisyen tanıdım ve şunu çok iyi anladım ki(genelleme yapmıyorum) ; müzisyenlik, müzik konusunda ahkam kesenlerin çoğu hiç bir skim bilmiyor ya da bildiklerini yeterli sayıyor. oysa müzik ilerledikçe derinleşen bir mevzudur.hiç bir zaman tam bildiğimi iddaa etmedim edeni de sevmedim. çünkü
müzik enerjidir.
yani transposeyi öğrenene müzisyen mi diyoruz ya da kim veriyor bu mına koyduğumun müzisyenlik titrini? kaç liradır ? nerde satılır?
doğa en büyük müzisyendir (bilmediğimiz onca şey var ki) aranızdan bu lafa gülecekler hüzünlenecekler olacaktır.ancak unutmayalım hiç bir şey yoktan var edilmez vardan yok edilmez.ve tekrar ediyorum müzik bir enerjidir en nihayetinde
biz istediğimiz kadar serdar ortaç'a 'o da müzisyen mi amna koyim' diyelim.o da müzisyen kardeşim.ve işin garibi sen cebinde beş kuruşsuz taptığın ve uğruna cebindeki simit parasını bile verebileceğin şeyi icra etmeye çalışırken, o; saçma sapan söz iki söz dizip milyonların diline pelesenk ediyor.anlatabiliyor muyum? o da müzisyen!
yani(hala ironiyi yakalayamamışlar, anafikir kafasında belirmemişler için) arkadaşlar;
müzisyenlik cisme sokabileceğiniz, metalaştıraileceğiniz birşey değil. müzisyenlik ses mühendisliği gibi prodüktörlük gibi, müzik süpervizörlüğü gibi bir iş ya da durum değil.
müzisyenlik; icra etmek, müzikal yaratı, ansemble gibi unsurları barındırdığı halde (çoğaltılabilecek)bu unsurlar, müzisyenliğin karşısına tanımlanmak için konulduklarında güçsüz ve zayıf kalırlar(hepsini birden koysanız bile!)
müzisyenlik; -sadece ve sadece- (müzikal) enerjiyi barındırma sanatıdır.diğer sanat dalları için birşey söyleyemeyeceğim çünkü bilgilerim çok sığ
ve bu teze göre; evinde, cifin bile çıkarmakta zorlandığı bulaşıkları yıkarken mırıldanan(ayşe hatundan kırcan mı belimi) teyze bile müzisyendir.sanatsal değeri 0'ın az bişe üstünde dahi olsa! (orası beni alakadar etmiyor sizi de etmesin)
eğer iki akor basan vatandaşın ben müzisyenim demesine kızıyorsanız, o da gider eve 'anne sus iki dakka müzisyen bile değilsin' der, aşağılar, söylediği çıt çıt çedenede'yi ağzından burnundan getirir, zavallı gariban ve ortalıkta bolca dönen şu saçma sapan müzisyen böbürlenmelerini bilmediğinden biçare düşmüş teyzeyi artık şu garip hayatta tutucak tek bir dalı kalmamıştır.
ya da transposeyi çözmekle uğraşan müzisyen! arkadaşımız gitsin bi cover grubunda gitar çalan arkadaşa(evet çünkü gençlerin rahatça sarılabileceği bir alettir gitar) sahne sırasında bağırsın dursun! desin ki ulan çıkmışınız o sahneye ama daha transpozeyi bilmiyonuz muğa goduklarım desin.sonra o sahne de gitar çalanın babası bu transpozeci arkadaşın konservatuardaki hocası olsun ve buna desin ki; 'ulağ amgunağ ğodduğum, solfeji bok ettin, muammer sunun kemiklerini sızlattırdın da gidip kızıma sen ne skimsin diyosun! demez mi.
bu böyle uzayıp gider
ha, oldu olucak müzisyen olmayıpta olduğunu iddaa edenleri başaşağı sken, ebelerinin mını tersten gösterten bir tim kuralım.
mesela şu istiklali baştan sona arkalarında; içinde ne idüğü belrsiz sikko siyah softcase'le dolaşanları takip edelim bi mekanda çalmayan ya da stüdyolara girip prova yapmayanları yani arkalarındakileri kullanmayanların arkalarındaki çantada artık ne varsa teker teker götlerine sokalım.
ya da piyanoda bachlar klasikler çalmak dışında müzik adına hiç bir skim yapmayan ve müzisyenim diye geçinenlerin götüne tam kuyruklu piyano sokalım, hazır, steinway'in kanını taşıyan son veliahtta ölmüşken.
yapmayalım arkadaşlar;
bırakalım, isteyen kendine müzisyen desin isteyen istediğini! biz müzikal olarak doğru bildiğimizi yapalım, çalmadan üretelim, öğrenelim derinlemesine,bilgi konusunda açgözlü olalım,müzikal heyecanımızı kaybetmeyelim, gelişelim, geliştirelim, bildiğimizi paylaşalım, repleri de esirgemeyelim