elinize bir plastik bardak verirler ve biraz doldurmanızı isterler. gariptir. bir arkadaşım ilk defa yaptığında bardağı ağzına kadar doldurmuş hatta taşırken de yerlere sıçratmış. bilen var bilmeyen var. insan o bardağı götürürken içine bir dilim limon bir de şemsiye koymak ister ama rahatsızken aklına gelmez işte.
elde plastik bardak , etrafa atılan garip bakışlar ile tuvalete girilir. iş görülür ve bir parça tuvalet kağıdı ile bardağın etrafı sarılarak doktora götürülür. garip iştir.
büyükler için neyse de çocuklardan istendiği zaman ebeveyni sinir krizine sokan tahlildir...
anne:oğlum iki saat oldu bekliyoruz,iç şu meyve suyunuda yap çişini...
çocuk:ya çişim yok diyorum,banane banane işemiicem işte...
geçenlerde beni de ikilemden ikileme sürükledi; dolmalı mı dolmamalı mı bu bardak, ne kadarı karar? üzerinize afiyet ben zoraki işedim böyle yarıda bitti, yeter heralde dedim. çıktım, tepsi uzattılar. baktım tepsideki diğer hastaya ait bardak da yarım, helal dedim penisime tam kıvamında durmuş.
işedikçe, verdikleri plastik bardak da ısınıyor, genleşiyor ya insan bir tuhaf oluyor. o bardağı verdiğin kişi liseden yeni mezun bir hostesse hele hele. bir de insan böyle eşek gibi sarı sarı işiyince kendinden tiksiniyor. hastalıklı olun ya da olmayın bu durum yaşamaya değer.
ilk olarak gözle, görüntü renk koku dansite özelliklerine bakılan testtir. hiç bir sorun yoksa görüntü berrak, renk sarı-açık sarı, koku yok şeklindedir. sonra kimyasal atıklar incelenir. mesela albumin, biluribin, şeker, protein, eritrosite bakılır. eritrosit sayısı çoksa idrar yollarında iltihap olabilir. kalsiyum oksalat çıkmışsa böbreklerde taş vardır. biluribin sarılığın göstergesidir. daha bir sürü şeye, bir bardağın dibini bile doldurarak verilebilecek azıcık miktardaki idrardan bakılabilir.
yaptıran için ayrı, yapan için ayrı bir dert. uygulamalı biyokimya çalışmalarının vazgeçilmezlerindendir. aseton kokusu varsa şu hastalık, bilirubin varsa bu hastalık diye diye pek çok hastalığın tehşisine imkan tanıyan bir tahlildir. sınıftan bir iki kişi zorla işeyip numuneyi temin eder. bazı tayinlerin yapılabilmesi için orta idrar kullanılır yani idrarın ilk ve son kısmı verilen kapta toplanmaz. hocanın bu talebini anlamadığından mı yoksa bilinçli mi bilinmez ama tahlil için numune verecek kişinin çişiyle bokunu karıştırıp "hocam işte orta idrar" diye getirdiği görülmüştür.