|
|
- bu yakıştırma, ağırlık ölçüsü olarak okkanın kullanıldığı eski devirlerden kalmadır.
bir okka, bugünkü ölçülerle 1238 gram tutar.
okkanın dört yüzde birine, dirhem adı verilir ve şimdiki gram ile aynı birim olduğunu sanarak dirhem diyecek yerde gram denilmesi hatalıdır. dirhem, daha ziyade hassas teraziler için kullanılan bir ölçüdür.
ancak sarraflar, dirhemden daha hassas ölçümler için bir ağırlık birimi daha kullanırlardı.
buna çekirdek denirdi ki toplam, 5 santigram karşılığıdır.
eski devirlerin en kıymetli parası olan bir osmanlı altını, toplam iki dirhem ve bir çekirdek ağırlığa sahiptir. (yani 7.2 gr )
bu durumda süslenmiş kimselere, iki dirhem bir çekirdek yakıştırmasında bulunanlar,
mecaz yoluyla onlarla altın demiş olurlar ki pek zarif bir nüktedir.
- (bkz: iskender pala)
(albiz, 31.12.2005 08:48)
- oklar çam ağacından falan yapılırkenki zamanda en hafif okun ağırlığıdır. benim bildiğim kadarıyla 7,875 grama denk gelir, lakin ne önemi var küsüratın.
okçuluk terimi olup da günlük dile yerleşen başka sözcük ve sözcük öbekleri için ise:
(bkz: çile çekmek)
(bkz: kepaze)
- iskender pala'nın günlük hayatta kullanageldiğimiz deyimlerin ortaya çıkış hikayelerini anlattığı kitabıdır. kitapta 211 adet deyimin hikayesine yer verilmiştir.
örnek bir hikaye için:
(bkz: @919535)(finch, 20.08.2006 18:05 ~ 18:07)
- tam olarak osmanlı dönemindeki altının ağırlığıdır. birine "iki dirhem bir çekirdek gibisin." dediğinizde ona altın gibisin demiş olursunuz. eski zaman iltifatı. şimdi yerini taş gibisin, yalarım, şekil yapmışız gibi ifadelere bırakmıştır.
- (bkz: dirhem)
- iskender palanın sadece araştırmalarını aktardığı kitap.
deyimlerin ortaya çıkışı ile alakalı olarak kendisi neredeyse hiç bir anlatım özelliği katmıyor ve bu da doğal olarak onlarca hadisenin kuru kuru okunması neticesini doğuruyor ve yavan bir kitap oluşmuş oluyor.
ama yine de, diyelim bir ilköğretim öğrencisine kitap hediye etmek istediniz, bence biçilmiş kaftandır bu kitap.(khaki, 05.05.2008 21:36 ~ 21:37)
- çok güzel ve özenli giyinmiş anlamında.
- (bkz: keçiboynuzu)
|