idare hukuku 

adana çık aradan

1. yönetimin 1001 şeklini,detaylarını,tüm sıkıcı yönlerini düzenleyen hukuk dalı.idare hukukuna tabi olan kurum ve kuruluşların uyuşmazlıkları adli yargıda değil idari yargıda yargılanır.bu mahkemelere hakim olmak için hukuk fakültesini bitirmeye gerek yoktur.iibf mezunları da bi sınavla idari hakim olabilir.
    (böcek, 29.11.2005 11:53)

2. (bkz: il han özay)
    (bkz: gün ışığında yönetim)
    (myrmidon, 12.09.2006 15:18)
  3. canıma okumuş, okuyan ve okuyacak olan ders. tüm zamanlarda götüme giriyor meret...
    (manticore, 15.01.2007 01:07)
  4. il han özaydan alındığında gayet rahat geçilebilecek bir ders..

hatta hiç unutmam ikinci sınıf birinci dönem vizesiydi. 2 gün boyunca yememiş içmemiş çalışmışım, sayfalarca özet çıkarmışım, bunun verdiği iç huzuruyla uyudum. sabah kalkıp güzeelce giyinip yollara düştüm lakin benim 13.30da sandığım sınav sabah 9da imiş..sinirimden oturup ağlamıştım resmen. allahtan telafide veredik de katil olmadık...
    (bkz: bir hatıra defteri olarak sözlük)
    (kedikara, 15.01.2007 02:17 ~ 02:17)
  5. peki hocam tam bağımsızlık ne olacak diye anfinin en arkasından bağırdığım hocanın da tamam tamam dediği derstir.
    (egosavar, 03.02.2007 22:07 ~ 22:08)
  6. saatlerce çalışılsa dahi, elde edeceğiniz tek şeyin biraz daha soru işareti olacağı, kavranamaz bir karmaşık yapıya sahip olan hukuk dalıdır. 2 yıl üsüste de alınsa, inat edip deli gibi de çalışılsa, yine de sınavından kapı gibi bir '' 17 '' alma ihtimali her daim mevcuttur. dayanılması, sabredilmesi çok güçtür. düzenli bir kanun içeriği yoktur, orda burda, şurda beride, heryere dağılmış bir şekilde düzenlemeler ve kanunlar mevcuttur. insanı kahreder, '' açlıktan ölsem, yine de idari işlemlere bulaşmam '' dedirtir geleceğe dair olan planlarda. hatta ve hatta, kimi zaman, tek başına böyle yeknesak, bir mezun olamama sebebi teşkil eder. '' o değil de, kafayı sıyırdım ya, yeter ya, allahım ya, yuh ya '' dedirtir. dilbilgisi derslerinde anlatılan ama genelde pek benimsenmeyen ve mantığa pek yatkın bulunmayan '' öle yazmak '' filinin çok ciddi bir şekilde bellenmesine neden olur.
    (bkz: idare çalışamayıp sözlüğe iç dökmek)
    (claritine, 16.04.2007 21:10)
  7. kanırtan, sizi idare hukukunun içine girdiği hiçbir işte bulunmamaya yemin ettiren ders. aldığınız ilk sene dersi verememenizi olağan karşılarsınız, nasılsa herkes(!) kalmıştır. ben geride ki üç-beş kişiden olmasam ne yazar dersiniz. ertesi sene, yok artık bu sene kesin veririm der, göğsünüzü gere gere vizeye girersiniz. o da ne?! onca şey ezberlenmiş, yalanmış yutulmuştur,sonuç ise eskişehir il trafik koduna müsavidir. 'hasbinallah velimevlekil' diye içinizden geçirir, önünüzdeki maçlara bakarsınız. nihayetinde vizedir, çok ta kaale alınmamalıdır! final günü gelir çatar, sonuç yine hüsrandır. yavaş yavaş sabrınızın ağzı bozulmaya başlar. 'ulan adam not vermiyor' avuntularına yelken açarsınız. son çareniz bütünlemedir. ama notlardan hayr yoktur. nasıl kurtulacaktır. battı balık yan gider atasözünü düstur edinip, umutsuzca, seneye de beraberiz düşünceleriyle bütünlemeye girersiniz. karşınıza çıkan şıklar sizi sizden alır. eliniz iki şık arasında mütemadiyen mekik dokur. zira, bu hep böyle olmuştur! bu sınavı da atlattıktan sonra, o dersi kalanlar arasında 'cepte' sayarsınız. sonuçlar gelir. o da ne!! 92!! ama ama ama. 'ulan muğlak az değilsin n'aptın sen ya,yehuuu' çığlıklarıyla önünüze gelene sarılırsınız. nerden bileceksiniz ki,hocanız belli bir notun üzerinde alan bütün mağdurlara bir güzellik yapıp '40' puan eklemiş!?

