doğru bir hamledir. insanları öldürmek adamakıllı bir ceza değildir. kendileri hayatlarının sonuna kadar hapishane denilen çukurda yaşamaya mahkum bırakılmalıdırlar bu kadar ağır suç işleyen köpekler.
şimdi bazıları ben bu adamlara verdiğim vergilerle bakılsın istemiyorum diyebilir. haklıdır. ancak bunun çözümü hapishane sisteminin düzeltilmesidir. mahpus kişinin özellikle ağırlaştırılmış hapse çarptırılmış kişinin çalıştırılması, hatta amiyane tabirle köpek gibi çalıştırılması bence daha uygun bir ceza olacaktır. tarih bunun örnekleriyle doludur zaten. ancak zaten işsizlikle sürünen bir ülkede ne kadar faydalı olacaktır bu? bu da ayrı bir sorunsaldır.
tarihte en güzelini ingilizler yapmış gibime geliyor. ingiltereye dönmemek üzere sürgüne gönderiliyorlar. örneğin amerika veya avustralyaya. orada cezaları bitinceye kadar köle statüsünde çalışıyorlar. arından da ingiltereye dönmemek koşuluyla serbest bırakılıyor suçlular. (bkz:
great expectations) türkiye'nin bir avustralyası olmadığından bu da uygulanılabilir bir çözüm değildir tabi ki.
benim uygun bir çözüm üretemiyor olmam, idam cezasını haklı çıkarmaz. hiç bir şey idam cezasını haklı çıkarmaz. gandalf'ın da dediği gibi kimin ölüp kimin yaşayacağına karar verecek olanlar insanlar değildirler.