vardır bir bildikleri diye düşünmeye sevk ediyor insanı.
yani, adamlar koskoca, bösböyyük şehrin ulaşım departmanı, 15 milyonluk metropolün ulaşımından sorumlular. bir şey demek de istemiyorum, cidden. onlardan iyi bilecek değilim ya. haftanın yedi günü, günün yirmi dört saati kafa patlatıyorlar olsa gerek, trafiği nasıl rahatlatırız diye.
yalnız, ben bu ''köprü trafiğini rahatlatma'' amacını kurcalamak istiyorum. şimdi toplu taşımanın amaçlarından birisi de, daha az hacimde maksimum yolcu taşımak olsa gerek. yani, adı üstünde, toplu taşıma. konforsuz ama ucuz, sıkıcı ama verimli.
sosyal. peki soruyorum: beş bilet karşılığında sefer yapmanın neresi toplu taşıma olacak? ayakta yolcu alınacak mı -ki toplu taşımanın bel kemiğidir ayakta yolcu. araç hacmi değiştirilmeden, fiyatlar beş'e katladığında, taşınan yolcu miktarı düşmeyecek mi? biraz somutlaştırarak açıklamak gerekirse, atıyorum, tek seferde 250 kişi taşıma kapasitesi olan otobüslerle 50 kişi taşındığında, ya da şöyle söyleyeyim, bir seferde taşınabilecek yolcu beş seferde taşındığında, bunun istanbul trafiğine net faydası ne olacak? yakıt tüketimi düşecek mi? çevre daha az mı kirletilecek? adam gibi bir fizibilite çalışması yapılmış mı? kullanılacak otobüsleri kim ithal edecek ayrıca? hangi şirket, grup, aile?
şunu da soralım: kaç lüks düşkünü, otomobilinden inip, sırf çay, kahve, internet, klima falan var diye, gidip bu lüks otobüsleri kullanacak? hadi indiler diyelim
maserati'lerinden; bu, maserati sahibi arkadaşlar, istanbul'da, asya-avrupa arasındaki gidiş-gelişlerin yüzde kaçını temsil ediyor da üzerilerinde kafa patlatılıyor? sorunlarına çözümler üretiliyor. köprü kullanımının insanların gelir düzeyleriyle ilişkisini ortaya koyacak bir çalışma yapılmış mı? sanmıyorum.
ha, belki değişik bir uygulama olabilirdi. lüks otobüs falan. insanlar kullanırlar da belki; ama uygulamanın amacının ''trafiği rahatlatmak'' olması gerçekten de çok komik.
ayrıca, üşenmedim, google'da içinde ''luxurious'' ve ''public transportation'' ya da ''luxury'' ve ''public transportation'' kelimelerini birarada bulunduran, aşağıda vereceğim linkteki dışında hiçbir kaydadeğer yazı veya makale bulamadım.
http://notfortourists.com/...