(bkz: allah tuttuğunu altın etsin hocam)
    (bkz: her şeyi unuturum yaptığın güzelliği unutmam)
    (bkz: ben buna değerim)
    (muglak, 16.04.2007 21:29 ~ 21:32)
  8. (bkz: ali ülkü azrak)
    (bkz: yıldızhan yayla)
    (bkz: il han özay)
    (bkz: metin günday)
    (neredesin soğuk kış, 16.04.2007 21:33)
  9. çok sevgili eski sevgilinizin sizi sınavlarına çalıştırdığı, bir dönem boyunca birlikte aldığınız, birlikte yan yana sıralarda ders işlediğiniz, sınavlarda hep eski sevgilinizden yüksek notlar aldığınız ve sırf sevgili alıyor diye sevdiğiniz derstir.
    (madalyonun güzel yüzü, 16.04.2007 21:48)
  10. (bkz: şeref gözübüyük)
    (tekmeleyen kuş, 17.04.2007 00:20)
  11. vizesinden aldığım 38'le beni sınıf dördüncüsü yapan ders.
    (pharaoh, 30.05.2007 02:40)
  12. bilmem kaç yıldır alttan aldığım, buna rağmen hala çalışamadığım, son vizesinden 30 alarak kendisinden tekrar nefret ettiğim derstir. tahminim bundan kurtulunca okul bitecek. acaba bitmeyecek mi?
    (sahra, 31.05.2007 16:54)
  13. geçen hafta salı günü final sınavına, ders notlarının ve kitapların yüzünü dahi açmadan ve bütünlemeye bırakmak amacıyla girdiğim, fakat anlam veremediğim bir şekilde geçtiğim, ve geçtiğime halâ inanamadığım, artık haytımın geri kalan kısmında yolda görsem selam dahi vermeyeceğim derstir.
    (neredesin soğuk kış, 23.06.2007 14:58)
  14. kamu yönetimi içinde yer alan kuruluşları ve bunların işleyişlerini, kişilerle ilişkilerini ve sorumluluklarını inceleyen, düzenleyen hukuk dalı.
    kaynak: tdk sözlük
    (trişka, 28.06.2007 21:42)
  15. öğrencilik hayatımda "00" aldığım 2* dersten biridir. neden tek 0 değil de 2 tane, hala çözebilmiş değilim. hiçbir fikir sahibi olunmayan bu dersin vizesine "nolucak sanki bi bakar çıkarım" düşüncesiyle girip, soruları özel hukuk bilgisiyle çözmeye çalışınca sonuç bu oluyormuş.

*diğeri için (bkz: kamu maliyesi)
    (yilan tislak, 28.06.2007 21:54)
  16. (bkz: zehreddin aslan)
    (bkz: kahraman berk)

ikisi de istanbul üniversitesi hukuk fakültesinde idare hukuku hocasıdır.

zehreddin'in anlamı; bütün öğrencilerin düşündüğünün aksine zehir ettin değil, cennette bir çiçek ismiymiş. zıtlığa gel!!
    (chat noir chat blanc, 19.07.2007 21:31 ~ 29.03.2008 14:36)
  17. kemal gözler'in idare hukuku kitabı ezberlendiğinde rahat rahat geçilen derstir.
    (choochoo, 19.07.2007 21:36 ~ 21:39)
  18. idare hukuku 1 dersini erdoğan bülbül'den, idare hukuku 2 dersini ise zehrettin arslan'dan geçmiş biri olarak kesinlikle korkulmaması gereken bir ders olduğunu gelecek nesillere aktarmak isterim. sadec bir dönem idare'den kaldım onda da kabahat benimdi; zira sözlüde erdoğan bülbül gibi bir adama; "ne biçim sorular soruyorsun, çok merak etmekteyim hocam, sizin önünüze hayatınızda ilk kez gördüğünüz bir danıştay kararını koysak acaba siz cevap verebilir misiniz?" dediğiniz zaman o dersten kalmanız bir saniye bile sürmyor, fakat şu bir gerçekki erdoğan bülbül gibi bir hoca da zor bulunur, ben adama bir kamyon laf ettim adam bir dahaki dönem bırakın bana takmayı, diğer öğrencilerden bile iyi davrandı o derece olur yani, sonuç olarak yapılması gereken şeref gözübüyük'ün iki ciltlik kitabı hatim etmek, dersleri kaçırmamak ve sınavda her yazılan şeyi dikkatlice okumaktır, biraz dikkat ve okuma azminedn sonra zevkli, zevkli olduğu kadarda kolay bir ders olur; gözlerinize inanamazsınız...
    (nihilistt, 19.07.2007 22:03)
  19. öyle bir derstir ki, çıkacak yerleri 200 metre öteden bile kestirebilirsiniz.

1. dönem için, idari teşkilat (merkezi idare-taşra teşkilatı, merkezden yönetim-yerinden yönetim), idari işlemler (birel, koşul, öznel, ikili karakterli), idari işlemlerin unsurları (yetki, şekil/usul, sebep, konu, amaç) ve kollukla kamu hizmeti faaliyetleri sınavda çıkabilecek olası yerlerdir. bol bol pratik çözülmelidir.

2. dönem ilkine göre daha kolaydır. idari yargı konusu işlenir. iptal davası ve tam yargı davasını adam akıllı öğrenmek dersi geçmek için yeterlidir. zaten bunun dışında pek de sorulacak konu yoktur. final sınavında soruların %70'i bu davalarla alakalı, %30'luk kısım ise, planlama faaliyeti, kamu mallarının tasnifi (orta-hizmet malı, taşınır-taşınmaz mal vb.) konularından gelir. böylelikle dersi toplam 1000 sayfalık idare notundan, topu topu 80-100 sayfaya bakarak rahatça geçebilir, yaz tatiline "heleleloy" şeklinde girebilirsiniz.
    (strateji, 04.09.2007 23:57 ~ 23:59)
  20. hukuk fakültelerinde okutulan 2. sınıf dersidir. devlet - birey, birey-birey ve devletin kendi kurumları ile yaptığı hukuki eylemleri konu alır. çoğu hukuk fakültesi öğrencisinin korktuğu bir ders olmakla beraber, sistematiği oturtulduktan sonra gerek çalışılması gerek geçilmesi en kolay derslerden biridir. incelediği konular ana başlıklarla şunlardır (burası copy-pastedir):

idare ve idare hukuku
    1. idare kavramı
    2. idare hukuku

idarÎ teşkilÂt
    3. idarî teşkilâtın temel ilkeleri
    4. merkezî idare (devlet idaresi)
    5. mahallî idareler (yer yönünden yerinden yönetim kuruluşları)
    6. kamu kurumları (hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşları)

idarÎ işlemler
    7. idarî işlem kavramı
    8. bireysel idarî işlemlerin türleri (idarî
    kararların çeşitleri)
    9. idarî işlemlerin unsurları
    10. idarî işlemlerin hukuka aykırılığının
    müeyyideleri: iptal ve yokluk
    11. idarî işlemlerin yürürlüğe girmesi
    12. idarî işlemlerin icrası
    13. idarî işlemlerin sona ermesi
    14. düzenleyici işlemler
    15. idarî sözleşmeler

idarenin faaliyetleri
    16. kamu hizmeti
    17. kolluk

idarenin araçları
    18. kamu görevlileri
    19. kamu malları

idarenin sorumluluğu

en zevkli konusu tc idari teşkilatı olmakla beraber, vize ve finaller pratik şeklinde yapılıyorsa dikkatli olunmalıdır. son dönemin güncel olayları takip edilmelidir. zira sorular son dönemde verilen yargıtay kararlarından gelebilmektedir. vizede de finalde de banko soru tc idari teşkilatıdır. ayrıca bireysel idari işlemler de sıkça sorulan ve gözden kaçırılmaması gereken idare hukuku konusudur.
    (mor kulaklı mavi kurbağa, 12.09.2007 13:08)
  21. istanbul üniversitesi siyasal bilgiler fakülesinde geçen sene zehrettin (arslan) hocamızın gitmesi ve yerine şebnem sayhan'ın gelmesiyle ızdıraba dönüşen ders. idare hukukunu veremeyen idari yargıyı hiç veremez. bu iki dersi de şebnem hn. verir ne yazıkki. (bkz: bahtsız bedevi)
    (wwonka, 12.09.2007 15:02)
  22. (bkz: boyu devrilesice)
    (bkz: yeşermiyesice)
    (bkz: gövermiyesice)
    (bkz: mesilmeyesice)
    (bkz: dibini eşşek sikesice)
    (bkz: kaybol ulan artık hayatımdan)
    (claritine, 09.04.2008 23:22 ~ 23:23)